Results 1 to 15 of 53
Thread: απορίες - βοήθεια
-
06-10-2014, 01:39 #1
απορίες - βοήθεια
Γειά σε όλα τα μέλη του φόρουμ, θα ήθελα την συμβουλή σας.
Ο αδερφός μου πριν από 15 περίπου χρόνια αρρώστησε ψυχικά και από τότε παίρνει τα zyprexa. Δεν ξέρω ακριβώς τι διάγνωση είχε κάνει ο γιατρός αλλά από τα συμπτώματα του και απ'οσο έχω διαβάσει νομίζω ότι είναι σχιζοφρένεια.
Όταν άρχισε να παίρνει αυτά τα χάπια είχε γίνει καλύτερα από την αποψη ότι σταματησε να νομίζει ότι τον παρακολουθούν και άλλα που έλεγε που δεν ισχύουν αλλά με αυτά τα χάπια είχε καθημερινά κρίσεις πανικού (νομίζω έπαιρνε και κάποια άλλα χάπια για να τον βοηθήσουν με τις κρίσεις πανικού). Σταμάτησε και από την δουλειά του γιατί έλεγε ότι του προκαλούσε άγχος και φαντάζομαι φοβόταν μήπως τον πιάσει κρίση πανικού σαν ήταν στην δουλειά.
Επίσης στη διάρκεια των χρόνων έβαλε πολλα κιλά, έχω διαβάσει ότι τα zyprexa προκαλούν αυξηση βάρους και τον τελευταίο χρόνο έχει και διαβήτη.
Τέλοςπαντων, η ζωή που κάνει τώρα νομίζω δεν τον βοηθά να γίνει καλύτερα. Είναι συνέχεια σπίτι, δεν κάνει τίποτα και το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει απο το ιντερνετ ιατρικά βιβλία και να τα διαβάζει. Αυτό του κάνει κακό γιατί νομίζω διαβάζει συνέχεια για αρρώστιες και νομίζει ότι ξέρει τα πάντα για αρρώστειες και φάρμακα. Είναι πολύ ισχυρογνώμων και δεν ακούει κανένα.
Τον τελευταίο χρόνο έχει χειροτερέψει η κατάσταση του, για ένα μήνα μπορεί να είναι καλά (το καλά είναι σχετικό γιατί πάντα κάτι θα έχει είτε αυτό είναι πονοκέφαλος, πόνος στα πόδια κτλ) και μετά για τους επόμενους 2 μήνες να πιστεύει πράγματα που δεν ισχύουν. Πχ μπορεί να με πάρει τηλέφωνο και να μου μιλάει εντάξει, λογικά πράγματα, και μετά από μια ώρα να παίρνει τηλέφωνο να με βρίζει, να βρίζει τους γονεις μου, και να λέει πραγματα γιαυτούς, για μένα που δεν ισχύουν. Γίνεται αυτό??
Την μια στιγμή να είσαι καλά και την επόμενη ώρα να λες βλακείες??
ήμουν με την εντύπωση ότι όταν κάποιος υποτροπιάζει είναι για μια χρονική περίοδο. Νομίζει ότι έχει καρκίνο, λέει ότι οι γονείς μου πάνε και του βάζουν ενέσεις το βράδυ, στα πιο extreme λέει ότι η μητέρα μου τον έκανε με τον αδερφό της με αποτέλεσμα να την παιρνει τηλέφωνο και να την βρίζει, ότι οι γονείς μου του βάζουν φάρμακο στο φαγητό του και άλλα τέτοια άσχετα.
Τον τελευταίο μήνα τον έχω μπλοκάρει στο κινητό μου, δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να το συνηθήσω το πρωί πχ να μου μιλάει όπως μου μιλάει κανονικά ο αδερφός μου και μετα από 2-3 ώρες να με παιρνει και να βρίζει, είναι πολύ ψυχοφθόρο. Άμα με βρίζει εμένα δεν με νοιάζει τόσο πολύ αλλά άμα αρχίσει να μου βρίζει την μητέρα μου ή τον πατέρα μου με αισχρόλογα δεν το αντέχω και νευριάζω που σκέφτεται έτσι για τους γονείς του, γιατί είναι συνέχεια δίπλα του και τον βοηθούν παντα. Είναι και ηλικιωμένοι και νιώθω ότι δεν έχουν πια τόση ψυχική δύναμη όσο είχαν παλιά.
