Results 1 to 7 of 7
-
27-02-2015, 00:03 #1
Διπολική Διαταραχή και κληρονομικότητα
Καλησπέρα forum. Είναι το πρώτο μου post εδώ, αλλά έχω καταφύγει σε αυτό το site πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς να είμαι μέλος. Υποθέτω ποτέ δεν μου είχε "κάτσει" η ιδέα να γίνω μέλος.
Όπως και να έχει, έχω σαρώσει κάθε γωνία του internet ψάχνωντας πληροφορίες για την Διπολική Διαταραχή, διότι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της οικογένειάς μου πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Ο παππούς μου και 2 θείοι μου (εκ των οποίων ο ένας αυτοκτόνησε το 2011 σε μανιακό επισόδειο) έχουν διπολική τύπου Ι, ενώ η θεία μου και η μάνα μου έχουν διπολική τύπου ΙΙ. Εγώ (ο μεγάλος γιός) έχω κατάθλιψη εδω και +-2 χρόνια, και παίρνω Ladose (Prozac) εδώ και κάτι μήνες. Επείδη η διπολική διαταραχή έχει το συνήθειο να εμφανίζεται απότομα σε επεισόδια στην οικογένειά μου (ακόμα θυμάμαι το πρώτο μανιακό επεισόδιο του θείου μου) φοβάμαι μήπως φέτος που δίνω πανελλαδικές εξετάσεις (η οποίες έχουν καταφέρει να με καταστρέψουν ψυχολογικά) θα ξεσπάσει και σε εμένα.
Ζητώ από εσάς να μου δώσετε την άποψη σας σχετικά με την κληρονομικότητα της πάθησης και το αν πιστεύετε πως ένα σημαντικό γεγονός όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να δρα ως "trigger" για την διαταραχή αυτή.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις...
- 27-02-2015, 01:20 #2
Καλωσήρθες στο φόρουμ Rat,
για να λες πανελλήνιες είσαι 17-18 χρονών.
Οριακά για αντικαταθλιπτικά.
Από ότι άκουγα από την δική μου ψυχίατρο για την διπολική, αν έχεις διπολική στην οικογένεια έστω και 1 μέλος τότε δεν δίνεις ποτέ αντικαταθλιπτικό χωρίς σταθεροποιητή γιατί δεν ξέρεις ποτέ πότε θα στο γυρίσει σε μανία και το ίδιο το αντικαταθλιπτικό ίσως είναι το trigger για να μπεις σε μανιακό επεισόδιο αν δεις στις παρενέργειες πιθανόν να το γράφει κιόλας να μη χρησιμοποιείται σε διπολική.
Ακόμα αναρωτιέμαι πως ακριβώς είναι η μανία.
Εμένα και καλά μου διέγνωσε υπομανία γιατί απλά είχα νεύρα μια περίοδο όσο έπαιρνα αντικαταθλιπτικό.
Εγώ φυσικά δεν αποδέχθηκα τον όρο διπολικός τύπου 2 ούτε μπήκα σε έξτρα χάπια.
Αλλά εσύ ειδικά που έχεις πολλά μέλη στην οικογενειά σου θα έπρεπε ο ψυχίατρος σου να το προσέξει αυτό.
Αν πήγες σε ψυχίατρο δηλαδή και δεν τα πήρες έτσι.
Και αν του το πες.
Είναι και που θα πέσεις.
Έχω πετύχει ψυχίατρο που δεν δίνει βάση στην κληρονομικότητα και ψυχίατρο που δίνει τεράστια βάση εκεί.
Αλλά σε κάθε περίπτωση η εναλλαγή από την μία φάση στην άλλη γίνεται απότομα από όσο ξέρω (έχω ξάδερφο με διπολική τύπου 1) οπότε με τέτοιο ιστορικό δε θα έπαιρνα στη θέση σου σκέτο αντικαταθλιπτικό αλλά σε φάση πανελληνίων δεν ξέρω αν θα σου έκανε καλό να μπεις και σε σταθεροποιητή (δεν ξερω πόσο βαρύ φάρμακο είναι...)...
Εδώ εγώ που είχα βαριά κατάθλιψη και το ssri μου κατάφερε να μου κάνει υπομανία σε κάποια φάση.
Σε κάθε περίπτωση συζήτα το με τον ψυχίατρο σου.
Εγώ πιστεύω στην κληρονομικότητα.
Η μητέρα μου είχε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε όταν ήμουν περίπου 3ών.
Πρόσφατα μαθαίνοντας όλη την συμπεριφορά της πριν από αυτό (ρώτησα μια θεία μου) είδα πως τα συμπτώματα της ήταν ακριβώς ίδια με τα δικά μου άγχώδης καταθλιπτική αλλά μιλάμε για φουλ΄αγχος, πανικούς κτλ
Μόνο που η μάνα μου δεν πήρε φάρμακα δυστυχώς για αυτό και έτσι αυτοκτόνησε.
Απλά η ομοιότητα στα συμπτώματα αλλά ακόμα και στην ηλικία έναρξης περίπου ήταν εντυπωσιακή λες και ακόμα και το στάδιο εξέλιξης της κατάθλιψης είχε περάσει στο dna μου.
Η αδερφή μου πχ δεν το κληρονόμησε αυτό καθόλου.
Εγώ είχα την τιμή να το πάρω...
Ο ψυχίατρος μου δεδομένου αυτού μου είπε πως κανονικά πρέπει να παίρνω αντικαταθλιπτικά για πάντα.
Όσο για το αν οι πανελλήνιες θα είναι trigger δε θα το λεγα.
