Results 1 to 15 of 15
-
14-04-2015, 23:13 #1
Γνωστικες λειτουργιες στη σχιζοφρενεια και παροδος χρονου
Ολοι γνωριζουμε οτι πασχοντας απο ψυχωση εχουμε και εκπτωση των γνωστικων λειτουργιων οπως η μνημη,η ικανοτητα για νεα μαθηση και η συγκεντρωση.Αυτο που διαβασα και δεν ξερω αν ισχυει σιγουρα ειναι οτι με την παροδο του χρονου αυτα τα συμπτωματα δηλ.οι γνωστικες λειτουργιες δεν καλυτερευουν αλλα το αντιθετο. Αυτο ειναι πολυ ασχημο γιατι πως θα μπορεσουμε μετα απο καιρο οντας σε φαρμακευτικη αγωγη να δουλεψουμε αν εχουμε τετοια γνωστικα προβληματα.
Ξερει κανεις κατι επι του θεματος εμπεριστατομενου με τον ψυχιατρο του?
Παραθετω ενα link σχετικα με το θεμα:
http://www.psych.gr/documents/psychi...R-2009-117.pdf
- 15-04-2015, 00:06 #2
Στο συγκεκριμένο άρθρο αν κατάλαβα καλά δεν λέει καθαρά ότι τα γνωστικά ελλείμματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου,αλλά για την διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων για το αν η σχιζοφρένεια είναι εκφυλιστική νόσος ή παραμένει στάσιμη.Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί κάτι τέτοιο.Με τα φάρμακα νέας γενιάς μπορεί κάποιος να δει βελτίωση στα γνωστικά ελλείμματα.Γενικά όμως αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα.
Στην δική μου περίπτωση όταν ήμουν στην ενεργό φάση δεν μπορούσα να θυμηθώ πράγματα.Γενικά το μυαλό μου ήταν λες κ σταμάτησε.Με την θεραπεία βελτιώθηκε η κατάσταση.Τώρα παρατηρώ πως δυσκολεύομαι να θυμηθώ μερικές φορές ονόματα ή λέξεις στον προφορικό κ γραπτό λόγο.
Δεν έκανα τεστ για να δω πως είναι η προσοχή μου καθώς κ οι άλλες λειτουργίες αλλά δεν είμαι κ του θανατά πιστεύω.Ίσως ζητήσω από τον γιατρό μου να με κατατοπίσει επί του θέματος.
Πάντως κάποιοι υποστηρίζουν ότι όσες περισσότερες υποτροπές έχει κάποιος τόσο χειρότερα γίνεται.Ίσως αυτό εννοεί στη χειροτέρευση των γνωστικών ελλειμμάτων.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
15-04-2015, 18:19 #3
εμενα παντος απο την στιγμη που καταλαβα οτι οι γνωστικες μου ικανοτητες ειχαν προβλημα πριν απο 8 χρονια ειναι αμεταβλητες τωρα πια . ουτε χειροτερες ουτε καλυτερες και εχω κανει οτι υπαρχει για να βελτιωθούν.δεν ξερω τι θα γινει στο μελλον. εδω χρειαζετε η γνωμη καποιου που εχει ψυχωση πανω απο 20 χρονια να μας πει. ελπιζω κατι να βρεθει και να λυσουμε το προβλημα μας. παντος περα απο το φορουμ δεν εχω συναντησει αλλα ατομα που να εχουν γνωστικα προβληματα. πηγαινω σε μια ομαδα αυτοβοηθειας και τα ατομα που εχουν γνωστικα προβληματα ειναι πολυ λιγα .
15-04-2015, 21:15 #4
Γνωστικά προβλήματα αντιμετωπίζει το 75% των ατόμων με ψύχωση από ότι είχα διαβάσει.Ίσως αυτά τα άτομα που συνάντησες να έχουν μικρής έκτασης προβλήματα ή να μη τα εντόπισαν κάνοντας κάποιο τεστ.Εγώ θέλω να βελτιωθεί το επίπεδο της σκέψης μου σαν σύνολο και ελπίζω πως με τον χρόνο κ την μείωση των φαρμάκων θα βελτιώνεται.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
16-04-2015, 01:00 #5
Νομιζω ομως οτι τα γνωστικα προβληματα οφειλονται και στα φαρμακα οπως πχ στο zyprexa οπως μου εχει πει ο γιατρος μου.Βεβαια λυση δεν ειναι να κοψουμε τα φαρμακα αλλα τουλαχιστον αυτα τα προβληματα να μην επιδεινωνονται με τον καιρο.
