Results 31 to 45 of 66
Thread: Τοξικοί άνθρωποι ?
-
14-10-2014, 12:48 #31
1 όψη της ζωής του δεν έχει καμία απολύτως συνάφεια με το προφίλ που θα εμφανίσει σε κάποιο άλλο τομέα. Μου έχει τύχει πχ να έχω αναλάβει υποθέσεις ανθρώπου που μου φαινόταν super, ευχάριστος, συνεπής, συνεργάσιμος, κύριος, με χιούμορ, αξιοπρεπής, ευγενικός.......super, ευχάριστος, συνεπής, συνεργάσιμος, κύριος, με χιούμορ, αξιοπρεπής, ευγενικός.......
πολοι αξιολογουν τους αλλους απο τα ρουχα που φορανε κ απο ασχετα με το θεμα πραγματα το εχω παρατηρισει κατ επαναληψη δεν εχουν καθολου γνωσεις σχετικα με τους ανθρωπους κ φαινετε να γνωριζουν οτιδηποτε ασχετο εκτος απο το να καταλαβαινουν τους αλλους.
το πραγματικα διαφωτιστικο θα ταν αυτο μια μερα δοκιμασα να συγκρινω φωτογραφιες οσων εκαναν σκληρα εγκληματα κ παρατηρισα οτι ειχαν κοινα χαρακτηριστικα κ επισης ενα υφος που φαινοταν οτι κατι δε πηγενε καλα για καπιον που εχει ματι που βλεπει.
- 14-10-2014, 13:25 #32
- still searching for the right place.....
Υποθέτω κ αν θυμάμαι καλά, αναφέρεσαι σε κείμενο που είχα γράψει αρκετά παλιότερα για τη ναρκισσιστική διαταραχή.......
Βασικά δε νομίζω ότι αυτά τα 2 ταυτίζονται- ΝΔΠ κ τοξικοί άνθρωποι/συναισθηματικά βαμπίρ- αλλά όσο κ να πεις συνήθως κ η τελευταία κατηγορία τη "δόση" της από ναρκισσισμό την έχει.
Εννοείται ότι τις συγγενικές σχέσεις δεν τις επιλέγεις, όσο αφορά το 2ο άτομο δε, χωρίς να θέλω να αποποιηθώ των ευθυνών μου αφού επιλογή μου ήταν, όσο ανέκτηκα τη συμπεριφορά που ανέκτηκα ήταν επειδή επρόκειτο για άτομο που έπασχε από μια ασθένεια από την οποία έχω χάσει τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα (μεταξύ των οποίων κ το άτομο το οποίο δεν ήταν, αλλά το ένοιωθα σα μάνα μου) κ τη διαδρομή τους ως το τέλος την έζησα κ την πέρασα μαζί τους. Εν ολίγοις, η όλη ιστορία "πάτησε" σε ευαίσθητη χορδή, γιατί υπό νορμάλ συνθήκες το να υποστώ τα όσα υπέστησα παραείναι κόντρα ρόλος για μένα, κ γενικότερα έχω εδώ κ πολλά πολλά χρόνια αποκηρύξει κάθε στάση που μπορεί να ερμηνευτεί ως θυματοποίηση ή ως υπονόμευση της αξιοπρέπειας μου ή έλλειψης σεβασμού προς εμένα (αν θες πες το κ αντίδραση σε οικογενειακές συμπεριφορές, απλά διάλεξα για εμένα να έχω στη ζωή μου το αντίθετο, ανθρώπους που σέβομαι απαιτώ κ να με σέβονται). Βέβαια σου επαναλαμβάνω, φυσικά κ το σφάλμα ήταν όλο δικό μου, ενήλικη ήμουν (23), άρα δική μου κ η ευθύνη.
Τώρα όσο αφορά στη διαπίστωση ότι λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άμεση απομάκρυνση συμφωνώ κ επαυξάνω, αλλά το πρόβλημα της κοπέλας μάλλον είναι ότι προς το παρόν έστω δε διαθέτει αυτήν την εναλλακτική, οπότε αναζητά τρόπους διαχείρισης του θέματος. Κ δυστυχώς υπάρχουν κ άλλοι άνθρωποι που τουλάχιστον για ένα διάστημα της ζωής τους δεν διαθέτουν τη σωτήρια εναλλακτική της απομάκρυνσης........ Κ αυτό όσο κ να πεις είναι μεγάλο πακέτο.
