Εχω αρχισει να τρομάζω τον εαυτο μου
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20
    Junior Member

Εχω αρχισει να τρομάζω τον εαυτο μου

Καλησπέρα, είμαι γυναίκα 31 χρονών και μένω στην Αθήνα.
    Γράφω εδώ, σε τέτοιου είδους φόρουμ για πρώτη φορά επειδή εδώ και περίπου 2 χρόνια έχω πέσει σε κατάθλιψη, από την οποία δεν ξέρω πως να βγω. Πέρυσι διάλυσα την σχέση που είχα επί 8 χρόνια επειδή ένιωθα ότι είχα βαλτώσει, πιστεύοντας ότι έτσι θα ανακάμψω κάπως. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν έγινε. Δεν έχω όρεξη για τίποτα αλλά αναγκάζω τον εαυτό μου σε δραστηριότητες για να ξεχνιέμαι, γυμνάζομαι, ζωγραφίζω, βγαίνω βόλτες αλλά τίποτα δεν λειτουργεί. Στη γυμναστική όποτε δεν κάνω κάτι σωστά λοιδωρώ τον εαυτό μου ότι είμαι άχρηστη κτλ, αυτά που ζωγραφίζω δεν μου αρεσουν και ολο σκέφτομαι ότι είμαι ατάλαντη, όταν πάω βόλτες είμαι αμίλητη και ξενερώνω την παρέα.. Μια φίλη με έκραξε πριν κάποιο καιρό ότι είναι προσβλητικό για αυτήν και τους άλλους το να βγαίνουμε και να μην είμαι καλά επειδή αν εκτιμούσα τις παρέες μου αυτό θα αρκούσε για να μου ανέβει η διάθεση. Οπότε έχω μπει σε μια διαδικασία έκτοτε να κρύβω το πως νιώθω για να μη χάσω τις λιγοστές παρέες μου. Νιώθω ότι είμαι ανίκανη να προκαλέσω συναισθήματα αγάπης κι έρωτα, και για να πείσω τον εαυτό μου το αντίθετο πίνω πολύ αλκοολ (μόνο έτσι νιώθω κάπως καλύτερα) αλλά κάνω ό,τι να ναι όταν πίνω, πηγαίνω με όποιον βρεθεί στο δρόμο μου. Την άλλη μέρα νιώθω χάλια, αλλά το ξανακάνω. Όταν δεν έχω να βγω το βράδυ κάθομαι σπίτι και πίνω αλκοόλ και χόρτο και κλαίω σαν ηλίθια (όπως σήμερα καλή ώρα). Έχω αυτοτραυματιστεί κάποιες φορές κι αυτό με τρόμαξε στ' αλήθεια γιατί δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο ποτέ, ούτε στην εφηβεία. Πήγα μια φορά σε ψυχολόγο, αλλά δεν μου άρεσε η συνεδρία, (ήταν του δημοσίου, δεν έχω χρήματα για ιδιώτη) και δεν ξαναπήγα.
    Δεν ξέρω τι το έχει πυροδοτήσει όλο αυτό, δεν υπάρχει κάτι που να μου έχει συμβεί που να είναι τραγικό, κι αυτό με τρομάζει πιο πολυ, δηλαδή διαβάζω άλλους που έχουν χάσει ανθρώπους, δεν έχουν δουλειά, έχουν ένα σκασμό προβλήματα, κι εκεί υπάρχει κάποια λογική στην κατάθλιψη, εγώ δεν ξέρω γιατί νιώθω έτσι.
    Από την άνοιξη συνδέθηκα με έναν άνθρωπο που τολμώ να πω ότι ένιωσα πολύ έντονα συναισθήματα για αυτόν, αλλά πριν κάνα μήνα μάλλον έληξε, κι έκτοτε έχω καταπέσει ακόμα περισσότερο, σχεδόν κάθε μέρα ξυπνάω βουρκωμένη.
    Σκέφτομαι συνεχώς την αυτοκτονία, κυρίως σαν σκηνή από ταινία, η εικόνα του να τιναζω τα μυαλά μου στον αέρα με γοητεύει με κάποιο τρόπο. Δεν πρόκειται να το κάνω γιατί κατά βάθος την αγαπάω τη ζωή και για κάποιες μικρές στιγμές ευτυχίας ίσως και να αξίζει όλος αυτός ο τζάμπα πόνος. Αλλά αναρωτιέμαι γιατί η μόνη ανακουφιστική σκέψη που υπάρχει στο μυαλό μου είναι αυτή του τέλους.
    Μια μικρή τάση προς την κατάθλιψη πάντα την είχα, αλλα τώρα έχει παραγίνει το κακό. Δεν ξέρω αν θα μου απαντήσει κανείς, και πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που να μπορεί να μου πει κάποιος μιας και δεν υπάρχει κάποιο χειροπιαστό πρόβλημα, τέλος πάντων ευχαριστώ προκαταβολικά για τη φιλοξενία. καληνύχτες...

