Results 1 to 9 of 9
Thread: ΙΔΨ δεκαπέντε χρόνια τώρα
-
22-11-2014, 12:59 #1
ΙΔΨ δεκαπέντε χρόνια τώρα
Καλησπερίζω το φόρουμ, έχω αρκετά χρόνια να γράψω. Ήθελα να μοιραστώ την 'εξέλιξη' της ΙΔΨ μου τα τελευταία χρόνια.
Συνεχίζω σταθερά θεραπεία με βασικό φάρμακο το Ladose, στο οποίο είμαι στα 60mg ημερησίως. Εννίοτε παίρνω κάποιο Bespar για να βοηθήσει με τον ύπνο.
Ανέκαθεν η ΙΔΨ μου αφορούσε ιδεοληψίες σχετικά με την καθαριότητα. Όχι όμως σε επίπεδο μικροβιοφοβίας: για παράδειγμα, μπορώ να φαω κάτι που έχει πέσει στο χώμα χωρίς πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, σιχαίνομαι τα διάφορα οργανικά υγρά και ειδικότερα τα δικά μου.
Τα τελευταία χρόνια ο ψυχαναγκασμός μου έχει καταλήξει στο εξής: έχω εναν συνεχή φόβο ότι 'χάνω χρόνο', δηλαδή παθαίνω μικρές διαλήψεις, στις οποίες βρωμίζω πράγματα και τον εαυτό μου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιο απλό πράγμα (π.χ. μάζεμα ρούχων απο απλώστρα) να μου παίρνει ώρες. Προσπαθώ να χρονομετρώ συνεχώς με το ρολόι χειρός μου οτιδήποτε κάνω για να ειμαι σίγουρος πως δεν 'έχασα' λεπτά απο δω κι απο κει, στα οποία ο εαυτός μου, ασυνείδητα, 'βρώμισε' κάτι. Με την παραμικρή 'βρωμικη' σκέψη, θεωρώ πως έχω κάνει κάτι κακό οπότε ξαναελεγχω και ξανακαθαρίζω (π.χ. τα πλυμμένα ρούχα μπαίνουν πάλι στο πλυντήριο).
Το σπίτι μου (μένω μόνος πλέον) αποτελεί μια απόλυτα καθαρή ζώνη. Δηλαδή σκουπίζω και σφουγγαρίζω συνεχώς, καθαρίζω με υγρά πανάκια καθαρισμού τα πάντα, απο πόμολα μέχρι τηλεχειρηστήρια, κινητό, πληκτρολόγιο, κλειδιά κλπ. Τα περισσότερα χρήματά μου τα ξοδεύω σε είδη καθαρισμού. Τονίζω όμως πως δεν ειναι θέμα μικροβιοφοβιας, αλλά κάτι σαν σιχαμάρα για μια απροσδιόριστη 'βρωμιά'. Τα χέρια μου ειναι μονίμως ανοιγμένα από τα σαπούνια και η ξηροδερμία σε όλο το σώμα συνεχής.
Όποτε πάω τουαλέτα, ακόμα και για κατούρημα, κάνω ντους απο την μέση και κάτω. Αλλάζω πετσέτες 2 φορές τη μέρα και όπως είναι προφανές βάζω συνεχώς πλυντήρια.
Στο σπίτι φυσικά δεν μπαίνει κανένας αν δεν βγάλει τα παπούτσια του. Πλέον τα βγαζω στην εξώπορτα, εκτός σπιτιού και πριν τα βάλω μέσα στο σπιτι, σε ειδική θήκη, τα ελέγχω,μηπως εχω πατήσει τίποτα βρώμικο. Μένοντας στο κέντρο, το βασικό πρόβλημα που έχω είναι πως αγχώνομαι υπερβολικά όταν περπατάω στο πεζοδρόμιο, φοβούμενος ότι θα πατήσω περιττώματα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περπατάω συνήθως από τον δρόμο, δίπλα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, να πλένω τα παπούτσια μου (δύο ζευγάρια) εναλλάξ ανα βδομάδα και τέλος, ουκ ολίγες φορές εχω περάσει ώρα να ψάχνω καφετέρια ή κατάστημα με τουαλέτα για να σκουπίσω απο κάτω με πανάκια τα παπούτσια μου, έχοντας υποθέσει ότι εχω πατήσει κάτι 'κακό'.
