Results 1 to 15 of 57
Thread: Ψυχολογία vs Θρησκεία
-
19-03-2015, 01:32 #1
Ψυχολογία vs Θρησκεία
Ποια η άποψη της ψυχολογίας για τη θρησκεία?
Και δε μιλάω για την άποψη των ψυχολόγων γιατι είναι διαφορετικό και ο καθενας εχει διαφορετικη αποψη ως ψυχολογος (μιας κ υπαρχουν πολλοι διαφορετικοι ψυχολογοι).
Ομως θα ήθελα πολυ να ξερω την αποψη της ψυχολογιας γενικα για τη θρησκεια.
Αν εγκρίνει τη θρησκεία, αν βλεπουν θετικά ή αρνητικά τη θρησκεία, αν θεωρουν καλο να στρεφουν τον ανρθωπο στη θρησκεία ή αν τη θεωρούνε διαταραχή ή αν τη θεωρουν θρησκευτικο φανατισμο κλπ.
- 19-03-2015, 01:50 #2
Αγαπητη goth , ειμαι ενας ' μοντερνος ' ανθρωπος , καθολου φανατισμενος , εχω τις γρηγορες μοτο μου , καυτοκινητο , ρουχα , και ολα αγαθα . αλλα θεωρω το δυνατο οπλο την πιστη μου , ναι ειμαι θρησκευομενος , αλλα την πιστη η την εχεις η δεν την εχεις . Προκειται για ενα ' καλεσμα ' που η τοχεις η δεν τοχεις . Οταν με πιανουν τα μεγαλα down , προσευχομαι συνεχως , και περνανε . Οποιος εχει αυτη την πιστη , ειναι τυχερος .
Η προσευχη , οταν γινεται με πιστη , κινητοποιει τεραστιες δυναμεις .
19-03-2015, 02:31 #3
Καλησπερα σου Γκοθλυ,Η διαφορα ψυχολογιας Θρησκειας ειναι πολυ μεγαλη η ψυχολογια λεει πανω απο ολα ο εαυτος σου η θρησκεια λεει πανω απο ολα οι αλλοι για να σωσεις τον εαυτο σου,Η ακραια αφοσιωση στον εαυτο σου κ η απαξιωση των αλλων οδηγουν στανταρ στην απομονωση κ στην δυστυχια,Ομως οταν δωθεις στους αλλους κ νοιαστεις για αυτους ευτυχεις γεμιζει το κενο μεσα σου,Η ψυχολογια σε αρκετα θεματα ειναι εναντια στην θρησκεια σε ορισμενα ισως ταυτιζεται ομως κ παλι θελει προσοχη κ κριτικη ικανοτητα μην εκτιμησουμε σε ακραιο βαθμο τον εαυτο μας κ γινουμε εγωπαθεις
19-03-2015, 09:11 #4
Αγαπητη μυσπ , δεν καταλαβα τιποτα !!!
19-03-2015, 12:11 #5
Δεν υπάρχει κάποια ‘επίσημη’ άποψη περί θρησκείας. Είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί ο καθένας να επιλέξει, όπως την ποδοσφαιρική του ομάδα, ποιον και αν θα ψηφίσει, τι ντύσιμο προτιμά, ποιους φίλους θα έχει κ.ά.
Και είναι απλώς ένα από τα θέματα προς μελέτη για την επιστήμη της Ψυχολογίας. Υπάρχει η ψυχολογία της θρησκείας, όπως υπάρχει η ψυχολογία του αθλητισμού, η κοινωνική ψυχολογία, η πολιτική ψυχολογία και πολλοί άλλοι κλάδοι.
Στην περίπτωση της θρησκείας γίνονται διάφορες έρευνες προκειμένου να γίνουν συσχετίσεις, πχ της νοημοσύνης με τη θρησκευτική πίστη ή κατά πόσο βοηθά ή βλάπτει την ψυχική υγεία, ή ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις πεποιθήσεις, πώς ερμηνεύονται οι παραδόσεις, ζητήματα ηθικής και πολλά άλλα.
Τώρα αν μιλάμε για την ψυχική υγεία, οι σύγχρονες απόψεις δεν εναντιώνονται, αντιθέτως ενθαρρύνουν τις πνευματικές αναζητήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την προσευχή. Επίσης μπορεί να υπάρχουν κι άλλα θετικά, όπως η κοινωνική δικτύωση, η ενθάρρυνση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, εύρεση νοήματος και προορισμού. Πάντα βέβαια μπορεί να υπάρχουν και πολύ αρνητικές επιρροές για την ψυχοσωματική υγεία και την ελευθερία, αλλά και προκατάληψη, φανατισμός, αποποίηση της ευθύνης.
19-03-2015, 12:20 #6
Μυσπ σε καμιά περίπτωση δεν ενθαρρύνει η ψυχολογία την εγωπάθεια και τον εγωκεντρισμό. Και φυσικά ενθαρρύνει τις ανθρώπινες σχέσεις με αγάπη, καλοσύνη, προσφορά, επιείκεια. ΔΕΝ ενθαρρύνει την θυματοποίηση, την εκμηδένιση της ατομικότητας και την απαξίωση της ατομικής ελευθερίας, την εκμετάλλευση, τις άκριτες και παράλογες πεποιθήσεις.
