Results 31 to 45 of 46
-
22-11-2014, 00:49 #31
Ναι αλλα φιλε μου εγω δεν μιλησα για την ψυχολογια , αλλα για την ψυχοθεραπεια - αναλυση και αναφερθηκα στα μεσα που χρησημοποιει .
ο καθε ανθρωπος κουβαλαει τον προσωπικο του μυθο. Εχει σχηματισει μια ερμηνεια για την πραγματικοτητα και υπακουει σε αυτη , γιατι αυτη
ειναι η λειτουργια του.
Ο ψυχοθεραπευτης θελει υποτιθεται να αλλαξει αυτο τον προσωπικο μυθο με εναν δικο του που θεωρει καλυτερο.
Υποτιθεται οτι ο ψυχαναλυτης -θεραπευτης , θελει να απαλλαξει τον θεραπευομενο απο τις αγκιλωσεις του προσωπικου του μυθου και ετσι
με αυτο τον τροπο, να τον απελευθερωσει απο τα δεσμα που τον κρατουν δεσμιο σε ενα πλεγμα των μη λειτουργικων νευρωσεων.
Με αυτη την πραξη ομως , αυτο που κανει ο θεραπευτης , ειναι να μεταφερει τα δικα του προγραμματα και τον δικο του μυθο , στον
ασθενη που ειναι αλλος ανθρωπος , διαφορετικη οντοτητα.
Ο Θεραπευτης λειτουργει ετσι οπως λειτουργει , (ως προσωπο κοινωνιας) οχι επειδη εχει εκπαιδευτει σε εναν αποτελεσματικοτερο τροπο αντιμετωπισης της πραγματικοτητας (μυθος),
αλλα επειδη η βιολογια του, που ειναι εντελως διαφορετικη απο εκεινη του θεραπευομενου , οδηγει αυτον και τον μυθο του, σε διαφορετικο μονοπατι λειτουργικοτητας.
Ειναι η βιολογια σε συνδιασμο με την ιστορια και το περιβαλλον, που θετει τις αρχικες ωσεις και τις κλισεις στις σκεψεις μας και στην μορφη.
Ο ψυχοθεραπευτης ειναι ενας ανθρωπος που εχει αλληλεπιδρασει διαφορετικα με το περιβαλλον και για αυτο λειτουργει σε διαφορετικο πλαισιο
μυθου απο αυτο του θεραπευομενου.
Δεν μπορει να μπει μεσα στην ψυχη του, δεν μπορει να μπει μεσα στο σωμα του , δεν μπορει να μπει μεσα στο περιβαλλον του , δεν μπορει να μπει μεσα στην ιστορια του , δεν μπορει να μπει μεσα στην νευροβιολογια του , δεν μπορει.....Ειναι διαφορετικος ο δρομος.
Αν ηταν τοσο αποτελεσματικος ψυχοθεραπευτης , τοτε θα ηταν στην θεση του ψυχοθεραπευομενου. Θα ηταν στον ιδιο δρομο...
Ο δρομος χαραζεται απο ολα τα παραπανω, και ο δρομος αποκλινει απο ανθρωπο σε ανθρωπο, αλλοτε περισσοτερο και αλλοτε λιγοτερο.
Αυτα τουλαχιστον εχω καταλαβει εγω ...:)Last edited by DTM; 22-11-2014 at 01:20.
- 22-11-2014, 01:39 #32
Αν ηταν τοσο αποτελεσματικος ψυχοθεραπευτης , τοτε θα ηταν στην θεση του ψυχοθεραπευομενου. Θα ηταν στον ιδιο δρομο...
22-11-2014, 02:28 #33
Κι εγω συμφωνω ως ενα σημειο με τον DTM , αλλά με αυτό αναιρεί την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή παντελώς
Για να βρισκεται σε αυτη τη θεση ομως αν γνωρίζεις
εχει περάσει ο ιδιος απο ψυχαναλυση κλπ
Όταν σε εξετάζει , σε βάζει ν σκεφτεσαι κ ν λειτουργείς ανάλογα με τ δικό σου περιβάλλον κι όχι με το δικό του..
