Ασκήσεις χαλάρωσης,αναπνοών,τεχνικέ ς κατά του αγχους..Βοηθάνε?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 13 of 13
    Senior Member

Ασκήσεις χαλάρωσης,αναπνοών,τεχνικέ ς κατά του αγχους..Βοηθάνε?

Καλησπέρα σας,και καλό ΣΚ!!
    Είμαι με αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού,βρήκα μια ψυχοθεραπεύτρια η οποία ειδικεύεται στην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία,και μου εδειξε ασκήσεις χαλάρωσης,με ειδικές αναπνοές και μουσική αντιστρές,οπως και χαλάρωση μυών σώματος..Οι ασκήσεις κρατάνε μισή ωρα και θέλει πρωί βράδυ για να εχεις καλά αποτελέσματα..
    Ομως σα να βαριέμαι να τις κάνω,πόσο μάλλον και πρωί και βράδυ..
    Τουλάχιστον αξίζει? Βοηθήθηκε κάποιος??
    Ευχαριστώ!

Banned
    επιφανειακο μου φαινετε.

Senior Member
    Μου είπε οτι εκεί στηρίζεται και η γιογκα,στις αναπνοες..και εχουν βοηθήσει πολύ κοσμο...Θέλει όμως υπομονή και καιρό...Τουλάχιστον θέλω να δώ αν ένας βοηθήθηκε..

Banned
    ειναι σανα λες οτι επιδη σε ενοχλει κατι θα κανεις ασκησεις χαλαρωσης για να σου περασει.
    ισως βοηθησει αλλα..............

Senior Member
    Αλέξανδρε δεν είναι μόνο ασκήσεις χαλάρωσης η θεραπέια εννοείται!
    Κάνουμε και ψυχοθεραπέια να βρούμε τι μου προκαλεί τόσο αγχος,και θεραπέια συμπεριφοράς..Δηλαδή πηγαίνω κοντρα στους φόβους μου,ΣΤΑΔΙΑΚΑ όμως ωστε να απευαισθητοποιηθώ..
    Απλά μ αυτές τις ακήσεις,με καλό υπνο,με λιγη ασκηση και ψυχαγωγία πέφτουν τα επίπεδα αγχους μου είπε και είναι πιο εύκολο..

Banned
    Καλησπέρα Μάνο, λοιπόν εγώ θα σου πω ότι ναι βοηθάνε, από προσωπική εμπειρία, οι αναπνοές είναι εξαιρετικά ευεργετικές και μειώνουν το άγχος. Δεν είναι τυχαίο και το νικ μου άλλωστε...
    Αλλά ένα μυστικό θα σου πω! ότι κάνεις και ότι μαθαίνεις σαν πρακτική χαλάρωσης μη τη σκεφτείς σαν καταναγκαστικό έργο... Αν σκέφτεσαι πριν αρχίσεις ότι θα το βαρεθείς, δε θα κάνεις τίποτα, ούτε σε δέκα χρόνια. Θέλει θετικό νου, και να μην είσαι βιαστικός να δεις αμέσως αποτελέσματα. Συστηματικά και καθημερινά αν κάνεις κάποια πράγματα, σιγά-σιγά θα δεις το όφελος και θα χαίρεσαι όλο και πιο πολύ να τα κάνεις, βασικά θα σου γίνει απαραίτητο να τα κάνεις, κάπως έτσι. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε ισχύει και για τη γυμναστική.
    Συγκεκριμένες πρακτικές, το πρωϊ ειδικά, μπορεί να σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς καλύτερα στη διάρκεια της ημέρας. Αν συνδυάσεις και με ένα καλό ρόφημα το πρωϊ ή φρεσκοστημμένο πορτοκάλι θα έχεις καλά αποτελέσματα. Και πολύ σημαντικό, καλός ύπνος! Ξενύχτι/αυπνία και άγχος πάνε παρέα, δυστυχώς. Οπότε προσπάθησε να κοιμάσαι καλά.
    Δεν σου λύνουν τα προβλήματα απόλυτα όλα αυτά, αλλά για μένα έχει σημασία σε οποιοδήποτε πρόβλημα να τα εφαρμόζεις και να τα κάνεις κάπως και τρόπο ζωής, όχι κάτι έξω από σένα.
    Επίσης αν έχεις μάθει κάποια άσκηση χαλάρωσης, και αναπνοές κλπ... αν σου τύχει κάτι έκτακτο, μια στρεσογόνα ημέρα, μια φάση πανικού, μπορείς να αφιερώσεις κάποια λεπτά σε κείνη τη φάση, να τα κάνεις και να ηρεμήσεις. Αντί να πάρεις ένα χάπι ηρεμιστικό... Έτσι το βλέπω εγώ και κάποιες φορές κάνω αναπνοές πριν από κάτι που μπορεί να με αγχώνει ή όταν νιώθω ανησυχία και χαλαρώνω.
    Και τέλος μην ψάχνεις αν κάποιοι βοηθήθηκαν ή όχι. Θα ακούσεις και θετικές και αρνητικές απαντήσεις. Το θέμα είναι τι κάνεις εσύ, ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Δε χάνεις τίποτε να τα δοκιμάσεις, αλλά με υπομονή και επιμονή Εγώ πιστεύω πάντως ότι είσαι σε καλό δρόμο! Καλή συνέχεια!