14-10-2014, 13:42 #33
Εμένα πάλι όλο αυτό με τις κατηγορίες ναρκισσος/ενεργειακά βαμπίρ/θύματα κλπ δεν μου αρέσει καθόλου
Ενα άτομο το οποίο δεν περνάει καλά για 1002 λόγους που προφανώς δεν μπορεί να τους αλλάξει είναι λογικό να νιώθει ότι βασανίζεται/να γκρινιάζει κλπ
Ο όρος νάρκισσος πάλι πως προέκυψε;
Είναι διαταραχή κάποιος να κοιτάει την πάρτη του;
Εμένα για παλιοχαρακτηρας μου κάνει και έλλειψη παιδείας παρα για ναρκισσιστική διαταραχή
Μην βάζουμε σε όλα ετικέτα
Εκτός από τα ψυχιατρικά θέματα όλα τα υπόλοιπα είναι στάσεις ανθρώπων που ή ήταν στο χαρακτήρα τους να τις παρουσιασουν ή γαλουχήθηκαν να φέρονται κατ αυτό τον τρόπο.
Αλίμονο σε αυτούς που είναι όντως θύματα και δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητά τους.
14-10-2014, 13:54 #34
Κ όμως ο ναρκισσισμός αποτελεί διαταραχή προσωπικότητας, αν θες να πάρεις μια ιδέα γκούγκλαρέ το. Κ δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον "παρτάκια". Ο παρτάκιας αντιλαμβάνεται πλήρως το γεγονός ότι οι άλλοι υποφέρουν/καταπιέζονται/στερούνται/πληγώνονται εξαιτίας των πεπραγμένων του, αλλά προτεραιότητά του είναι ο εαυτός του. Ο νάρκισσος είναι τόσο απορροφημένος στα δικά του "θέλω" κ τις δικές του ανάγκες που αδυνατεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου κ να δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Ο 1ος είναι εκ πεποιθήσεως κ συνειδητά γαϊδούρι, ο 2ος δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που προκαλεί στους άλλους. Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σημασία για αυτόν που υφίσταται τη συμπεριφορά αυτή, δεν είσαι ο ψυχίατρος κανενός κ το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι πως ο άλλος δεν σε σέβεται, οπότε τον κάνεις πέρα ή καλύτερα τον βάζεις στη θέση του, η αιτία, αν πρόκειται για κολοχαρακτήρα ή για νάρκισσο σου είναι αδιάφορο.
............ Κ από πότε το ότι κάποιος στη ζωή του έχει περάσει τα 1002 ή ότι είναι δυσαρεστημένος του δίνει κ το δικαίωμα να ξεσπάει τα απωθημένα του ή τις γκρίνιες του σε άλλους?
14-10-2014, 14:00 #35
14-10-2014, 14:36 #36
εμενα αυτος ο ορος διαταραχη προσωπικοτητας στις περισσοτερες περιπτωσεις μου φαινετε απλα τριχες
υπαρχουν πραγματα που γραφτηκαν στην ιστορια πατοντας σε 2 αντιθετα ακρα το ασπρο κ το μαυρο αφου ηταν διχασμενες προσωπικοτητες ειμαι σιγουρος οτι αν ολα αυτα τα ελεγες σε ενα ψυχιατρο θα σου ελεγε 500 διαγνωσεις που δε χρησιμευουν σε απολυτως τιποτα
αφου:
μια ιστορια που πατα πανω σε μια διχασμενη προσωπικοτιτα θα μπορουσε να γινει μπεστσελερ κ να κανει παταγο αφου ολοι θα γυριζαν να κοιταξουν εστω κ απο λιγο τη ζωη καπιου που συνεχως ταλαντευοταν σε δυο εαυτους κ ολοι θα τον παρατηρουσαν με ενδιαφερον.. ακομα κ αν τον κακοχαρακτηριζαν θα συνεχιζαν να σκεφτονται τι κανει.
για παραδειγμα θυμαμαι το καταπληκτικο αυτο πυργο που ειδαμε στις βρυξελλες που ηταν η απολυτη αντιθεση στο ΑΣΠΡΟ κ το ΜΑΥΡΟ μεσα στο σκοταδι εβλεπες ενα καταλευκο πυργο οσοι περναγαν απο αυτο το σημειο εκινη την ωρα τα ειχαν παιξει απο την ομορφα κ την επιβλητικοτητα του.
