Results 31 to 45 of 54
Thread: ψυχολογία ή φιλοσοφία?
-
21-11-2007, 00:01 #31
ισως επειδη δεν ειναι \"εύπεπτη\"
- 21-11-2007, 00:12 #32
Originally posted by Sofia
ισως επειδη δεν ειναι \"εύπεπτη\"
δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι δεν είναι δύσπεπτη σοφία, αλλά όχι τόσο όσο την αποφεύγουμε ορισμένοι, που δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα να αντιληφθούμε δυσνόητες έννοιες..
για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα ότι έτσι αντιμετώπιζα και τη ζωγραφική κάποτε, και ανακάλυψα οτι είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσεις άποψη για κάτι που σε ενδιαφέρει, από οτι θέλουν μερικοί να σου περνάνε οτι μπορείς.
Και μετά, εκνευρίστηκα για το χαμένο χρόνο, που πίστεψα όσους έλεγαν ότι δεν θα τα κατάφερνα, και εκείνους που από κατωτερότητα χλεύαζαν όταν μιλούσα για ένα στίχο του Ελιοτ. Μιά ζωή δηλαδή στην αποθάρρυνση, μην τύχει και σηκώσουμε κεφάλι..
οφφ τόπικ?
21-11-2007, 00:52 #33
Σε μας τους σχιζοφρενείς έχουν πει (γιατροί και μη) μακριά από Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Ψυχιατρική, Παραψυχολογία, Αστρολογία, Θρησκεία, Θρίλερ, και τα παρόμοια.
Από τις άκρως καλύτερες συμβουλές που μου έχουν δώσει.
(Αλλά ρε γμτ που και που ρίχνω λίγο διάβασμα σε κανα βιβλίο, βλέπω καμιά ταινία και εννοείται στις παρέες όλο αυτά συζητάμε. Γιατί κι αυτά τα ζητήματα (Ψυχολογία/Φιλοσοφία κλπ.) ανθρώπινα είναι και χρειάζονται.)
21-11-2007, 01:06 #34
γιατι daydreamer το λενε αυτο?και γιατι θεωρεις πως ειναι καλη συμβουλη?
21-11-2007, 01:19 #35
Η ψυχολογία δεν είναι μόνο η θεραπεία.
Είναι επιστήμη της συμπεριφοράς και ξεκινά από την παρατήρηση και προχωρά στην ερμηνεία, όπως και η φιλοσοφία κι όπως ειπώθηκε κι όλες οι επιστήμες.
Αυτό επειδή το ερώτημα είναι ψυχολογία vs φιλοσοφία και υπάρχει η τάση να σκεφτόμαστε την ψυχολογία ως θεραπευτική και μόνο..
Εξακολουθώ να επιμένω ότι η σχέση είναι άμεση και δε μπορούμε να μιλάμε γι αυτά τα δύο χώρια.
21-11-2007, 03:55 #36
Originally posted by Reina
Aphelia,
προσωπικά είμαι στο στάδιο που έχω λύσει τα σημαντικότερα προβλήματα επειδή μαθαίνω τον εαυτό μου. Για να γίνω καλύτερος άνθρωπος, λέω. Δεν θα με χάλαγε ένας τέτοιος συνδυασμός, αφού στο μυαλό μου συγκλίνουν ψυχολογία και φιλοσοφία. Μέχρι τώρα δεν τόλμησα να ασχοληθώ όσο ήθελα. Τώρα νιώθω έτοιμη.
Τι είναι αυτό που κάνει την φιλοσοφία δυσπρόσιτη τελικά παιδιά?
Εγώ μίλησα για τη μελέτη της φιλοσοφίας αντί ψυχολογικής θεραπείας όπου ο σκοπός δεν είναι ο ίδιος.
Στο μυαλό μου πάντως δε συγκλίνουν ψυχολογία και φιλοσοφία παρόλο που αναγνωρίζω ότι μεγάλοι ψυχολόγοι μπορούν να χαρακτηριστούν και φιλόσοφοι. Για μένα η φιλοσοφία είναι πολύ ευρύτερου πεδίου από τη ψυχολογία.
