Results 1 to 2 of 2
-
09-11-2007, 11:01 #1
Το Πολυτιμο Κόσμημα. Θεατρικό έργο. Ερωτικό, γνωσιακό - συμπεριφοριστικό δράμα
ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΣΜΗΜΑ
ΕΡΩΤΙΚΟ – ΓΝΩΣΙΑΚΟ – ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Ελίνα. Ψυχολόγος
Παύλος
Κώστας
Συνταγματάρχης Νόρτον
Ταγματάρχης Στήβενσον
ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ
Έχει ήδη ξημερώσει στο Μοσχάτο. Οι αχτίδες του ήλιου διαπερνούν δειλά το διάφανο βουαλάζ της κουρτίνας της κρεβατοκάμαρας και πλησιάζουν το κρεβάτι. ΄Ένα ξυπνητήρι χτυπάει, αλλά πλακώνεται από μια γυναικεία παλάμη που βγαίνει από τα σκεπάσματα. Μια αιθέρια γυναικεία όψη εμφανίζεται μέσα από τα σατέν σεντόνια. Το τηλέφωνο χτυπάει. H πανέμορφη ύπαρξη απαντάει.
ΕΛΙΝΑ
Παρακαλώωω;
ΑΓΝΩΣΤΟΣ
Καλημέρα σας, είμαι ο Κώστας και σας ζητώ συγγνώμη που σας παίρνω τόσο νωρίς. Ίσως να μην έπρεπε να το είχα κάνει, αλλά φοβάμαι πως δεν σας βρω αργότερα, επειδή θα κάνετε σεμινάρια στο Μαρκομιχελάκειο, στο Ηρώδειο ή στο Ίδρυμα Κωφαλάλων και αισθάνομαι ότι θα πεθάνω αν δεν σας μιλήσω…
ΕΛΙΝΑ
Ναι, βασικά, μόλις έφευγα για τον «Οίκο του Ναυτικού» όπου θα τους έκανα κάτι τεστς για το πώς αντιδρούν οι ναυαγοί μέσα στη θάλασσα. Δεν έπρεπε να με είχες πάρει τηλέφωνο. Αφού είχαμε ραντεβού στο οποίο δεν ήρθες αδικαιολόγητα..
ΚΩΣΤΑΣ
… μα μου έτυχε δουλειά στο γραφείο….
ΕΛΙΝΑ
… και φυσικά θα πληρώσεις τη συνεδρία, αφού και αργά πήρες και δεν έχεις, όπως μου είπες, κάποια evidence...
ΚΩΣΤΑΣ
Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά, χρειάστηκε να μείνω αργά στη δουλειά… έχω υπεύθυνη θέση, δεν μπορώ να βρω κάποιον να μου υπογράψει τέτοιο χαρτί,… θα ξεφτιλιστώ τελείως..
ΕΛΙΝΑ
Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την ακύρωση του ραντεβού, και πρέπει να μάθεις να τους σέβεσαι και να τους εφαρμόζεις, χωρίς να χρειάζεται να στους υπενθυμίζω. Δεν είναι ο ρόλος μου αυτός.
ΚΩΣΤΑΣ
Σας παρακαλώ δείξτε μου κάποια επιείκεια… είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, κάνω σκέψεις να αυτοκτονήσω….. Δεν έχω χρήματα για να πληρώσω την επόμενη συνεδρία και επιπλέον μάλιστα αυτή που δεν έκανα…
Η Ελίνα νιώθει ένα ρίγος να τη διαπερνάει. Πιάνει το ακουστικό με το αριστερό και βάζει το δεξί της ανάμεσα στα πόδια της. Αισθάνεται ερωτική διέγερση και καταλαμβάνεται από ανεξέλεγκτους σπασμούς.
ΕΛΙΝΑ
Όταν αναλαμβάνεις τη δέσμευση να ακολουθήσεις γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, πρέπει να την ακολουθήσεις μέχρι τέλους. Μη φας, πήγαινε σε μικρότερο σπίτι, βάλε το παιδί σου σε φτηνότερο σχολείο, αλλά μην μου τηλεφωνάς για τέτοια πράγματα. Ούτε να σου περάσει από το μυαλό να ξανατραβήξεις λεφτά από το ποσό που έχουμε συγκεντρώσει για προκαταβολή. Το κάναμε μια, το κάναμε δυό. Όχι κύριε. Δεν θα επιτρέψω να εξανεμιστεί. Είναι εγγύηση πλέον, δεν είναι προκαταβολή.