14-10-2014, 15:15 #37
Λοιπόν σε αυτό γενικότερα ήθελα να πω ότι όντως μπορεί κανείς αν παρατηρήσει έναν άνθρωπο, όχι μόνο στη ματιά του, αλλά και σε ορισμένα άλλα, στον τρόπο που μιλά, κινείται, συμπεριφέρεται, σε χαιρετάει κλπ... μπορεί να καταλάβει πράγματα, αλλά πρέπει να είσαι πολύ διορατικός και με πολύ ανοιχτές τις κεραίες... Αυτό που λέμε μου αρέσει ή δε μου αρέσει η αύρα του εγώ το πιστεύω τελικά...
Τώρα αν είμαστε και μεις για τον άλφα ή βήτα λόγο με πεσμένες άμυνες ψυχολογικές και κεραίες κλπ... μπορεί να την πατήσουμε. Να είμαστε στον κόσμο μας και να μη μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει μπροστά μας ή να μη θέλουμε να καταλάβουμε. Ή να είμαστε ευκολόπιστοι πιο πολύ απ' ότι χρειάζεται και καλοπροαίρετοι... Και σίγουρα κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κρύβονται όταν θέλουν καλά, και εκείνες οι σκοτεινές πλευρές τους να μη διακρίνονται εύκολα και με γυμνό μάτι!...
Τώρα για το αν είναι διαταραχές προσωπικότητας ή όχι τι να πω... και οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι που τα μελέτησαν όλα αυτά και βγάλανε όρους, το κάνανε για να μπορούν και περισσότερο να διαχειρίζονται τις όποιες παθογόνες ψυχολογικές καταστάσεις. Η κάθε επιστήμη πρέπει να έχει κάποιες βάσεις. Από κει και πέρα η κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι ξεχωριστή. Το θέμα κυρίως είναι πως αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο του ανεκτού για εμάς και την ψυχολογία μας.
14-10-2014, 15:24 #38
μπορεί να καταλάβει πράγματα, αλλά πρέπει να είσαι πολύ διορατικός και με πολύ ανοιχτές τις κεραίε
οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι που τα μελέτησαν όλα αυτά και βγάλανε όρους, το κάνανε για να μπορούν και περισσότερο να διαχειρίζονται τις όποιες παθογόνες
14-10-2014, 15:32 #39
Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα και ΄γω να μιλήσω με μερικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους και να τους ρωτήσω για τα δικά τους ψυχολογικά θέματα, γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι, δεν είναι εξωγήϊνοι ;) και κανένας άνθρωπος δεν είναι άτρωτος. Και αυτοί θα έχουν τα δικά τους όπως όλοι μας. Πιστεύω πάντως ότι όσοι είναι ταγμένοι στο λειτούργημά τους και στην επιστήμη τους θα προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τον κάθε άνθρωπο. Ουδείς αλάνθαστος φυσικά... και ισχύει σε όλα τα πράγματα αυτό.
14-10-2014, 15:41 #40
καθε ανθρωπος μπορει να γινει επιστημονας κ να μπορει καταπληξει το ντουνια με αυτα που ξερει κ να μην εχει ορεξη να μοιραστει με τους αλλους τιποτα αρα αυτο ποτε δεν αρκει απο μονο του.
το μονο που αρκει ειναι να ξερω οτι καπιον τον ενδιαφερει να με βοηθησει
15-10-2014, 01:52 #41
και η δικιά μου δεν είναι τόσο φλατ όσο σου έδωσα να καταλαβεις... τον εαυτό που υποτιμάει και καρφώνει τον βγάζει εκεί που την παίρνει... πάντα στον υφιστάμενο και ποτέ στον προιστάμενο, δεν μιλάω για δουλειά αλλά γενικά... απλά δεν περιορίζεται αυτός ο εαυτός της μέσα στο σπίτι... χαρακτηριστικό της επίσης είναι πως θα επιλέξει να συναναστραφεί με "κατώτερους" ανθρώπους για να μπορεί να τους χειρίζεται να τους θαμπώνει και να τους υποτιμάει χωρίς πολλές φορές να παίρνουν και χαμπάρι... μιας και αυτή την συμπεριφορά την ανακατεύει με μια "γλυκα" και ένα ενδιαφέρον για να μάθει κι άλλα "λάθη" ώστε να μπορεί να υποτιμήσει περισσότερο... στους ανωτέρους της και αυτό φαίνεται κυρίως στη δουλειά είναι όλο γλύψιμο...
