How to Deal With Intrusive Thoughts - βίντεο
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19
    Banned

How to Deal With Intrusive Thoughts - βίντεο

Καλημέρα σε όλους. Ποστάρω ένα βιντεάκι του Mark Freeman που πιστεύω ότι είναι αρκετά βοηθητικό για όσους έχουν ΙΔΨ ή γενικά όσους έχουν πρόβλημα με σκέψεις που τους κατακλύζουν το μυαλό και δυσκολεύονται να τις διαχειριστούν. Είναι σύντομο, αλλά με πολλή ουσία και το παρουσιάζει με χιούμορ, όπως πάντα. :)

https://www.youtube.com/watch?v=laeYq51SYA0

Senior Member
    Εγω πλεον καταλαβα οτι δυστυχως ανηκω στο 20% των ασθενων που με τα συγχρονα ιατρικα μεσα ειναι απλα ανιατοι.Ουτε η ψυχοθεραπεια βοηθησε ουτε τα κολπακια αυτα ουτε κι τα φαρμακα περα απο το οτι με καναν να μην φοβαμαι τοσο τις ιδεες μου.Εχω απογοητευτει κι εχω θυμωσει με τους γιατρους και την συγχρονη ιατρικη που ειναι ακομα στον μεσαιωνα κι δεν εχει προσεγγισει στο ελαχιστο το να βρει το τι παει στραβα με το κεφαλι μας.Τοσσοι εκατομμυρια ερευνητες στον κοσμο ηθελα να ξερα τι κανουν περα απο το να τρωνε τα λεφτα του μεσου φορολογουμενου.Μετα κι απο την αποτυχια των φαρμακων αποφασισα να τα κοψω κι αυτα κι την ψυχοθεραπεια κι οπου με βγαλει.Καλυτερα να ζω χωρις ελπιδες για να μην υποφερω κιολας οταν μου διαψευδονται.

Banned
    Quote Originally Posted by aggelos11 View Post
    περα απο το οτι με καναν να μην φοβαμαι τοσο τις ιδεες μου.
    Δεν είναι και λίγο πράγμα αυτό ξέρεις Άγγελε. Μήπως να εστίαζες σε αυτό που έχεις καταφέρει με την πάροδο του χρόνου? Είναι σημαντικό αυτό που αναφέρεις.
    Σε κατανοώ. Και εγώ νιώθω πλέον μετά από αρκετά χρόνια που το έχω ότι είναι μια πάθηση - στη μορφή τουλάχιστον που την έχουμε ορισμένοι από μας - που δεν περνάει εντελώς ποτέ. Νομίζω όμως ότι όταν την αποδεχτείς, μπορείς να πορευτείς και καλύτερα.
    Ίσως σου φαίνονται κολπάκια αυτά, (ο Freeman προσπαθεί να τα παρουσιάζει πάντα και με έναν ευχάριστο και απλό τρόπο για να είναι πιο κατανοητός) αλλά κατά βάση είναι μέθοδοι σκέψης, η συγκεκριμένη μάλιστα βασίζεται σε μια ψυχοθεραπεία που ονομάζεται acceptance and commitment therapy (ACT), κάτι κάπως διαφορετικό από την παραδοσιακή γνωσιακή/συμπεριφορική μέθοδο.
    Δεν έχω κάνει συστηματικά αλλά μελετώ στοιχεία της ACT και βλέπω ότι βοηθάνε.

Βασικό πράγμα πάντως είναι να αποδέχεσαι αυτό που έχεις και που κάνει το μυαλό σου. Απλά μαθαίνεις πως να μην του δίνεις σημασία, αλλά να εστιάζεις σε δραστηριότητες, αξίες και ό,τι έχει ουσία στη ζωή σου. Όλη η ιστορία δηλαδή είναι η διαχείριση των σκέψεων, που αν τις δεις με άλλο μάτι και στην πραγματική τους διάσταση, δεν είναι κάτι το τρομερό κλπ. Και επίσης είναι διαπιστωμένο ότι όταν δεν σου προκαλούν τόσο άγχος οι σκέψεις, τότε υποχωρούν και ούτε σε επηρεάζουν τόσο, όταν/αν εμφανίζονται. Σπάει ο φαύλος κύκλος.
    Μην απελπίζεσαι και μην περιμένεις την τέλεια θεραπεία, δεν υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον). Δέξου το μυαλό σου, εγκέφαλο, ψυχοσύνθεση... με την ιδιαιτερότητά του και κάνε ότι μπορείς καλύτερο στη ζωή σου από κει και πέρα. Η ιατρική δεν έχει φτάσει δυστυχώς στο σημείο να μας λυτρώσει πλήρως από όλα αυτά, εμείς οι άνθρωποι όμως έχουμε πάντα περιθώρια βελτίωσης, όταν δεν καταθέτουμε τα όπλα. Αυτά ξέρω και νιώθω εμπειρικά, αυτά σου λέω, αυτά προσπαθώ και εγώ και δοκιμάζω. Αντιλαμβάνομαι καλά τι τραβάς και είναι ζόρικο. Αλλά μείνε δυνατός και ψύχραιμος και να ξέρεις έχουμε περισσότερες αντοχές απ' ότι νομίζουμε.