Junior Member
    Καλησπέρα asta! Καταρχήν μου κάνει εντύπωση που δε σε βοηθάνε η γυμναστική και η ζωγραφική. Συνήθως το να έχει κανείς διάφορες δραστηριότητες να τον κρατούν απασχολημένο βοηθάει το μυαλό να ξεκολλήσει από τις καταθλιπτικές σκέψεις. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή μπαίνεις στο τρυπάκι μέσα από τις δραστηριότητες αυτές να κριτικάρεις τον εαυτό σου και να τον αξιολογείς αρνητικά. Κι αν δε μπορείς να κάνεις κάποιες ασκήσεις τι έγινε; Σημασία έχει ότι γυμνάζεσαι, καις θερμίδες, ομορφαίνεις το σώμα σου, βελτιώνεις το μεταβολισμό σου, μειώνεις το στρες και απελευθερώνεις ενδορφίνες. Επίσης η σωματική κούραση βοηθάει να πολεμήσεις και την αϋπνία, αν έχεις. Για μένα η γυμναστική είναι διέξοδος, εκεί προσπαθώ να βγάζω όλα μου τα αρνητικά συναισθήματα, το θυμό, τη θλίψη, το άγχος, τις ενοχές... Από την άλλη συνήθως πηγαίνω για τρέξιμο κάπου έξω (πάρκο, παραλία κτλ) και όχι σε γυμναστήριο, οπότε παίζει να βοηθάει και αυτό. Γενικά έχει αποδειχθεί πως η επαφή με τη φύση βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Όσο για τη ζωγραφική και πάλι, στόχος νομίζω δεν είναι να ζωγραφίσεις τη Μόνα Λίζα, αλλά να εκφραστείς χρησιμοποιώντας σχήματα και χρώματα. Ίσως αν άφηνες τον εαυτό σου ελεύθερο χωρίς το άγχος της κριτικής να απολάμβανες πραγματικά τις δραστηριότητές σου.
    Σχετικά με τις παρέες, κι εγώ όταν δεν είμαι καλά ψυχολογικά κλειδώνομαι στο σπίτι μου. Κάποιες φορές αναγκάζω τον εαυτό μου να βγαίνει έξω, και όντως καταλήγω να μιζεριάσω τον κόσμο γύρω μου με τη διάθεσή μου ή να γυρίζω στο σπίτι με κλάματα. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ακράδαντα πως ακριβώς εκείνες τις στιγμές που δε θέλουμε να βγούμε από το σπίτι, τότε είναι που πρέπει να βγούμε. Οι φίλοι μπορεί να κράζουν ή να στεναχωριούνται, αλλά τι να γίνει, φάση είναι αυτή. Στην τελική δε βγαίνεις έξω για να ικανοποιήσεις τους φίλους σου, κρύβοντας την κακή σου διάθεση, αλλά για να ικανοποιήσεις εσένα! Το να βγαίνουμε έξω θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε καλά, όχι άσχημα! Αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθείς να είσαι αρεστή, να κρατήσεις τις παρέες σου, να προκαλέσεις συναισθήματα αγάπης και έρωτα όπως λες... Και το πρόβλημα ίσως είναι ακριβώς ότι το προσπαθείς, θαρρείς και η αποδοχή των άλλων είτε σε φιλικό είτε σε ερωτικό επίπεδο καθορίζει την αξία σου σαν άνθρωπο. Από την εμπειρία μου, ναι μεν ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και είναι λογικό να έχει τέτοιες ανησυχίες, αλλά τυχαίνει να γνωρίζω και άτομα που ούτε σχέση έχουν, ούτε στενές φιλικές σχέσεις, και είναι απόλυτα ευτυχισμένα με τον τρόπο ζωής τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί έχουν κάτι άλλο να τους γεμίζει και επενδύουν όλη την ενέργειά τους σε αυτό, είτε λέγεται δουλειά, είτε χόμπυ. Οπότε αν το ενδεχόμενο αν βγεις με φίλους σου προκαλεί τέτοια πίεση, ποιο το όφελος να έχεις φίλους και να βγαίνεις; Ίσως βοηθήσει να το δεις από άλλη οπτική γωνία. Όχι το τι δίνεις εσύ στους άλλους, αλλά το τι δίνουν αυτοί σε σένα. Από όλη την παρέα δεν υπάρχει ένα άτομο που απλά το γουστάρεις και σου φτιάχνει τη διάθεση; Το να δεις αυτό το άτομο και να ανταλλάξετε πέντε κουβέντες θα μπορούσε να είναι το κίνητρό σου για να βγεις, όχι να βγεις απλά για να πεις ότι βγαίνεις. Το αλκοόλ γενικά είναι ωραίο και παγίδα, αλλά είναι στο χέρι σου να το περιορίσεις αφού σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Εγώ πλέον βάζω πλαφόν, στα τρία σταματάω. Αλλά καταλαβαίνεις κι εσύ ότι είναι απλά το σύμπτωμα... Η διάθεσή σου θα πρέπει να αλλάξει πρωτίστως, και πιθανότατα η ανάγκη για μεθύσια και φάσεις της μιας βραδιάς θα φύγει από μόνη της.
