εχει καταφερει κανεις να γιατρευτει τελειως απο την ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη??
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 8 of 8
    Banned

εχει καταφερει κανεις να γιατρευτει τελειως απο την ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη??

Banned
    estw kapoia beltiwsh??polu en8aruntika ta apotelsemata...://..

Senior Member
    Joanna22 γεια σου,
    Εχω διαγνωστεί με ΙΔΨ αλλά απο οτι μου λένε και απο όσο κρίνω απο αυτά που διαβάζω στο φόρουμ απο , δεν έχω αυτό που λένε 'βαριάς΄μορφής.
    Το χαρτι Ι5 του στρατού έγραφε χαρακτηριστικά "δυσίατη" ασθένεια ενώ οι περιγραφές μέσα ήταν για βαριάς μορφής διαταραχή.
    Αυτό στο λέω επίτηδες για να σου πω "κάτι" που θα ήθελα να πιστεύω πως ερμηνεύεται ως αισιόδοξο μήνυμα.
    Με απλά λόγια Ναι μεν δια βίου ΑΛΛΆ πολύ πολύ καλύτερα αν ο οποιοσδήποτε έχει τη θέληση και τη δύναμη να το αλλάξει.
    Ή αν όχι να το αλλάξει, τουλάχιστον να το μειωσει σημαντικά. Υπάρχουν βέβαια και οι προυποθεσεις. Καλός
    και σοβαρός ειδικός. Συνεργασία απο μέρους του θεραπευόμενου, χημεία και τα συναφή που λίγο πολυ όλοι γνωρίζουμε.
    Η τιμωρητική στάση και αυτομαστιγώματα που χαρακτηρίζουν εναν ΙΔΨ υπάρχουν, αλλά κατευνάζονται με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία.

Ετσί τουλάχιστον μοιάζει να συμβαίνει στη δική μου περίπτωση. Έχω κόψει εδώ και ενα μήνα το αντικαταθλιπτικό που παίρνω και οτι βρέξει ας κατεβάσει...
    Δεν πρόκειται να το βάλω κάτω. Συνοψίζοντας... ειμαι ιδεοψυχαναγκαστικός και δεν παίρνω τίποτα. Σου λέει κάτι αυτό?
    Δεν ξέρω τι μου ξημερώνει... αλλά δεν έχω και άγχος.

Η ΙΔΨ, απο την "αλλη πλευρά" ... (γιάτι έχει και άλλη πλευρά πέρα απο συσσωρευμένους θυμούς, εμμονές κ τα λοιπά)
    έχει και μια φαρέτρα με όπλα. Για αυτά τα όπλα (θετικά) ένας ειδικός, πιστεύω δεν θα σου μιλήσει με άμεσο τρόπο
    καθώς δουλειά του ειναι να εστιάζει στα προβλήματα της καθημερινότητας που σου δημιουργούνται (κοινωνικοποίση κλπ), αλλά μέσα απο το λόγο του
    μπορείς να αντιληφθείς οτι πολλά απο αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείς να τα δείς ως θετικά στοιχεία. Δεν εννοώ να πείς ψέματα στον εαυτό σου.
    Να δείς όντως κάποια θετικά στοιχεία που υπάρχουν.

Senior Member
    Απο το 2009 παλεύω με σκέψεις τρομακτικές μετα απο αγχώδη διαταραχή, είχα έντονες παρορμήσεις να κάνω κακό σε άλλους, φρικιαστικές σκέψεις κλπ, απλά ήταν τραγικό...
    Έπαιρνα Cypralex και Solian απο το 2009 έως τώρα, με βοήθησαν πάρα πολύ, έκοψα ΣΤΑΔΙΑΚΑ τα Cypralex ( αντικαταθλιπτικά ) χωρίς πρόβλημα ΑΛΛΑ δυσκολεύτηκα αρκετα με το
    Solian, έπαιρνα 100mg, μετά το πήγα 50mg που με έπιανε καλα αλλα αν το σταματούσα εντελώς "τρελαινόμουν", πλέον μετα απο δοκιμές και προσπάθεια δεν παίρνω τίποτα και είμαι μια χαρά.
    ( ΑΠΛΑ ελπίζω να μην υποτροπιάσω στη πορεία, δεν το ξέρει κανείς αυτο )
    Αν υπάρχει θέληση, ΟΛΑ γίνονται κατα τη γνώμη μου, απλά να μην είσαι βαριά περίπτωση, όλα ειναι στο μυαλό, εύχομαι καλή τύχη

Το πιο κάτω είναι απάντηση μου, παλιά, σε άλλο μέλος για την ΙΨΔ, μέθοδος αποτελεσματική. Όμως ακόμα το παλεύω, δεν ειναι και τοσο απλά τα πράγματα, όμως το πιο κάτω δουλεύει!:

[[currant,
    Σου γράφω μια μέθοδο που δοκίμασα για αντιμετώπιση της ΙΔΨ, την έστειλα και σ΄ αλλους εδώ και πιστεύω ότι δουλεύει, από τη γνωστικοσυμπεριφορική μεθοδο.
    Αντιμετωπιση διαστρεβλωμένων σκεψεων (παράλογες σκέψεις, φανταστικές καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, που τις ζεις απλά στη σκέψη εκείνη τη στιγμή κλπ):

Α) Αναγνώριση της διαστρεβλωμένης σκέψης, σα να σαι παρατηρητής της σκέψης σου, του εαυτού σου (να βλέπεις τη σκέψη που έρχεται όπως κάποιο τρίτο που πλησιαζει και τον αναγνωρίζεις ως τέτοιο). Μάθε δηλαδή πρώτα να αναγνωρίζεις ότι αυτο που ρχεται στο κεφαλι σου ή η κατασταση σκεψης στην οποια βρισκεσαι είναι διαστρεβλωμενη σκεψη, όπως βλεπεις καποιον τριτο στο δρομο να σε πλησιαζει. Δλδ σαν εσωτερική παρατήρηση.