Senior Member
    Ειναι αδικια...ειναι απλα αδικια.Με αυτην την βρωμονευρωση εχω χασει 3 χρονια απ την ζωη μ κι οπως φαινεται θα γινουν κι αλλα.Βλεπω τους αλλους γυρω μου που γυμναζονται,ερωτευονται,πρ οχωρανε με τις σπουδες τους κι βλεπω κι εμενα αφοπλισμενο σε εναν καναπε...στην καλυτερη ηλικια της ζωης μου να ψαχνω για θεραπειες για το προβλημα μου κι με πιανει απελπισια.Ειναι αδικια οι αλλοι να ζουν την ζωη τους κι εμενα να με πολεμαει το κεφαλι μου συνεχεια.Η ψυχικη ασθενεια ειναι οτι χειροτερο μπορει να υποστει ενας ανθρωπος.Χιλιες φορες να μου κοβοταν το χερι παρα αυτο το βασανιστηριο

Senior Member
    ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΤ ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΣ
    ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ Σ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΔΛΔ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ΤΙ ΚΑΝΩ ΦΟΡΑΩ ΣΕΚΟΝΤ ΧΑΝΤ ΡΟΥΧΑ
    ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΛΕΩ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
    ΞΕΡΕΙΣ ΓΤ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; ΝΑ ΣΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΤ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΑ ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΜΟΥ
    ΚΑΙ ΔΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΑΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΨΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΝΕ
    ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΕΣΥ ΤΟ ΚΑΝΕΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ;ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ ΤΕΛΟΣ
    Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))

Senior Member
    Δεν ειμαι κακομαθημενος ρε συ elis,απλα θυμαμαι τον εαυτο μου πως ηταν πριν προσβληθω απο αυτην την κωλοασθνεια,βλεπω κι οτι χωρις χαπια δεν μπορω να σταθω κι με πιανει φρικη

Senior Member
    ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΕΞΩ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΙ
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΨΑΞΕ ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΝΩ ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Senior Member
    Τιποτα elis,το μονο που μου δινει ελπιδα ειναι πως ειναι πολυ πιθανο σε δεκα χρονια απο τωρα να εχο υν βρει το πως λειτουργει ο εγκεφαλος μας κι να μας κανουν καλα.Μονο αυτο μου δινει ελπιδες

Senior Member
    ΝΑΙ ΡΕ ΨΗΛΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
    ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΕ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ;ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΧΙΟΥΜΟΡ ΕΥΦΥΙΑ ΚΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ
    ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ Σ ΦΥΓΕΙ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ
    Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΦΤΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ
    Σ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΟΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ
    ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ
    ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΝΑΙ
    ΜΗ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ

Banned
    Άγγελε, ξέρω ότι είναι τρόπος του λέγειν αυτό που έγραψες, αλλά σκέψου και αυτός με το κομμένο χέρι ας πούμε πόσο δύσκολα θα ήταν να προσαρμοστεί... αλλά στο τέλος θα τα κατάφερνε γιατί οι άνθρωποι είμαστε προσαρμοστικά όντα, έχουμε μεγάλες (άπειρες) δυνατότητες ως προς αυτό.
    Έπειτα αυτό που βλέπεις ότι οι άλλοι γυμνάζονται, ερωτεύονται, σπουδάζουν, πρώτον μπορείς να το κάνεις και εσύ έχοντας και την πάθηση, μην το αποκλείεις από τη ζωή σου, δεύτερον οι άλλοι όλοι αυτοί πως ξέρεις ότι δεν είχαν/έχουν/θα έχουν άλλα προβλήματα, είναι μόνο στη σκέψη και εικόνα που έχεις δημιουργήσει εσύ ότι για τους άλλους όλα είναι υπέροχα στη ζωή τους ενώ για σένα όλα μαύρα. Πραγματικά είναι ανούσιο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, γιατί δεν ξέρεις τα λούκια του καθενός.
    Εγώ πιστεύω ότι έχεις κάνει πρόοδο και τα πας και καλύτερα, απλά σε ρίχνει η ΙΔΨ κάποιες φορές που είναι φυσιολογικό. Επίσης σου μιλάω εκ πείρας όταν το αποδεχτείς θα απελευθερωθείς και κάπως από αυτό το νταούνιασμα και κυρίως όταν θα δραστηριοποιείσαι με πράγματα. Πχ μπορείς να σηκωθείς από τον καναπέ να περπατήσεις, να κάνεις λίγο γυμναστική, δεν μπορείς? Πρόσεξε τις φάσεις αδράνειας, εκείνες δηλαδή τις στιγμές που αφήνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται, να σκέφτεται, καλύτερα σε αυτή τη φάση να κάνεις κάτι, οτιδήποτε, σκέψου εσύ τι σου αρέσει. Και μέσα στο σπίτι, κάνε κάτι. Εμένα με βοηθάει πολύ και το να ακούω μουσική, ορισμένα αγαπημένα τραγούδια, στίχους.
    Τώρα για τις θεραπείες καλά κάνεις και ενημερώνεσαι, και εγώ το κάνω, αλλά τελευταία απέχω αρκετά από ίντερνετ κλπ, καλό κάνει και αυτό πότε-πότε να το προσπαθείς, βάλε εξωτερική δραστηριότητα στη ζωή σου, όσο μπορείς και ανθρώπους, όχι μοναξιά.
    Αυτά, δεν ξέρω τι άλλο να σου πω τώρα παρά μόνο μη στεναχωριέσαι και σκέφτεσαι πολύ, όλα θα πάνε καλύτερα, και ας μη σου φαίνεται τόσο εφικτό τώρα αυτό.