Σαφώς και δεν είναι όλοι οι ανθρωποι το ιδιο ή το ίδιο μεγαλωμένοι κλπ..
Με βάση τον περιγυρο κ τις δυνατότητες του καθενός προσαρμόζει την γνώση του.
Αυτα χωρίς να θεοποιώ τους ψυχολόγους κι εγω με τη μεριά μου
ΤΟ βασικό εξάλλου είναι οι ίδιοι μας να θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτο μας.
Αυτοί δεν είναι ουτε υπεράνθρωποι ούτε μάντεις.
22-11-2014, 02:50 #34
δεν εχει σχεση με την ιδιοτητα του ψυχοθεραπευτη εχει σχεση στο οτι ολα εχουν κ τη σκοτεινη τους πλευρα αυτο που η ψυχολογια ονομαζει σκια του εαυτου μας εγω παντα πιστευα οτι το να ταιριαξεις τη σκοτεινη σου πλευρα με τη σκοτεινη πλευρα του συνομιλητη σου αυτο αποτελει υπερτατο κ αναντικαταστατο αγαθο.
22-11-2014, 02:56 #35
αυτό κι όχι μόνο λέγεται εν συναισθηση και ειναι ιδιαιτερα εντονο στην προσωποκεντρικη ψυχολογια (μονο αυτη ξερω) αλλα φανταζομαι οχι σε αλλες. κι αυτο γιατι ο προσωποκεντρικος θα μπειστη θεση σου και θα ειναι εσυ. Θ ατα βιωσει μαζι σου. Απλα σε κατευθυνει. Δε δινει λυσεις, βρισκεις μεσα σου τις λυσεις.
22-11-2014, 03:31 #36
εγω γενικα δε τα παω καλα με διαφορες σχεδον ακατανοητες ονομασιες του τυπου ενσυναισθηση κλπκλπκλπ εμενα μου αρεσουν τα απλα λογια οι μπερδεμενες λεξεις ειναι κουραστικες κ τις αποφευγω
για το μονο σιγουρο παντως που μπορω να σου πω ειναι οτι η ψυχολογικη υποστηριξη δεν στηριζεται στις συμβουλες αλλα πολυ περισσοτερο στη κατανοηση k την στηριξη ειναι αρκετα απλο πιστευω κ κατανοητο.
οι συμβουλες κ οι κατευθυνσεις ειναι σχεδον αχρηστες αν καπιον δε τον καταλαβαινεις πολυ απλο κ κατανοητο κ αυτο.
22-11-2014, 17:21 #37
Γεια σου DTM, έχουν ενδιαφέρον τα όσα λες και συμφωνώ με κάποια πράγματα, γιατί πολλά από όσα μας συμβαίνουν έχουν να κάνουν με τη φυσιολογία του εγκεφάλου μας, τους νευρώνες κλπ, όμως βρίσκω λίγο αφοριστικό το ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένας μύθος. Αν ήταν έτσι κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν θα είχε βοηθηθεί από καμία ψυχοθεραπεία. Μην ισοπεδώνεις τα πάντα και το λέω αυτό, γιατί φαίνεσαι φιλοσοφημένος άνθρωπος.
Η νευροφυσιολογία του εγκεφάλου είναι κάτι τόσο πολύπλοκο, και ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά από χίλια δυο πράγματα, λεκτικά και μη.
Εγώ ας πούμε έχω και μια άλλη θεωρία ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι επίσης ψυχοθεραπεία, πολύ σημαντική, αλλά δυστυχώς δεν τα χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι. Πχ μουσικοθεραπεία και ηχοθεραπεία. Δηλαδή δε βοηθάει μόνο το μπλα-μπλα ;) ή οι ουσίες των φαρμάκων, αλλά και άλλου τύπου ερεθίσματα ώστε να θεραπευτεί ο άνθρωπος. Αν παρατηρήσεις το πως αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι δίπλα σε μια ομάδα βραζιλιάνικων κρουστών του δρόμου που παίζει μουσική ή αν ακούσεις τα θιβετιανά κύμβαλα ή το σήμαντρο και τις καμπάνες ή και άλλοι παρόμοιοι ήχοι, καταλαβαίνεις τι εννοώ. Και άλλα πολλά παραδείγματα μπορώ να αναφέρω.
