Results 1 to 10 of 10
Thread: Τάση να μεγενθύνουμε τα πράγματα
-
25-09-2014, 21:47 #1
Τάση να μεγενθύνουμε τα πράγματα
Γεια σε ολους!Εχω διαπιστωσει απο τον ευατο μου οτι εχω ταση να υπερμεγενθυνω τα πραγματα και να εχω αγχος και για το πιο απλο πραγμα που ειναι να κανω.
Αυτο οπως καταλαβαινετε δυσκολευει τη ζωη μου και πιστευω οτι αυτη μου η ταση συν το αγχος πυροδοτησαν την ψυχωση που επαθα.
Παρατηρω αλλους γυρω μου που δεν εχουν καθολου αγχος και οτι τουες συμβαινει το παιρνουν χαλαρα.
Εγω για παραδειγμα που επαθα ψυχωση οταν πρωτοπηγα στον ψυχιατρο σκεφτομουνα "πω πω εχω σχιζοφρενεια,μηπως σκοτωσω κανεναν κτλ".Και ακομα το εχω αυτο.Ἠ ετσι ειμαι απο τη φυση μου ἠ η ψυχωση το μεγαλωσε την ταση να μεγενθυνω τα πραγματα που μου συμβαινουν καθημερινα.
Το εχει κανεις αυτο?Κι αν ναι ειναι μερος της ψυχωσης ἠ ειναι θεμα χαρακτηρα?Εγω πιστευω και τα 2.Τεσπα.
- 25-09-2014, 22:30 #2
Αν και δεν εχω καμια εμπειρια με ψυχωση θα σου πω οτι ολες οι ψυχικες ασθενειες αν δεν στηριζονται στο αγχος , το εχουν ως παραπλευρο παραγοντα..ως κολλητο φιλαρακι!Νομιζω οτι το αγχος απο μονο του μεγενθυνει τα πραγματα!Επισης ενα αλλο που μεγενθυνει τα πραγματα ειναι η αγνοια..Πχ σχιζοφρενεια δεν σημαινει "θα σκοτωσω καποιον".
Γενικα με τις ψυχικες ασθενειες ειμαστε απαιδευτοι , ειμαστε φοβισμενοι και φυσικα ολο αυτο φερνει το αγχος που μεγενθυνει και παρερμηνευει καταστασεις.Ειδικα αν πασχουμε απο μια ψυχικη ασθενεια ακουμε τον περιγυρο περισσοτερο παρα την επιστημη ή τον εαυτο μας..Σορρυ αν ειναι ακυρη η απαντηση.
25-09-2014, 22:33 #3
το εχουν ως παραπλευρο παραγοντα..ως κολλητο φιλαρακι
25-09-2014, 22:35 #4
26-09-2014, 07:15 #5
Δε μετρανε μονο τα εξωτερικα ή εσωτερικα ερεθισματα, αλλα και η αντιληψη μας.
Το πως αντιλαμβανομαστε τα εξωτερικα ερεθισματα ή εσωτερικα ερεθισματα και τι ερμηνεια τους δινουμε.
Αμα τα μπλοκαρουμε και σταματησουμε την επιδραση τους και τα λογικοποιησουμε τοτε θα περιοριστει η επιδραση τους σε περαιτερω ενεργειες,
θα ερθει η προσαρμογη μας και θα μειωθει η επιδραση τους.
Μια ερωτηση ; Εισαι αριστεροχειρας ;Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.
26-09-2014, 09:25 #6
Η μεγιστοποίηση (οι αρνητικές ή οι επίφοβες πλευρές της πραγματικότητας μεγιστοποιούνται ή υπερτιμώνται) αποτελεί πράγματι μία γνωστική παραποίηση ή γνωστικό σφάλμα που συμμετέχει στην δημιουργία και την διατήρηση του άγχους.
Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω, ποια είναι τα κριτήρια που στηρίζουν την διάγνωση της ψύχωσης που αναφέρεις; Διάβασα αρκετά από τα προηγούμενα post αλλά δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο.
26-09-2014, 15:00 #7
Καλησπέρα Μιχάλη, πολύ ενδιαφέρον το θέμα που έθεσες και νομίζω αγγίζει πάρα πολλούς ανθρώπους. (για να είμαι ειλικρινής εγώ δεν έχω δει πολλούς ανθρώπους που να μην βασανίζονται από το άγχος). Πιστεύω ακράδαντα ότι το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει ένα σωρό πράγματα και ανάλογα με την προδιάθεση που έχει ο καθένας μπορεί να εμφανίσει ένα ψυχικό, ψυχοσωματικό πρόβλημα κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι το άγχος είναι τόσο άπιαστο και κάτι τόσο ασαφές, οπότε και δύσκολα διαχειρίσιμο!...
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δύο πράγματα που βοηθάνε για να το μειώσει κανείς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η αλλαγή στον τρόπο σκέψης.
Για το πρώτο αναφέρομαι από τα πιο απλά πράγματα, τι τρώει κανείς, τι πίνει, αν κοιμάται καλά, αν ασκείται, αν έρχεται σε επαφή με τη φύση κλπ και πιο σύνθετα, όπως ας πούμε το θέμα εργασίας ή σχέσεων. Εκεί πχ δεν μπορεί πάντα κάποιος να αλλάξει τα πάντα, αλλά θα πρέπει να βρει τρόπους να κυλούν όσο πιο ομαλά γίνεται και να μην επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή του.
Εδώ βοηθάει πολύ και το δεύτερο πράγμα που ανέφερα, ο τρόπος σκέψης...
Ο maus είπε κάτι πολύ σωστό, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, εξωτερικά και εσωτερικά... Παίζει τεράστιο ρόλο. Θα προσθέσω και ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτά.
