τι θα μου προτείνατε?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 8 of 8
    favvel
    Guest

τι θα μου προτείνατε?

παιδιά γεια σας πάλι..βρίσκομαι σε σύγχυση μορφωσιακής επιλογής..δλδ δεν ξέρω τι θα ήθελα να σπουδάσω υποθετικά πάντα μιλώντας,γιατί τα χρόνια μου έχουνε φύγει και δεν έχω άλλο χρόνο για σπουδές..ό,τι έκανα έκανα..ό,τι έμαθα έμαθα..κανονικά έπρεπε να δουλεύω εγώ τώρα αλλά λόγω του ότι δεν είχα σπουδάσει τπτ μετά το σχολείο και δεν έβρισκα δουλειά,αποφάσισα και πήγα σε ένα ιεκ..πέρυσι το ξεκίνησα..και φέτος έως του χρόνου θα το τελειώσω..2 χρόνια είναι..πιστεύω θα βρω δουλειά μέσω του ιεκ αλλιώς δεν θα πήγαινα..
    εκτός απ'το ιεκ δεν έχω σπουδάσει τπτ άλλο..νομίζω το είπα αυτό..

και αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι ότι...ποτέ δεν είναι αργά!
    δλδ έχω στο μυαλό μου να τελειώσω με το καλό το ιεκ,μετά να βρω μια δουλειά σχετική με το ιεκ που θα τελειώσω και μετά στον ελεύθερό μου χρόνο να πάω να σπουδάσω κάτι άλλο!κάτι το ενδιαφέρον που θα με συναρπάσει!
    κάτι που θα ανοίξει το μυαλό μου και θα με μορφώσει!
    έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να είναι αυτό?
    δλδ κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο για να μορφωθεί κανείς και να πάει πιο πέρα τη σκέψη του?

Επίσης να επισημάνω ότι όλα με ενδιαφέρουν ανάλογα τη στιγμή και την ώρα..
    δλδ μπορεί όλα να κινήσουν το ενδιαφέρον μου και να καταπιαστώ με τα πάντα ή με τίποτα ανάλογα την ώρα και τα κέφια..
    Στον ελεύθερό μου χρόνο δλδ μπορεί να διαβάσω βιβλία όταν δε βαριέμαι αλλά για λίγο και μπορεί να διαβάσω βιβλία παντός επιστητού δεν έχω πρόβλημα..
    Το θέμα είναι ότι στον ελεύθερό μου χρόνο δεν πιέζομαι να διαβάσω και χωρίς λίγη πίεση δεν υπάρχει αποτέλεσμα..δεν μαθαίνεις τίποτα ούτε εντρυφείς σε ένα αντικείμενο..
    απλά περνάς την ώρα σου..κι εγώ αυτό κάνω τόσον καιρό,όποτε πιάνω βιβλίο στα χέρια μου..περνάω την ώρα μου,δεν μορφώνομαι..
    Γιατί δεν εξετάζομαι πάνω σε αυτό που διαβάζω με αποτέλεσμα να μην κάνω προσπάθεια ιδιαίτερη να το καταλάβω πόσο μάλλον να το κατέχω..

Δεν ξέρω αν είμαι διατεθειμένη να σπουδάσω κάτι ακόμα κι αν είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα στον κόσμο γιατί την περισσότερη ώρα την περνάω χαζεύοντας,δλδ δεν μπορώ να κάτσω πολλή ώρα να διαβάσω..
    Ωστόσο θα ήθελα κάποια στιγμή στη ζωή μου να πιέσω λίγο τον εαυτό μου να διαβάσει γιατί βλέπω ότι έτσι όπως το πάω δεν έχει κανένα νόημα αυτό που κάνω..
    δλδ να χαζεύω και να περνάει η ζωή μου χαζεύοντας..

Με την προϋπόθεση λοιπόν ότι θα πιέσω λίγο τον εαυτό μου να διαβάσει και με την προϋπόθεση ότι θα έχω χρόνο αργότερα που θα δουλεύω να σπουδάσω κάτι..
    έχετε ιδέα τι θα μπορούσε να είναι αυτό?
    για σας τι είναι το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο?και γιατί?