Πολλές φορές νιώθω τύψεις για το πως του έχω μιλήσει σε φάσεις που με είχε νευριάσει με αυτά που έλεγε.
Θα ήθελα να μου πει κάποιος που έχει περάσει παρόμοιες καταστάσεις πως το αντιμετωπίζει, ή ακόμα αν κάποιος υποφέρει με αυτή την ασθένεια και έχει παρόμοια συμπτώματα με τον αδερφό μου, τι σκέφτεται την ώρα που λέει αυτά τα άσχετα?? πως μπορεί να σκέφτεται κάποιος και να βρίζει τους ανθρώπους που τον αγαπούν, που είναι συνέχεια δίπλα του και προσπαθούν να τον βοηθήσουν??? Άμα λέει αυτά τα άσχετα που δεν έχουν καθόλου λογική εγώ πως πρέπει να αντιδρώ?
Επίσης τα τελευταία 2 χρόνια δεν δέχεται να πάει σε γιατρό να τον δει, θεωρεί ότι οι γιατροί απλά θα του δώσουν και άλλα φάρμακα και επίσης θεωρεί ότι ξέρει καλύτερα από τους γιατρούς γι'αυτο και κάνει χημείες μόνος του. Πως να πείσουμε ένα τέτοιο άνθρωπο που νομίζει ότι τα ξέρει όλα να πάει σε γιατρό? Επίσης πως καταλαβαίνουμε αν ένας γιατρός είναι καλός και up to date γενικά με την ψυχιατρική??
Επίσης είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει, την μια στιγμή να είναι εντάξει και μετά από 2-3 ώρες να λέει βλακείες και μετά πάλι να μου λέει συγνώμη κοκ??? Ώρες ώρες νιώθω ότι με κοροιδεύει, λέω δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Πως γίνεται να είναι έτσι αφού παίρνει τα φάρμακά του?
Λυπάμαι πάρα πολύ και μακάρι να μην υπέφερε από αυτή την ασθένεια. Πριν αρρωστήσει ήταν κοινωνικός, είχε φιλοδοξίες κτλ τώρα έχει καταντήσει να ζει μια πολύ μίζερη ζωή. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο και απ'οσο έχω διαβάσει και σε αυτό το φορουμ και σε άλλα ξένα τα φάρμακα αυτά έχουν πολλές παρενέργειες αλλά έχω διαβάσει για άτομα που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια αλλά παρ'ολα αυτά έχουν μια αρκετά φυσιολογική ζωή και το προσπαθούν. Ο αδερφός μου δεν έχει κανένα χομπυ, ή κατι να απασχολείται, θέλει μόνο να διαβάζει ιατρικά βιβλία. Παρα πολλές φορές του είπα βρες ένα χομπυ, κάτι που σ'αρέσει και επίσης του έχω πει να πάει σε διαιτολόγο αλλά δεν..λέει ότι ξέρει αυτός τι πρέπει να τρώει, ούτε καν σε διαβητολόγο δεν θέλει να πάει. Νιώθω ότι μιλάω σε τοίχο.
Κάθε συμβουλή σας είναι πολύτιμη για μένα!
