Δεν πιστεύω οτι πολλοι ανθρωποι, την περιοδο που υποφέρουν ή δεν ειναι καλά για οποιοδηποτε λογο θα ψαξουν ερευνες, βλεποντας ποιο μοντέλο ειναι πιο αποτελεσματικο απο καποιο άλλο. Αυτο που εχω ακουσει στην περίπτωση που καποιος αποφασισει να απευθυνθει σε καποιον ψυχοθεραπευτη /ψυχιατρο ειναι \" είναι καλος?\"....Απο κει κ περα δεν ειδα κανεναν να ψαχνει σχετικες έρευνες. Ακομα κι ετσι ομως αν θεωρησουμε οτι οι ερευνες αυτες δινουν ενα συγκεκριμενο αποτέλεσμα, σε καθε περιπτωση ο καθε ανθρωπος μπορει να μην ειναι στο ποσοστο αυτων που παρουσιαζουν βελτίωση. Κι ετσι το γενικο συμπέρασμα δεν ειναι για τον ασθενη ενα σιγουρο εργαλειο. Ο καθε ενας λοιπον καλειται να βρει ο ιδιος το μοντελο που του ταιριαζει αλλα και τον θεραπευτή που του ταιριαζει που ειναι εξισου σημαντικο. Κανεις δεν μπορει να ξέρει για κανεναν περαν του εαυτου του τί τον κανει να νιωθει καλυτερα.


Προσωπικά αν μιλησω πριν ξεκινήσω ηθελα να ακολουθησω προσωποκεντρικη προσέγγιση. Μονο απο κατι που ακουσα τυχαια κ μου κεντρισε το ενδιαφερον.

Οσο για το τί γινεται κ πώς βιωνεται η ψυχοθεραπεια, νομιζω πως ειναι κατι που πολυ δύσκολα μεταφέρεται. Παρόλα αυτά καταλαβαινω τα οσα γραφεις, και νομιζω πώς οσοι κανουμε ψυχοθεραπεια εχουμε νιωσει/δει την πορεια κάπως έτσι..