ΚΩΣΤΑΣ
Έχω καταθέσει 2.500 Ευρώ ως προκαταβολή και όχι ως εγγύηση. Από αυτά τράβηξα, μετά από έγκρισή σας, δύο φορές από 50, δηλαδή συνολικά 100 Ευρώ. Έχω απόλυτη ανάγκη, σας ικετεύω, θα πέσω στα πόδια σας. Σας έχω δώσει επίσης για εγγύηση ένα κόσμημα αξίας 3.000 Ευρώ. Δεν μπορείτε να με εμποδίσετε να βγάλω και κάποιο άλλο ποσό από την προκαταβολή για να σας πληρώσω.
ΕΛΙΝΑ
Σου έχω επαναλάβει πολύ καθαρά τους γνωσιακούς συμπεριφοριστικούς κανόνες μας. Εάν θέλεις να σου επιτρέψω να κάνεις δανεισμό για άλλα 50-100 ευρώ, θα πρέπει να μου δώσεις κάποια αξιόλογη εγγύηση ή ενέχυρο ότι θα τα επιστρέψεις στο κεφάλαιο της εγγύησης, το οποίο εσύ κακώς αποκαλείς «προκαταβολή». Επίσης πρέπει να μου φέρεις το εκκαθαριστικό σημείωμα της μισθοδοσίας του, το εκκαθαριστικό της Εφορίας και να μου υπογράψεις και μερικές συναλλαγματικές. Στο μεταξύ από το κεφάλαιό της εγγύησης θα αφαιρούνται οι συνεδρίες που χάνεις και θα μπαίνουν και ποινές εάν αυτό συνεχιστεί κι άλλο.
Έχει φθάσει στον οργασμό. Δεν μπορεί να συγκρατήσει άναρθρες κραυγές τις οποίες εμποδίζει να ακουστούν, κλείνοντας το ακουστικό στο συρτάρι του κομοδίνου της.
ΚΩΣΤΑΣ
(Μιλάει χωρίς να ακούγεται).
ΕΛΙΝΑ
(Χαμηλόφωνα) Αχ ζώο, ζώο, Αχ ζώο, είσαι ζώο!
ΚΩΣΤΑΣ
Κλείνει το τηλέφωνο.
Η Ελίνα σηκώνεται βάσει τα όμορφα λεπτά πόδια της στις ρόζ μαλακές παντόφλες της και κατευθύνεται προς το ντους. Σκέφτεται πως έφτασε μέχρι σήμερα. Θυμάται τις σπουδές της, Δίπλωμα στην Αθήνα, Master στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και PhD στη Βιέννη. Εκεί μία μέρα πριν από την αναχώρησή της για την Αθήνα, είχε ξεχάσει κλειδωμένο σε ένα μπαούλο ένα ασθενή της, τον οποίο είχε αφήσει τη νύχτα για να τον υποβάλει σε sensory deprivation. Υποτίθεται, μετά το πείραμα, ο καϋμένος θα ήταν ανοιχτός σε οποιαδήποτε εντολή ή υπόδειξή της και θα τον θεράπευε οριστικά από την αντιπάθειά του προς τα αγγούρια. Αντί αυτού, ο δύστυχος βρέθηκε στην Αστυνομία που τον ανέκρινε και έτσι υιοθέτησε πολύ μπερδεμένα πράγματα στο ασυνείδητό του. Η αστυνομία σκέφτηκε ότι ήταν μπλεγμένος σε κάποιο σαδομαζοχιστικό παιχνίδι με την ερωμένη του και δεν ασχολήθηκε περισσότερο με την υπόθεση. Την ώρα που έκανε ντους σκεφτόταν τι θα συζητήσει στο σεμινάριο (Α, ναι, θα τους έβαζε να απαντήσουν σε ένα συναλλακτικό ερωτηματολόγιο δύο φορές σε απόσταση μισής ώρας και μετά συνέκρινε τα αποτελέσματα. Με τις διαφορές και τις εξηγήσεις που θα έδιναν για τις διαφορές αυτές, θα γέμιζε η μέρα. Φυσικά θα τους μοίραζε και από ένα ντοσιέ με τη φωτογραφία της, το βιογραφικό της, δύο λόγια για τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, sites του Ιντερντέτ και ένα τεστ χρωμάτων για το οποίο ποτέ και πουθενά δεν είχε δώσει ερμηνείες).
(συνεχίζεται)
ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΗ
Σε ένα κρεβάτι king-size με μπρούντζινα κάγκελα. Ένα ζευγάρι κάνει έρωτα. Στο κομοδίνο υπάρχει ένα portable συνδεδεμένο online έτοιμο να στείλει e-mail, προς 1.000 αποδέκτες, με συνημμένο ένα φάκελο ασθενούς.
ΠΑΥΛΟΣ
Γλύκα μου, όπως ανεβοκατεβαίνεις πάνω μου, με τρελαίνεις, δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο.