- 06-10-2014, 01:53 #2
ΣΟΡΡΥ αλλα αν μπορεις να το συμπτειξεις...px anti gia:Δεν ξέρω ακριβώς τι διάγνωση είχε κάνει ο γιατρός αλλά από τα συμπτώματα του και απ'οσο έχω διαβάσει νομίζω ότι είναι σχιζοφρένεια
γραψε: μαλλον εχει σχιζοφρενια.Παντως να ξερεις το φορουμ βοηθαει.η συμπτειξη βοηθαει οχι μονο δηλαδη που μπαινει στο κοπο'' ο αλλος να το διαβασει αλλα εχουμε μια πιο καθαρη επικονιση της καταστασης
06-10-2014, 01:55 #3
Καλησπερα φιλη μου,ευγε που ενδιαφερεσαι για τον αδερφο σου,ποσων χρονων ειναι?Οντως η ζωη που κανει τωρα ειναι αδυνατον να του προσφερει ουσιαστικη θεραπεια στο προβλημα,Ειδικα τα ιατρικα βιβλια ειναι ιδιαιτερα ασκημη συνηθεια για την περιπτωση του γιατι επηρεαζεται ασκημα κ νομιζει οτι εχει ολες τις αρρωστιες του κοσμου κ τον κανουν κ να νομιζει οτι τα ξερει ολα κ συνεπως δεν ειναι αναγκη να πηγαινει σε γιατρο,Πρεπει με μαλακο τροπο να προσπαθησετε να τον αποσπατε την προσοχη του απο αυτα τα αναγνωσματα ειτε με το να του ρωτατε την γνωμη του για διαφορα ασχετα θεματα ειτε να του ζητατε βοηθεια για να κινητοποιηθει λιγο,Δεν νομιζω οτι σε κοροιδευει ο ανθρωπος βρισκεται σε συγχυση κ μιλαει ετσι,γνωριζω οτι ειναι δυσκολο πρεπει ομως εστω κ φαινομενικα να δειχνεις ηρεμη κ αδιαφορη σε οσα λεει για να μην γινεται πιο εκκρηκτικη η ατμοσφαιρα,Επιβαλλεται νομιζω να επισκεφτειτε εσεις οι ιδιοι τον γιατρο ιδιαιτερως δεν ειναι αναγκη να του το πειτε κ να ρωτησετε τον ψυχιατρο πως να του συμπεριφερεστε κ πως θα κινηθειτε για να βελτιωσετε την κατασταση κ με τον καιρο ισως τον πεισετε να πηγαινει κ αυτος σε ειδικο,Εφοσον εχει διαβητη καλο ειναι επισης να αγοραζετε τροφιμα που δεν του δημιουργουν προβλημα εφοσον δεν θελει παει σε γιατρο,οργανωθειτε σαν οικογενεια κ μακαρι να τα καταφερετε
06-10-2014, 02:08 #4
Γειά σου Δημήτρη, το ξέρω ότι είναι τεράστιο το κείμενο που έγραψα και απολογούμαι γι'αυτό. Το ξέρω ότι το φόρουμ βοηθάει και είχα στειλει το λινκ του αδερφού μου να το δει αλλα αμφιβάλλω αν μπήκε στον κόπο να δει το email μου.
06-10-2014, 02:10 #5
δεν στο λεω για να απολογηθεις.απλα εχουμε καλυτερη επαφη με το προβλημα οταν ειναι περιεκτικο
06-10-2014, 02:21 #6
εχει ενα δικιο με τον διαιτολογο που θεωρει οτι ειναι ανωφελο γτ με το ζυπρεχα οπως και πολλα αλλα αντιψυχωτικα ανοιγουν διαολεμενα την ορεξη με αποτελεσμα την αναποφευκτη αυξηση κιλων.παντως το ζυπρεχα ειναι καλο για τις ψυχωσεις.το αλλο που λες οτι απο την μια'' στιγμη στην αλλη απο σοβαρα λεει βλακειες κ βριζει το παθαινα κ εγω παλια.ξερεις πως εξηγειται?οταν μιλαει νορμαλ ειναι που πιθανως υποκρινεται'' οτι ειναι καπως καλα για να ειστε ησυχοι κ μετα αυτο του βγαζει θυμο οταν σκεφτεται οτι δεν φτανει που εχω το προβλημα μου αλλα πρεπει να το παιζω'' καλα κιολας για να μην ανησυχουν οι δικοι μου.εγω παντως το παθαινα αυτο...ΥΓ οι δραστηριοτητες συμφωνουν ψυχολογοι κ γιατροι οτι βοηθουν παραπανω απο αλλο.προτρεψτε τον προς αυτην την κατευθυνση κ κυριως μακρυα απο φαρμακα πρωτης γενιας
06-10-2014, 02:24 #7
Γειά σου μυσπ, είναι 40 χρονών. Αυτές τις μέρες προσπαθώ να βρω κάποιον καλό γιατρό τουλάχιστον να πάμε εμείς όπως είπες να πάρουμε συμβουλή αλλά κ αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν βρίσκω συστάσεις στο ιντερνετ για κανέναν.
