Ενεργειακή Ψυχολογία και Yoga
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 10 of 10
    Member

1.Πρόλογος
    2.Τι είναι η Yoga
    3.Γιατί να κάνω Yoga;
    4.Θα με βοηθήσει καθόλου;
    5.Για πόσο καιρό;
    6.Μπορώ να κάνω και μόνος/η ή χρειάζομαι δάσκαλο;
    7.Είναι επικίνδυνη;

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ
    Παρατήρησα πως στα Φόρουμ, οι περισσότεροι θέλουμε απλά να πούμε το πρόβλημα μας, χωρίς πραγματικά να περιμένουμε να βρούμε μια λύση. Το γεγονός και από την άλλη, πως οι συνεδριάσεις σε κάποιον Ψυχολόγο/Ψυχίατρο κοστίζει ακριβά, ή ακόμα και το ότι είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον Ψυχολόγο/Ψυχίατρο να κάνει σωστά την δουλειά του, μας κάνει να νομίζουμε πως το να βρούμε την λύση είναι πλέον ακατόρθωτο.

Μέσω των Φόρουμ, πολλοί από εμάς ταυτιστήκαμε ο ένας με τον άλλον και νιώσαμε την συμμετοχή μας σε μια ομάδα ανθρώπων. Είμαι καινούργιο μέλος σε αυτό το Φόρουμ, αλλά κατά καιρούς έχω συμβάλει σε διάφορα άλλα Φόρουμ, γενικών θεμάτων, συν αυτό της Ψυχολογίας.

Να προσθέσω πως δεν είμαι επαγγελματίας, απλώς με ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ψυχολογία, κάτι που με ώθησε στο να διαβάσω αρκετά βιβλία και άρθρα, καθώς και να παρακολουθήσω Ντοκιμαντέρ, για να μπορώ να δίνω εύστοχες και χρήσιμες συμβουλές σε ανθρώπους που είναι σε θέση να με εμπιστευτούν, ή έστω να ακούσουν και την δική μου γνώμη.

Για το συγκεκριμένο θέμα που αποφάσισα να γράψω, δεν είναι κάποια συμβουλή ειδικού ή κάποια αποδεδειγμένη θεραπεία, αλλά η προσωπική μου εμπειρία στο να καταφέρω να ηρεμήσω τα νεύρα μου, και κυρίως να χτίσω το τοίχος που κατάφερε να κρατήσει το άγχος μακριά.

Το άγχος είναι απόλυτα φυσιολογικό, ως ένα σημείο όμως που δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή μας. Σε μια τέτοια περίπτωση μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ή κάποιον έμπιστο φίλο. Γενικά μην το αφήσετε να αναπτυχθεί, και αντιμετωπίστε το όσο ακόμα είναι νωρίς.

2.ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η YOGA;
    Η Yoga είναι ένα ολιστικό σύστημα του ΕΥ ΖΕΙΝ, που περιλαμβάνει αναπνευστικές ασκήσεις, τεχνικές χαλάρωσης συγκέντρωσης νου και αποτοξίνωσης. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα με το επίπεδο ευελιξίας.
    Μην μπερδεύουμε την θρησκευτική προσέγγιση της Yoga με την Yoga σαν ''γυμναστική''.

3.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ YOGA;
    Όπως είπα και προηγουμένος, αναφέρομαι στην γυμναστική Yoga και όχι στην θρησκευτική. Ο λόγος λοιπόν είναι, πως εκτός του ότι θα μας ηρεμήσει, θα τονώσει την αυτοπεποίθηση μας, θα νιώσουμε και καλύτερα,
    γιατί νους υγιής εν σώματι υγιεί.

4. ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ;
    Μπορεί να μην σου λύσει άμεσα το πρόβλημα, σίγουρα όμως το να περάσεις μια ώρα με τον εαυτό σου, προσπαθώντας να αποβάλλεις την νευρικότητα της σκέψης καθώς ο χρόνος κυλάει, είναι μια πάρα πολύ καλή άσκηση, για να αποκτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου. Γιατί για να καταφέρεις να κάνεις τις ασκήσεις, χρειάζεσαι απόλυτη ηρεμία, και φυσικά αποφυγή της κάθε κακής σκέψης που ίσως σε ταράξει.

5. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ;
    Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, για όσο θεωρείς πως χρειάζεται. Όπως επίσης, εσύ θα φτιάξεις το πρόγραμμα σου, το πότε και το πόσο. Ανάλογα με τις ανάγκες σου και τον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις.

6. ΜΠΟΡΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ Ή ΧΡΕΙΆΖΟΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ;
    Τώρα με το ίντερνετ, έχετε την ευκαιρία να μάθετε πολλά πράγματα μόνοι σας, φυσικά μπορείτε να παρακολουθήσεις μαθήματα με δάσκαλο, αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι. Στο ίντερνετ υπάρχουν πληθώρα άρθρων και βίντεο που θα σας δείξουν τον σωστό τρόπο, ακόμα και για τους αρχάριους.

7.ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ;
    Τα πάντα χρειάζονται ένα μέτρο, η Yoga χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, αρχάριους και προχωρημένους, υπάρχουν ασκήσεις που είναι δύσκολο να επιτευχθούν εάν είστε ακόμα αρχάριοι, εάν δεν το παρακάνετε, και είστε προσεκτικοί στην επιλογή του επιπέδου, τότε είναι εντελώς ακίνδυνη. Φυσικά η προσπάθεια να περάσετε αμέσως στο στάδιο του προχωρημένου, ίσως υπάρξουν τραυματισμοί. Γιαυτό μην παραμελείτε τις οδηγίες, και μην βιαστείτε να κάνετε άσκηση που δεν είναι του επιπέδου σας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ. EΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Banned
    Έτσι απο περιέργεια.. Ποτε μπορεί να αποβεί επικίνδυνο το σπορ αυτό;

Member
    Καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε τον όρο σπορ. Μπορεί να γίνει επικίνδυνη γυμναστική (καθώς η γιόγκα δεν είναι μόνο μια στάση σώματος και τεχνικές αναπνοές, αλλά αποτελείται από πληθώρα ασκήσεων, όπως για παράδειγμα το κατακόρυφο, ή η ισορροπία πάνω στο κεφάλι, μπορεί να αποφέρει μια πτώση με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Φυσικά ελπίζω να μην υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία να επιχειρήσουν τέτοιες προχωρημένες άσκησες.

Senior Member
    Κάνω χρόνια γιόγκα. Για μένα είναι η ιδανική άσκηση, γιατί δουλεύεις ταυτόχρονα σώμα και πνεύμα.
    Έτσι κι αλλιώς, αυτά τα δύο θεωρούνται αλληλένδετα.
    Επικίνδυνη δεν είναι σε καμιά περίπτωση, εκτός αν πας να κάνεις ακροβατικά, ενώ είσαι τελείως αγύμναστος και αδαής.
    Έτσι κι αλλιώς, φιλοσοφία της γιόγκα είναι, να κάνεις την άσκηση ως εκεί που σου επιτρέπει το σώμα σου.
    Σιγά-σιγά προχωράς και ανοίγει το σώμα και το μυαλό.
    Για μένα είναι καλό να ξεκινήσεις με δάσκαλο και αφού προχωρήσεις, μάθεις πώς να κάνεις τις βασικές ασκήσεις σωστά και εντρυφήσεις στη φιλοσοφία της,
    μπορείς να συνεχίσεις και μόνος σου.
    Το καλό είναι ότι είναι κατάλληλη άσκηση για όλες τις ηλικίες (υπάρχουν και απλές και πολύπλοκες στάσεις-ασάνες) και βοηθάει πάρα πολύ στην ευλυγισία και στις αρθρώσεις.
    Αλλά ενδείκνυται πάρα πολύ και για εκείνους που θέλουν να μάθουν να χαλαρώνουν.

Member
    Θα συμφωνήσω μαζί σου. Φυσικά η εκμάθηση με έναν δάσκαλο δεν συγκρίνετε με έναν ιντερνετικό, το ανέφερα όμως για αυτούς που ίσως δεν έχουν την οικονομική άνεση! Την πρώτη φορά που προσπάθησα να κάνω γιόγκα, εκνευρίστηκα αφάνταστα, και δεν μπορούσα να χαλαρώσω καθόλου. Φυσικά μετά από καιρό προσπαθειών, δεν το μετάνιωσα καθόλου που πια έγινε τρόπος ζωής, γιατί με ηρεμεί αφάνταστα πλέον. Και ελπίζω μετά από την δημοσίευση αυτού του θέματος να πειστούν αρκετοί να κάνουν έστω και την προσπάθεια του να δοκιμάσουν.