Banned
    Quote Originally Posted by elis View Post
    ΝΑΙ ΡΕ ΨΗΛΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
    ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΕ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ;ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΧΙΟΥΜΟΡ ΕΥΦΥΙΑ ΚΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ
    ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ Σ ΦΥΓΕΙ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ
    Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΦΤΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ
    Σ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΟΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ
    ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ
    ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΝΑΙ
    ΜΗ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ
    Σωστός ο elis!

https://www.youtube.com/watch?v=RWHHKuaqUZg :)

Banned
    Καλημέρα, για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα για την ACT (Acceptance and Commitment Therapy/Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης) αυτές είναι μερικές κατατοπιστικές σελίδες.

http://ocd.about.com/od/faqs/f/FAQ_ACT.htm

https://contextualscience.org/act

http://www.actmindfully.com.au/accep...itment_therapy

Banned
    Quote Originally Posted by aggelos11 View Post
    Εγω πλεον καταλαβα οτι δυστυχως ανηκω στο 20% των ασθενων που με τα συγχρονα ιατρικα μεσα ειναι απλα ανιατοι.Ουτε η ψυχοθεραπεια βοηθησε ουτε τα κολπακια αυτα ουτε κι τα φαρμακα περα απο το οτι με καναν να μην φοβαμαι τοσο τις ιδεες μου.Εχω απογοητευτει κι εχω θυμωσει με τους γιατρους και την συγχρονη ιατρικη που ειναι ακομα στον μεσαιωνα κι δεν εχει προσεγγισει στο ελαχιστο το να βρει το τι παει στραβα με το κεφαλι μας.Τοσσοι εκατομμυρια ερευνητες στον κοσμο ηθελα να ξερα τι κανουν περα απο το να τρωνε τα λεφτα του μεσου φορολογουμενου.Μετα κι απο την αποτυχια των φαρμακων αποφασισα να τα κοψω κι αυτα κι την ψυχοθεραπεια κι οπου με βγαλει.Καλυτερα να ζω χωρις ελπιδες για να μην υποφερω κιολας οταν μου διαψευδονται.
    Και εγω ετσι νιωθω αγγελε!!!!!αστα να πανε......ειμαι νεα κοπελα δεν αντεχεταιιιιιιι!!!!!!!αχ τι θα κανω θεε μμ !!βεβαια τωρα ξεκινησα θεραπεια δεν εχω κ λεφτα για να τα δινω στους ψυχιατρους.αλλα ειναι ολα σκαταα...δεν με αφηνουν να ζησω ΤΙΠΟΤΑ .τι θα γινει??βλεπω φιλες μου και εγω τιποτα!:(

Senior Member
    joanna έχεις αρχίσει ψυχοθεραπεία εντατικά? Ψυχολόγος ή ψυχίατρος? Συγκεκριμένο μοντέλο ψυχοθεραπείας?
    Πόσο καιρό έχεις ξεκινήσει? Σε βοηθάει στις απορίες σου?

Banned
    Joanna γεια σου, θυμάμαι που έχουμε ξαναμιλήσει, μείνε ψύχραιμη, ξέρω ό,τι είναι δύσκολο αλλά διοχέτευσε την ενέργειά σου να κάνεις πράγματα ευχάριστα αντί να σκέφτεσαι πολύ για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον...
    Κάνετε άσκηση όσο μπορείτε, περπάτημα, κολύμπι τώρα το καλοκαίρι, κίνηση γενικώς, βόλτες. Ακόμα και μόνοι αν οι φίλοι δεν μπορούν. Θα το πω ξανά δεν είναι όλα τέλεια στις ζωές των άλλων, και όλα γίνονται αν το θέλετε, σπουδές, σχέση, φιλίες, δεν είναι τόσο τρομακτικό εμπόδιο η πάθηση. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, θέλει πείσμα και υπομονή όμως. Η ψυχοθεραπεία βοηθάει να δείτε λίγο τα πράγματα από άλλο πρίσμα, να τα γειώσετε σιγά-σιγά και να έχετε καλύτερο έλεγχο των σκέψεων.

Page 1 of 2 12 LastLast