Θα πω αυτό που προτείνεις στους γονείς μου και εύχομαι να βοηθήσει.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
06-10-2014, 13:34 #8
πρεπει να αυξησει τη δοση του να του πεις. δε τον πιανει αυτη η δοση να του πεις.
ή να αλλαξει φαρμακο.
το zyprexa βαζει παρα πολλα κιλα. τα περισσοτερα απο ολα τα φαρμακα ,νομιζω. μιας και εχει διαβητη καλυτερα να το αλλαξει, αλλα καλυτερα να παει σε καποιο γιατρο να του τα πει.
πρεπει να παει οπωσδηποτε σε γιατρο για τον διαβητη. μπορει και να πεθανεις απο διαβητη.
γιατροι στην Ελλαδα υπαρχουν παρα πολλοι. βρες καποιον καλον και πηγαινε τον γρηγορα.
και επισης να παει σε γιατρο για τον διαβητη.
με αυτα τα πραγματα δεν παιζουνε.Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.
06-10-2014, 18:26 #9
@γιουλ καλησπερα απο τη στιγμη που ο αδερφος σου εμφανισε διαβητη πρεπει οπωσδηποτε να κοψει το ζυπρεξα γιατι μπορει να παθει χοντρο προβλημα!
υπαρχουν πολυ καλυτερα φαρμακα που ειναι επισης αποτελεσματικα
07-10-2014, 23:03 #10
Γειά σας παιδιά, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Είπα στους γονείς μου αυτά που μου γράφετε εύχομαι να του αλλάξουν την γνώμη και να δεχτεί να πάει σε ένα γιατρό αν και χλωμό το βλέπω. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πεισματάρης και ξερόλας είναι. Δημήτρη αυτό που γράφεις ότι πιθανώς να υποκρίνεται ότι είναι καλά για να είμαστε ήσυχοι δεν παίζει, δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα το να είμαστε ήσυχοι, εγώ νομίζω ότι στις στιγμές που δεν λέει κάτι ίσως καταλαβαίνει ότι είναι βλακεία αυτό που σκέφτεται έστω και αν το σκέφτεται και μετά έρχεται η στιγμή που το πιστεύει απόλυτα. Δεν ξέρω και γω, υποθέτω.
08-10-2014, 11:23 #11
μηπως εχει κοψει εντελως τα φαρμακα του και γι αυτο εχει εμμονες οτι του τα δινουν κρυφα?
πρεπει οπως ειπαν τα παιδια, να τον πεισετε να δει γιατρο. μηπως να του πειτε για τα νεας γενιας φαρμακα που ισως δεν τα παιρνει και πεισθει να δοκιμασει κατι αλλο?
μπορειτε και να τον υποχρεωσετε σε νοσηλεια , αλλα αυτο δεν ειναι λυση γιατι ειναι αγριες καταστασεις που καταφευγεις σε αυτες μονο σε βιαιη κριση ωστε να μην βλαψει τον εαυτο του η καποιον αλλον.
08-10-2014, 11:59 #12
βασικα υπαρχουν και αλλοι τροποι να παρει τα φαρμακα, εφοσον τα χρειαζεται.
αλλα να μιλησετε σε γιατρο.
υπαρχουν και φαρμακα σε υγρη μορφη που τα βαζεις σε φαγητα, ακομα και ενεσεις που κανεις μια φορα το μηνα μονο.