Δε ξέρω αν είναι τόσο δυσπρόσιτη η φιλοσοφία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να βρεις άτομα να συζητήσεις για αυτή, οπότε δυσκολεύει την ανταλλαγή απόψεων.
Έμαθα πάντως τώρα τελευταία για σεμινάρια φιλοσοφίας που διοργανώνονται στην Αθήνα με θεματικούς κύκλους και μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον μαζί με το αγόρι μου. Σκεφτόμαστε στο μέλλον να παρακολουθήσουμε κάποιο από αυτά, είναι όμως κάπως ακριβά.
21-11-2007, 11:35 #37
Για εμένα η φιλοσοφία προηγείται της ψυχολογίας και όλων των άλλων κλάδων/επιστημών, αλλά όπως έλεγε κι ένας καλός φίλος \'η πολλή σκέψη βλάπτει\', όταν σε οδηγεί στην υπερανάλυση, την απομόνωση και την αδυναμία να περάσεις στην πράξη σε θέματα καθημερινής ζωής.
Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ και τον Αλεξανδράκη ως καθηγητή πανεπιστημίου στο \'Κορίτσι για δύο\'!... Παρόλα αυτά ταυτιζόμουν περισσότερο μαζί του παρά με τη Λάσκαρη ή τον Βουτσά στην ίδια ταινία, γιατί ανέκαθεν μου άρεσε να είμαι χωμένη στα βιβλία ως έφηβη και φοιτήτρια. Σήμερα προτιμώ να πάω σε ένα κλαμπάκι να χορέψω και να πιω το ποτό μου ή να πάω διακοπές χωρίς ούτε ένα σοβαρό βιβλίο στη βαλίτσα, αλλά όσα διάβασα έχουν ενσωματωθεί στον τρόπο σκέψης μου κι ας μη θυμάμαι πια με ευκολία συγκεκριμένα πράγματα.
Κι όσο για τους ψυχολόγους, τουλάχιστον αυτούς που εφαρμόζουν ψυχολογικές θεραπείες, πιστεύω ότι θα τους ωφελούσε τόσο να ασχοληθούν και με κάτι διαφορετικό από τις ψυχολογικές θεωρίες και τεχνικές, όσο και να αποκτούν ποικιλία εμπειριών. Οι περισσότεροι (όχι όλοι....μην παρεξηγηθώ!) που έχω γνωρίσει δηλώνουν ανοιχτόμυαλοι επειδή έτσι πρέπει, αλλά η σκέψη τους είναι εξαιρετικά περιχαρακωμένη και η ζωή τους αποστειρωμένη.
Τέλος πάντων φιλοσοφία-ψυχολογία γενικώς βάζω ισοπαλία με τη φιλοσοφία να βάζει πρώτη γκολ και μετά γλέντι στα μπουζούκια....χαχα.
21-11-2007, 11:55 #38
εγω ειμαι αναφανδον υπερ της φιλοσοφιας και οχι της ψυχολογιας.
Αλλωστε αυτο φαινεται και απο τα ποστς μου.
Φυσικα ειμαι επηρεασμενος απο διαφορα φιλοσοφικα ρευματα (κυριως στωικοι, επικουρος κλπ) αλλα εχω καποια ζητηματα αναπτυξει περαιτερω.
Η ψυχολογια μου φαινεται ανεπαρκης σαν επιστημη στο βαθμο που υπαρχει για να βοηθησει τον ανθρωπο σε ζητηματα που αφορουν την ζωη του, τα προβληματα του, τα αγχη του κλπ.
Νομιζω οτι ενας ανθρωπος που εχει ασχοληθει με καποιες φ. σχολες και εχει μελετησει δεκα κλασικους, θα πρεπει να του φτανει για να σταθει ανετα στα ποδια του και να εξηγει εστω και μερικως ανθρωπινες συμπεριφορες.