Senior Member
    σου αρεσουν οι τεχνες,να ασχολησε με τους ανθρωπους,υπολογιστες,ξενε ς γλωσσες,μαγειρικη,υπαρχουν υπερβολικα πραγματα να διαλεξεις.αν εχεις την οικονομικη δυνατοτητα σκεψου το εξωτερικο εχει πολλα αντικειμενα για σπουδες που δεν εχουν τα ιεκ και οαεδ εδω και μπορεις να συνδιασεις σπουδες και δουλεια εξω...παντως μπραβο που θελεις να το ψαξεις και να ασχοληθεις με κατι!!
    δεν ειμαι εγω εγωιστης.ας μην υπηρχε η λεξη "εγω".

Senior Member
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΜΑ ΕΝΤΡΥΦΥΣΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
    ΔΛΔ ΟΤΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
    ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΤΡΥΦΥΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ
    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΜΑ Σ ΚΟΒΕΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ
    ΑΦΟΥ ΜΑΘΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟ ΑΝΥΣΗΧΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ
    ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΡΚΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
    Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))

Senior Member
    να σπουδάσεις φωτογραφία...

Banned
    Οι ερωτήσεις σου είναι πολύ γενικές και δεν μπορεί κανείς να σου απαντήσει γιατί εγώ ή ο χ και ο ψ μπορεί να σου πούμε πως είναι ενδιαφέρον αυτός ο κλάδος ενώ εσύ να τον σιχαίνεσαι, και ως πρόγραμμα σπουδών αλλά και ως επάγγελμα. Π.χ το να είσαι τραπεζικός κλεισμένη σ' ένα γραφείο, αν θες να έχεις επαφή με πολλύ κόσμο, αν απλά θέλεις να κάνεις δικές σου έρευνες σε εργαστήρια κλπ. Λες ότι θα δουλέψεις πάνω στο αντικείμενο του ΙΕΚ, άρα φαντάζομαι θες να σπουδάσεις κάτι επιπλέον για έξτρα γνώσεις και για να πιέσεις τον εαυτό σου να μορφωθείς περισσότερο πάνω σε κάτι που θα βρίσκεις ενδιαφέρον; Λες επιπλέον πως ανάλογα με τα κέφια, κάθε φορά μπορείς να βρίσκεις και κάτι διαφορετικό που θα σε συγκινεί και θα σε τραβάει για να το διαβάζεις. Επομένως φαντάζομαι πως δεν θες να επιλέξεις κάτι με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά με το τι ΑΞΙΖΕΙ να σπουδάσει κανείς, με δεδομένο ότι αυτό θα σου κεντρίζει το ενδιαφέρον; Απλά προσπαθώ να καταλάβω πώς το σκέφτεσαι για να απαντήσω κατάλληλα.

Εγώ θα έλεγα πως κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει στις ερωτήσεις σου. Εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερα απ' όλα οι θετικές επιστήμες, με την βάση των μαθηματικών σίγουρα αναπτύσσεται ο τρόπος σκέψης σου και με βάση αυτά μπορείς να προχωρήσεις και σε άλλες επιστήμες κατανοώντας και μελετώντας διάφορα φαινόμενα. Κάποιος άλλος βρίσκει τρομερά ενδιαφέρον την ιστορία και την κουλτούρα διαφόρων λαών, τα αρχαία/γραμματικές, κάποιοι άλλοι έχουν πάθος με την μουσική. Ό,τι κι' αν σπουδάσεις, αν όντως σ' αρέσει αυτό που διαλέγεις και το μελετάς, τότε σου δίνει πολλά πράγματα. Από σένα θα εξαρτηθεί αυτό που είπα πιο πάνω, το αν ΑΞΙΖΕΙ ή όχι, γιατί πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ένα πτυχίο ενώ στην ουσία δεν έχει μάθει τίποτα το ουσιαστικό.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα σωρό σχολές και μπορεί να έβρισκες ενδιαφέρον πράγματα σε όλες. Εγώ θα σου πρότεινα να κοιτάξεις τα προγράμματα σπουδών της κάθε σχολής, τις περιγραφές των μαθημάτων, και αν έχεις την δυνατότητα, να πας να παρακολουθήσεις λίγα μαθήματα από διάφορα έτη -και να ρωτήσεις φοιτητές/καθηγητές- από τις σχολές που θα κεντρίσουν περισσότερο το ενδιαφέρον για να καταλάβεις τι παίζει και από κοντά. Αν και πάλι είσαι ενθουσιάσμενη και πιστεύεις πως θα συνεχίσεις να είσαι και μετά όταν θα διαβάζεις για την σχολή ως φοιτήτρια, τότε αυτήν να επιλέξεις! Συγχαρητήρια που το ψάχνεις, είμαι σίγουρη πως θα βρεις την άκρη και θα ξεκαθαρίσεις τι σου ταιριάζει και τι σε τραβάει περισσότερο! :)

