Results 46 to 60 of 109
Thread: Φοβάμαι πως δε θα τα καταφέρω
-
09-12-2007, 22:01 #46
Helpppp !! Τι στο καλό έχω ;;;
Πέρασαν ήδη είδη Εφτά συνεδρίες.
Οι πρώτες τρείς ήταν διερευνητικές (σύμφωνα με τη θεραπεύτρια μου).
Εκεί που λέω μέσα μου « Τέλειωσα-τα-είπα-όλα ..» κι αναρωτιέμαι «τι θα βρω να πω στην επόμενη συνεδρία» , έτσι στα ξαφνικά να πάλι ένα σωρό σκέψεις στο μυαλό , η μια να φέρνει την άλλη και να πάλι το στομάχι ‘κόμπος’ και πάλι χάνομαι και βουλιάζω …
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι έχει περάσει πάνω από μήνας και η θεραπεύτρια μου δεν έχει κάνει καμιά αναφορά , κανένα σχόλιο στο πως αξιολογεί το πρόβλημά μου . Εννοώ πχ να μου πει ότι είναι άγχος, κατάθλιψη, μεταιχμιακή διαταραχή ή ότι άλλο τέλος πάντων ….
Το σκέφτομαι πολύ και μ΄ αναστατώνει αυτή της η σιωπή .
Το γεγονός ότι είναι ψυχαναλυτικής προσέγγισης έχει να κάνει μ΄ αυτό ;
Έχω την εντύπωση (η οποία μπορεί να είναι από λάθος έως παντελώς άσχετη με αυτό που ρωτάω) ότι στην κλασσική Ψυχανάλυση –γενικά- οι ψυχικές διαταραχές δεν ταξινομούνται κατά DSM-III-R .
Έχει κάποια σχέση αυτό ;
Μπορώ να τη ρωτήσω ευθέως να μου πει στην επόμενη συνεδρία ποιο είναι το πρόβλημά μου ;
Μήπως είναι ακόμα σχετικά νωρίς ;
.. κάποιος \'φακός΄για το τούνελ ;;;
- 10-12-2007, 08:01 #47
Psychangel,αν κ σίγουρα δεν ειμαι ο κατάλληλος ανθρωπος να σου απαντησω σε ερώτημα οπως \"πως ταξινομουνται οι ψυχικές διαταραχές στην ψυχαναλυση ή σε καποια αλλη σχολή\" θα σου πω το εξής.
Πώς δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε εμεις αυτα τα θεωρητικα...δλδ πώς θα μας βοηθήσουν?σημασια νομίζω εχει να δουλέψει ολο αυτο υπέρ σου με καποιον τρόπο. Αν γνωριζεις άψογα μια θεραπεια θεωρητικά, τί κανει, πώς λειτουργει, τί προσφέρει πιστεύεις πως θα μπορουσες να ωφεληθεις περισσοτερο?Προσωπικά αμφιβάλλω.....
Οσο για το αν μπορεις να ρωτήσεις, εγω λέω ενα μεγάλο ναι. Γιατί να μη μπορεις δλδ? Σε βασανίζει καιρο τώρα αυτο το ερώτημα κ νομίζω πως οτι ακομα σε βασανίζει καλο θα ήταν να το εκθέσεις στη θεραπεια σου....
25-12-2007, 00:45 #48
phychangel διαβαζα κ εγω τωρα τα posts σου κ πραγματικά βλέπω ότι \'συμπλέουμε\' αυτην την εποχη....και εγω πρωτη φορα κανω ψυχαναλυση, κ εγω δεν ξερω πως ακριβως να βοηθησω τον εαυτο μου....και τις αυτοκαταστροφικες τασεις τις εχω κανει χομπι.....
γιατι αραγε να το κανουμε αυτο στον εαυτο μας; πηγα στην αθηνα αυτες τις μερες και πηγα και στην εκθεση\"the brain\", μπας και καταλάβω πώς λειτουργεί αυτός ο ηλίθιος εγκέφαλος και τον αλλάξω λίγο....με τις εποχές του βέβαια γιατί υπήρχαν διαστήματα που λειτουργούσε άψογα...δεν μπορώ να καταλάβω..\'
λες ότι δεν λέει τίποτα ο ψυχολόγος και αυτό σε προβληματίζει...