21-11-2007, 13:20 #39
Originally posted by liberchild
Βασικά το θέμα το έβαλα έχοντας διαβάσει σε γαλλικό περιοδικό ψυχολογίας οτι εκεί λειτουργούν θεραπευτικές ομάδες με βάση τη φιλοσοφία και οι οποίες προσφέρουν όχι διδασκαλία αλλά εφαρμογή. Η επίσκεψη γίνεται επί πληρωμή, η τιμή είναι ίδια περίπου όπως και το να επισκεφτεί κανείς ένα ψυχολόγο, η επίσκεψη κρατάει μία ώρα και οι συνεδρίες περιορίζονται στις 3 - 4. Κυρίως χρησιμοποιείται η αφαιρετική μέθοδος δια του διαλόγου και βασίζεται όχι σε συγκεκριμμένη θεωρία. Δεν λαμβάνεται υπόψη κανένα ιστορικό του πελάτη διότι αυτός καλείται να επιλύσει όχι αυτά καθ εαυτά τα ψυχολογικά του προβλήματα αλλά να μάθει να σκέφτεται πρωτίστως το πως θα τα επιλύσει. Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και πρωτοποριακό, και απ ότι διάβασα έχει ολοένα και περισσότερους φαν.
21-11-2007, 17:29 #40
Originally posted by daydreamer
Σε μας τους σχιζοφρενείς έχουν πει (γιατροί και μη) μακριά από Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Ψυχιατρική, Παραψυχολογία, Αστρολογία, Θρησκεία, Θρίλερ, και τα παρόμοια.
Από τις άκρως καλύτερες συμβουλές που μου έχουν δώσει.
(Αλλά ρε γμτ που και που ρίχνω λίγο διάβασμα σε κανα βιβλίο, βλέπω καμιά ταινία και εννοείται στις παρέες όλο αυτά συζητάμε. Γιατί κι αυτά τα ζητήματα (Ψυχολογία/Φιλοσοφία κλπ.) ανθρώπινα είναι και χρειάζονται.)
Εχεις κάποια εξήγηση ?
21-11-2007, 18:20 #41
Γενικά όλοι μας ασχολούμαστε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και με τις δύο επιστήμες, καθώς και αυτές ασχολούντε μαζί μας .............. :P
Ομως στην πραγματίκότητα δεν κατέχουμε καμία !! Εδώ την επιστήμη μας δεν κατέχουμε καλά - καλά ! 4 χρόνια στο πανεπιστήμιο μας βομβαρδίζανε γνώσεις , αλλα αν δεν μπεις στην έρευνα , ακόμα δεν έχεις πάρει καλή γευση απο την επιστήμη !
Αρα για ποια ψυχολογία ή φιλοσοφία μιλάμε ? Αυτή που γνωρίζουμε εμείς ?
Τι γνωρίζουμε εμείς απο φιλοσοφία ? Εστω οτι διαβάσαμε 10 βιβλία (και αν) εκλαικευμένης φιλοσοφίας ................. αυτό είναι ?
Για να φτιάξεις μια φιλοσοφική θεώρηση πρέπει να ξεκινήσεις απο το 0, όπως στα μαθηματικά .
Να ορίσεις , να βάλεις αξιώματα και να αρχίσεις σιγά σιγά να χτίζεις ένα ολόκληρο οικοδόμημα !
Πόσοι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά ? Σε πόσους αρέσει ? Θέλει τέτοια λεπτομέρεια , ψάξιμο και ανάλυση , που γίνεται πολύ κουραστική !
Εχει κανένας ασχοληθεί με κάτι τέτοιο ? Κουβεντούλες όλοι κάνουμε , που και εμένα μου αρέσουν και πάρα πολύ, αλλα αυτό απέχει πάρα πολύ απο την φιλοσοφία .............
