Results 1 to 15 of 21
-
20-02-2015, 09:19 #1
Ας μου εξηγήσει κάποιος απλά τι μου συμβαίνει ....
Καλημέρα σε όλα τα μέλη!!
Έχω ξαναμιλήσει σε προηγούμενα μηνύματα για τις διαταραχές μου. (ΙΨΔ , κατάθλιψη, με ψυχωσικά συμπτώματα) . Κάποιοι από εσάς, μου απαντήσετε κιόλας.
Τώρα, σχεδόν 1 μήνα μετά από τότε , αφού παρατήρησε κάποια παράξενα επάνω μου η ψυχολόγος μου και γενικά θεώρησε ότι για το χρονικό διάστημα (2 χρόνια) που βρίσκομαι σε θεραπεία και φαρμακευτική , τα αποτελέσματα δεν είναι τα "τόσο" επιθυμητά. Να μην τα πολυλογώ , ψιλιάστηκε πώς ενδέχεται , να έχω εκτός από την ΙΨΔ που ξεκίνησε από τα 13 μου , να έχω και Ψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας. Ο επίσης καλός ψυχίατρος μου , μου έκανε τα ανάλογα test και κάποια επιπλέον για να σιγουρευτεί . ( είναι υπερβολικά ψείρας) Έτσι τώρα ξέρω ότι έχω και την διαταραχή και την προσωπικότητα (-5 χρονών διαμορφώνεται η προσωπικότητα όλων ) Είναι δύο διαφορετικά μεταξύ τους πεδία . Αυτό είναι που κάνει και πιο μακρά την θεραπεία μου ,αλλά και την τόση άκαμπτη και πάγια θέση μου σε θέματα καθημερινά , με αποτέλεσμα την μη προσαρμοστικότητα μου, στα καθημερινά.
Μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας, σε ότι αφορά των συνδυασμό και των δύο στο ίδιο άτομο . Εμπειρίες που ίσως έχετε /είχατε και γενικά , κάπως να με βάλετε πρακτικά , εμπειρικά στο κλίμα.
Ευχαριστώ!!
- 20-02-2015, 17:54 #2
Γνωρίζει κάποιος του έχει συμβεί , το παραπάνω που αναφέρω ?? Είμαι κάπως παράξενα που έχω και τα δύο
20-02-2015, 18:00 #3
γεια σου καλη μου..μπορεις να μου πεις τι εννοεις ακριβως ιδψ με ψυχωτικα συμπτωματα;
20-02-2015, 18:07 #4
Στην καθημερινοτητα δηλ τι θεμα υπαρχει με την προσαρμοστικοτητα που λες?
21-02-2015, 19:20 #5
lawer αρχικά σε ευχαριστώ για την απάντηση. Σύμφωνα με την διάγνωση από ψυχίατρο που μου έχει γίνει εδώ και 2 χρόνια. Έχω ΙΔΨ διαταραχή , μανιοκατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα. Πρόσφατα (πριν 1 μήνα ) μέσα από την δουλειά που κάνω με την ψυχολόγο μου και τον ψυχίατρο , ανακάλυψαν ότι έχω και ψυχαναγκαστική προσωπικότητα . Δηλαδή διαμορφώθηκε μία "διαταραγμένη" προσωπικότητα πριν τα 5 μου και η διαταραχή εκδηλώθηκε στα 13.
Τί εννοώ τώρα , για να καταλάβεις ξεκινούν οι ιδέες (ψυχαναγκασμοί) κάνω τις πράξεις (καταναγκασμοί) ΔΕΝ μου βγαίνει κάτι σωστά , πατάω τρελό άγχος , παθαίνω κρίση πανικού , κι εκεί φεύγω από την πραγματικότητα , άλλες φορές ακούω φωνές, άλλες φορές βλέπω πράγματα που δεν υπάρχουν κατά την διάρκεια της κρίσης και λίγο μετά. Κατάλαβες ή δεν το εξήγησα καλά ?
21-02-2015, 19:27 #6
Kerasi σε ευχαριστώ που πάντα μου απαντάς!!