αυτό που λες για τις σχέσεις εξάρτησης είναι γεγονός... γεγονός είναι πως ενθάρυνε τον αδερφό μου πριν από 10 χρόνια να παρατήσει το σχολείο χωρίς να του έχει καν την εναλλακτική της εργασίας και αυτό για να είναι μόνιμα εξαρτημένος... καθώς και εμένα με έπεισε πριν 3-4 χρονια να αφήσω την δουλειά μου για να πάω στην επιχείρηση της η οποία ήταν στα κλεισίματα αλλά δεν ήξερα τίποτα...
τώρα το πως με έπεισε είναι άλλο θέμα και το μεγαλύτερο μου λάθος... δεν ξέρω τι να πω... ίσως να έφταιγε το ότι έμενα χρόνια μόνη μου και στην ουσία δεν είχαμε επαφές... να είχα ξεχάσει... ήθελα να ξεχάσω... και είχα τόσους ενδιασμούς να ξανααρχίσω σχέση μαζί της απ' την στιγμή που είχαν ξεδιαλύνει κάπως οι πράξεις της και η σχέση μας μέσα μου μετά από ψυχοθεραπεία βέβαια... τώρα την πατάτα την έχω κάνει βέβαια... και συνέπεσε και η κρίση και δεν ξέρω πως να φύγω...
και αυτό με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, ίσως είναι ο πιο άδικος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου... δεν είναι μόνο με εμένα έτσι είναι με όλους, άλλωστε το θύμα δεν μπορεί ποτέ να βρει ελαφρυντικά ή δίκιο στον "θύτη" και η μάνα μου επιλέγει να είναι πάντα το θύμα και η αδικημένη
γι αυτό που λες να την φοβάμαι έχω πάψει πια... αρκετά πρόσφατα... γιατί εγώ είχα και σωματική βία η οποία σταμάτησε όταν αποφάσισα να σταματήσω να σέβομαι την μανούλα και να την απειλησω, αρκετά πρόσφατα όπως σου είπα, και είμαι 30 όσο ντροπή κι αν είναι αυτό...
15-10-2014, 02:06 #42
εμένα η μάνα μου έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τον πατέρα μου από το να με βοηθήσει οικονομικά να πάω στην θεσσαλονίκη στην σχολή που είχα περάσει για να σπουδάσω και βέβαια τα κατάφερε... "αφού ότι και να κάνω καμμένη είμαι γιατί να με σπουδάσουν?" για μπραβο δεν το συζητάμε καν.. κι εγώ όσο έμενα μόνη μου είχα δικό μου κύκλο που δεν είχε καμία επαφή με την μάνα μου φυσικά... όταν έκανα το λάθος όμως και άνοιξα την πόρτα και ξαναμπήκε στην ζωή μου τα ισοπέδωσε όλα... αν δεν βαριέσαι διάβασε στο θέμα μου "και τώρα τι?" τα ποστ 7 και 21 να πάρεις μια χοντρή ιδέα...
15-10-2014, 09:51 #43
Όχι για Όνομα Του Θεού, η δικιά μου μαμά δεν είναι τέτοια περίπτωση..... Με αγαπάει πολύ αλλά με λάθος τρόπο κ δεν έχει διαχωρίσει στο μυαλό της πως μας κάνουνε διαφορετικά πράγματα ευτυχισμένες κ θέλουμε διαφορετικά πράγματα από τη ζωή μας. Καλύτερα κάποιος να σε αγαπάει λιγότερο, αλλά να το εκφράζει με υγιή τρόπο, παρά να σε λατρεύει κ να το κάνει αρρωστημένα......
15-10-2014, 09:56 #44
γω να μιλήσω με μερικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους και να τους ρωτήσω για τα δικά τους ψυχολογικά θέματα, γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι,
15-10-2014, 10:02 #45
καταλαβαινω...