ΕΛΙΝΑ
Περίμενε, να σκεφτούμε τη φαντασίωση.
ΠΑΥΛΟΣ
Ποια απ’ όλες.
ΕΛΙΝΑ
Σκέψου το «Βασικό Ένστικτο». Την ώρα που η Σάρον Στόουν ήταν από πάνω του. Θυμάσαι τι έκανε;
ΠΑΥΛΟΣ
Δεν φαντάζομαι να έχεις παγοκόφτη για να μου τον μπήξεις στην καρδιά μου.
ΕΛΙΝΑ
Έχω κάτι καλύτερο. Μη φοβάσαι εσύ. Συγκεντρώσου στην ευχαρίστησή σου. Πρόκειται για αυτό το βλάκα τον ασθενή μου, τον Κώστα.
ΠΑΥΛΟΣ
Ναι. Είναι αυτός που σου έκανε δώρο το ολόχρυσο κολιέ με τα διαμάντια. Αυτό που φόραγες χθες στο δείπνο.
ΕΛΙΝΑ
Δεν μου το έκανε δώρο. Μου το κατέθεσε, σαν εγγύηση για το commitment του μέχρις ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία του…
ΠΑΥΛΟΣ
Αααααχχ, αααααχχ. Τι ωραία που αισθάνομαι μέσα σου. Τα στήθια σου, θέλω να τα φάω.
ΕΛΙΝΑ
Αχ πόσο με διεγείρει να σκέφτομαι για την περίπτωσή του. Όπως συμβαίνει με τις φυλακές στη Σαουδική Αραβία, όπου δίδεται χάρη σε όποιο κρατούμενο μάθει απέξω όλο το Κοράνιο, έτσι και αυτόν τον έχω υποχρεώσει να μαθαίνει απέξω όλα όσα γράφω στο μαγνητόφωνο και να τα υιοθετεί μέσα του…… Αααααχχχχχ
ΠΑΥΛΟΣ
Και τι το διεγερτικό έχει αυτό; αααααχχχχχ
ΕΛΙΝΑ
Μαζί με αυτά που είναι χρήσιμα για τη βελτίωσή του, παίρνει και όλα τα άρρωστα που του λέω, ααααχχχχχχχχχχχχ Δεν θα γίνει ποτέ καλά. Δεν θα πάρει ποτέ πίσω το πολύτιμο κολιέ. Θα του βάλω την ιδέα να μου αγοράσει και ένα γούνινο παλτό.
ΠΑΥΛΟΣ
Γιατί όχι; Και πώς θα ζητήσει πίσω ένα γούνινο παλτό; Δικό σου θα είναι. Ααχχχ θέλω να πιάνω μια αρκούδα………&am p;#8230;..
ΕΛΙΝΑ
Αχχχ καμαροτριχάρη μου. Πάνω στο κομοδίνο έχω έτοιμο το laptop που με ένα πάτημα στο Enter θα στείλει όλο το φάκελό του με του κόσμου α παρανοϊκά ξεσπάσματα, με πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του και του ίδιου και της οικογένειάς του και της γιαγιάς του σε χίλιους αποδέκτες. Θα του δώσω ένα μάθημα γιατί έχει γίνει δύσκολος μανάρι μου και μπορεί να ζητήσει το κολιέ μου. Σκίσε με άντρακλά μου.
ΠΑΥΛΟΣ
Δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο. Δεν μπορώ. Θα σε σκίσω.
ΕΛΙΝΑ
(Πατώντας το κουμπί Enter. To e-mail φεύγει με το συνημμένο φάκελλο προς τους 1000 αποδέκτες). Αααααααααααααααααααααααχχ χχχχχ
ΠΡΑΞΗ ΕΒΔΟΜΗ
Η σκηνή χωρίζεται στα δύο. Αριστερά, βλέπουμε το εσωτερικό μίας υπόγειας βάσεις του NATO στη βάση του ΝΑΤΟ στη Λαμπεντούσα, στην Ιταλία, με πυρηνικούς πυραύλους. Δεξιά είναι το υπνοδωμάτιο της Ελίνας, αρκετά σκοτεινό, με το μπρούντζινο κρεβάτι, πάνω στο οποίο η Ελίνα και ο Παύλος κάνουν έρωτα. Σε μια στιγμή ο Παύλος σηκώνεται και πάει στην τουαλέτα. Εκεί ένας άγνωστος που έχει μπεί από το παράθυρο – και αποδεικνύεται ότι είναι ο Κώστας, του ρίχνει ένα σπρευ στο πρόσωπο τον ακινητοποιεί και μετά τον μεταφέρει φιμωμένο και δεμένο πάνω από τη λεκάνη της τουαλέτας. Στη συνέχεια έρχεται, γυμνός και παίρνει τη θέση του Παύλου στο κρεβάτι και συνεχίζει να κάνει έρωτα με την Ελίνα, η οποία δεν έχει αντιληφθεί τη διαφορά.