Για κατάθλιψη ναι για αγχώδη ναι αλλά για μανία λίγο δύσκολο.
Αν και ποτέ δεν ξέρεις.
Σίγουρα πάντως καλό θα είναι να προσέχεις γενικά τον ύπνο σου και την διατροφή σου ακόμα και άσχετα με την κατάθλιψη αλλά και γενικότερα ο σωστός ύπνος και η διατροφή είναι σημαντικές.
Πχ μακριά απο διέγερτικά (καφείνη, υπερβολική ζάχαρη κτλ) ήδη το ladose είναι αρκετά διεγερτικό.
Αλήθεια η μητέρα σου τι παίρνει για διπολική τύπου 2;
Εμένα ήθελε να μου βάλει σταθεροποιητή αλλά δε το δέχθηκα καθώς στην τύπου 2 έχεις απλά υπομανία που σε μένα μεταφραζόταν σε νεύρα απλά αλλά πλήρως ελέγξιμα.
Μόνο μια φορά δεν έλεγχα τα νεύρα μου δηλαδή δεν μπορούσα να ηρεμήσω (τον εαυτό μου τον έλεγχα) και χρειάστηκα 1-2 ζάναξ και αυτό ήταν όλο και τότε τα νεύρα ήταν και δικαιολογημένα οπότε δε θα το έλεγα καν υπομανία.
27-02-2015, 14:22 #3
Ευχαριστώ για το καλοσώρισμα Παναγιώτη. Η μητέρα μου πέρνει zoloft και λίθιο, λαμοτριγίνη νομίζω, όπως και οι περισσότεροι στην οικογένειά μου που είναι διπολικοί. Ο ψυχίατρός μου ξέρει για την οικογενειακή κατάσταση αλλά τα χάπια ομολογώ τα ξεκίνησα μόνος μου, παρόλο που όλη η οικογένεια πλέον το ξέρει και συμφώνει με την απόφασή μου. Πάντως τα χάπια ειλικρινά με βοηθάνε (δεν ξέρω αν είναι το placebo ή πραγματικά). Η μανία είναι μια πολύ περίεργη φάση. Ο Θείος μου, που είναι σχετικά νέος, όταν έπαθε το πρώτο του μανιακό επεισόδιο πίστευε πως ήταν κυνηγημένος, σηκωσε ένα τρομακτικά μεγάλο ποσό από την τράπεζα και προσπάθησε να φύγει. Ευτυχώς τον προλάβαμε. Είναι λέει, σαν το μυαλό σου να έχει πάρει μπρος από μόνο του και να σκέφτεται πράγματα τόσο γρήγορα που να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις. Δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο πάντως.
Πολύ λυπάμαι για την μητέρα σου. Είναι δυστυχώς πολύ σημαντικό να γνωρίζει όλη η οικογένεια τα χαρακτηρηστικά της πάθησης και να διαγνώζεται γρήγορα.
Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση.
27-02-2015, 20:50 #4
Και ζολόφτ και λίθιο και λαμοτριγίνη μαζί;;;
Η λαμοτριγίνη είναι σταθεροποιητής κ αντικαταθλιπτικό μαζί, το λίθιο αντιμανιακό και σταθεροποιητής και αντικαταθλιπτικό μαζι;
Λίγο πολλά δε της έβαλε;
Σίγουρα το ladose σε βοήθησε είναι από τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά (το γνωστό πρόζακ είναι στην ουσία).
Αλλά καλύτερα μίλα και με τον γιατρό της μητέρας σου.
Εγώ σήμερα πήγα σε άλλο γιατρό και μου έγραψε πάλι τα cipralex στην ίδια δόση και μου είπε πως αφενός θα τα παίρνω μάλλον για πάντα (4 υποτροπές και κληρονομικό υπόβαθρο βλέπεις) και μάλιστα ίσως και σε μεγαλύτερη δόση από όσο τα έπαιρνα γιατί της είπα πως τότε με έπιαναν μόνο 60%...
Στα 10mg με έπιαναν 30% στα 20mg 60% τώρα το πως βάζω ποσοστά...
Το 10άρι μου πήρε απλά τις κρίσεις πανικού και την κορυφή της κατάθλιψης, το 20άρι μου πήρε σχεδόν όλη την κατάθλιψη αλλά μου άφησε ένα μέτριο άγχος...
Τώρα με βάζει κατευθείαν σε φουλ δόση και βλέπουμε...
27-02-2015, 20:51 #5
Αλλά σίγουρα με τον γιατρό μπορείς να συνεργαστείς πολύ καλύτερα.
Εγώ μόνος μου δε θα τολμούσα να παίξω σε μεγάλες δόσεις...
27-02-2015, 22:06 #6
ρε παιδια μην παιζετε μονοι σας με τα χαπια @ρατ σε σενα αναφερομαι..
εγω επαθα μανια απο αντικαταθλιπτικα και τωρα θα το κουβαλαω για μια ζωη..
28-02-2015, 02:34 #7
Καλησπερα σου μελος,η κληρονομικοτητα παντα παιζει ρολο πιστευω στο να εισαι πιο εαυλωτος ομως δεν ειναι απολυτο οτι θα παθεις κ εσυ το ιδιο,μαλλον δεν πρεπει να το σκεφτεσαι διαρκως κ να κοιταζεις διαρκως για πληροφοριες στο ιντερνετ καθοτι δεν ειναι ολες αξιοπιστες επηρεαζεσαι ασκημα κ δεν το συνιστω δεν σου κανει καλο να διαβαζεις για αυτο