εγω ετυχε και περασα θεσσαλονικη και μεναμε εκει. μου το ειχε ηδη δηλωσει οτι αν δεν μπορω να περασω εκει, δεν προκειται να παω πουθενα, ενω ειχαμε την οικονομικη δυνατοτητα, καθως τις σπουδες μακρια απ το σπιτι τις θεωρουσε dolce vita.. ποιο "μπραβο"??? οταν περασα σε μια δυσκολη σχολη και με καλη σειρα καταταξης, το σχολιο της ηταν "α στο διαλο!!!!". οχι με θυμο σαν βρισια, αλλα με εκπληξη. κι αυτο ηταν ολο. ποτε σε 6 χρονια σπουδων, δεν με ρωτησε το παραμικρο για τις σπουδες μου, οταν πηρα πτυχιο ενω δουλευα ηδη, της το ειπα καθαρα ενημερωτικα.
ποτε δεν με ρωτησε το παραμικρο για την δουλεια μου. δεν ηξερε καν ποτε που δουλευω, γιατι ποτε δεν ρωτησε ... οχι οτι κι εγω το επεδιωξα να ενημερωνω, να μην ειμαι αδικη. με ανακουφιζε η ελαχιστη επικοινωνια..
και τυχαια, οι σπουδες αυτες ηταν το κλειδακι που ανοιξε το κλουβι και απο αποψη περιβαλλοντος και απο αποψη καλλιεργειας πνευματικης και απο ολες τις αποψεις. δεν μπορω να πω αρκετα για την συμβολη των σπουδων μου και της μετεπειτα δουλειας μου, στην ευτυχια μου .. ηρθαν και οι παρεες, και οι νεοι φιλοι και οι συντροφοι και οι καλες γνωριμιες..
τα ειχα διαβασει τα ποστ για την μανα σου. το απαραδεκτη ειναι το λιγοτερο που μπορω να πω. υπηρξες ατυχη, σε αυτο.
οκ, επεσες στην παγιδα της και ξαναπηγες στην δουλεια. πρεπει να μαζεψεις τα κομματια σου και να ξαναβγεις.
ειδα και το αλλο θεμα σου, να στα πω εδω, να μην πηγαινοερχομαι.ετσι κι αλλιως θεωρω οτι το μεγαλο μερος των προβληματων σου οφειλονται στην τοξικοτητα αυτης της μανας..
εχουν μαζευτει πολλα προβληματα στην ζωη σου αυτη τη στιγμη, για τους γνωστους λογους.
εχουν γινει ενα κουβαρι , κι εχουν γινει κι ενα βουνο.
μην βλεπεις ολο το βουνο, γιατι δεν μπορεις να ξεκινησεις απο την κορυφη.
δεν γινεται οταν βαλλεσαι απο παντου να φυγεις απ το σπιτι, να βρεις δικη σου δουλεια, να βρεις σχεση, να βρεις φιλους, αν αποκαταστησεις τις σχεσεις σου με γνωστους και συγγενεις και να απομακρυνθεις απο τη μανα.
πρεπει να τα κανεις σταδιακα και να τα ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΙΣ.
αυτη τη στιγμη αυτο που υπονομευει και ολα τα λαλλα και ειναιε τσι κι αλλιως θεμα ζωης η θανατου, ξερεις πολυ καλα ποιο ειναι.
ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ. μαζεψε τις δυναμεις σου, τους φιλους σου αν σου εχει μεινει καποιος, βρες την σωστη μεθοδο και ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ.
ειναι ο μονος τροπος να ορθοποδησεις και να πιστεψεις και στον εαυτο σου.
ειδα που σχολιαζες το κελιστο προγραμμα.
γιατι να μην ειναι το κλειστο προγραμμα η καλυτερη λυση για σενα, κοπελια? σε ενα κλειστο προγραμμα θα γλυτωσεις απ την μανα σου κατ αρχας! λιγο ειναι αυτο?
πηγαινε κλεισου εκει να ηρεμησεις, να παρεις βοηθεια, να σταθεις στα ποδια σου, κι οταν ξεμπερδεψεις ψαχνεις για δουλεια για νηα μπορεσεις να κανεις και ολα τα υπολοιπα.
χωρις υγεια, δεν υπαρχει τιποτε παραπερα. ουτε για δουλειες εχει νοημα να συζηταμε ουτε για τπτ αλλο...