λοιπόν εμένα αυτό που με τρόμαξε πάρα πολύ ήταν στη πρώτη - δεύτερη συνεδρία όταν με ρώτησε αν θυμαμαι μια στιγμη της ζωης μου - μια στιγμή - που να αισθανθηκα πραγματικα χαρουμενη...κ εγω να ψαχνω τον σκληρο δισκο....να ψαχνω...να βλεπω στιγμες περηφανιας, στιγμες που ολοι μου λένε μπραβο, στιγμες επιτυχιας, στιγμες που να αισθανομαι περηφανη με τον εαυτο μου αλλα....γνησια χαρα...ποτε!!πάντα υπήρχε κάτι να με ταλαιπωρεί...να ανυσηχω...εχω νιώσει ζεστασια, δεν ειναι ότι δεν έχω αισθανθει πράγματα, έχω βοηθήσει ανθρωπους, αλλά παντοτε φοβομουν κατι ..και τωρα ηρθε κ εσκασε...
ξερεις δεν ξερω τι ακριβως θα βγει απο αυτην την ιστορια, τωρα το να πω ενα \"θα το παλεψω και θα βγω νικητης\" θα ακουστεί ωραίο μεν , αλλά δεν το αισθανομαι, ειμαι σε μια μικρη φαση ηττας τωρα - μπορει να το γυρισω , δε λεω, ελπιζω και δεν εχω χασει πασα ιδεα για τον εαυτο μου, αλλά ότι και να βγει το συμπέρασμα είναι ένα: αυτή θα είναι η μαχη της ζωης μου...η ταν η επι τας....
ετσι κ εσυ οπως μου λες....πιστευω πως θα μας περασει γλυκια μου
25-12-2007, 11:00 #49
Originally posted by Sofia
.... δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε εμεις αυτα τα θεωρητικα...δλδ πώς θα μας βοηθήσουν?σημασια νομίζω εχει να δουλέψει ολο αυτο υπέρ σου με καποιον τρόπο. Αν γνωριζεις άψογα μια θεραπεια θεωρητικά, τί κανει, πώς λειτουργει, τί προσφέρει πιστεύεις πως θα μπορουσες να ωφεληθεις περισσοτερο?Προσωπικά αμφιβάλλω.....
Οσο για το αν μπορεις να ρωτήσεις, εγω λέω ενα μεγάλο ναι. Γιατί να μη μπορεις δλδ? Σε βασανίζει καιρο τώρα αυτο το ερώτημα κ νομίζω πως οτι ακομα σε βασανίζει καλο θα ήταν να το εκθέσεις στη θεραπεια σου....
και μου απάντησε :\"δηλαδη θέλετε μια διάγνωση ; μα το θέμα μας είναι να θεραπεύσουμε αυτό που υπάρχει\" (ή κάπως έτσι δηλ)
και της είπα ότι με ενδιαφέρει σαφώς η θεραπεία αλλά θα ήθελα να ξέρω και τη διάγνωση ....
Δε μου είπε τελικά .
τεσπα .. ενοιωσα κάπως αμήχανα (και τώρα που το σκέφτομαι πάλι κάτι με χαλάει)
και μετάνιωσα σκεφτόμενη μήπως έκανα ... γκάφα αλλά το είχα μέσα μου καιρό και έπρεπε να το βγάλω...
Anyway ...
25-12-2007, 11:10 #50
Originally posted by Ντάλια
...πηγα στην αθηνα αυτες τις μερες και πηγα και στην εκθεση\"the brain\",
Originally posted by Ντάλια....λες ότι δεν λέει τίποτα ο ψυχολόγος και αυτό σε προβληματίζει...
Κι αυτό με κάνει πολύ ανασφαλή , αμήχανη και μαζεμένη.
Εμένα που ήθελα να περνάω πάντα διακριτικά και αθόρυβα μ΄αφήνει να μιλάω και ν΄ακουγομαι μόνο εγώ και να λέω πράγματα που και σαν σκέψεις και μόνο τις κάνω ... ψιθυριστα .. σχεδόν άφωνα
25-12-2007, 12:56 #51
Ετσι θα κυλίσει όλη σου η θεραπεία ? Ποιος θα είναι ο δικός της ρόλος ? Αυτό μπορείς να το συζητήσεις .........
Η διάγνωση πάντως δεν νομίζω να σε βοηθήσει , είναι μια ταμπέλα ........
