Results 16 to 27 of 27
Thread: ΣΩΠΑ - ΜΙΛΑ
-
17-11-2007, 14:31 #16
Όχι πάντα. Εγώ νιώθω ότι έχω πουληθεί στο κατεστημένο. Προσπαθώ να ζω με ηθικές αξίες αλλά θέλω και να επιβιώσω. Ας πούμε, κάποτε πίστευα στην κοινοκτημοσύνη και ότι πρέπει να βοηθάμε τους φτωχούς. Τώρα, Κοιτάω την πάρτη μου, καταναλώνω, και μετά με βλέπω στον καθρέφτη και ντρέπομαι. Με τα χρήματα ας πούμε που \"τρώω\" στο internet θα μπορούσα να βοηθάω μια φτωχή οικογένεια. Αλλά και στη δουλειά και στην οικογένεια πόσες φορές σωπαίνουμε, όταν είναι να υπερασπίσουμε την αληθεια. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες αλλάζουν.Γι αυτό το ποίημά μου είναι κάπως αισιόδοξο.
- 17-11-2007, 14:37 #17
Originally posted by magda-ps.
....Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες αλλάζουν.Γι αυτό το ποίημά μου είναι κάπως αισιόδοξο.
Με την προϋπόθεση οτι οι αλλάζουν προς το καλύτερο ... !
Δεν είμαι και πολύ σίγουρη όμως γι΄αυτό ... !
17-11-2007, 14:43 #18
Δεν είμαι σίγουρη, αλλά πιστεύω ότι με το χάλι που έχει καταντήσει η κοινωνία μας, άνευ αξιών και με τον ωχαδερφισμό να κυριαρχεί και τα υλικά αγαθά να έχουν πάρει τη θέση των πνευματικών, κάποια επανάσταση θα γίνει που θα ξυπνήσει τον κόσμο. Είτε κοινωνική είτε πολιτιστική, κάτι που θα μας θυμίσει ότι είμαστε άνθρωποι. Στις Δυτικές κοινωνίες ζούμε για να τρώμε και να συγκεντρώνουμε πλούτο. Αυτό δε θα κρατήσει πολύ, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να στενάζουν και να προσπαθούν για την επιβίωση. Κάτι δεν πάει καλά. Κάτι μου λέει μέσα μου ότι σύντομα η κατάσταση θα αλλάξει.
17-11-2007, 17:44 #19
Originally posted by psychangel
Εκτός από το
να έχεις κάτι να πείς ,
να βρίσκεις λόγια να το πεις,
να έχεις φωνή για να δώσεις \"ήχο\" στα λόγια σου,
να βρείς το θάρρος να μιλήσεις ,
να έχεις σθένος να υποστηρίξεις αυτό που λες
να έχεις αξίες και να τις υπερασπίζεσαι
χρειάζεται και \"κάποιος/-οι\" να σ΄ακούσουν
να καταλάβουν \"τί λες\" και
ν΄απαντήσουν ,
να συμφωνήσουν/διαφωνήσουν(.. αδιάφορο) ,
να έχουν κάτι να πουν κι αυτοί βρε αδερφε ...
Εγώ πάντως με το να ακούω συνεχώς κι από παντού αυτό το
: ΣΩΠΑ !
εισπράτω ΑΠΑΘΕΙΑ , ΑΠΑΞΙΩΣΗ και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για όποια αλλαγή για όποια απόπειρα θα άλλαζε τα πράγματα
και θα \"ταραζε\" αυτό τέλμα γύρω μας.
Αυτό είναι που με απελπίζει πιό πολύ ...
και ισως νομίζω ΔΕΝ πρέπει νάναι ΜΟΝΟ δικιά μου ιδεα αυτό
Δεν είναι μόνο δική σου ιδέα !
Αλλα ξέρεις τι παρατηρώ μερικές φορές ? Επειδή ακριβως έχουμε εισπράξει αυτο το ΣΩΠΑ και σε μεγάλη δόση , το έχουμε υιοθετήσει και εμείς (ποση απόρριψη να αντέξει κάποιος?) , οπότε και το αναπαραγάγουμε , με αποτέλεσμα να το διδάσκουμε και εμείς με τη σειρά μας , χωρίς ενδεχομένως να το συνειδητοποιούμε !
Ενας φαυλος κύκλος ! Οι ίδιοι συμβάλουμε στην διαιώνιση της παράδοσης της σιωπής !
Και κάποιοι εκμεταλλευονται αυτή τη σιωπή και την θεωρούν δεδομένη ! Μανάδες, διευθυντές, προιστάμενοι κ.α. Αυτο είναι το πιο εκνευριστικό ! Αν όλοι μας καταλαβαίναμε τι δύναμη έχουμε σαν ομάδα και μιλούσαμε , τότε κατ\'εμε ο κόσμος θα ήταν πιο δίκαιος !
Εχει τύχει στο παρελθόν , στο σύλλογο των καθηγητών , η διευθύντρια να εκμεταλλευεται την θέση της και την σιωπή των συναδελφων , δημιουργώντας μια αδικία εις βάρος κάποιων συναδελφων ! Να μην μπώ σε λεπτομέρειες και καρφωθώ !
Κανεις δεν μιλούσε ! Ολοι ηθελαν να τα έχουν καλά με την διευθύντρια ! Ακόμη και οι αδικημένοι !
Κανείς δεν μίλησε , οταν τους φόρτωσε ευθύνες που δεν άνηκαν σε αυτούς ! Μόνο εγω ! Δεν είχα τίποτα να κερδίσω !
Δεν ήθελα απλά να εκμεταλλευεται τη σιωπή μας ! Ηθελα να σπάσω αυτή τη σιωπή ! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ταράχτηκε ! Δεν το περίμενε ! Και κανείς δεν με ακολούθησε ! Μάλιστα μου είπαν μετά , οταν ζήτησα την γνώμη τους, οτι οι ιδιοι δεν θα το εκαναν, γιατι το θεωρούσαν σημαντικό να έχουν καλή σχέση με την διευθύντρια , που την βλέπουν κάθε μέρα , και που την χρειάζονται ! Ποιος είπε οτι εμένα μου ήταν ευκολο ? Οταν ειδικά , απο αυτό και μετά, με κοιτούσε με μισό μάτι ! Δεν έπαθα όμως και τίποτα και θα θυμάμαι πάντα οτι ήμουν η μόνη που τόλμησε να πει την αλήθεια !
17-11-2007, 18:24 #20
Κάποτε σε μια συνέντευξή του ο Αλκίνοος (Ιωαννίδης) στην ερώτηση γιατί έχει την ανάγκη να γράφει τραγούδια είχε απαντήσει το εξής σοφό κατά τη γνώμη μου:
\"Υπάρχουν πράγματα που έχουμε μέσα μας και θελουμε να τα εκφράσουμε, γι\' αυτό γράφω τραγούδια. Για να ικανοποιήσω αυτή την ανάγκη. Βέβαι κάποιες φορές σκέφτομαι πως και πάλι ίσως κανένας δεν καταλάβει τι ήθελε να πει ο ποιητής που λέει κι ο σοφός λαός. Κι όμως, το σημαντικό είναι να ανοίγουμε παράθυρα. Το τραγούδι, ας πούμε, είναι ένα παράθυρο που ανοίγω εγώ. Αν ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑΣ μπορέσει να κοιτάξει τον κόσμο μέσα από αυτό εγώ θα είμαι ευτυχής.\"
Νομίζω ότι αυτό είναι το point. Όχι τόσο να έχουμε κάποιον απέναντί μας να μας ακούει (θα έλεγα ότι αυτό το βρίσκω και κάπως εγωιστικό). Εδώ καλά καλά εμείς δεν ακούμε τι λένε οι άλλοι αλλά περιμένουμε να τελειώσουν για να ξεδιπλώσουμε στο τραπέζι το δικό μας πόνο, τη δική μας ιστορία.
Ίσως πρώτα θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε, και μετά να έχουμε απαίτηση και να μιλάμε.
17-11-2007, 18:32 #21
Παρεμπιπτόντως , ωραίος ο Αλκίνοος !
17-11-2007, 18:41 #22
Να ακούμε είναι σημαντικό !
Ομως το ποίημα δεν εστιάζεται στον διάλογο και στην επικοινωνία δύο ανθρώπων !
Οπως το βλέπω εγω τουλάχιστον !
Αλλα σε μια κοινωνική σιωπή επιβεβλημένη για την ένταξη και οικονομική-κοινωνική ευημερία !
Κάτι σαν να ξεπουλάμε τις αξίες μας , μου κάνει ! Η μάλλον να τις αποσιωπούμε !
17-11-2007, 21:04 #23
Εχω μια φίλη που έζησε χρόνια στο εξωτερικό !!!
Οταν έρχεται συζητάμε αρκετα !!
Στην εξωτερικό (τουλάχιστον σε κάποιες χώρες) διεκδικούνε την εφαρμογή του νόμου ! Στην Ελλάδα , ούτε και αυτό γίνεται ! Σκύβουμε το κεφάλι ! Και σε αυτό ΣΙΩΠΗ !
Δεν μας βάζει ο εργοδότης αρκετά ένσημα ? ΣΙΩΠΗ !
Μας ξεγέλασε αυτός που μας πούλησε το διαμέρισμα και εχει κάνει παρανομίες ? ΣΙΩΠΗ !
κ.α.
Το χειρότερο είναι οτι θεωρείται δεδομένη η σιωπή μας !
Και το ακόμα χειρότερο , αν πας να κάνεις καταγγελία στον εργοδότη που δεν εφάρμοσε τον νόμο , κάποιοι θα σε κατακρίνουν , θα είσαι το καρφί , και το παράξενο : κάποιοι που επίσης αδικούνται ! Τι είδους ηθική είναι αυτή ?
18-11-2007, 00:56 #24
Όταν νιώθω ότι αδικούμαι,ναι,μιλάω.Δεν σωπαίνω ποτέ γιατί το θεωρώ μεγάλη δειλία και στρουθοκαμηλισμό,το να υποκρίνομαι και να λέω \"δεν βαριέσαι,ούτε η πρώτη είσαι,ούτε η τελευταία..\"
18-11-2007, 10:40 #25
+1
;)
18-11-2007, 21:33 #26
Originally posted by Kleiw
+1
;)
18-11-2007, 21:44 #27
Να με προσθέσεις και εμένα . :P
Με έδιωξαν από το σπίτι.
18-07-2025, 14:01 in Με καφέ και συμπάθεια....