favvel
    Guest
    σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!
    elis δεν εννοούσα να σπουδάσω κάτι άλλο και να δουλέψω πάνω σε αυτό πολλά χρόνια ώστε να μπορέσω να αποκτήσω εμπειρία και να είμαι παραγωγική..
    σίγουρα αυτό που λες ισχύει αλλά δεν εννοούσα αυτό!
    εννοούσα να πάω να σπουδάσω κάτι άλλο αφού έχω βρει δουλειά σχετική με το ιεκ που πάω τώρα,για να διευρύνω λίγο τους ορίζοντές μου..

moonlight εσύ με κατάλαβες πλήρως!σ'ευχαριστώ πολύ για την εκτενή σου απάντηση!
    το ξέρω ότι οι ερωτήσεις μου είναι γενικές και πράγματι το τι θα διαλέξω έχει να κάνει με το τι μ'αρέσει..
    απλά ρώτησα σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος να μου πει ένα αντικείμενο με αποδεδειγμένη και παραδεκτή αξία από όλους..ένα αντικείμενο καθολικής και πανανθρώπινης αξίας ας πούμε..αλλά μάλλον δεν υπάρχει γιατί όλα έχουν τη σημασία τους και ίσως όλα συνδέονται στο τέλος μεταξύ τους..
    Αυτός είναι και ο λόγος που δυσκολεύομαι να επιλέξω..

Είχα σκεφτεί κι εγώ πάντως πριν χρόνια,να πηγαίνω στις σχολές και να παρακολουθώ μαθήματα για να δω ποια σχολή μου αρέσει πιο πολύ..απλά τότε είχα ήδη περάσει σε μια άλλη σχολή και προσπαθούσα να βγάλω αυτήν..βέβαια την παράτησα στο τέλος..αλλά είναι καλή ιδέα αυτή..μπορεί και να το κάνω αυτό που λες αργότερα..
    ή και φέτος όταν δεν πηγαίνω στο ιεκ μπορώ να πηγαίνω στις σχολές τα απογεύματα να βλέπω τι παίζει με τα μαθήματα για να καταλάβω ποια μ'αρέσουν περισσότερο..

Τα μαθηματικά που σ'αρέσουν εσένα τώρα που το σκέφτομαι ίσως είναι μια καλή επιλογή..θα με βοηθούσαν να σκέφτομαι πιο πρακτικά γιατί με την πολλή θεωρία κάπου χάνομαι..
    Το θέμα είναι ότι το πόσο θα καταλάβω τι θέλει να πει η κάθε επιστήμη όποια κι αν διαλέξω εξαρτάται από το πόσο θα ασχοληθώ,πόσο θα της αφιερώσω χρόνο..
    Και αυτό που δε μ'αρέσει στη διαδικασία της κατανόησης είναι ότι αρχικά πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα παπαγαλία,χωρίς να τα καταλαβαίνεις και αργότερα αφού έχεις ασχοληθεί πολύ με το αντικείμενο να καταλάβεις τι σημαίνουν όλα αυτά που εσύ κάποτε μάθαινες ως έχουν..

Θα μου άρεσε να μελετήσω επιστήμες που προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση στα θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου..όπως από πού προερχόμαστε?
    ήμασταν έτσι πάντα ή εξελιχθήκαμε από άλλα ζώα?υπάρχει θεός?κι αν υπάρχει γιατί υπάρχει τόση αδικία στον κόσμο?
    γιατί έχουμε σώμα και έχουμε ανάγκες και δεν είμαστε πχ φτιαγμένοι από αέρα?όπως οι αιθέριες υπάρξεις?
    γιατί υπάρχει η τροφική αλυσίδα?υπάρχουν άγγελοι,ξωτικά,νεράιδες,κα� �ικάτζαροι και γοργόνες?
    υπάρχουν τα τέρατα που μαθαίνουμε στη μυθολογία όπως ο Κένταυρος,η λερναία ύδρα κλπ ή είναι όλα συμβολικά?
    η μυθολογία είναι αληθινή ή είναι αλληγορική?
    μπορούμε αν γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε?δλδ να εξελιχθούμε σε κάτι άλλο μέσα από την προσευχή ή το διαλογισμό?να προσεγγίσουμε το θεό και να κάνουμε θαύματα?