    Τον αυτοτραυματισμό τον έχω περάσει κι εγώ. Ξεκίνησα κάπου στο γυμνάσιο και συνέχισα για αρκετά χρόνια, αλλά τώρα πλέον έχω σταματήσει. Όσο το έκανα πίστευα ότι ήμουν τραγικά άρρωστη και ότι κουβαλούσα το χειρότερο μυστικό του κόσμου, γι'αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση που όταν το εκμυστηρεύτηκα σε 2-3 κοντινούς μου φίλους το πήραν όλοι πολύ χαλαρά. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα μου αποκάλυψαν δικούς τους τρόπους αυτοτραυματισμού που ίσως να μη τους θεωρούσε κανείς απαραίτητα κάτι τέτοιο, πχ μια φίλη μου ξυνόταν μέχρι να σκίσει το δέρμα της ή μαδούσε τα μαλλιά της. Γενικά δεν είναι κάτι φοβερά ακραίο, ίσως είναι μια εξωτερικευμένη μορφή του bullying που κάνουμε όλοι λίγο πολύ στους εαυτούς μας, της αυτοκαταστροφής. Και ταυτόχρονα ένας τρόπος αποφόρτισης των αρνητικών συναισθημάτων. Θυμάμαι ότι μια φορά αυτοτραυματίστηκα (ήταν πλέον συνήθεια ετών) και παραδόξως, λυπήθηκα για πρώτη φορά τον εαυτό μου. Σκέφτηκα πως δεν μου αξίζει κάτι τέτοιο. Από τότε σιγά σιγά οι αυτοτραυματισμοί άρχισαν να αραιώνουν, μέχρι που εξαφανίστηκαν. Σε διαβεβαιώ πως ούτε εσύ το αξίζεις.
    Όσο για την αιτία της κατάθλιψής σου, δεν ξέρω αν έχει νόημα να την ψάχνεις. Οι εποχές που στην ψυχοθεραπεία πιστεύανε πως για να επιλυθεί η νεύρωση πρέπει να εντοπιστεί το πρόβλημα (χωμένο ίσως κάπου βαθιά στο υποσυνείδητο) και όλα θα διορθωθούν ως δια μαγείας, έχει πλέον περάσει. Πλέον οι άνθρωποι μαθαίνουν να μανατζάρουν την ψυχική τους νόσο και να την πολεμάνε κατά πρόσωπο, χωρίς να αναζητούν κρυμμένες αιτίες. Θα μπορούσες να διαβάσεις περισσότερα για cognitive behavioural therapy, κυκλοφορούν εξαιρετικά βιβλία που μπορεί να σε βοηθήσουν πολύ, και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις ειδικό. Εγώ έχω ένα συγκεκριμένο με το οποίο είδα τεράστια αλλαγή, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να κάνω συστάσεις προϊόντων μέσω του φόρουμ και δεν μπορώ να στείλω προσωπικά μηνύματα.
    Και τέλος, νομίζω πως ο χειρότερος παράγοντας που ωθεί στην αυτοκτονία είναι η απελπισία. Το ότι έχεις κάποιες σκέψεις σαφώς δε σημαίνει ότι θα τις πραγματοποιήσεις, πολλοί έχουν. Το παν είναι να θυμάσαι πως ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές, υπάρχει πάντα ελπίδα. Υπάρχει πάντα η επιλογή να ρίξεις μια μούντζα στα πάντα, και να σηκωθείς να φύγεις έστω και με άδειες τσέπες κυνηγώντας κάτι καλύτερο. Γενικά, τίποτα δε σε σταματά να κάνεις οτιδήποτε, ειλικρινά. Όλα τα εμπόδια πλασματικά είναι. Έχω γνωστούς που παράτησαν δουλειές και σπίτια και γυρίζουν τον κόσμο με ένα σακίδιο. Δεν έχουν κάτι παραπάνω απο μας, ούτε είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί. Επίσης είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι που ξέρω, και οι μόνοι που ζηλεύω.
    Εύχομαι να νιώσεις καλύτερα σύντομα :-) Υπάρχει έξοδος από το λούκι, αλήθεια. Τη βρίσκω, κάποιες φορές την ξαναχάνω, αλλά μετά την ξαναβρίσκω πιο εύκολα. Καλή τύχη!