Εδώ βρήκαν κάποιοι επιστήμονες ιδιαίτερα θεραπευτική τη μουσική του Μότσαρτ ας πούμε και άλλες μουσικές.
Να μιλήσουμε και για το χορό? Τι δημιουργεί αυτή η κίνηση στον άνθρωπο!
Και ύστερα το οτιδήποτε δημιουργικό μπορεί να κάνει ο καθένας, αμέσως άλλα σημεία του εγκεφάλου αρχίζουν να λειτουργούν, η γνώμη μου είναι ότι ο εγκέφαλος μπορεί να "πλαστεί" και στην ενήλικη ζωή και το μελετάνε αυτό με τον όρο neuroplasticity οι επιστήμονες τώρα.
Κάτσε να ήμουν ψυχίατρος εγώ και να δεις τι θα συνταγογραφούσα! ;) Μουσικούς θα τους έκανα όλους και άλλα παρόμοια. Θα τους έκανα να κινούνται πολύ τους ανθρώπους και να δημιουργούν περισσότερο!!
22-11-2014, 18:53 #38
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Είναι ενα κομμάτι της αλήθειας. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά πιο πολύπλοκη.
Η αποψή μου είναι οτι θα πρέπει να δεχτούμε ως φυσικούς και λειτουργικούς , τους διαφορετικούς βαθμούς ελευθερίας που εκδηλώνει η φύση στο σύνολο της.
Λειτουργικό και φυσιολογικό είναι κάτι που δέχονται οι άνθρωποι ως τέτοιο .
Αν η άποψη των ανθρώπων αλλάξει , αλλάζει και η οπτική του τι είναι λειτουργικό και φυσιολογικό, ή αντίστροφα αν αλλάξει η οπτική , αλλάζει και η άποψη.
Αυτό που μέχρι χθές θεωρούνταν μη φυσιολογικό , αύριο μπορεί να θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό (βλέπε ομοφυλοφιλία ).
Οι άνθρωποι λειτουργούν μέσα απο εναν μύθο και αλληλεπιδρούν δυναμικά με αυτόν. Ο μύθος είναι ο τρόπος ερμηνείας της πραγματικότητας
μέσα απο καθαρά υποκειμενικά κριτήρια.
Τα άτομα μιας κοινωνίας ερμηνεύουν την πραγματικότητα υποκειμενικά. Οχι αντικειμενικά.
Φαντάσου οτι κάθε άτομο διαγράφει μια δική του κοσμική γραμμή μέσα στο χώρο της συνολικής αλληλεπίδρασης του πλαισίου.
Αυτός ο χώρος φαντάσου οτι συνθέτεται απο πάρα πολλά επίπεδα και διαστάσεις. Μια διάσταση είναι η βιολογία , άλλη το κοινωνικό περιβάλλον, άλλη το φυσικό , άλλη ο χρόνος και η ιστορία , άλλη το εκπαιδευτικό σύστημα, άλλη οι γονείς , άλλη οι διαφορετικές κλίμακες ενηλικίωσης, άλλη .....Είναι πολλές.
Κάθε άτομο μέσα σε αυτό το φανταστικό χώρο διαγράφει την μία και μοναδική διαφοροποιημένη
απο τα άλλα άτομα τροχιά.
Οι τροχιές των ατόμων είναι εντελώς διαφορετικές γιατί οι διαστάσεις και οι διαβαθμήσεις τους , είναι πάρα πολλές και ως εκ τούτου αδύνατο να ταυτιστούν δυναμικά.
Οι τροχιές ομως είναι απόλυτα φυσικές και λείτουργικες , γιατί η ίδια η φύση είναι ελεύθερη, φυσική και λειτουργική.
Η φύση δοκιμάζει όλο και νέα επίπεδα ελευθερίας και λειτουργικότητας .