nikopoul ισως τα ατομα που μπορει να εχουν και γνωστικα προβληματα να ειναι σε αρκετα ασχημη φαση και να μην τα διακρινουν αν κρινω απο τον εαυτο μου παλιοτερα που ειχα αλλα πιο σοβαρα προβληματα απο την ψυχωση οπως οτι με παρακολουθουν.Δηλαδη να δινουν σημασια σε αυτα.Εσυ θα εισαι καλυτερα και απλα εχεις τα ρνητικα και γνωστικα προβληματα της ψυχωσης.Δεν ξερα απλα λεω.
16-04-2015, 20:18 #6
16-04-2015, 20:42 #7
Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.
17-04-2015, 08:43 #8favvelGuestμε τα φάρμακα αυτό που παρατήρησα είναι ότι επανήλθε το φυσιολογικό συναίσθημα και μαζί με αυτό επανήλθαν και οι φυσιολογικές σκέψεις..
ένα θέμα με τη συγκέντρωση το έχω όπως μου είχε πει και ο γιατρός ότι θα έχω αλλά εγώ δεν το βλέπω πολύ μεγάλο..
έχω μεγάλο πρόβλημα στο να κάτσω να διαβάσω αλλά αυτό δεν είναι λόγω έλλειψης συγκέντρωσης αλλά λόγω βαρεμάρας..
όταν είμαι στη σχολή παρακολουθώ κανονικά χωρίς πρόβλημα στη συγκέντρωση αλλά όταν έρχομαι σπίτι δεν μπορώ να διαβάσω..
Κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει είναι ότι ξεχνάω πολλά από αυτά που μου λένε..
πχ αν βγω με μία φίλη μου μια μέρα εκείνη την ώρα κουτσά στραβά θα καταλάβω τι μου λέει,όσα καταλάβω τέλος πάντων,μετά από μήνες όμως όταν ξαναβρεθούμε δε θα θυμάμαι σχεδόν τπτ από αυτά που μου είχε πει την προηγούμενη φορά με αποτέλεσμα να νιώθω άβολα και να μην τη ρωτάω ξανά για να μη γίνω ρεζίλι..
ή όταν μου εξηγεί κάτι ο πατέρας μου πχ για το πώς λειτουργεί εε το ασφαλιστικό σύστημα,το καταλαβαίνω εκείνη την ώρα με τα χίλια ζόρια και μετά από καιρό το'χω ξεχάσει..μετά φτου κι απ'την αρχή να τον ρωτάω τα ίδια..(στον πατέρα μου εννοείται δεν ντρέπομαι να τον ξαναρωτήσω το ίδιο πράγμα και 1000 φορές)
δλδ έχω και πρόβλημα στο να καταλάβω τι μου λένε και ένα θέμα με τη μνήμη..
Αλλά εντάξει επιβιώνω..δλδ δεν είναι τόσο εμφανή και τόσο μεγάλα αυτά τα προβλήματα..
Ανέλυσα λίγο τώρα τις δικές μου γνωστικές δυσκολίες..
Τώρα όσο για το αν αυτές βελτιώνονται ή χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου εγώ αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι παραμένουν σταθερές..όσο παίρνει κανείς φάρμακα δλδ οι γνωστικές του λειτουργίες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο..δεν υπάρχει ούτε βελτίωση ούτε χειροτέρευση..βέβαια αν κάποιος φτάσει 70 χρονών και παίρνει ακόμα φάρμακα αντιψυχωσικά,είναι λογικό λόγω ηλικίας και λόγω των γνωστικών δυσκολιών που είχε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του προβλήματός του,να παρουσιάσει άνοια ή αλτσχάιμερ και αυτό γιατί δεν εξασκούσε καλά το μυαλό του τα προηγούμενα χρόνια ίσως γιατί δεν μπορούσε κιόλας..