Senior Member
    Όλα βοηθάνε το θέμα όμως είναι πόσο;
    10%;

Εγώ δούλευα με ψυχολόγο αρκετά γνωστικό συμπεριφορισμό αλλά βοήθησε λίγο.
    Δεν άντεχα άλλο και σε μια δύσκολη περίοδο χειροτέρευσα και δε μπορούσα να διαχειριστώ τίποτα.

Για μένα πιο πολύ θα βοηθήσει ο συνδυασμός σωστής-ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής μαζί με συχνή γυμναστική.
    Ο ψυχολόγος είναι για τα πολύ ελαφριά και πρόσφατα.

Εγώ που τα είχα από τα 15 τουλάχιστον και πήγα στα 23 δεν ήξερε από που να πρωτοξεκινήσει η κοπέλα...
    Και βαριόμουν κιόλας ένιωθα πολύ πιο τρελός από ότι όταν πήγα σε ψυχίατρο και πήρα αντικαταθληπτικά που αυτά μόλις έπιασαν με βοήθησαν πολύ να κάνω όσα είχα μάθει από την ψυχολόγο (έκθεση σε γεγονότα, κοινωνικές φοβίες κτλ).

Τώρα έπεσα σε μια ψυχίατρο που δε θα αρχίσω να βρίζω, μου έκοψε εντελώς τα αντικαταθληπτικά και καλά πως δεν τα χρειάζομαι και βλακείες.
    Και τώρα έχει γυρίσει η γενικευμένη αγχώδης και η κρίσεις πανικού.
    Ναι βρε κούκλα μου που νύχτα με πανσέληνο σε γραφείο πρύτανη το πήρες;;;
    Μπορεί να μη το χρειάζομαι για κατάθλιψη αλλά για κοινωνική φοβία τι θα πάρω που επιστρέφει δρυμήτατη και δουλεύω και πωλητής;

Senior Member
    Έτσι και πάθω καμία κρίση πανικού και χάσω την δουλειά μου (το έπαθα σε παλαιότερη) θα πάω και θα της το κάνω μπουρδέλο.
    Και τις έλεγα "χωρίς καθόλου αντικαθληπτικό τι θα κάνω;"
    Θα είσαι μια χαρά.

Την παίρνω προχθές τηλέφωνο και της λεώ το και το και μου λέει "λογικό, το περίμενα"...

Τα νεύρα μου...
    Είναι ηλίθια.
    Γιατί η μόνη γιατρός με τον εοππύ να είναι τόσο κουνημένη;;;

Banned
    Εσυ Παναγιωτη μου θες την λυση ετοιμη στο πιατο..Δεν υπαρχουν ομως τετοιες λυσεις..Η γυναικα προσπαθει να σε κινητοποιησει , να κοπιασεις λιγο και να μην στηριζεσαι μονο στα φαρμακα.

Λοιπον στο θεμα του Μανου τωρα..Εμενα Μανο δεν με βοηθησαν επειδη δεν τις εκανα λολ!Δεν μπορουσα να βαλω προγραμμα αναπνοων στην καθημερινοτητα μου , με πιεζε και δεν με ειχε ενθουσιασει κιολας!
    Προσπαθουσα πιο πολυ να διαχειριστω την κριση πανικου οποτε ερχοταν , παρα να ανασαινω σαν ετοιμογεννη ολη την μερα..Στα λεω με ολιγον χιουμορ , δεν υποτιμω τα οφελη των αναπνοων , απλα σε εμενα δεν δουλεψε.

Senior Member
    Λοιπόν βρήκα μια καλή μουσικούλα,και έκανα μισή ωρα βαθιές αναπνοές,τελείως αφημένος στο κρεβάτι,εισπνοή απ τη μύτη αργά μέχρι το 5,ο αέρας στο στομάχι,κρατημα για λίγο,και εκπνοή απ το στόμα μέχρι το 5...Για 20 λεπτά..Η αλήθεια είναι οτι ένιωσα ηρεμία μετά..μετά έκανα και χαλαρωση μυών(σφίγγουμε τους μυς όλου του σώματος ανα ομάδες την ώρα της άσκησης πχ γάμπες για 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώνουμε ελαφρά,μετά μηροί,πλάτη χερια κτλ)..Μου φαίνεται οτι βοηθάνε,θα το δοκιμάσω..

https://www.youtube.com/watch?v=T3H3seRLPyw ¨ωρα για χαλάρωση!

