Υπνοπαράλυση
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12
    Member

Υπνοπαράλυση

Υπνοπαράλυση

Η δική μου εμπειρία:
    Κάθε βράδυ κοιμάμαι με ανοιχτά τα παράθυρα, ακόμα και αν έχει -0, έτσι απλά για να ακούω το ποτάμι δίπλα από το σπίτι μου και να θυμάμαι πως ζω. Εκείνο το βράδυ όμως, είχα ξεχάσει να ανοίξω το παράθυρο, όπως επίσης να κλείσω το καλοριφέρ, με αποτέλεσμα στο δωμάτιο να έχει μια ανυπόφορη ζέστη. Γενικά τα τελευταία χρόνια, κοιμόμουν πολύ δύσκολα. Ξενυχτούσα μέχρι να εξαντληθώ εντελώς και να με πάρει ο ύπνος και προσπαθούσα να μην μου περάσει από τον νου καμία άσχημη σκέψη. Επανειλημμένα κοιτούσα το ρολόι του κινητού μου, για να ξέρω περίπου μέχρι τι ώρα έχω μείνει ξάγρυπνη. Προσπαθούσα να βρω μια βολική θέση. Ήτανε 3, τότε που άρχισα να νιώθω τα βλέφαρα μου να βαραίνουν. Πριν το καταλάβω με πήρε ο ύπνος. Δεν είχα κάποια εικόνα, αλλά μια θολούρα. Άκουγα μια βαριά αντρική φωνή, να λέει αριθμημένα όλες μου τις ''αμαρτίες''. Ξαφνικά άνοιξα τα μάτια μου. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Γυρνώντας το βλέμμα μου, μπορούσα να δω καθαρά το δωμάτιο μου, ένιωθα πως είμαι ξύπνια και πως δεν μπορώ να κουνηθώ. Τότε ένιωσα πραγματικά άσχημα, με όλη μου την δύναμη προσπάθησα να φωνάξω την μάνα μου, αλλά η φωνή μου ήταν μονάχα ένας ψίθυρος μέσα στο μυαλό μου. Προσπάθησα και πάλι να κουνήσω το χέρι μου έστω και λίγο, μα δεν μπορούσα. Σκέφτηκα πως ίσως πρέπει να ηρεμήσω. Τότε ξανά έκλεισα τα μάτια μου, και εκείνη η αντρική φωνή να συνεχίζει να λέει την λίστα με τις ''αμαρτίες'' μου. Ένιωσα σαν να είχε έρθει η ώρα της κρίσης και πως αυτό ήταν, πέθαινα. Άνοιξα και πάλι τα μάτια μου, παράλυτη. Νιώθοντας πραγματικά ανήμπορη ακόμη και να ζητήσω βοήθεια. Όταν άρχισε να ξημερώνει, κοιμήθηκα κανονικά. Την επομένη, πίστεψα πως είχα τρελαθεί. Ώσπου έκατσα και το έψαξα. Και τελικά υπήρχε μια ''πιο λογική'' εξήγηση.

Τι είναι υπνοπαράλυση;
    Η Παράλυση ύπνου ή Υπνοπαράλυση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος που συμβαίνει μετά το ξύπνημα ή -λιγότερο συχνά- στα αρχικά στάδια του ύπνου.
    Φυσιολογικά, συνδέεται με τα κανονικά στάδια του ύπνου REM που αναγνωρίζονται και ως ατονία REM. Η παράλυση ύπνου συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος ξυπνάει μετά απο κατάσταση REM, αλλά η σωματική παράλυση παραμένει. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα άτομο να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει αλλά να μην μπορεί να κινηθεί. Επιπρόσθετα η κατάσταση μπορεί να επιφέρει και υπναγωγικές παραισθήσεις.Αρκετά συχνά, όταν κάποιος βιώνει παράλυση ύπνου έχει την εντύπωση ότι βλέπει όνειρο. Αυτό εξηγεί αρκετές περιγραφές ονείρων στα οποία το άτομο βρίσκεται ξαπλωμένο και ανίκανο να κινηθεί. Τυχόν παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της παράλυσης, κάνουν αυτή την κατάσταση να αναγνωρίζεται όλο και πιο συχνά ως όνειρο, αφού κάποιος μπορεί να βλέπει ιδιόρρυθμα ή "ονειρικά" αντικείμενα.