Junior Member
    Κάτι κόλλησε και έστειλα το παραπάνω ποστ δυο φορές, οπότε κάνω edit.

Senior Member
    Quote Originally Posted by asta View Post
    όταν πάω βόλτες είμαι αμίλητη και ξενερώνω την παρέα.. Μια φίλη με έκραξε πριν κάποιο καιρό ότι είναι προσβλητικό για αυτήν και τους άλλους το να βγαίνουμε και να μην είμαι καλά επειδή αν εκτιμούσα τις παρέες μου αυτό θα αρκούσε για να μου ανέβει η διάθεση.
    Καλα ειναι δυνατον να σου λεει αυτο το πραγμα αντι να προσπαθει σαν φιλη να σε κανει να νιωσεις καλυτερα?Παντως συνεχισε να κανεις οτι κανεις (γυμναστικη,ζωγραφικη) ακομα και αν δεν εχεις ορεξη.
    Επισης το χορτο μπορει να κανει την κατασταση πιο δυσκολη!

Senior Member
    κι εμενα κολησε και το στιλα 2 φορες

Senior Member
    asta μου καταρχας να σου πω οτι νιωθω τι περνας, γιατι και γω νιωθω παρομοια συναισθηματα.
    η γνωμη μου ειναι να περιορισεις τα προσωπικα σου εξοδα και κυριως το αλκοολ και το χορτο, που οπως και μονη σου διαπιστωνεις σε κανει χειροτερα, και να μαζεψεις χρηματα για να πας σε καποιον καλο ειδικο.
    τωρα με την οικονομικη κριση και οι ειδικοι εχουν ριξει καπως τις τιμες τους ειδικα αν τους κανεις παζαρια.
    το οτι δεν σου αρεσε η ψυχολογος που πηγες, δεν σημαινει οτι ολοι οι ψυχολογοι ειναι σκαρτοι.
    χρειαζεσαι κοριτσι μου ψυχολογικη υποστηριξη.
    την καλημερα μου
    Last edited by fragile; 23-08-2014 at 12:37.
    "ΟΠΟΙΟΣ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΥΨΩΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΜΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ"

Senior Member
    αν μενεις αθηνα, μπορω να σου συστησω μεσω προσωπικου μηνυματος δυο καλες ψυχολογους.
    θα σου συστηνα την δικη μου αλλα μου εχει πει οτι αναλαμβανει τα παντα (ψυχωσεις, καταθλιψεις κλπ..)
    εκτος απο εξαρτησεις.
    "ΟΠΟΙΟΣ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΥΨΩΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΜΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ"

Banned
    εγω ομως ξερω.... το λες κ μονη σου κανεις πραγματα που δε σου αρεσουν κ αυτο σου δημιουργει προβληματα.

Senior Member
    Εαν δε σου εχει συμβει κανενα προβλημα και η ζωη σου ειναι οπως τη θες, τοτε ή δεν αντλεις χαρα ή εχεις κληρονομικοτητα. Ειναι σπανιες περιπτωσεις αυτες ομως. Η ζωγραφικη και η γυμναστικη δε θεωρω οτι θα σε βοηθησουν σε κατι, περα απ το να γεμισεις το χρονο σου. Πρεπει να πιασουμε το νημα απ την αρχη, αλλα πριν γινει αυτο μηπως σε επηρεασαν τα ερωτικα? με τον τελευταιο τυπο γτ χωρισατε?