Για να γίνω κατανοητή να πω ένα παράδειγμα πες ότι κάποιος εδώ στο φόρουμ αναφέρει σε κάποιο θέμα σου κάτι διαμετρικά αντίθετο απ' ότι πιστεύεις εσύ, κάτι που μπορεί και να σε εκνευρίσει. Μια αγχώδης αντίδραση θα μπορούσε να είναι να αρχίσεις να καυγαδίζεις μαζί του (δε μιλώ για σένα φυσικά σαν παράδειγμα το λέω) συναισθηματικά παρασυρόμενος ή να προσπαθείς να επιβάλεις την άποψη σου ή να στενοχωριέσαι γιατί δε γίνεσαι κατανοητός κλπ. Μια αλλιώτικη αντίδραση όμως θα μπορούσε να είναι να ακούσεις απλά τι έχει να πει ο άλλος, να αποδεχτείς τη διαφορετικότητά του, να το αφήσεις να περάσει και να συνεχίσεις ήρεμος ότι κάνεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα αλλοιώσει τι πρεσβεύεις εσύ και θα έχεις κερδίσει και ψυχική ηρεμία. Δηλαδή ποιός από τους δύο τρόπους θα έχει φέρει το λιγότερο άγχος στην ψυχολογία σου?...
Πιστεύω λοιπόν ότι κάπως έτσι πρέπει να αντιδρούμε σε πολλά πράγματα για να κρατάμε το άγχος μακριά. Ειδικά κάποιοι άνθρωποι μου είμαστε και πιο ευαίσθητοι. Δυστυχώς δε ζούμε σ' έναν παραδεισένιο κόσμο. Πάντα θα υπάρχει κάτι, κάποιος που θα βγάζει κάτι αρνητικό, που θα μας αγχώνει κλπ... Μπορούμε να βάλουμε όμως ένα όριο στο πόσο αυτό θα μας αγγίξει και να μην το αφήσουμε να διογκώνεται. Και στον ίδιο μας τον εαυτό ακόμα μπορούμε να μάθουμε να αντιδρά αλλιώτικα σε κάθετι που του φέρνει η ζωή. Να είμαστε και λίγο παρατηρητές της για να τη ζούμε ουσιαστικότερα και καλύτερα... Συγνώμη αν πλατίασα, αλλά με ενέπνευσε το θέμα!... Για τη ψύχωση δεν γνωρίζω αν μεγενθύνει περισσότερο τα πράγματα αλλά, αφού και συ δεν είσαι σίγουρος μην εστιάζεις σε αυτό, ούτε να σε απασχολεί ιδιαίτερα.
26-09-2014, 16:58 #8
Πιστεύω όλα παίζουν τον ρόλο τους.Λίγο η ψυχολογική κατάσταση,λίγο ο τρόπος σκέψης και ο χαρακτήρας.Η ψυχολογική κατάσταση είναι βασικός παράγοντας πιστεύω.Όταν ήμουν καλά ψυχολογικά σκεφτόμουν πιο απλά και λογικά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη με παίρνει από κάτω και να μη αγχώνομαι τόσο.
Με την ψύχωση κάποιος χάνει τις ισορροπίες του,χάνει τα όρια του εαυτού του που πρέπει να προσδιορίσει και πάλι.Ποιος είναι,οι δυνατότητές του,οι αδυναμίες του.Όταν είσαι σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο μέχρι να ξαναβρείς τις ισορροπίες σου πιστεύω θα γιγαντώνεις τα πράγματα και θα τα μηδενίζεις πιο εύκολα και έτσι επέρχεται και το άγχος ευκολότερα.
Το παν πιστεύω είναι να βρούμε τις ισορροπίες μας και να σταθούμε στα πόδια μας.Να δούμε τον εαυτό μας ρεαλιστικά με τις αδυναμίες και τα προτερήματά του και να τον αγκαλιάσουμεIt is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
27-09-2014, 00:18 #9
μπραβο φιλε για το ποστ!!!! εισαι μεσα στη φιλοσοφία μ!
ηθελα να προσθεσω επισυς επι ευκαιριας ενα tip(το ειπε ο maus αλλα εγω θα το πω πιο "μπακαλιστικα") οτι οταν σας πιανει μια σκεψη-ανησυχια (στις πολλες σκεψεις τις ημερας!!) για ενα πραγμα που κανατε η που ειπατε να ρωτατε τον ευατο σας θα εχει σημασια αυτο σε 5 χρονακια θα το θυμαται κανεις αν ειναι η απαντηση οχι συνεχιστε την ημερα σας αγνοώοντας το, μαθαινοντας βεβaια απο το λάθος αυτό!
Μην το αφηνεται να σας τρωει!και γω τα ιδια λαθη κανω δυστυχως!!!!
27-09-2014, 03:03 #10
Ηρεμησε φιλε μου πιστευω οτι ο περισσοτερος κοσμος εχει αγχος δεν μπορεις να λες οτι μονο εσυ εχεις προβλημα,Δεν εχω ψυχωση ομως εχω ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη που οντως σου βαζει ιδεες στο μυαλο οτι προκεται να κανεις κακο σε καποιον κτλπ μην στρεσαρεσαι αυτες οι ιδεες ειναι καθαρα στο μυαλο σου δεν θα πραγματοποιησεις τιποτα απο αυτα,εχω μελετησει για την ιδεοψυχαναγκαστικη οτι ισχυει αυτο κανεις μη ρεαλιστικες σκεψεις κ τελετουργιες για να καθησυχασεις προσωρινα το τρομερο αγχος που βιωνεις το οποιο ομως επανερχεται κ παλι εντονοτερο,Πιστευω οτι με την αναλογη προσπαθεια μπορεις να το βελτιωσεις