ΕΛΙΝΑ
Αχ τι ωραία είναι που γύρισες γρήγορα από τη τουαλέτα. Και τι δυνατός που είσαι. Μπες μέσα μου πάλι. Έτσι μου αρέσει να σε πιάνω. Έτσι σφίξε μου τα στήθια μου, δυνατά, είσαι μάστορας σ’ αυτό. Να βγει γάλα, αν μπορέσεις. Είμαι η αγελάδα σου. Αχ έτσι θα ονειρευόταν αυτό το ζώο ο Κώστας να κάνει έρωτα μαζί μου. Είμαι η θεά του, κάνει ό,τι θέλω αλλά αυτό δεν θα μπορέσει να το κάνει ποτέ. Ααααχχχ! Ούτε την εγγύηση ούτε το κολιέ θα πάρει ποτέ πίσω. Δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Τίποτα αααααχχχχ.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ
Άλαν, τι μήνυμα πήρες και είσαι έτσι ανήσυχος;
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ
Ήρθε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που αναφέρει πολλές λέξεις κλειδιά του κόκκινου εγχειριδίου. Είχε 1000 αποδέκτες όπως συμβαίνει στην περίπτωση RED STORM. Δεν ασχοληθήκαμε με την ερμηνεία του, αλλά το έβαλα για αυτόματη ανάλυση στο σύστημα NORAD. Υπήρχε μια συνεχής επανάληψη του κωδικού «αγελάδα» που χρησιμοποιείται στην περίπτωση που μία πόλη έχει χτυπηθεί από βιολογικά όπλα και υπάρχει κίνδυνος άμεσης μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ
Το εγχειρίδιο αναφέρει ότι πρέπει το σημείο αυτό να χτυπηθεί από βιολογικά όπλα, ώστε αποφευχθεί η μετάδοση της επιδημίας και η καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Δηλαδή, καταλαβαίνεις ότι αυτό σημαίνει την απόλυτη εξαφάνιση εκατομμυρίων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και νοτίων προαστίων.
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ
Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτά είναι σαφείς οδηγίες του εγχειριδίου.. Εκπαιδευτήκαμε να τις εκτελούμε και όχι να τις αμφισβητούμε. Εξάλλου έχουμε εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα που μας εμποδίζουν να επικοινωνήσουμε με την πλησιέστερη βάση στη Σιγκονέλα.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ
Δώσε λοιπόν οδηγίες για εκτόξευση δύο πυρηνικών πυραύλων 50 μεγατόνων, μία για το Κέντρο της Αθήνας και μία για το Μοσχάτο, προκειμένου να συγκρατήσουμε τη διάδοση του ιού και να αποτρέψουμε την εξαφάνιση του πολιτισμού μας. Εκτέλεση άμεση!
ΕΛΙΝΑ
Είμαι η θεά του. Δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Τίποτα. Αααααχχχχ
Μία σκληρή μεταλλική φωνή αρχίζει να μεταδίδει ALPHA CHARLIE NOVEMBER GOLF 3 333 333 6 A FOXTROT ENGAGE 2 2 2 MISSILE LAUNCHED… ECCO VIENNA CHARLIE 2 2 2 ENGAGE LAUNCHED2
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ
Θα έχουν φτάσει στο στόχο τους σε δύο λεπτά. Τι έχει σήμερα το μενού της Λέσχης Αξιωματικών;
ΕΛΙΝΑ
Θα με υπακούει για πάντα και δεν θα μπορεί να τερματίσει τη θεραπεία μόνος του. Όλοι θα ξέρουν το περιεχόμενο του φακέλου του. Δεν θα μπορεί να μου πάρει το κολιέ. Δεν θα μπορεί να μου κάνει τίποτα. Γιατί είσαι αλλιώτικος; Γιατί αραίωσαν τα μαλλιά σου; Δεν θα μπορεί να μου κάνει τίποτα, τιποτααα. Ααααχχχ.
Μία μεγάλη λάμψη συνοδευόμενη από πανίσχυρο ωστικό κύμα.
ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Υ.Γ. Μην παραλείψετε σας παρακαλώ να διαβάσετε το όνειρο που είδα με την tati (στο κεφάλαιο περί ερμηνείας ονείρων), για την ερμηνεία του οποίου χρειάζομαι τις παρατηρήσεις σας.
- 09-11-2007, 16:26 #2
Ουδέν σχόλιον..
Εργασιακός εκφοβισμός και κακοποίηση
30-07-2025, 09:56 in Κακοποίηση