Β) Κατανόηση ότι η σκέψη που έρχεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, είναι φανταστική, είναι κάτι το παράλογο, κάτι που υπάρχει μόνο μέσα στο κεφάλι, σαν ένα άλλο μέρος του νου σου να κάνει αυτήν τη διαπίστωση. Δλδ, Αναγνώριση και κατανόηση της σκέψης ως ψυχαναγκασμού.

Γ) Απόκρουση αφού έκανες το Α και Β. Σα να της λες σταμάτα, φύγε. Σα να αποκρούεις και διώχνεις τον τρίτο.
    Δ) Μετά να βάλεις στη θέση της κάποια άλλη σκέψη ευχάριστη, ένα ευχάριστο γεγονός, ένα στόχο κλπ, να φύγεις απ εκεί που βρίσκεσαι ή να κάνεις κάτι άλλο ή να ασχοληθείς με κατι που θα σε απομακρυνει από αυτη τηνν κατασταση σκεψης.

Κάπως έτσι.....,
    Το παν είναι να κατανοήσεις ότι αυτά τα διαστρεβλωμένα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
    Σου συστήνω επίσης να φέρνεις όσο πιο συχνά μπορείς στη σκέψη σου πράγματα που σου δημιουργούν χαρά, να βάζεις στον νου θετική ενέργεια και ευχάριστες αναμνήσεις που με την πάροδο του χρόνου μειώνουν την ένταση και σταδιακά εξαφανίζουν τις διαστρεβλωμένες σκέψεις. Μην μένεις κάπου αδρανής, πχ μόνη στο δωματιο, αυτό υποβοηθα να σου σχονται τετοιες σκέψεις. Χόμπις κι ασχολια με οτι σ ευχαριστει υποβοηθούν στο να φυγουν.

Άμα θες βρες ένα ψυχολόγο της γνωστικής συμπεριφορικής μεθόδου, σ αυτή τη μέθοδο μαθαίνεις τον τρόπο αυτό. Συζήτησε το και με το γιατρό σου.
    Ελπίζω να βοήθησα και να ανταποκρίνομαι σ αυτό που ψάχνεις.
    Αξίζει τον κόπο να κάνεις προσπάθεια με την πιο πάνω μέθοδο.
    Όσον αφορά το φίλο σου αν σε αγαπούσε πραγματικά δεν θα φευγε απο κοντα σου, εκτός κι αν η συμπεριφορά σου αυτή απέναντι του ήταν ιδιαίτερα ανυπόφορη και δεν το προσπάθησες να βελτιωθείς. Αν τον αγαπάς και τον θελεις κανε ότι σου περνάει απ το χερι για να τον φερεις πισω αλλά και συναμα ότι μπορείς για να βελτιωθείς. Σου συστήνω ένα τρόπο.....:)
    ]]
    γιάννης

Senior Member
    Καλησπερα Joanna, εχω και εγω ιψδ τουλαχιστον 12 χρονια τωρα.
    Εγω προσωπικα εχω δει μεγαλη βελτιωση σε εμενα , αλλα μετα απο πολυ κοπο και πολλη προσπαθεια και πολυ χρονο. απο την μια μερα στην αλλη δεν αλλαζει κατι , ουτε με το να περιμενεις απλα να περασει.
    Συμφωνω επισης με οτι εγραψε ο Muzzy.

Δεν ειναι καθόλου ευκολο να ξεπερασει κανεις τετοιο προβλημα, ακόμα και η βελτίωση ειναι δυσκολη υπόθεση.
    Στη δική μου την περ'ιπτωση ανακάλυψα την πιο πάνω μέθοδο. Παρά το ότι δεν υπήρχε χημεία με τον θεραπευτή (κατά τον 1984muzzy) συνέχισα αρκετες συνεδριες κοντά του λόγου της μεθόδου αυτής.
    γιάννης

Senior Member
    Quote Originally Posted by joanna22 View Post
    δεν υπαρχει "τελειως" σε καμια ασθενεια...

δεν υπαρχει πληρη ιαση πουθενα σε χρονο κ χωρο

ουτε υπαρχει καποιος τελειως υγιης

καθως αν υπηρχε τελειως υγιης σε μια πιθανη μεταβολη των εξωτερικων ή εσωτερικων συνθηκων δεν θα μπορουσε να ανταποκριθει κ να προσαρμοστει λογω της "πληρης-ακαμπτης..υγειας" κ ετσι θα υπηρχε αντιφαση ως προς την τελειοτητα του...

παρ ολα αυτα απαντωντας στο νοημα της ερωτησης σου ..εχω να πω πως υπαρχουν αρκετοι ιδψχνγκαστικοι που ζουν σε καλυτερο επιπεδο ζωης απ οτι αλλοι ανθρωποι μη-εχοντες ιδψ κ ισως ακομα κ απ τον ιδιο τον εαυτο τους αν δεν ειχε ιδψ(αυτο λιγο λιγοτεροι πιστευω)