εγώ έτσι το σκέφτομαι(το άρθρο δεν το διάβασα,προφανώς δεν θα αναφέρεται σε αυτήν την περίπτωση)
17-04-2015, 14:23 #9
εγω παρατηρησα προβλημα στις γνωστικες λειτουργιες το πρωτο καιρο μετα την τελευταια μου υποτροπη, στην αρχη ημουν σαν να ειχα ενα συννεφο στο μυαλο μου και δυσκολευομουνα σε μνημη συγκεντρωση κ το συναισθημα μου ηταν τελειως φλατ. τωρα αυτο που λες οτι χειροτερευει με τα χρονια εγω βλεπω ακριβως το αντιθετο, δλδ λειτουργω καλυτερα σε σχεση με παλιοτερα, μπορει να μην εχω επανελθει 100% αλλα εχω κανει προοδους, τωρα για εργασια που απαιτει πληρη συγκεντρωση κ κ καλη μνημη δε θα θελα να δοκιμαστω γτ μαλλον δεν θα τα καταφερνα, δεν ξερω μπορει να ναι κ θεμα αυτοπεποιθησης στις δυναμεις μας αυτο. αν πιστευεις πως εισαι προβληματικος λειτουργεις ακριβως ετσι....
17-04-2015, 16:53 #10
Εγώ στο διάβασμα το παλεύω.Γενικά η συγκέντρωσή μου είναι ικανοποιητική αλλά γενικά θέλω να βελτιώνομαι και ελπίζω πως με προσπάθεια κ με τον χρόνο θα βελτιωθώ κ άλλο.Ο γιατρός στην τελευταία επίσκεψη μου είπε πως η ασθένεια με επηρεάζει πλέον ένα 10%.
@Soulfly νομίζω πως είναι καθαρά θέμα αυτοπεποίθησης γιατί αυτή η πάθηση σε βγάζει έξω από τα νερά σου και δεν έχεις πλέον αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία για να ξέρεις τις πραγματικές σου δυνατότητες.Ο ψυχίατρος μου,μου είπε πως το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να δούμε ρεαλιστικά αν όντως μπορούμε να τα καταφέρουμε κάπου είναι να δοκιμαστούμε κ νομίζω πως έχει δίκιο.Πολλές φορές βάζουμε μόνοι μας τα εμπόδια κ όχι η πάθηση.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
24-04-2015, 22:42 #11
εγω παντως πιστευω πως η εκπτωση οφειλεται στα φαρμακα περισσοτερο οπως πχ τα αρνητικα συμπτωματα που ειναι καθαρα απο φαρμακα
25-04-2015, 01:29 #12
Eγώ πάντως χωρίς φάρμακα όταν άρχισα να υποτροπιάζω δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω κάτι...ήταν λες κ σιγά σιγά παραιτήθηκα από τα πάντα!!Οπότε πιστεύω τα αρνητικά είναι μέρος της πάθησης και τα φάρμακα μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα στις υψηλές δόσεις λόγω καταστολής.Με τον καιρό πάντως είδα βελτίωση και πλέον απέκτησα κ πάλι τα ενδιαφέροντά μου και γενικά δεν έχω σοβαρά αρνητικά.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
25-04-2015, 11:14 #13
Οσον αφορα τις γνωστικες μου λειτουργιες , ειναι παρα πολυ καλυτερες απο το μεσο ανθρωπο, τουλαχιστον οσον αφορα καποιου " ειδους" επιδοσεις, αλλα δεν μπορω να γνωριζω φυσικα πως θα ηταν αν δεν αρωσταινα. Το μονο που με προβληματιζει ειναι η μνημη, ειδικα οταν προκειται να κινηθω στην κοινωνια οπως να θυμαμε προσωπα κλπ τοτε οντως εχω προβλημα. Επισης προβλημα ειναι οτι δεν εχω την αντοχη να ειμαι πολυ δραστηριος.
Αλλα εδω που τα λεμε πολλα απο αυτα ειναι στοιχεια και της προσωπικοτητας μου, ακομα και πριν αρωστησω.
Καλο θα μου εκανε και μια αλλαγη περιβαλλοντος, κατι που δεν δυναμαι να κανω λογω οικονομικων συνθηκων.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
25-04-2015, 12:55 #14
aμα ξενυχτας μετα δε θυμασαι τιποτα σχεδον.
25-04-2015, 21:10 #15
απο μνημη και γω σκατα... εχω συστηθει στους ιδιους ανθρωπους και τρεις φορες..