Στην καθημερινότητα μου , σχετικά με την προσαρμοστικότητά μου, συμβαίνει το εξής . Παράδειγμα 1: Η αδερφή μου έδινε ένα μάθημα , μου ζήτησε βοήθεια , ασχολήθηκα πάνω από 12 ώρες με αυτό και μου είπε ότι τελικά δεν το έδωσε. Εγώ έπαθα κρίση πανικού. Παράδειγμα 2: Δεν μπορώ να ξεκινήσω την ημέρα μου , αν δεν κάνω συγκεκριμένες πράξεις και νιώθω άσχημα αν αργήσω να ξυπνήσω , ή αν το βράδυ δεν πλύνω τα πιάτα πριν κοιμηθώ, διαφορετικά δεν μπορώ να κοιμηθώ. Παράδειγμα 3: Αν μέσα σε μία συζήτηση με δικά μου άτομα (συγγενείς , πολύ στενούς φίλους , που ξέρουν τι έχω) νιώθω ότι κάποιος αδικεί εμφανώς κάποιον άλλον ή λέει ψέμματα για κάτι τρελαίνομαι. Ειλικρινά πιο "τρελαίνομαι" δεν υπάρχει. Ξεσπάω σε κρίσεις πανικού συχνά από αυτό. Επίσης δεν μπορώ να συναναστραφώ δήθεν ανθρώπους, παλιούς συμμαθητές που είναι έτσι τους αποφεύγω για να καταλάβεις...
21-02-2015, 20:25 #7
Χριστινα , η αποψη μου μπορει να ακουστει καπως ριζοσπαστικη , αλλα πιστευω οτι οι γιατροι σου σου εχουν κανει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ζημια . Σιγουρα κατι δεν παει καλα με σενα , αλλα ιδιως ο συνδυασμος των δυο γιατρων , μονο κακο σου κανει . Σε εχουν προιδεασει ασχημα . Εχω αρκετη πειρα απο γιατρους , και πλεον δεν πιστευω σε αυτους , οσο πιστευω στον εαυτο μου . Δεν σου λεω να αφεθεις στην τυχη σου , αλλα διαλεξε ενα εκ των δυο γιατρων , αυτον που σου παει περισσοτερο , η αλλαξε τελειως γιατρο , τι εχεις να χασεις , αφου δεν βλεπεις αποτελεσμα ?. Μην ξεχνας οτι οι γιατροι , πανω απο ολα , ζουν απο εσενα , απο τα χρηματα σου .
Η αποψη μου ειναι προσωπικη , αλλα μετα απο εμπλοκη 10 και πλεον ετων , εχω καταληξει σε αυτο το συμπερασμα , αλλα ισως κανω λαθος .
Δεν ισχυριζομαι οτι δεν υπαρχουν σωστοι γιατροι , αλλα ειναι 1 στους 10 , και πολλους λεω .
Διαγνωση δεν ειμαι φυσικα εις θεση να κανω , αλλα δικρινω ενα ' μπαχαλο ' διαγνωσεων και συμπερασματων .
22-02-2015, 01:21 #8
Χριστινα , εγω εχω μονο ΙΨΔ(σε αυτο συμφωνει και ο ψυχιατρος ) και συμφωνα με την ψυχοθεραπευτρια εχω και καταθλιψη ( εγω διαφωνω σε αυτο) .
Απο οσο ξερω η διαφορα μεταξυ διαταραχης προσωπικοτητας και ΙΨΔ ειναι πως η πρωτη ειναι εγωσυντονιστικη και η δευτερη εγωδυστονικη. Δηλαδη στην πρωτη περιπτωση το ατομο εχει μια πεποιθηση που τον οδηγει σε καταναγκασμο , αλλα δεν θεωρει πως η πεποιθηση του ειναι λανθασμενη ουτε οτι ειναι κακος ο ψυχαναγκασμος . Στην περιπτωση της ιψδ συμβαινει το ακριβως αντιθετο. Το ατομο εχει μια ιδεοληψια και γνωριζει καλα πως η σκεψη αυτη ειναι παραλογη και λανθασμενη , και θεωρει πως ο ψυχαναγκασμος ειναι κατι κακο ,για αυτο εχει και την ταση να κρυβει τα συμπτωματα του απο τους αλλους και ισως για αυτο και οι ψυχαναγκασμοι πολλες φορες δεν εχουν καμμια σχεση με την ιδεοληψια ( πχ σκεφτομαι οτι κολλησα ειτζ και μετραω 20 φορες μεχρι το 500).
Οσο αφορα τα ψυχομετρικα τεστ η αληθεια ειναι πως μπορει να δειξουν οτι πασχεις απο διαφορα , αλλα να μην πασχεις απο ολα αυτα. Σε εμενα τα τεστακια εδειξαν , ΙΨΔ ,καταθλιψη , κοινωνικη φοβια , γενικευμενη διαταραχη αγχους , αγοραφοβια και ενα ακομα που δεν θυμαμαι. Η θεραπευτρια ειπε οτι τα αποτελεσματα εξηγουνται απο την ΙΨΔ και οτι δεν υπαρχει λογος να κανει "υπερδιαγνωση".