19-03-2015, 12:21 #7
Δεν νομίζω μια ''ψευδοεπιστήμη'' να μπορεί να πάρει θέση να μιλήσει ενάντια για την Θρησκεία. Παρότι είμαι αγνωστικίστρια και δεν απαρτίζομαι καμία Θρησκεία, η άποψη μου πάνω σε αυτό το θέμα είναι πως ίσως η Ψυχολογία να υποστηρίζει την Θρησκεία, γιατί είναι ένα καλό πάτημα ώστε ο άνθρωπος να μην φτάνει στο σημείο τρέλας. Εγώ αναρωτιέμαι η Θρησκεία τι θέση παίρνει απέναντι στην Ψυχολογία.
19-03-2015, 12:31 #8
19-03-2015, 12:32 #9
Αγαπητη Μαρινα , οταν καποιος ' πιστευει ' , δεν καθεται ναναλυσει το πως και το γιατι , πισευει γιατι ετσι τουρθε , εγω πιστευω οτι ειναι ενα καλεσμα , δεν μποριουν να πιστεψουν ολοι , η μανα ειναι θρησευομενη , εγω πιστευω απο τα 20 μου , η αδελφη μου , δεν τοχει . Η προσευχη και η πιστη , ειναι μεγαλο κεφαλαιο , κινητοποιεις τεραστιες δυναμεις . Δεν λεμε να παρακαλας να γινεις καλα , και συ να καθεσαι με σταυρωμενα χερια , το μανα εξ ουρανου ποτε δεν ερχεται , αλλο θρησκευομενος κλαι αλλο θρησκοληπτος . Αισθανεααι οτι εχεις ενα συμμαχο στις προσπαθειες σου . Δεν παω εκκλησια , αλλα και τι εγινε ? η προσευχη γινεται παντου . Δεν ειμαι υπερ της τυπολατρειας , οηγαινε στην εκκλησια , ακου τι λειτουργια , τωρα σηκω , τωρα κατσε , τωρα γονατισε κλπ κλπ
Οταν ξεκιναω με την μηχανη , κανω τον σταυρο μου , αλλα αμα παω με 300 , εκει δεν πιανουν προσευχες , ακομη και η προσευχη εχει οριο ταχυτητας !!
19-03-2015, 12:46 #10
Το δικαίωμα μου να εκφράζω ελεύθερα την γνώμη μου,δεν σας υποχρεώνει να με πάρετε στα σοβαρά!!!
19-03-2015, 13:05 #11
Καλο!!! Αν και δεν απαντησες στην ερωτηση μου.
19-03-2015, 13:13 #12
Το ότι μ'αρέσει η Ψυχολογία/Ψυχιατρική και μπήκα σε αυτό το Φόρουμ, δεν αναιρεί το γεγονός πως ακόμα έχει αρκετά κενά και αόριστες θεωρίες χωρίς πραγματικά επιστημονικές αποδείξεις.
19-03-2015, 19:16 #13
Ο γνωστός σ' όλο το πλανήτη, αλλά και δημοφιλής θεραπευτής Μπουκάι, είχε δώσει μια συνέντευξη με τίτλο:
"Η ψυχοθεραπεία είναι για τους υγιείς". Κι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι σ' έναν κόσμο που "τρέχει" συνεχώς
ο άνθρωπος χρειάζεται να ενώσει όλα τα κομματάκια του παζλ για να μπορεί να δει την εικόνα ολόκληρη.
Άρα πιστεύω ότι ούτε κι αυτό το φόρουμ απευθύνεται μόνο στους έχοντες ψυχικά νοσήματα, αλλά κι ότι
η ψυχοθεραπεία αφού είναι και για τους υγιείς είναι σημαντική, γιατί προσφέρει κυρίως πρόληψη.
Τώρα όσον αφορά για τη σχέση ψυχολογίας και θρησκείας, προσωπικά έχω διαβάσει βιβλία του ψυχοθεραπευτή
και παπά Φιλόθεου Φάρου και τα έχω βρει πολύ αξιόλογα, γιατί βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και
σε θέματα θρησκείας, αλλά και στα της ψυχολογίας, χωρίς να διστάζει να τα βάλει ακόμα και με "εκπροσώπους"
της μιας ή και της άλλης θεωρίας, όταν είναι ενάντια στο πραγματικό συμφέρον του ατόμου.Άσε τη ζωή που κάνεις... και ψάξε για τη ζωή που χάνεις
19-03-2015, 20:25 #14
Μαρκελα πολυ καλες οι πηγες που αναφερεις, ειδικα τον ιερεα δε τον γνωριζα. Για να τον προτεινεις παει να πει οτι δεν ειναι απο τους στενομυαλους.
20-03-2015, 02:00 #15
Καλησπερα σου μελος αυτο που θελω να πω ειναι οτι η θρησκεια σε βοηθαει να βαζεις πρωτα τους αλλους γιατι οποιος το κανει αυτο αποφευγει να γινει εγωπαθης κ εγκλωβιζεται μεσα στον εαυτο του στρεφομενος σε μια καταναλωτικη ζωη επισης βοηθηαει στην ζωη σου να εισαι προσγειωμενος σε αυτα που μπορεις να κανεις κ να μην εισαι περηφανος που θεωρειται σοβαρο αμαρτημα ο προσγειωμενος ανθρωπος ειναι κ ο σωστος ανθρωπος γιατι ειναι μεσα στην πραγματικοτητα κ δεν κινδυνει να απογοητευτει οσο ο περηφανος ανθρωπος που παραφουσκωνει τις ικανοτητες του κ καβαλαει το καλαμι,Η ψυχολογια λεει πανω απο ολα βαλε τον εαυτο σου κ να κτισεις αυτοπεποιθηση η υπερβολικη αυτοπεποιθηση δεν κανει καλο ουτε η υπερβολικη ενασχοληση με τον εαυτο σου