Από' ό,τι κατάλαβα κι εμένα με ενδιαφέρουν ίσως οι θεωρητικές επιστήμες..γιατί αυτά τα μελετούν οι θεολογίες,οι κοσμολογίες και οι εσωτερικές φιλοσοφίες..
    Υπάρχουν στο ίντερνετ να διαβάσω πολλά σχετικά με αυτά απλά είναι γνώμες άλλων.. και θα ήθελα να διαμορφώσω τη δική μου γνώμη..
    και για να σχηματίσω τη δική μου γνώμη θα πρέπει να έχω μελετήσει πρώτα αυτά τα θέματα από βιβλία και όχι μόνο από άρθρα που μπορεί να βρίσκω στο ίντερνετ..

Απλά αυτό που φοβάμαι είναι ότι και στις σχολές σου μαθαίνουν συγκεκριμένα πράγματα,αυτά που θέλουν να σου μάθουν..
    και ίσως τελικά δεν απαντηθούν τα ερωτήματά μου αν πχ σπουδάσω θεολογία λέμε τώρα..
    ίσως τελικά θα πρέπει να ψάχνω να βρίσκω βιβλία και να διαβάζω από μόνη μου όπως κάνω τώρα απλά αν δεν υπάρχει πίεση από κάποιον φορέα για εξετάσεις φοβάμαι δεν θα έχει νόημα το διάβασμά μου..

Τέλος πάντων..μη σας μπερδεύω άλλο..αρκετά τα είπα μπερδεμένα..εν τέλει ίσως συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω και τώρα..να διαβάζω δλδ περιστασιακά αυτά που με ενδιαφέρουν στον ελεύθερό μου χρόνο..

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!:)

Senior Member
    favvel μου... είναι θεμελιώδες ερώτημα το ερώτημα αν υπάρχουν ξωτικά και νεράιδες και ποιά επιστήμη προσπαθεί να το απαντήσει (και ταυτόχρονα να είναι και επιστήμη?)?
    favvel μου, ο αέρας είναι και αυτός ύλη και έχει και αυτός τις "ανάγκες" του... δεν υπάρχει κενό ύλης σ' αυτόν τον κόσμο, άρα και οι "αιθέριες υπάρξεις" εφόσον υπάρχουν, είναι υλικές... κι ας μην τις βλέπουμε, δεν πειράζει...

επίσης τα μαθηματικά πρέπει να σου πω, έχουν πολλή θεωρία και πολλή φαντασία, δεν είναι και τόσο "πρακτικά" και δεν μαθαίνονται παπαγαλία... έχει "χαθεί" πολύς κόσμος εξ αιτίας τους χαχα...

επειδή διακρίνω σ΄εσένα μια διάθεση να ανακαλύψεις νέες οπτικές και να δείς τη ζωή με τα μάτια της "ψυχής", σου ξαναλέω: να σπουδάσεις φωτογραφία...

Banned
    Quote Originally Posted by mama View Post
    να σπουδάσεις φωτογραφία...
    η φωτογραφια ειναι τεραστια κατεβατα με τεχνικους ορους πχ ταχυτητα κλειστρου f2 διαφραγμα ταχυτητες κλπκλπκλπ να σου πω επειδη βρισκομαι σε ενα συγγενη κλαδο τους τεχνικους ορους της φωτογραφιας τους βαριεμαι χειροτερα απο τα μαθηματικα...

τωρα αν καπιος του αρεσει αυτο να σκεφτεται συνεχεια κατεβατα απο τεχνικους ορους μπορει κ καπιος να του αρεσει αυτο οπως πχ σε καπιους τους αρεσουν τα μαθηματικα

αν εχεις καπιο γνωστο καθηγητη θα σου βρει πανευκολα το προς τα που να πας αν του πεις τα ενδιαφεροντα σου