Ψυχωση / Εμμονη / Καταδιωξη
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 7 of 7
    Junior Member

Ψυχωση / Εμμονη / Καταδιωξη

Καλημερα σας,

Εχοντας ψαξει αρκετα στο ιντερνετ τις τελευταιες μερες κατεληξα σε αυτο το φορουμ οπου ελπιζω οτι καποιος μπορει να με βοηθησει.
    Το προβλημα που εχω εχει να κανει με τον πατερα μου. Απο παλια ηταν παραξενος ανθρωπος με ιδιαιτερες προτιμησεις και ιδιορυθμη συμπεριφορα αλλα πολυ φοβαμαι οτι η κατασταση του εχει επειδυνωθει τελευταια. Πιστευω οτο πασχει απο καποια μορφη ψυχωσης, μανιας καταδιωξης. Δεν γνωριζω πολλα απο τετοιες περιπτωσεις απλη υποθεση κανω μετα απο αναζητηση των συμπτωματων στο ιντερνετ.

Παντα θυμομουν τον πατερα μου ως κλειστο ατομο χωρις πολλους φιλους που προτιμουσε να μενει σπιτι. Τελευταια ομως εχει απομακρυνει σχεδον ολους τους συγγενεις και φιλους απο κοντα του θεωροντας τους κακοβουλους που τον ζηλευουν επειδη εχει καλα και εξυπνα παιδια που τα πανε καλα στο σχολειο και δεν προκαλουν προβληματα. Πιστευει οτι τον φθονουν και τον καταριουνται, πολλες φορες μαλιστα εχει πει σε εμενα και την αδερφη μου οταν συνανταμε καποιο γνωστο να του λεμε ψεματα οτι εχουμε προβλημα με τις σχολες μας και χρωσταμε πολλα μαθηματα ενω κατι τετοιο δεν ισχυει.

Εχει επισης αναπτυξει καποιες φοβιες. Οταν καποιος συγγενεις μας διαγνωστηκε με καρκινο, του πατερα μου του κολλησε η ιδεα οτι δεν κανουμε σωστη διατροφη και θα παθουμε καρκινο. Μας εχει απαγορεψει να τρωμε κρεας και ψαρια γιατι οπως λεει ειναι καρκινογονα. Μας λεει οτι πινουμε πολυ, εντωμεταξυ εγω πινω ενα ποτηρι μπυρα το μηνα, αλλα εκεινος το θεωρει επικινδυνο. Το καλοκαιρι μας λεει να πηγαινουμε για μπανιο μετα τις 6 γιατι ο ηλιος ειναι καρκινογονος. Μας φωναζει οποτε χρησιμοποιουμε κινητο η ασυρματο ιντερνετ και θελει να μας στειλει για εξετασεις! Ειναι λογικο να φοβαται καποια πραγματα και ορισμενα οντως ειναι επικινδυνοι παραγοντες αλλα το ανησυχητικο ειναι οτι τα φοβαται ολα.

Αλλα αυτη δεν ειναι η μονη του φοβια. Οταν ακουσε για τις διαγραφες των αιωνιων φοιτητων τρομοκρατηθηκε οτι δεν θα τα καταφερω με τη σχολη και θα με διαγραψουν, εγω του λεω οτι ειμαι ακομα δευτερο ετος και δεν χρωσταω τιποτα αλλα εκεινος μου λεει να προσεχω. Φοβαται τα αεροπλανα, φοβαται το αυτοκινητο και λεει οτι τα αυτοκινητα φτιαχτηκαν για να σκοτωνονται οι νεοι στους δρομους , κατι σαν τα ναρκωτικα δηλαδη.

Καθεται συνεχεια κλεισμενος στο σπιτι, μονο για δουλεια και για ψωνια βγαινει εξω, εχει παραμελλησει την προσωπικη του υγιεινη. Καθεται και βλεπει παραξενες εκπομπες στην τηλεοραση με κατι γιατρους να μιλανε για σπανιες ασθενειες και για βοτανα και γιατροσοφια. Δεν θελει να βλεπει ταινιες γιατι λεει ειναι προπαγανδα του συστηματος. Στο ιντερνετ επισκεπτεται και blogs με θεωριες συνομωσιας. Πριν λιγο καιρο του ειχε κολλησει η ιδεα οτι θα γινει τρομοκρατικο χτυπημα στο μετρο και ειχε πει στην αδερφη μου να παιρνει λεωφορειο και ας καθυστερει, ευτυχως δεν επεμενε πολυ για αυτο. Γενικα μου επαναλαμβανει συχνα και οταν ειμαι Αθηνα και απο το τηλεφωνο οταν ειμαι Πατρα (οπου σπουδαζω) οτι πρεπει να προσεχω γιατι υπαρχουν κακοι ανθρωποι που θελουν το κακο μου. Μου λεει να προσεχω με ποιους κανω παρεα γιατι μπορει να με χτυπησουν η να μου δωσουν ναρκωτικα. Πριν μια βδομαδα μου ειπε να προσεχω μην με απαγαγουν τζιχαντιστες!!