Senior Member
    οι ασκησεις χαλαρωσης ειναι το στανταρ που θα πουν για διαταραχες που σχετιζονται με το αγχος.. καποιοι λενε οτι τους βοηθαει.. εγω παντως ποτε δεν τις εκανα γιατι βαριομουν απιστευτα.. αλλα τωρα ειμαι (σχεδον) μια χαρα απο θεμα αγχους και χωρις να κανω ποτε ασκησεις χαλαρωσης. πιστευω ειναι στον ανθρωπο... αλλα για να το προτεινουν σχεδον ολοι σιγουρα για καποιους θα ειναι βοηθητικες.. απλως ξερω οτι θελει καποιες δοκιμες μεχρι να αρχισεις να βλεπεις αποτελεσμα..

Senior Member
    66psy Καλησπέρα!!Χαίρομαι που είσαι καλύτερα!! Εκανες κάτι άλλο και είσαι καλύτερα? Κάτι εναλλακτικό ας πούμε?να δοκιμάσω κι αυτό..

Senior Member
    καλησπερα και σε σενα μελος!! κοιτα εκανα (και κανω) ψυχοθεραπεια μαζι ομως με φαρμακευτικη αγωγη (ο,5 xanax την ημερα που τωρα βεβαια το μειωσα στα 0,25)..
    εμενα με βοηθουσε πολυ οταν αγχωνομουν για να ξεχαστω να παιρνω τηλ καποιο πολυ δικο μου ατομο και να μιλαμε. αντι δηλαδη να αρχιζω την καταστροφολογια -θα πεθανω θα λυποθυμησω κλπ- απασχολουσα το μυαλο μου και ετσι απεφευγα τις αρνητικες σκεψεις και ετσι σταματουσα να αγχωνομαι μεσα σε λιγα λεπτα. ακουγεται τελειως αστειο αλλα οντως πιανει. σε μενα τουλαχιστον. επειτα οταν ημουν σπιτι και με επιανε αγχος εμπαινα για μπανιο. και κυριως ελουζα το κεφαλι μου με χλιαρο νερο. και αυτο ακουγεται γελοιο αλλα ήταν πολυ ανακουφιστικο. ξεκαθαριζε το μυαλο μου -μαλιστα μια καθηγητρια που ειχε γνωσεις ψυχολογιας μας ειχε πει οτι το να λουζεις το κεφαλι σου με χλυαρο νερο βοηθαει τον εγκεφαλο-.. επιπλεον οταν με επιανε αγχος εκλεινα τα φωτα και ξαπλωνα ακουγοντας τα αγαπημενα μου κομματια με ακουστηκα.. πορωνομουν με την μουσικη και χαλαρωνα -και δεν εννοω χαλαρωτικη μουσικη, απλως τα αγαπημενα μου τραγουδια). επιπλεον επερνα φυτικα προιοντα (βαλεριανες και κατι αλλα φυτικα ηρεμιστικα που τρ δεν θυμαμαι το ονομα αλλα σιγουρα τα χει στα φαρμακεια ή επινα χαμομηλη που ειναι χαλαρωτικο)..αυτα ως φυτικα ειναι ακινδυνα και δεν προκαλουν εξαρτηση σε σχεση με τα xanax.
    αλλα να σου πω και αυτο που οντως πιστευω ειναι οτι το πραγμα θελει το χρονο του. ολα αυτα τα εφαρμοζα για ενα χρονο και τωρα τελευται ειδα αποτελεσμα. οντως με βοηθησαν αλλα αυτο που μου προσφερε την μεγαλυτερη βοηθεια ήταν να αποδεχτω το προβλημα. νομιζα πως το προβλημα απλα θα φυγει. εδω ομως δεν εχουμε να κανουμε με μια απλη γριπη που απλως περναει. εκανα λαθος. το προβλημα δεν εξαφανιζεται. αυτες οι αγχογονες σκεψεις παντα θα υπαρχουν καπου θαμενες στο μυαλο μας . απλως το αποδεχεσαι σαν μια πλευρα του εαυτου σου και προσπαθεις να το διαχειριστεις. μονο οταν το καταλαβα αυτο εγινε η μεγαλη αλλαγη (+οτι βοηθησε σιγουρα και το περασμα του χρονου). ηρθε μια μερα που ειπα τερμα οσο χρονο εχασα αδικα εχασα. τωρα κανω κουμαντο εγω κι οχι το αγχος .
    δεν λεω οτι αυτο ειναι το σωστο ή οτι αυτο ειναι ο κανονας που ισχυει για ολους. απλως λεω την δικη μου εμπειρια σχετικα με την διαταραχη πανικου και την αγοροφοβια μου.