Για να ταυτίσεις τον μύθο μιας τροχιάςς ενος ατόμου με κάποιον άλλο εντελώς διαφορετικό , θα πρέπει να καταφέρεις
να ταιριάξεις όλες τις προηγούμενες διαστάσεις και διαβαθμήσεις της μέχρι τώρα τροχιάς του ενος μύθου με του άλλου, στην ουσία γυρνώντας
τον χρόμο - ιστορία, πίσω στις αρχικές συνθήκες.
Πράγμα που είναι αδύνατο.
Η ιστορία της νευροπλαστικότητας, δεν είναι συνεχής και ομοιόμορφη.
Ο ρυθμός που γεννά νευρώνες ο εγκέφαλος , εξαρτάται απο την κλίμακα της ηλικίας.
Δεν μαθαίνει με τους ίδιους ρυθμούς και ποιότητες, ενα μικρό παιδί σε σχέση με ενα μεγάλο,ενα μεγάλο παιδί σε σχεση με εναν έφηβο, ένας έφηβος σε σχεση με εναν ενήλικα 20 χρονών, 'ενας 20 χρονος σε σχέση με εναν 30 ... σε σχέση με ....Οσπου μηδενίζεται .
Η δική μου άποψη είναι , οτι θα πρέπει να δεχθούμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι, γιατί έτσι είναι η ίδια η φύση . Πολύπλοκη. Δεν θα γίνουμε ποτέ ομελέτα.:DLast edited by DTM; 22-11-2014 at 19:11.
22-11-2014, 19:16 #39
μεταφραση καθενασ ειναι στον κοσμο του
Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))
22-11-2014, 19:47 #40
22-11-2014, 21:17 #41
τα ιδια λεμε με αλλες λεξεις :)Last edited by αλεξανδρος_77; 22-11-2014 at 21:36.
22-11-2014, 21:42 #42
28-11-2014, 02:17 #43
καλησπερα παιδια να μαι παλι οι κρισεις μου με πιανουν και με αφηνουν βεβαια αυτες τις μερες χωρις λογο ειμαι λιγο καλυτερα και οχι απο φαρμακευτικη θεραπεια γιατι πρεπει να σας πω οτι την σταματησα για λιγο γιατι τελικα η αισθηση καυσου που ειχα ηταν απο τα φαρμακα χρειαστηκε βεβαια να αλλαξω γιατρο αφου βεβαια με τον δικο μου δεν μπορουσα να βγαλω ακρη γιατι ηταν σιγουρος οτι δεν εφταιγε το φαρμακο αλλα τελικα διαπωστωθηκε οτι ολοι η οικογενεια αυτου του φαρμακου με πειράζει με μια αναδρομη που καναμε στο παρελθον.αυτες τις μερες βεβαια εχω ξεκινησει να σκεπτομαι θετικα και να προσπαθω να ηρεμω μονη μου τον ευατο μου οταν κατι παει να με πιασει βεβαια εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας μα παρα πολυ
28-11-2014, 02:25 #44
Καλησπερα φιλη μου ευγε που εισαι καλυτερα,ναι μην περιμενεις να θεραπευτεις κατευθειαν σιγα σιγα,θελει κοπο κ επιμονη,τωρα για τα φαρμακα προσπαθησε να βρεις φαρμακο που δεν θα σου προκαλει εμφανεις παρενεργειες,καθε οργανισμος αντιδρα διαφορετικα σε καθε φαρμακο
28-11-2014, 02:42 #45
το ξερω οτι δεν προκειται να θεραπευτω κατευθειαν και πρεπει να κανω θεραπεια με το νεο φαρμακο ξεκιναω αυριο ειπαμε να το αφησουμε λιγες μερες να ηρεμησει ο οργανισμος απο τα καψιματα.θελει πολυ προσπαθεια και το βασικο προσπαθεια για οχι υπερβολικο αγχος. καλη μου μυσπ εχω 8 χρονια κριση πανικου και το εχω ψαξει πολυ ειχα ξανακανει θεραπεια μαζι με ψυχοθεραπεια αλλα ενα σοβαρο προβλημα σην υπερβολικη πιεση στην δουλεια εκανε υποτροπη.αυτοπου ξερω σιγουρα ειναι οτι παντα θα υπαρχει η κριση πανικου απλα θα πρεπει να προσπαθω να την κρατα κριμένη.