Senior Member
    Εγώ πάλι, που από τη φύση μου είμαι απόλυτα χαλαρή (νομίζω ότι την περισσότερη ώρα της μέρας τα εγκεφαλικά μου κύματα βρίσκονται στο επίπεδο άλφα, αν όχι θήτα!), έχω βρει το στοιχείο μου στη γιόγκα! Θυμάμαι, η πρώτη μου δασκάλα είχε πει, ότι πρώτη φορά είδε αρχάριο να χαλαρώνει έτσι από το πρώτο μάθημα!
    Αλλά σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσουν άνθρωποι που έχουν άγχος και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν.
    Το κακό είναι, ότι κάποιοι, επειδή εκνευρίζονται στην αρχή που δεν τα καταφέρνουν να χαλαρώσουν, τα παρατάνε γρήγορα.

Senior Member
    εγω ηθελα παρα παρα πολυ να αρχισω, αλλα ηταν πανακριβα ρε παιδια...
    κατω απο 50 τον μηνα δεν βρικα.
    να σημειωσω οτι μενω θεσσαλονικη
    And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the mousic

Member
    ίσως σε κάποιον δημοτικό σύλλογο να υπάρχουν φθηνά μαθήματα! Δυστυχώς μένω εκτός Ελλάδας και δεν μπορώ να το ψάξω για να σου πω κάτι στα σίγουρα

Member
    Έψαξα μερικές ιστοσελίδες με μαθήματα, φυσικά οι ιδιωτικές ''σχολές'' έχουν κάπως τσιμπημένες τις τιμές, αλλά είδα πάρα πολύ καλά πακέτα προσφορών, στα οποία οι τιμές είναι κάπως προσιτές, αλλά επίσης βρήκα και ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, στην Θεσσαλονίκη. Επειδή δεν μπορώ να στείλω κάποιον εξωτερικό σύνδεσμο, πάνε στο Google και αναζήτησε για δωρεάν μαθήματα! από εκεί και πέρα αν δεν μπορείς να βρεις κάτι, επειδή παλιά έμενα στην Θεσσαλονίκη, αν θες πάρα πολύ να βρεις τα μαθήματα, θα στείλω δικό μου άτομο να ενημερωθεί και θα σου πω!

Senior Member
    Quote Originally Posted by OuraniaK View Post
    Έψαξα μερικές ιστοσελίδες με μαθήματα, φυσικά οι ιδιωτικές ''σχολές'' έχουν κάπως τσιμπημένες τις τιμές, αλλά είδα πάρα πολύ καλά πακέτα προσφορών, στα οποία οι τιμές είναι κάπως προσιτές, αλλά επίσης βρήκα και ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, στην Θεσσαλονίκη. Επειδή δεν μπορώ να στείλω κάποιον εξωτερικό σύνδεσμο, πάνε στο Google και αναζήτησε για δωρεάν μαθήματα! από εκεί και πέρα αν δεν μπορείς να βρεις κάτι, επειδή παλιά έμενα στην Θεσσαλονίκη, αν θες πάρα πολύ να βρεις τα μαθήματα, θα στείλω δικό μου άτομο να ενημερωθεί και θα σου πω!
    τι καλουλα που εισαι :)
    εγω θεσσαλονικη σπουδαζω και δεν ανηκω στο δημο. κι εχω ακουσει γι αυτο οτι δεν μπορω να συμμετεχω σε μαθηματα του δημου!:(
    οτι βρηκα στο ιντερνετ ηταν παρα πολυ ακριβο για τα δεδομενα μου..
    ας πουμε μια φιλη μου που ειναι κρητη κανει δυο φορες την εβδομαδα και πληρωνει 25 τον μηνα.. εγω το πιο καλο που βρηκα ηταν 1 φορα την εβδομαδα 50 ευρω.. παρα πολλα!
    And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the mousic