Εγω δεν έχω πάει σε ειδικό , αλλα με μια φίλη συζητάγαμε πολύ ......... μοιραζόμασταν αυτές τις σκέψεις που αναφέρεις : τις ψιθυριστές , τις άφωνες .......... Κάποιες φορές μιλούσε η μια και η άλλη άκουγε και τις άλλες το ανάποδο ........ υπήρχε εμπιστοσύνη , αποδοχή και αγάπη .......
Δεν είμασταν ειδικοί , αλλα η διαδικασία αυτή μας βοήθησε και την απολαυσαμε ........
26-12-2007, 15:41 #52
Originally posted by Kleiw
Eγω δεν έχω πάει σε ειδικό , αλλα με μια φίλη συζητάγαμε πολύ ......... μοιραζόμασταν αυτές τις σκέψεις που αναφέρεις : τις ψιθυριστές , τις άφωνες .......... Κάποιες φορές μιλούσε η μια και η άλλη άκουγε και τις άλλες το ανάποδο ........ υπήρχε εμπιστοσύνη , αποδοχή και αγάπη .......
Δεν είμασταν ειδικοί , αλλα η διαδικασία αυτή μας βοήθησε και την απολαυσαμε ........Μάκια...
28-12-2007, 16:21 #53
Originally posted by psychangel
Originally posted by Sofia
.... δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε εμεις αυτα τα θεωρητικα...δλδ πώς θα μας βοηθήσουν?σημασια νομίζω εχει να δουλέψει ολο αυτο υπέρ σου με καποιον τρόπο. Αν γνωριζεις άψογα μια θεραπεια θεωρητικά, τί κανει, πώς λειτουργει, τί προσφέρει πιστεύεις πως θα μπορουσες να ωφεληθεις περισσοτερο?Προσωπικά αμφιβάλλω.....
και μου απάντησε :\"δηλαδη θέλετε μια διάγνωση ; μα το θέμα μας είναι να θεραπεύσουμε αυτό που υπάρχει\" (ή κάπως έτσι δηλ)
και της είπα ότι με ενδιαφέρει σαφώς η θεραπεία αλλά θα ήθελα να ξέρω και τη διάγνωση ....
Δε μου είπε τελικά .
τεσπα .. ενοιωσα κάπως αμήχανα (και τώρα που το σκέφτομαι πάλι κάτι με χαλάει)
και μετάνιωσα σκεφτόμενη μήπως έκανα ... γκάφα αλλά το είχα μέσα μου καιρό και έπρεπε να το βγάλω...
Anyway ...
δεν καταλαβαίνω πως το να ξέρεις τι έχεις αναιρεί την επιτυχία της θεραπείας..
εγώ και ρώτησα και απάντηση πήρα, κάτι που ήταν σημαντικό για την κατανόηση του προβλήματος, και την διάθεσή μου να καταπιαστώ με τη λύση του.
29-12-2007, 13:05 #54
... χμ ! και μένα με προβληματίζει αυτό ..
πραγματικά θάθελα μια διάγνωση κατιτί βρε παιδί μου να μη νιώθω οτι πάω στα τυφλά ...
Κακώς ή καλώς το μυαλό μου πάει σε πολλά πράγματα κι αυτό μου δημιουργεί επιπλέον πίεση και αγχος ..
Με μια φίλη που το κουβέντισα μου είπε ... \"νομίζω μάλλον πως δε θα σου πει -τουλάχιστον οχι πριν περάσει πολύς καιρός- γιατι πιθανόν να μη θέλει να σε βάλει στο σκεπτικό να ενταχθείς κάτω από μια ... ταμπέλα\" .(!)
Τι να πω ?
στέκει κάτι τέτοιο σαν ... θεραπευτική πρακτική ?
29-12-2007, 15:23 #55
Ο τρόπος που θα δουλέψουμε μου είπε είναι δύο συνεδρίες την εβδομάδα και με ρώτησε πώς περιμένω να βοηθηθώ απ αυτές.
Αισθάνθηκα αμήχανα δεν ήξερα τι απάντηση να δώσω
29-12-2007, 15:36 #56
πραγματικά θάθελα μια διάγνωση κατιτί βρε παιδί μου να μη νιώθω οτι πάω στα τυφλά ...
Κακώς ή καλώς το μυαλό μου πάει σε πολλά πράγματα κι αυτό μου δημιουργεί επιπλέον πίεση και αγχος ..