βεβαια ισως δε του αρεσει αυτο..
παντως μην τον αποπαιρνεις, ειναι η αρρωστεια που τον κανει ετσι. περναει και αυτος δυσκολα..Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.
09-10-2014, 01:13 #13
μην κολλατε σε ενα φαρμακο αφου δεν του ταιριαξε το ζυπρεξα ψαξτε για αλλο...
10-10-2014, 17:49 #14
και το ζυπρέξα είναι 2ης γενιάς φάρμακο έτσι δεν ειναι?? ποιά άλλα καλά φάρμακα υπάρχουν 2ης γενιάς??
λέει ότι τα παίρνει τα φάρμακα του γενικά, παίρνει 5 mg zyprexa το πρωί, 5mg το μεσημέρι και 10 mg το βράδυ. Eκτός απ'αυτα παίρνει καθημερινά depakine και Rivotril και κάθε βράδυ βάζει και ένεση ινσουλίνης. Αυτά είναι τα standard, αλλά κατα διαστήματα αποφασίζει από μόνος του ότι χρειάζεται βιταμίνες, ή άλλα φάρμακα και τα παίρνει και αυτά.
Νομίζω αυτή την περίοδο εκτός από τα standard παίρνει και διουρητικά φάρμακα. Αυτές τις μέρες που είναι έτσι πάει η μητέρα μου και κοιμάται σπίτι του για να του τα δίνει αυτή.
Ποιοί άλλοι τρόποι υπάρχουν για να πάρει τα φάρμακά του?? Ο πατέρας μου δεν θέλει να τον υποχρεώσει σε νοσηλεία, και ειδικά έτσι όπως είναι ο χαρακτήρας του αδερφού μου θα το πάρει πολύ κατάκαρδα και θα λέει ότι δεν νοιαζόμαστε γι'αυτον κτλ Πως λέγεται αυτό το ενέσημο φάρμακο που λες maus ή αυτό που το βάζεις στο φαγητό?
Σήμερα πχ έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο και έλεγε στον πατέρα μου ότι είναι εγκληματίας και ότι θα πάει φυλακή, την μητέρα μου την ρώτησε πως περνάς στην φυλακή? και μένα με ρώτησε πως περνώ στο ψυχιατρείο. Όταν λέει τα άσχετα του να του το κλείνω? να του απαντάω λες και είναι αλήθεια αυτα που λέει? να του λέω ότι λέει βλακείες??
10-10-2014, 19:14 #15
μη του λες οτι λεει βλακειες. μαλλον περναει και μια καταθλιψη για να εχει τετοιες σκεψεις.
παντως αμα δε λειτουργει το ενα φαρμακο δοκιμαζεις το αλλο. ετσι παει. μεχρι να ταιριαξει καποιο που σου κανει.
οποτε αμα δε δουλευει το ζυπρεξα και του προκαλεσε και διαβητη να το αλλαξει.
δε μπορουμε εμεις να σου πουμε απο φαρμακα, γιατι δεν ειμαστε γιατροι.
Πρεπει να πατε σε γιατρο.
Δεν ειναι σοβαρα πραγματα, να παιρνει φαρμακα μονος του. Βιταμινες ενταξει, αλλα φαρμακα οχι.
Αμα δεν εχεις μια παθηση και παρεις ενα φαρμακο μπορει να αρρωστησεις.
Και ολα τα φαρμακα ειναι δηλητηρια, αρα οσα λιγοτερα παιρνεις τοσο καλυτερα.
Χρειαζεται γιατρος που εχει περισσοτερη εμπειρια, εχει σπουδασει τοσα χρονια και κανει μονο αυτο στη ζωη του και οχι επειδη διαβασαμε ενα βιβλιο να νομιζουμε
οτι τα ξερουμε ολα.
Καταρχην να αλλαξει φαρμακο γιατι προφανως δεν τον πιανει και μετα βλεπετε τα υπολοιπα.
Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.