Junior Member
    Ξανά καλησπέρα σας..
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις που μου δώσατε, είναι παρηγορητικό το να ξέρεις ότι στη σκληρή εποχή που ζούμε υπάρχουν άνθρωποι που θα ξοδέψουν 5 λεπτά από το χρόνο τους για να ασχοληθούν με το πρόβλημα ενός ξένου. Ξέχασα να γράψω χτες ότι μέσα στα συμπτώματα που βιώνω τον τελευταίο καιρό είναι και οι κρίσεις πανικού. Τώρα έχουν αραιώσει αρκετά, έχω να πάθω κάνα μήνα, αλλά το χειμώνα ήταν μεγάλο πρόβλημα πάθαινα σχεδόν μια φορά τη βδομάδα. Ευτυχώς κατάφερα να τις ελέγξω κάπως με διάφορες τεχνικές όπως αναπνοές, βότανα κτλ. αλλά όταν πάει να με πιάσει και την "πνίγω" μετά νιώθω ψυχικό και σωματικό ράκος για όλη σχεδόν την υπόλοιπη μέρα.
    @nthanda τα λεγόμενά σου πραγματικά με παρηγόρησαν, είναι καλό το να βλέπω ότι άνθρωποι που έχουν περάσει τα ίδια και χειρότερα κατάφεραν να βγάλουν άκρη τελικά.
    @fragile δεν έχω πρόβλημα εξάρτησης (ευτυχώς) το χόρτο δεν είναι εξαρτησιογόνα ουσία κι έτσι κι αλλιώς κάνω κανα δυο φορές τη βδομάδα το πάρα πολύ.. Όσον αφορά το αλκοόλ είναι ένα θέμα, αλλά πριν λίγο καιρό που έπαιρνα αντιβίωση δεν ήπια σταγόνα για 2-3 βδομάδες και δεν μου έλλειψε καθόλου. Δυστυχώς το έχω συνδέσει με τις εξόδους αρκετά, όπου πίνω για να είμαι πιο ευχάριστη στην παρέα. Για ψυχολόγο δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη κι εξάλλου όσο χαμηλές τιμές κι αν έχουν επειδή παίρνω βασικό μισθό κι έχω και νοίκια κτλ ακόμα και 20 ευρώ τη βδομάδα να δίνω, είναι θέμα. Σκέψου ότι και στη γυμναστική δεν πληρώνω, επειδή έχει κάνει συνεννόηση μια φίλη γυμνάστρια, αλλιώς ούτε αυτό δεν θα μπορούσα να κάνω.

Junior Member
    κληρονομικότητα πρέπει να παίζει, η γιαγιά μου, που της μοιάζω καρμπόν είχε χρόνια κατάθλιψη και μάλιστα πέθανε από επιπλοκές που της προκαλέσαν τα φάρμακα που της δίναν τότε (τη δεκαετία του 50-60 προφανώς δεν ήταν κι ότι καλύτερο τα αντικαταθλιπτικά που υπήρχαν).
    Αυτό με τα ερωτικά παίζει, με το τελευταίο το παιδί "χωρίσαμε" επειδή μόλις είχε βγει από μακροχρόνια σχέση και δεν ήταν έτοιμος να ξαναμπει σε νέα σχέση. Είπαμε ότι μόλις γυρίσει από διακοπές θα ξαναβρεθούμε να το ξαναδούμε το θέμα, αλλά δεν το κόβω, γιατί 1ον μέσα σε ένα καλοκαίρι πολλά γίνονται, 2ον μάτια που δεν βλέπονται...
    Κι είναι κι αυτός στην κοσμάρα του, τι να πω

Senior Member
    Κατσε ρε συ, ποσο καιρο τα χατε?

Junior Member
    Δεν ήταν ακριβώς σχέση, βρισκόμασταν 2-3 φορές τη βδομάδα, ξεκίνησε ως σεξουαλικές συνευρεσεις, αλλά προκύψαν συναισθήματα στην πορεία κι από τους 2 μας. Πήγαμε και κάτι εκδρομές αρχίσαμε να βγαίνουμε κι έξω και να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί και κάπου εκεί ο τυπος ψιλοφρίκαρε μάλλον και μου το έκοψε. Μου είπε ότι θα ήθελε να πάμε μαζί διακοπές αλλά αυτό θα σήμαινε ότι είμαστε μαζί και δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Εντάξει δεν έχω να πω κάτι για το παιδί άψογα και ειλικρινέστατα μου φέρθηκε. Η όλη ιστορία κράτησε κάτι παραπάνω απο 2 μήνες

Senior Member
    Με τον προηγουμενο που τα χατε πολλα χρονια τι εγινε?

Junior Member
    Ε, ότι συμβαίνει καμμια φορά στις μακροχρόνιες σχέσεις, φτάσαμε σε ένα σημείο που ή θα κάναμε παιδιά και θα παντρευόμασταν ή θα χωρίζαμε. Οικογένεια κανείς μας δεν ήθελε, Είχε ξεφουσκώσει και η αμοιβαία έλξη και αποφασίσαμε να το λήξουμε. Αλλά πολύ ωριμα και καλά, έχουμε ακόμα φιλική σχέση δηλαδή με τον άνθρωπο, βρισκόμαστε συχνά και τα λέμε, απλά η σχέση εχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Page 1 of 2 12 LastLast