Ρωτα αν θελεις τον ψυχιατρο ή την ψχολογο ποια θεωρει οτι ειναι η πρωταραχικη αιτια των προβληματων σου και ζητα να δουλεψετε πανω σε αυτο.
22-02-2015, 11:13 #9
Καλημέρα Χριστίνα, νομίζω και εγώ ότι οι ειδικοί που σε παρακολουθούν σε έχουν μπερδέψει... ΙΔΨ, κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, ψυχαναγκαστική προσωπικότητα, ψυχωσικά συμπτώματα... Τι θέλουν, να σε βάλουν στο βιβλίο Γκίνες ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες?... Συγνώμη για την πλάκα, αλλά μου φαίνεται υπερβολικό να τα έχεις όλα αυτά μαζεμένα. Όπως και δε μου φαίνεται σωστό να σε φορτώνουν οι θεραπευτές σου με τόσες διαγνώσεις. Εκτός και αν είδαν κάποια συμπτώματα και σου λένε αυτό μοιάζει με αυτό, αυτό μοιάζει με εκείνο κλπ και όχι ότι λένε ότι τα έχεις κατ' ανάγκη.
Συμφωνώ με την betelgeuse και τα ψυχομετρικά τεστ, μην τα παίρνουμε κατά γράμμα. Και η υπερανάλυση, σούπερ διάγνωση, ψειροσύνη του ειδικού δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο.
Πραγματικά δες μήπως αν δεν σου αρέσει κάποιος από τους θεραπευτές και η θεραπευτική του προσέγγιση δεν σε βοηθάει, ακόμα και να αλλάξεις, όσο δύσκολο και αν είναι κάτι τέτοιο. Δούλεψε με αυτόν που σου εμπνέει περισσότερο εμπιστοσύνη, τι να πω, δεν θέλω να κρίνω τη δουλειά τους, αλλά κανείς δεν είναι και αλάνθαστος. Απλά πρόκειται για την ψυχική σου υγεία. Κυρίως εσύ να επικεντρώσεις στις θεραπείες που κάνεις πάντως και όχι τόσο στις διαγνώσεις και ελπίζω σύντομα να δεις βελτίωση, ότι και αν είναι αυτό που έχεις.
22-02-2015, 17:00 #10
Macgyver Ευχαριστώ πάρα πολύ που ακόμη μια φορά λες την γνώμη σου σε προβληματισμούς μου! Σε ότι αφορά το μπάχαλο που λες , νομίζω ότι αυτό είναι κάπου μέσα στο μυαλό μου. Ο γιατρός μου, και η ψυχολόγος μου , είναι πολύ εντάξει απέναντί μου. Αν ρωτάς καλύτερη χημεία έχω , με την ψυχολόγο μου. Έχω προχωρήσει πολύ με την βοήθεια της. Ο γιατρός μου από την άλλη είναι πολύ προσεκτικός τόσο με τα χάπια , όσο και με την δοσολογία . Σκέψου η πρώτη μας συνάντηση 2 ώρες και 15 λεπτά! Εν αντιθέσει με άλλον που επισκέφτηκα πρώτα , ο οποίος με κράτησα 15 λεπτά μέσα, (μου είπε ότι είμαι τυχερή κιόλας !!! ??? ) και σε ότι αφορά τα χάπια μου έδωσε ότι ήθελε , αυτά που δίνει συνήθως για αγχώδεις διαταραχές κι όχι για ΙΨΔ ή κατάθλιψή. Τέλος μου είχε πει τι προτιμώ εγώ (??) να γράψει ως διάγνωση στην συνταγή. Γι αυτό σου λέω , είμαι πολύ καλά με τους ειδικούς που με παρακολουθούν αυτά τα 2 χρόνια. Ιδανικά αν με ρωτούσες δεν θα τους άλλαζα , επειδή έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μου. Απλά μέσα από τις συνεδρίες "ξεπετάγονται" περιστατικά από την ζωή μου, που αυτά νομίζω προσπαθούν να εξηγήσουν κι εγώ μπερδεύομαι. Γενικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα έβρισκα πρόβλημα να κλαίω ή να φοβάμαι και μάλιστα όχι για να τραβήξω την προσοχή των δικών μου. Αυτά συζητάμε στο σήμερα παράλληλα με το πώς βιώνω πράγματα-καταστάσεις σήμερα . Κάπου εγώ το χάνω...:/
22-02-2015, 17:07 #11
betelgeuse αυτό τον τρόπο σκέψης , έχω κι εγώ νομίζω. Ο ψυχίατρος μου είναι υπεραναλυτικός ενώ η ψυχολόγος μου , τα βλέπει συνολικά. Συμφωνούν σε όλα, αλλά με διαφορετικό τρόπο ο καθένας... Η αιτία του κακού είναι ότι έχω και ΙΨΔ μαζί με την ψυχαναγκαστική προσωπικότητα , που αυτή διαμορφώθηκε έτσι από τα 5 , όπως όλων μας, απλά η δική μου διαμορφώθηκε έτσι (ψυχαναγκαστική) . Περιέγραψες πολύ κατατοπιστικά τις συμπεριφορές, και στις δύο περιπτώσεις. Απλά μάλλον παίρνω πολύ τοις μετρητοίς τα τεστ που κάνουμε κατά καιρούς με τον γιατρό μου.