Οι περισσότεροι άνθρωποι εξάλλου είναι τόσο πρακτικοί που τέτοιες συζητήσεις (ποσο μάλλον μια φιλοσοφική θεώρηση) , αν τραβάνε σε μάκρος τις θεωρούνε \'\'αμπελοφιλοσοφίες\'\' ......... Στα μεγάλα ερωτήματα τις φιλοσοφίας, πόσοι έχουν απαντήσεις ? Και με ποια διαδικασία καταλήξαν σε αυτές ? Πόσο χρόνο αφιέρωσαν σε αυτές τις σκέψεις και τι ανάλυση έκαναν ?
Συμφωνώ με την Aphelia στο οτι δεν θα βρείς πολλούς να κάνουν έστω απλές φιλοσοφικές συζητήσεις ! Πολλοί τις θεωρούνε χάσιμο χρόνου ! Χάσιμο απο το χρόνο που ζούμε , γιατί για πολλούς \'\' ζωή = κίνηση \'\' και η σκέψη δεν είναι κίνηση εμφανής για κάποιους ...........
21-11-2007, 19:17 #42
Μπορει οι περισσοτεροι να μη κατεχουν καποιο δοκτωρα στη φιλοσοφια αλλα ολοι εχουν την φιλοσοφια τους σε αυτη τη ζωη...τη δικια τους φιλοσοφια που πηγαζει απο τα βιωματα τους και την προσωπικοτητα τους.Μπορει η φιλοσοφια ενος αθηναιου πχ δικηγορου να μην ειναι η ιδια με ενος που μενει σε ενα ερημονησι και φυλαει προβατα...αλλα ειναι οτι δουλευει καλυτερα στον καθενα.
Οσο για τις σκεψεις τις στρεφεις προς διαφορες κατευθυνσεις αλλα οσο υπαρχεις σκεφτεσαι.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
21-11-2007, 19:28 #43
Keep καταλαβαίνεις όμως την διαφορά της μιας φιλοσοφίας απο την άλλη ? Είναι τεράστια ! Για ποια φιλοσοφία συζητάμε τώρα ?
Συμφωνώ οτι ο καθένας ασχολείται με κάποιον τρόπο με την φιλοσοφία (το ανέφερα και στην αρχή του μηνύματος μου), αλλα θα συμφωνείς φαντάζομαι και εσύ οτι αυτή τη στιγμή που συζητάμε για το αν μας αρέσει η φιλοσοφία , ο καθένας μας έχει κατι διαφορετικό στο μυαλό του !
Ποια φιλοσοφία μας αρέσει ? Αυτό ίσως θα έπρεπε να είναι το ερώτημα ...........
21-11-2007, 19:37 #44
Ολες οι αφηρημενες εννοιες εχουν διαφορετικη υποσταση στο μυαλο του καθενα...φιλοσοφια,θρησκεια ,ψυχολογια,ερωτας και η λιστα δεν εχει τελος.Εαν εννοεις ποιο ρευμα φιλοσοφιας προτιμαμε οπως εχει διατυπωθει απο τους μαιτρ του ειδους τοτε νομιζω οτι θα βρεις καποιους συνομιλητες...παντως εγω δε κατεχω αρκετα για μια τετοια συζητηση εις βαθος.
Να δωσω και ενα λινκ της wikipedia για τη φιλοσοφια και τα διαφορα ρευματα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
21-11-2007, 19:45 #45
Δεν εννοω ποιο ρευμα keep , εννοώ οτι ο καθένας νομίζει οτι ασχολείται με την φιλοσοφία, αλλα δεν έχει πάρει μυρωδιά για το τι είναι φιλοσοφία ............... Και ως επιστήμη , η φιλοσοφία έχει ορισμό .
Είναι σα να μου λέει το παιδί του δημοτικού οτι ασχολούμε με τα μαθηματικά και μου αρέσουν ! Ποια μαθηματικά όμως έχει στο μυαλό του ? Ποια είναι αυτά τα μαθηματικά που του αρέσουν ?
Αλλαγή αγωγής
16-06-2025, 23:35 in Ψυχώσεις & Σχιζοφρένεια