Με μια φίλη που το κουβέντισα μου είπε ... \"νομίζω μάλλον πως δε θα σου πει -τουλάχιστον οχι πριν περάσει πολύς καιρός- γιατι πιθανόν να μη θέλει να σε βάλει στο σκεπτικό να ενταχθείς κάτω από μια ... ταμπέλα\" .(!)
Τι να πω ?
29-12-2007, 15:46 #57
Originally posted by Dalia
Ο τρόπος που θα δουλέψουμε μου είπε είναι δύο συνεδρίες την εβδομάδα και με ρώτησε πώς περιμένω να βοηθηθώ απ αυτές.
Αισθάνθηκα αμήχανα δεν ήξερα τι απάντηση να δώσω
εκεί πήγα μεσ΄την ανασφάλεια και την ανάγκη να σταθώ στα πόδια μου,
μ΄ένα μυαλό ... μαρμελάδα και βρέθηκα ξαφνικά να πρέπει να βρω κάτι \'λογικό΄
και ... \'προσγειωμένο\' να πω για τη θεραπεία, για το .. \'μετά\' ... !
Μα για ποιό ακριβώς \"μετά\" να πω ?
Μεσ΄τη .. σκοτεινιά μου ... κάθε ενδεχόμενο ήταν ..\"ανοιχτό\"
.. ακόμα και ... άλμα με 180 km/h μεταξύ Βουλιαγμένης-Σουνίου
Τί να λέμε τωρα !
29-12-2007, 18:43 #58
Τι να πω ?
Στη θέση σου psychangel θα της διάβαζα ακριβώς αυτό εδώ το post.
13-01-2008, 16:18 #59
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποια πράγματα που δίαβασα σε αυτό το thread από την δική μου ως τώρα εμπειρία. Έχω διάφορα καταθλιπτικά συμπτώματα εδώ και πολλά χρόνια (περίπου 4 χωρίς να μπορω να έιμαι σίγουρος). Πριν από 4 περίπου μήνες ξεκίνησα και εγώ μια παρόμοια θεραπευτική διαδικασία, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ή ψυχοθεραπεία με ψυχαναλυτική προσσέγιση. Φαντάζομαι πως και στην δική σου περίπτωση τις συνεδρείες τις κάνεις μια κάποιον ψυχολόγο. Οι ειδικοί που ακολουθούν την αναλυτική προσσέγιση συνήθως δεν δέχονται τις \"διαγνώσεις\" δλδ δεν θα σου πεί κάποιος (και δεν είναι δουλεία του να το κάνει) πως μπορεί να λέγετε αυτό που έχεις. Καταλαβαίνω όμως το πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να πάρει μια διάγνωση, μόνο και μόνο για να ξέρει οτι αυτό το άθλιο πράγμα που αισθάνετε λέγετε κάπως, είναι αναγνωρίσιμο και άρα πιθανώς θεραπεύσιμο. Επίσεις δεν έιναι δουλεία αυτής της ειδικότητας το να σου μιλήσει ή το να σου δώσει φάρμακα. Αν νιώθεις την ανάγκη να μάθεις τι έχεις, όχι με κάποια απόλυτη έννοια καθώς υπάρχουν διαφορετικές διαγνώσεις ανάλογα με την επιστημονική εκπαίδευση ή \"σχολή\" του καθένα και επίσεις πιστεύεις οτι μπορεί να βοηθηθείς απο την φαρμακοθεραπεία τότε καλό θα ήταν να επισκευθείς κάποιον ψυχίατρο. Μίλησε με τον θεραπευτή σου για αυτές σου τις σκέψεις και ζήτησε του να σου συστήσει κάποιον. Είναι πιθανό ειδικά αν εργάζετε σε κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας να συνεργάζετε με κάποιον. Προσωπικά σε λίγες μέρες θα επισκευθώ ψυχίατρο για δεύτερη φορά, σε λίγες μέρες ώστε να αλλάξω την πρώτη θεραπευτική αγωγή που δεν βοήθησε. Είναι δικαίωμα του κάθε ασθενή να επιλέγει τον συνδιασμό ψυχολόγου/ψυχιάτρου που εκείνος νομίζει καλύτερο. Τώρα όσο αφορά την χρονική διάρκεια και αποτεσματικότητα. Η ψυχαναλυτική προσσέγιση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, συνήθως διαρκεί ένα με δύο χρόνια. Επίσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας. Τελειώνει όταν ο ασθενής πιστεύει πως δεν μπορεί να βοηθηθεί άλλο, ή όταν ο ψυχολόγος πιστεύει το ίδιο. Επίσεις όπως όλλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις δεν έχει εγγυημένη αποτελέσματικότητα, όμως το ίδιο ισχύει και για την φαρμακοθεραπεία. Αν το χρονικό διάστημα σου φένετε μεγάλο τότε μπορείς να δοκιμάσεις πιο σύντομες θεραπευτικές μεθόδους όπως η γνωσιακή/συμπεριφοριστική. Οτι και αν κάνεις όμως συζήτησε το πρώτα με τον θεραπευτή σου. Η καθάρα πρωσοπική μου άποψη είναι πως η ψυχαναλυτική προσέγγιση αξίζει τον (πολύ) κόπο, μιας και δεν προσπαθεί μόνο να σε θεραπεύσει από τη κατάσταση στην οποία βρίσκεσε αλλά και να σε φέρει και σε επαφή με τον \"πιο αληθινό\" εαυτό σου, τις επιθυμίες σου, τις φοβίες σου, τα ονειρά σου κτλ... Η κατάθλιψη είναι μια πολύ περίπλοκη διαταραχή με διαφορετική έκφραση και αιτιολογία στον κάθε άνθρωπο (και περιορισμένη κατανόηση από τους ειδικούς). Αυτό κάνει τον τρόπο θεραπείας της να είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο. Δεν κάνουν όλες οι ψυχοθεραπείες ή όλες οι φαρμακοθεραπείες για όλους. Όμως ο μόνος τρόπος για να μάθεις αν κάτι κάνει ή δεν κάνει για εσένα είναι να το δοκιμάσεις και να το αξιολογήσεις.
Καλό ταξίδι μας λοιπόν.
13-01-2008, 18:06 #60
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Επιστημ.Διευθυντής Ινστιτούτου Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας
Λέκτορας Ψυχοπαθολογίας Πανεπ.Ουαλλίας (Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο)
Υποψήφιος Διδάκτορ Πανεπ. Σέφιλντ
Πολλές φορές στην καθημερινότητα μας ακούμε εκφράσεις όπως ‘από τότε που έπαθα κατάθλιψη δεν έχω διάθεση για σεξ’, ‘η σεξουαλική μου ζωή είναι νεκρή’, ‘κάνω σεξ αλλά ανταποκρίνομαι μόνο σωματικά και όχι ψυχικά’… Το άτομο που βιώνει το ίδιο αυτές τις καταστάσεις όπως και ο σύντροφος του αρχίζουν να απορούν για την ποιότητα της σχέσης τους ,αλληλοκατηγορούνται, νιώθουν τύψεις και η σεξουαλική ζωή τους ‘παγώνει’.
ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΗΔΟΝΙΑ
Γνωρίσουμε από κλινική εμπειρία και σχετικές ερευνητικές εργασίες ότι πολλές φορές η κατάθλιψη σχετίζεται με το φαινόμενο της σεξουαλικής ανηδονίας .Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική νόσος ,κατά την οποία ανάμεσα σε άλλα ,είναι κυρίαρχο το σύμπτωμα της γενικής ανηδονίας .Η ανηδονία είναι η φάση του ατόμου όπου τίποτα με την πρώτη ματιά δεν μπορεί να αποτελέσει κάτι ευχάριστο και να προκαλέσει ψυχική ευφορία .Στην σεξουαλική του ζωή το άτομο αυτό σχεδόν πάντα βιώνει σεξουαλική ανηδονία. Δηλαδή δεν μπορεί να βιώσει ευχαρίστηση κατά την σεξουαλική πράξη σε επίπεδο ψυχολογικό ή σωματικό ή και τα δυο.
Ξεκαθαρίστε μαζί ποιο είναι το πρόβλημα
Πολλές φορές το ζευγάρι επικεντρώνεται στη σεξουαλική παράμετρο αδιαφορώντας για την ψυχολογική. Γνωρίζουμε ότι θεραπευτικά είναι πιο θεμιτό να αντιμετωπίζουμε πρωταρχικά την κατάθλιψη και δευτερευόντως την σεξουαλική ανηδονία. Ας εξηγήσουμε όμως τους λόγους:
-Συχνότερα οδηγεί η κατάθλιψη σε σεξουαλική ανηδονία παρά η σεξουαλική ανηδονια σε κατάθλιψη
- Είναι σπάνιες οι κλινικές περιπτώσεις ατόμων που θεραπεύοντας την σεξουαλική ανηδονια θεραπεύουν και την κατάθλιψη .Συχνότερα όμως αντιμετωπίζοντας τα καταθλιπτικά συναισθήματα επέρχεται και η σεξουαλική ζωντάνια.