Πιθανά αίτια:
    Η παράλυση ύπνου συμβαίνει φυσιολογικά κατά την διάρκεια του ύπνου REM προκειμένου κάποιος να μην κάνει και στην πραγματικότητα τις κινήσεις που "βλέπει" σε ένα όνειρο. Λίγα είναι γνωστά για την φυσιολογία της παράλυσης του ύπνου. Έχει προταθεί ότι η διαταραχή οφείλεται στη μετασυναπτική αναστολή των κινητικών νευρώνων στην περιοχή της γέφυρας στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, χαμηλά επίπεδα μελατονίνης μπορούν να σταματήσουν το ρεύμα αποπόλωσης στα νεύρα, κάτι που εμποδίζει την ενεργοποίηση των μυών έτσι ώστε κάποιος να μην κινείται όταν ονειρεύεται. Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι συχνό και σε όσους παρατηρείται, η πλειοψηφία βιώνει αυτή την κατάσταση το πολύ μια ή δυο φορές στη ζωή τους. Ορισμένα από τα άτομα που βιώνουν αυτή την κατάσταση υποφέρουν επίσης και από ναρκοληψία.
    Αναφορές δείχνουν πως μερικοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα της εμφάνισης παράλυσης ύπνου με ή χωρίς παραισθήσεις, όπως: Όταν κάποιος κοιμάται κοιτάζοντας προς τα επάνω (ανάσκελα), ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου,
    αυξημένο στρες, ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον ή την ζωή ενός ατόμου, ένα συνειδητό όνειρο που προηγείται του επεισοδίου, φάρμακα που βοηθούν στον ύπνο, παραισθησιογόνα φάρμακα ή ναρκωτικά.

Είχατε και εσείς παρόμοιες εμπειρίες Υπνοπαράλυσης; Θα θέλατε να τις μοιραστείτε μαζί μας;

Banned
    Ουρανια... απο το esoterica ηρθες??

Member
    Όχ! Προς τι η ερώτηση όμως ?

Banned
    Ωχ ή οχι?? Aπλα μου κανουν εντυπωση τα θεματα σου..
    Προσωπικα μου αρεσουν και εχω γραψει σε αλλα θεματα και για την υπνοπαραλυση αλλα και για συνειδητα ονειρα που μου συμβαινουν , απλα ρωτησα!

Member
    Ξέχασα το ι ! Όχι. Δεν έτυχε να βρω παρόμοιο θέμα, γιατί το έβαλα στην αναζήτηση, και θεώρησα πως ίσως είχαν και άλλοι άνθρωποι από εδώ μέσα παρόμοια εμπειρία, που ίσως ακόμα δεν το αναζήτησαν και κατέληξαν στο χαζό συμπέρασμα ''της τρέλας'', όπως και εγώ.

Banned
    Οχι δεν ειναι τρελα.. Σε αλλη χρονικη στιγμη θα γραψω..

Member
    Ήταν απίστευτη εμπειρία, φυσικά καθόλου ευχάριστη! Ναι να γράψεις. Με ενδιαφέρει να μάθω παραπάνω πράγματα.

Banned
    Το έχω πάθει γύρω στις 5 φορές στην ζωή μ.....εντάξει ούτε τρόμαξα, ούτε την εύχαριστήθηκα :P

Member
    Σίγουρα δεν ήταν ευχάριστο! Αλλά εγώ σίγουρα έφαγα μια καλή φρίκη πριν μάθω τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Banned
    Ναι η πρώτη φορά είναι παράξενη η αλήθεια είναι .Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι το παθαίνουν.
    Πάντως έχεις ωραία δομή στα θεματά σ ,φιλολογία σπουδάζεις?:P

Member
    Όχι δυστυχώς! Κάποτε ήθελα να σπουδάσω Ψυχολογία και την κοπάνησα για εξωτερικό! Τώρα σχολή αναγκαστικά λόγω γλώσσας! Γιατί πανεπιστήμιο δύσκολα

Πολλές φορές το έχω πάθει. Τελευταία φορά πριν δύο περίπου εβδομάδες, πολύ ελαφριά όμως. Παλιά το πάθαινα πολύ συχνά. Τώρα, 2-3 φορές το χρόνο.