Μετα απο αυτο το τελευταιο ειμαι σιγουρος πλεον οτι ακουει και βλεπει δυσαρεστα γεγονοτα γυρω του και τα μεγαλοποιει και νομιζει οτι απειλειται αμεσα. Το ανησυχητικο τελευταια ειναι οτι εχει στραφει εναντιον της μητερας μου και λεει οτι εκεινη με τον αδερφο της εχουν συνομωτησει εναντιον του και ειναι εχθροι του. Μερικες φορες, οταν ειναι σε καλη κατασταση το λεει μεταξυ σοβαρου και αστειου αλλα συχνα ξεκιναει καβγαδες με την μητερα μου και βγαινει εκτος εαυτου. Το ιδιο και με την αδερφη μου.

Τι μπορω να κανω, εχω σκεφτει να μιλησω με ψυχολογο αλλα τα οικονομικα μας δεν ειναι και πολυ καλα. Επισης φοβαμαι την αντιδραση του αν του πω να ζητησει τη βοηθεια ειδικου γιατι μπορει να με στοχοποιησει και εμενα. Αυτη τη στιγμη ειμαι ο μονος που δεν θεωρει «εχθρο».

Edit: Και κατι τελευταιο, συχνα παρουσιαζει 2 προσωπα, δεν ειναι συνεχεια ετσι οπως τομ περιγραφω παρπανω, θα υπαρξουν στιγμες ιδιαιτερα μετα απο καποιο χαρουμενο νεο που ειναι και παλι ο εαυτος του αλλα μετα απο 10 μερες παλι τα ιδια.

Ευχαριστω εκ των προτερων

ΕΓΩ θα λεγα οτι θα ελεγε ο καθενας κανα ελαφρυ αγχολυτικο να παρει

Senior Member
    Εδω περα δεν ειμαστε γιατροι και δεν κανουμε διαγνωσεις δυστυχως.

Παντως ακουγεται ελαφρια περιπτωση αφου δεν βλεπει ή ακουει τιποτα. Με φαρμακα σιγουρα θα γινει καλυτερα. Βεβαια και τα φαρμακα εχουν φοβερες παρενεργειες και θα τον κανουν
    ψιλοζομπι.

Ωστοσο σε χαμηλες δοσεις και ορισμενα φαρμακα ειναι πολυ καλα και ειναι σχεδον σαν να μην παιρνεις.

Μπορει να καλεσεις εναν γιατρο τυχαια στο σπιτι να τον δει π.χ.

Υπαρχουν και φαρμακα που ειναι σε υγρα και θα μπορουσες να βαζεις ελαφριες δοσεις στο φαγητο του. Αν και δε ξερω κατα ποσο θα το θελει αυτο.

Υπαρχουν και ενεσεις για οσους δεν θελουν να παιρνουν τα φαρμακα τους και γινονται μια φορα το μηνα.
    Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.

Senior Member
    Δεν νομίζω να μπορείς να κάνεις και πολλά γιατί το πιο δύσκολο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να πείσεις το άτομο ότι είναι τουλάχιστον υπερβολικό. Μάλλον πρέπει να ρωτήσεις κάποιον ειδικό.

υπαρχει και η βαλεριανα που ειναι φυσικο ηρεμιστικο χωρις συνταγογραφηση π πιστευω α τον βοηθησει σημαντικα.προσοχη ομως η βαλεριανα καθε βδομαδα που την παιρνεις θελει περιπου 3 βδομαδες διαλειμμα γτ αλλιως θα εχει τα αντιθετα αποτελεσματα(χαλαει την διαθεση αλλιως)

Senior Member
    Όπως είπε κ ο maus δεν είμαστε γιατροί για να βγάλουμε διάγνωση.Από όσα είπες πάντως δεν φαίνεται να είναι ακριβώς ψύχωση.Περισσότερο φοβίες και έλλειψη κριτικής σκέψης από μερους του πατέρα σου θα έλεγα που γιγαντώνει ότι του πασάρουν τα άρθρα στα site που επισκέπτεται και στην τηλεόραση.Πιστεύω ένας ειδικός θα του έκανε καλό αλλά μου φαίνεται και λίγο δύσκολο να το δεχτεί.Όταν έχεις τέτοιες εμμονές και έλλειψη κριτικής σκέψης καθώς και δυσκολία να αναπτύξεις διάλογο με επιχειρήματα γι'αυτόν αυτές οι εμμονές είναι κάτι σαν θρησκεία.Έτσι άντε να τον πείσεις πως έχει άδικο και χρειάζεται βοήθεια.
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti

Senior Member
    Κουραγιο φιλε μου,Δεν μπορουμε να βγαλουμε σαφη διαγνωση εμεις,Ομως η περιπτωση μου θυμιζει καταθλιψη η κατι παρεμφερες,Προτεινω να επισκεφτεις ειδικο ιδαιτερως να σε συμβουλεψει πως θα κινηθεις,,Παντως ολα αυτα που βλεπει δεν του κανουν καλο προτεινω με διακριτικο τροπο να του αποσπατε την προσοχη απο τις ειδησεις με τους τζιχαντιστες κ πασης φυσεως προγραμμα για αρρωστιες,Οργανωθειτε σαν οικογενεια κ προσπαθηστε να βγαινετε κ λιγο εξω,Εαν καθοδηγειθετε σωστα απο ειδικο ισως τον πεισετε να πηγαινει κιολας