22-02-2015, 17:14 #12
Xριστινα , απλως την γνωμη μου ειπα , μπορει να κανω λαθος , εσυ ξερεις καλυτερα τον εαυτο σου , δεν μπορω να μπω ακριβως στη θεση σου .
Η Μπετ μπαινει σε χωραφια που εγω αγνοω πληρως , η Breath ειναι πιο κοντα στην αποψη μου .
22-02-2015, 17:17 #13
Breath συμφωνώ σε αυτό που λες . Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι οι γιατροί μου λένε , ορισμένα από αυτά που σας ανέφερα για να μου προσδιορίσουν κάτι. Εγώ τα παίρνω ότι για να το λένε , το έχω. Επίσης ναι αυτό με την υπερανάλυση με μπερδεύει , αλλά το ισορροπεί πολύ καλά η ψυχολόγος μου , που βλέπω κάθε εβδομάδα, ενώ τον ψυχίατρο μία φορά τον μήνα. Το ότι είναι ψείρας με ανακουφίζει πάρα μα πάρα πολύ σε ότι αφορά τα χάπια , μου δίνει πχ το χάπι Χ υπολογίζοντας,φύλο, ηλικία κιλά σοβαρότητα προβλήματος κ.α. Ναι το κάνω αυτό το λάθος εστιάζω και προσπαθώ με πείσμα για την θεραπεία μου αλλά παίρνω το ίδιο σοβαρά και τις διαγνώσεις που κάνουν ..
Γενικά αν έχεις ψυχικά προβλήματα, ξέρω πώς δεν γίνεσαι ποτέ καλά , όπως όταν έχεις μία γρίπη. Μαθαίνεις να ζεις με αυτό και να το διαχειρίζεσαι. Είναι όμως δύσκολο σε ότι αφορά αυτό τον κύκλο συμπτωμάτων να αποφύγεις τις συγχύσεις ? Κι αν είναι δύσκολο τα προβλήματα της υγείας σου να είναι ψυχικά, πόσο δύσκολο είναι ?? Μια γενική εκτίμηση ? Μπορείς να μου δώσεις ?
22-02-2015, 17:22 #14
Ναι , γι αυτό είμαστε εδώ για να λέει ο καθένας την γνώμη του που σαφώς και θα είναι υποκειμενική (κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον) και σίγουρα με βοηθάς να δω πράγματα που ίσως δεν μπορώ.
Όχι σε ότι αφορά τους θεραπευτές μου. Αλήθεια τους εμπιστεύομαι αλλά , προβληματίστηκα μετά από την απάντηση σου , για το πώς τα εκλαμβάνω εγώ τα πράγματα , και αν εγώ τα βλέπω δαστρεβλομένα. Αν δεν γίνομαι αδιάκριτη, έσύ τι προβλήματα έχεις ?? Αν θες απαντάς!!
22-02-2015, 18:57 #15
Αγαπητη Χριστινα , εγω εχω μια καταθλιψη , τραβολογιεμαι καμμια 10ετια τωρα , εχω αλλαξει 3 γιατρους , ο προτελευταιος καταφερε να με εθισει στα ζαναξ , αφου μουγραφε οσα ηθελα . Ο τωρινος καλος ειναι , αλλα και παλι , δεν μεχει βοηθησει αποτελεσματικα . Πιο πολυ βοηθηκα απο μια κοπελα , και με την δικη μου συνδρομη , και πλεον αρχιζω και βλεπω φως επιτελους . Βεβαια πρεπει να απεξαρτηθω απο τα ζαναξ , δυσκολακι , αλλα οχι ακατορθωτο , με υπομονη και επιμονη ολα γινονται .