Το πρόβλημα αυτό επεκτείνεται και στον ύπνο: αν δω κάποιο έντονο όνειρο, έχω τον φόβο αφου ξυπνήσω ότι μέσα στη νύχτα υπνοβάτησα και γύριζα γυρω γυρω στο σπιτι βρωμίζοντας πράγματα. Ως εκ τούτου, μπορεί να ξυπνήσω, να αλλάξω σεντόνια κλπ και μετά να πάρω σβάρνα το σπιτι και να καθαρίσω το σύμπαν, απλά και μόνο λόγω ενός ονείρου.
Δεν βοηθάει το γεγονός ότι λόγω Ladose έχω χρόνια εντερικά προβλήματα τα οποία καταντούν υπερβολικά κουραστικά.
Η απορία μου είναι η εξής: υπάρχει κάποια λύση για την ΙΔΨ; κάνω χρόνια θεραπεία, κι ενω μπορώ να ζω μια σχετικά λειτουργική ζωή, όλα τα παραπάνω μου τρώνε υπερβολικό χρονο και δημιουργούν απίστευτο άγχος. Οι κατά καιρούς γιατροί μου λένε πως θα ταλαιπωρούμαι μια ζωή δυστυχώς μιας και είναι 'δομικό στοιχείο του χαρακτήρα μου' (!).
Τι λέτε; Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία με την ΙΔΨ του;
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!
- 22-11-2014, 16:39 #2
Γεια σου interzone, διάβασα το θέμα σου και κατανοώ το πόσο μπορεί να βασανίζεσαι και να ταλαιπωρείσαι. Έχω ΙΔΨ άλλου τύπου, όχι τέτοιες εμπειρίες με καθαριότητα, τα θέματά μου είναι διαφορετικά, όμως καταλαβαίνω τι περνάς.
Ήθελα να σου πω πιστεύεις ότι έχεις "δουλέψει" αυτά τα χρόνια αρκετά για να πολεμήσεις το πρόβλημα? Μοιάζεις σαν να έχεις αφεθεί σχεδόν τελείως στους ψυχαναγκασμούς σου και τους έχεις δώσει το πάνω χέρι, πως να το πω δεν ξέρω. Και δεν το λέω κατηγορώντας σε, γιατί ξέρω πόσο άθλια είναι η ιδεοψυχαναγκαστική και η ένταση της κάποιες φορές. Είναι κάτι απίστευτα ανυπόφορο.
Αυτό που σου έχουν αναφέρει οι γιατροί ότι αυτό είναι "δομικό στοιχείο του χαρακτήρα σου" εγώ το βρίσκω λάθος. Μάλλον θα έλεγα δομικό στοιχείο της πάθησης είναι και τίποτε άλλο. Θεωρώ ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να καταπολεμηθεί και να μειωθεί το πρόβλημα.
Πχ υπάρχει μια θεραπεία που εφαρμόζουν ορισμένοι ψυχολόγοι και μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ΙΔΨ που αφορά και καθαριότητα λέγεται "Έκθεση και παρεμπόδιση της απάντησης", στα αγγλικά "Exposure and Response Prevention", μήπως να έβρισκες έναν ειδικό που να εφαρμόζει αυτή τη θεραπεία και να τη δοκίμαζες, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Στην ΙΔΨ κάποιες ψυχοθεραπείες είναι καταλληλότερες από κάποιες άλλες, δεν είμαι ψυχολόγος για να στο αναλύσω περισσότερο αλλά ισχύει, βέβαια εξαρτάται και από το ίδιο το άτομο και επίσης την ένταση της πάθησης. Είναι κρίμα να ταλαιπωρείσαι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Αν θέλεις τη γνώμη μου, αν και χρόνια, η ΙΔΨ μπορεί να μειωθεί και να αντιμετωπιστεί αρκετά, εγώ έχω βοηθηθεί και από εναλλακτικού τύπου πράγματα, όπως άσκηση και συγκεκριμένη διατροφή, αλλά πραγματικά έχει να κάνει και με την ιδιοσυγκρασία του καθενός και πόσο θέλει να παλέψει το πρόβλημα. Θέλει πολύ αγώνα προσωπικό.
Σου εύχομαι καλή δύναμη και να πιστέψεις μέσα σου ότι μπορείς να βελτιώσεις την παρούσα κατάσταση, πάνω από όλα η θέλησή σου είναι αυτή που θα σε βοηθήσει και μετά όλα τα άλλα.
22-11-2014, 20:10 #3
Ιnterzone , εχω και εγω ιψδ , ψυχαναγκασμους εχω λιγους , συνηθως νοητικους , κυριως εχω ιδεοληψιες .
Eχω δοκιμασει διαφορες θεραπειες και φαρμακα , αυτο που με βοηθησε αρκετα ηταν η συμμετοχη μου σε γκρουπ αυτοβοηθειας , οχι τοσο στην αντιμετωπιση της ιψδ αλλα στο γεγονος οτι χωνεψα το οτι δεν ειμαι η μονη με παρομοια προβληματα. Τελευταια κανω και ΓΣΘ η οποια επισης με βοηθα πολυ μιας και χτυπα στην ριζα του προβληματος .
Για τα υπολοιπα που αναφερεις με εχει καλυψει σε μεγαλο βαθμο η Breath , το μονο που θα ηθελα να συμπληρωσω ειναι πως αν δεν σε καλυπτει το Ladose μπορεις να δοκιμασεις καποιο αλλο αντικαταθλιπτικο , σε συνεννοηση παντα με τον ψυχιατρο σου.
23-11-2014, 02:11 #4
Καλησπερα σου μελος,κ εγω πιστευω πασχω απο ιδψ απο οταν θυμαμαι τον εαυτο μου κ αδυνατω να βγω απο αυτο το λουκι ομως ομολογω οτι εσενα ειναι σε αρκετα περισσοτερο ακραια μορφη,Εγω με ενα μπανιο την μερα κ καθαρισμα καθε λιγες μερες το σπιτι νιωθω καθαρη,Πιστευω μπορεις να κανεις προσπαθειες να το περιορισεις ομως,Ισως το γεγονος οτι μενεις μονος σου με τις σκεψεις σου το επιδεινωνει κ δεν μπορεις να βαλεις ενα φρενο σε ολα οσα κανεις,δεν ειναι καλυτερο να μενεις με ενα οικειο σου ανθρωπο?Μαλλον θελεις ενα οικειο σου προσωπο να σε συγκρατει να σου αποσπα το μυαλο απο ολα αυτα γνωριζω ποσο δυσκολο ειναι ολο αυτο ομως με ενα ανθρωπο μαζι σου ισως ανακουφιστεις λιγο απο ολα οσα κανεις κ ασχοληθεις κ με αλλα πραγματα εκτος την καθαριοτητα,κ ολο αυτο με την καθαριοτητα ειναι για να καλυπτεις κ αλλα αγχη που βιωνεις πρεπει να τα ανακαλυψεις παρεα μαζι με τον ειδικο σου
25-11-2014, 13:26 #5
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Ψάχνω νεο γιατρό αυτό τον καιρό για ν αρχίσω παλι κανονική θεραπεία μιας κι εχουν χοντρυνει τα πράγματα.
Νιωθω σα να εχω αποκτησει ανοχη στο Ladose, το οποίο αρχικα βοηθούσε τρομερά (σε συνδιασμό με Minitran τα βραδια).
Στα φαρμακολογικα, διαβάζω καλες εντυπώσεις για το Amplify και μου κανει εντύπωση πως δεν το χει προτείνει κάποιος γιατρός μέχρι σήμερα.
25-11-2014, 23:13 #6
Ιnterzone , μαλλον μιλας για το Abilify , το οποιο ειναι αντιψυχωτικο .
Εγω ειμαι γενικα κατα της φαρμακευτικης αντιμετωπισης της ΙΨΔ , την δεχομαι ομως οταν φτανει σε ακραια περιπτωση. Εσυ δεν περιεγραψες κατι το ακραιο μεχρι στιγμης , αρα θεωρω καπως υπερβολικο το να πας σε αντιψυχωτικο .
Θα ηθελα να σε ρωτησω , ποσο καιρο παιρνεις το Ladose και αν εχεις σκεφτει να δοκιμασεις ψυχοθεραπεια Γνωσιακης Συμπεριφορικης προσεγγισης?
25-11-2014, 23:30 #7
Καλο ειναι αυτο που λες για το φαρμακο ομως απο μονο του το φαρμακο δεν αρκει φιλε μου πρεπει να αλλαξεις ορισμενα πραγματα στην καθημερινοτητα σου να βρεις παρεα να ασχολεισαι για να αφαιρεισαι απο ολο αυτο με την καθαριοτητα,Απο μονα τους τα φαρμακα δεν αρκουν πρεπει να καταβαλλεις κ προσωπικη προσπαθεια κ να καταπολεμησεις το στρες
22-12-2014, 17:21 #8
εχουμε τα ιδια χρονια που υποφερουμε.15 χρονια ακριβως κι εγω
23-12-2014, 00:43 #9