- Πολλές φορές αντικαταθλιπτικά φάρμακα σχετίζονται με την απώλεια σεξουαλικής ευχαρίστησης .Απευθυνθείτε στον ειδικό για να αλλάξετε την φαρμακευτική σας αγωγή.
- Στην φάση της λοχείας η γυναίκα πολλές φορές εμφανίζει μαζί κατάθλιψη και σεξουαλική ανηδονια. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν το θεωρήσετε πρόβλημα. Στην ειδική αυτή περίπτωση βιολογικοί λόγοι είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης του φαινομένου ,το οποίο επειδή είναι συχνότατο δεν θεωρείται πρόβλημα ,παρά μόνο αν παραμείνει και μετά το πρώτο εξάμηνο που ακολουθεί τη γέννα.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ
Τονώστε τη συντροφικότητα
Στην περίπτωση που νομίζετε ότι ο σύντροφος σας ανήκει στην προηγούμενη περίπτωση χρειάζεται βοήθεια από ειδικό. Όμως πριν αναζητήσετε την ειδική υποστήριξη μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε όπως και κατά την συνεργασία με τον ειδικό. Είναι αρνητικό να χαρακτηρίσετε το ταίρι σας ‘προβληματικό’. Πάντα είναι επιθυμητό να αναφέρεστε στην κατάσταση αυτή ως ‘το πρόβλημα μας’. Με αυτό τον τρόπο τονίζετε την συντροφικότητα στη σχέση σας και βοηθάτε το σύντροφο σας να κατανοήσει ότι είστε σύμμαχος του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αν και είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση προσπαθήσετε να κοντρολάρετε τον εκνευρισμό σας και οποιαδήποτε διάθεση για επίκριση. Η κατάσταση μέσα από λεκτικές αντιπαραθέσεις γίνεται χειρότερη και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται .
Προσφέρετε ενσυναίσθηση
Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές ο σύντροφος σε μια σχέση αδυνατεί να κατανοήσει το ψυχολογικό στάδιο που βρίσκεται το έτερον ήμισυ. Πρωτοτυπήστε λοιπόν. Βοηθείστε το σύντροφο σας να καταλάβει ότι ‘νιώθετε’ κι εσείς πως νιώθει και ότι αποδέχεστε πλήρως αυτή την κατάσταση. Ακόμα κι αν συναντήσετε δυσκολίες μπορείτε να επιμείνετε. Σε αυτό το στάδιο αυξάνετε το κίνητρο που έχει το ταίρι σας να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τη προβληματική κατάσταση. Αν μόνοι σας δεν μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο τότε ρωτήστε τον ειδικό. Η επιστημονική καθοδήγηση και επαφή αναπτερώνει και τη δική σας ψυχολογία και όχι μόνο του συντρόφου σας
Προστατέψτε τον εαυτό σας.
Στην προσπάθεια που κάνετε να φροντίσετε το σύντροφο σας καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι βασική είναι και η φροντίδα προς τον εαυτό σας .Ενώ είναι επιθυμητό να προσφέρετε βοήθεια, η έλλειψη μέτρου μπορεί να αποβεί καταστροφική για την δική σας ψυχολογική κατάσταση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό ψυχικής υγείας ,τον οποίο δεν μπορείτε να υποκαταστήσετε. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν πολλαπλές ψυχικές δυνάμεις και ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του ατόμου που τις βιώνει. Τονίστε τη σοβαρότητα της κατάστασης ως ένα επιπλέον κίνητρα για τον σύντροφο σας να λάβει οργανωμένη και επιστημονική βοήθεια.
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.
Οι καταστάσεις αυτές είναι χρόνιες κατά κανόνα και για αυτό το λόγο εγκαθιδρύονται ως συνήθειες. Με μια μοναδική συνάντηση με τον ειδικό δεν μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Είναι επιθυμητό να αναγνωρίσετε ότι ίσως και να πάρει αρκετό καιρό πριν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία . Έτσι θα καταπολεμήσετε μια ενδεχόμενη εμφάνιση άγχους αναμονής .
Ακουστική θεραπεια για εμβοές
21-06-2025, 15:28 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή