Βαριέμαι που ζώ - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 17 of 17
    Senior Member
    Quote Originally Posted by newlife View Post
    Επιπλέον, θα πώ ένα παράδειγμα όσο αφορά τον εγωισμό.Όταν πηγαίνω στο σουπερ μάρκετ οι περισσότεροι είναι καλοντυμένοι με καλά ρούχα κτλπ.Εγώ πηγαίνω ατιμέλητος και με ρούχα που μπορεί και να κοιμόμουνα με αυτά.Το γεγονός δηλαδή είναι ότι μου λέιπει ο εγωισμός.
    Τους ανθρώπους τους βαριέμαι καθώς έχω καταλάβει ότι δεν υπάρχει πραγματική αγάπη παρά μόνο εγωιστική αγάπη.Γενικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο εγωιστής είσαι τόσα περισσότερα πράγματα θα κάνεις στην ζωή σου.
    Πραγματικά ο εγωισμός "βοηθάει" αρκετούς ανθρώπους να καταφέρουν πράγματα στη ζωή τους. Αλλά δεν νομίζω ότι βοηθάει ουσιαστικά. Θα εξηγήσω τι εννοώ. Ο εγωισμός είναι πόλεμος. Πολεμάμε να είμαστε πιο καλοί ή πιο σωστοί ή πιο πετυχημένοι σε έναν τομέα ή σε άλλον τομέα στη ζωή μας. Πολεμάμε να είμαστε στην ουσία καλύτεροι από τους άλλους γύρω μας. Αυτό δεν είναι ο εγωισμός?

Ναι, αλλά αν πολεμάμε να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, στην ουσία δεν τους διώχνουμε? Αν εγώ είμαι καλοντυμένος δίπλα σου και αισθάνομαι γι' αυτό "ανώτερος" από εσένα (λέμε τώρα δεν το κάνω), τότε στην ουσία δεν σε διώχνω? Θες εσύ να είσαι δίπλα μου και να αισθάνεσαι μειονεκτικά? Σίγουρα δεν θες. Μπορεί να μείνεις δίπλα μου από ανάγκη, αλλά είναι σίγουρο ότι ουσιαστικά δεν θα με θες. Ο εγωισμός φαίνεται να είναι κινητήριος δύναμη, αλλά στην ουσία είναι φραγμός προς τους άλλους ανθρώπους.

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που είναι εγωιστές ως προς κάποιους ανθρώπους, αλλά όχι εγωιστές ως προς άλλους. Π.χ. κάποιοι είναι εγωιστές στη δουλειά ή στους φίλους, αλλά όχι εγωιστές ως προς άτομα της οικογένειάς τους. Αν το σκεφτείς, είναι αδύνατο κάποιος να είναι εγωιστής προς όλους, γιατί στην ουσία τους διώχνει όλους και αυτό δεν τον κάνει να μπορεί να ζήσει. Λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι εγωιστές προς όλους.

Και σκέφτομαι. Μπορεί κάποιος σήμερα να είναι εγωιστής προς τον Α άνθρωπο, αλλά μη εγωιστής προς τον Β άνθρωπο. Αύριο, δεν είναι πολύ πιθανό να είναι εγωιστής και στον Β, αλλά μη εγωιστής προς κάποιον Γ ?

Ο εγωιστής δε σημαίνει ότι τα καταφέρνει. Ο εγωϊστής πληγώνεται πολύ περισσότερο και πολύ πιο εύκολα. Μπορεί να έχει μάθει να μην το δείχνει, αλλά μέσα του πληγώνεται. Στην ουσία, το ότι κρύβει ότι πληγώνεται είναι που τον σώζει. Αργά η γρήγορα θα καταρρεύσει από τον ίδιο τον εγωϊσμό. Μπορεί επιφανειακά να φαίνεται ότι τα καταφέρνει, αλλά αυτό θα είναι πρόσκαιρο. Μπορεί να κρατήσει λίγα χρόνια, αλλά δεν μπορεί να είναι αιώνιο.

Τώρα όσο σημαντικό είναι να μην είναι κανείς εγωιστής, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην βρεθεί κοντά σε εγωιστές. Αν βρεθούμε κοντά σε εγωιστές, ακόμα περισσότερο αν τους έχουμε ανάγκη, θα μας κάνουν αργά ή γρήγορα να αισθανθούμε άβολα, άσχημα, μειονεκτικά. Και είναι αυτό ακριβώς που λες: "δεν υπάρχει πραγματική αγάπη παρά μόνο εγωιστική αγάπη". Πράγματι, έχω ακούσει άπειρους ανθρώπους να μιλάνε για την αγάπη, και άλλους που μου έχουν πει ότι μ' αγαπούσαν ή μ' αγαπάνε. Τρίχες. Οι περισσότεροι -να μην πω όλοι-, στην ουσία είχαν αυτό που ονόμασες εγωιστική αγάπη. Η αγάπη δεν κυνυγιέται, δεν κατακτάται με προσπάθεια να κρατήσουμε τον αλλο, δεν αναζητείται, απλά έρχεται αν έρθει. Θα σου πω μια πρόταση που διάβασα και μ' άρεσε πολύ: "Βλέπετε την ομορφιά και έρχεται η αγάπη, και τότε θέλετε να γίνει κτήμα σας, και τότε η αγάπη έχει φύγει από το παράθυρο". Δες γύρω σου άλλους, και δες πόσο εύκολα εμείς οι άνθρωποι αφήνουμε να φύγει η αγάπη από το παράθυρο!!

Αυτά που σου έγραψα είναι οι σκέψεις μου, δεν είναι απαραίτητα αυτό που ζω και έχω στη ζωή μου. Βλέπεις, στην ηλικία σου -εγώ είμαι μεγαλύτερος-, ήμουνα και εγώ εγωιστής. Ξέρεις δεν το καταλαβαίνουμε, απλά έχουμε μάθει κάτι και ασυνείδητα το εφαρμόζουμε. Μη θεωρήσεις τη βαρεμάρα σου κάτι "κακό". Είναι απλά ένα δυνατό καμπανάκι που σου λέει: ψάξε να δεις τι κάνεις λάθος, ψάξε τα λάθη, αλλιώς θα είσαι δυστυχισμένος. Μην ψάξεις επιφανειακά, μην ακολουθήσεις αυτό που λένε οι άλλοι, ψάξε σε βάθος.
    Αν δεις τους γύρω σου, βλέπεις κάτι διαφορετικό από την βαρεμάρα? Βλέπεις ανθρώπους ζωντανούς με κέφι για ζωή? Βλέπεις ανθρώπους ξεκούραστους? Δες καθαρά, δεν χρειάζεται να συγκρίνεις και να αισθανθείς πιο έξυπνος (άλλη μια μορφή εγωισμού), ότι εσύ δεν θα την πατήσεις σαν τον Κώστα, ή την Καίτη, ή την Άννα, απλά δες μόνο.

Βαριέμαι όταν δεν ειμαι στην καλή μου διάθεση. Τότε απορροφούμαι στις σκέψεις, κατά κανόνα αρνητικές ή απλά απορροφουμαι σε ενα αρνητικό συναισθημα το οποιο δεν συνοδευεται απαραιτητα από σκεψεις, ως ενα μαυρο σύννεφο που καλύπτει τα πάντα. Η δραστηριοποίηση ειναι πάντα μια καλή λύση διότι η αδράνεια οξύνει το πρόβλημα.
    Κάπου στο βαθος της σκεψης σου υπάρχουν πράγματα στη ζωη που αν μπορούσες να τα κάνεις - και ξερεις πάνω κάτω ποια ειναι αυτα - ή αν δεν συνεβαιναν όλα αυτα που σου συνεβησαν που δεν σε αφησαν να τα πραγματωσεις, τότε, βαρεμάρα στη ζωη σου δεν θα υπήρχε. Μια εξήγηση της βαρεμάρας είναι πως είσαι σε καταστασεις που δεν σε γεμίζουν, δεν ειναι αυτα στα οποια θα θελες να εισαι, κι ετσι έχασες το νόημα. Στιο βαθος της βαρεμάρας κρυβεται συνηθως ενα άσχημο παρελθον. Αποτελεσμα των συναισθηματων/τραυματων που σου αφησε και αρνητικων σκεψεων που επακολουθησαν ως αποτελεσμα ειναι αυτό που αποκαλεις ως βαρεμαρα.
    Κάνε πράγμα που ειναι πιο κοντα σε εκεινους τους στοχους ή που σε βοηθουν κααπως να τους πλησιάσεις. Ή κάνε χόμπις/παρεες και οτιδηποτε αλλο σε αφαιρει από εκεινες τις σκεψεις.
    γιάννης

Page 2 of 2 FirstFirst 12