Results 31 to 40 of 40
Thread: Κατάψυξη
-
28-12-2007, 11:45 #31
Originally posted by liberchild
Δικά σου πράγματα είναι αυτά τα οποία σου προκαλούν ευχαρίστηση και μόνο και που τα γουστάρεις όταν τα κάνεις.Οταν μπαίνει σφήνα όμως η στενοχώρια, ο θυμός η το άγχος και εν γένει αρνητικό συναίσθημα που σε ταλαιπωρεί και έχει διάρκεια, είναι κάτι ξένο που σου το προκαλεί δηλαδή επίκτητο. Τότε πρέπει να δεις, όχι το ίδιο το συναίσθημα και πως θα το χαλιναγωγήσεις, αλλά το γεγονός που σου το προκάλεσε και πως θα το ακυρώσεις η μετατρέψεις σε κάτι άλλο.
Π.χ, θα σου πω οτι μεγάλωσα με την εξής λογική από το σπίτι μου: οι άντρες κερατώνουν. Αυτό το είχα νόμο και στη ζωή μου χωρίς να το αναλύσω. Παντρεύτηκα έναν άντρα τέτοιο που αυτό δεν θα μου το έκανε ποτέ, και έμεινα 20 χρόνια μαζί του χαντακώνοντας τα πάντα.
Αυτή τη στιγμή θα σου πω οτι είμαι με έναν άντρα που κάθε άλλο παρά πιστός είναι και είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ. Εννοείται οτι κι εγώ κάνω το ίδιο. Αυτό λοιπόν το παράδειγμα στο έφερα για να δεις οτι τα στερεότυπα μας στενοχωρούν, μας πιέζουν τη ζωή μας, μας δημιουργούν άγχη, θυμό κ.λ.π και μας στερούν την ελευθερία μας.
Ετσι λοιπόν, σε ό,τι μας προκαλεί αρνητισμό, οφείλουμε να είμαστε με τα μάτια ορθάνοιχτα. Να βρίσκουμε το γιατί, και να παίρνουμε αμέσως γομολάστιχα.
Αυτό για μένα είναι ελευθερία: οτι άκουσες τον εαυτό σου, που δεν ήθελε πια να πορεύεται με αυτό το στερεότυπο. Αν αυτό ήταν δικό σου ή ήταν άλλων λίγο με απασχολεί. Αυτό που μου αρέσει είναι οτι το έδιωξες γιατί δεν σε αντιπροσώπευε.Μάκια...
- 28-12-2007, 13:46 #32
[quote]Originally posted by liberchild
αρνητικό συναίσθημα που σε ταλαιπωρεί και έχει διάρκεια
Καλή μου Φοίβη γι αυτό μίλησα για διάρκεια. Σαφώς και υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά και είναι δικά μας. Ομως τα αρνητικά που μας προκαλούνται από μη δικά μας πράγματα, συνήθως έχουν διάρκεια και εμμένουν μέχρι να αποκατασταθεί η ξένη αυτή πραγματικότητα.
28-12-2007, 14:03 #33
Τα δικά μας πράγματα , γίνονται δικά μας μετά απο δοκιμή ........ που σημαίνει , αν δεν βιώσεις , δεν ξέρεις .......
Γιαυτο και αρχικά επιρρεαζόμαστε απο ξενόφερτα πρότυπα, γιατι δεν ξέρουμε ......... κάποια μας αρέσουν και τα κρατάμε και κάποια δεν μας αρέσουν και τα απορρίπτουμε ........
28-12-2007, 14:12 #34
Originally posted by Kleiw
Τα δικά μας πράγματα , γίνονται δικά μας μετά απο δοκιμή ........ που σημαίνει , αν δεν βιώσεις , δεν ξέρεις .......
Συμφωνώ μαζί σου. Αλλά η επιλογή του τι και πώς θα το βιώσεις, δηλαδή η εμπειρία, άνήκει κι αυτή σε προκαθορισμένα πρότυπα τα οποία δύσκολα προδίδεις για κάτι το άγνωστο.
28-12-2007, 14:14 #35
Απλα με μπερδεύει πολύ αυτός ο διαχωρισμός που κάνεις σε δικά μας και μη δικά μας πράγματα. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω.
Για να χρησιμοποιήσω το προηγούμενο παράδειγμά σου : Όταν ήμουν μικρή δεν πίστευα οτι: \"Οι άντρες κερατώνουν\". Στην πορεία μπολιάστηκα μ\'αυτή τη συνθήκη. Δεν ήταν εξαρχής δικιά μου, αλλά έγινε δικιά μου, στην πορεία. Βάσει αυτής της συνθήκης, στεναχωριέμαι και πονώ. Κάποια στιγμή, την εξετάζω και βλέπω οτι για μένα αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει πια αυτή η συνθήκη. Αφού δεν ισχύει, είναι έξω από΄μένα πια και άρα παύει να με επηρεάζει, παύει να με στεναχωρεί.
Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Εσύ πως τα αντιλαμβάνεσαι?Μάκια...
28-12-2007, 14:22 #36
[quote]Originally posted by Φοίβη
Απλα με μπερδεύει πολύ αυτός ο διαχωρισμός που κάνεις σε δικά μας και μη δικά μας πράγματα. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω.
Για να χρησιμοποιήσω το προηγούμενο παράδειγμά σου : Όταν ήμουν μικρή δεν πίστευα οτι: \"Οι άντρες κερατώνουν\". Στην πορεία μπολιάστηκα μ\'αυτή τη συνθήκη. Δεν ήταν εξαρχής δικιά μου, αλλά έγινε δικιά μου, στην πορεία. Βάσει αυτής της συνθήκης, στεναχωριέμαι και πονώ. Κάποια στιγμή, την εξετάζω και βλέπω οτι για μένα αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει πια αυτή η συνθήκη. Αφού δεν ισχύει, είναι έξω από΄μένα πια και άρα παύει να με επηρεάζει, παύει να με στεναχωρεί.
Το συγκεκριμμένο στερεότυπο δόθηκε σε μένα από τη γέννησή μου καθ ό,τι στην οικογένειά μου η μητέρα μου, μου μετέδωσε αυτό της τον πόνο, λόγω της συμπεριφοράς του πατέρα μου. Ετσι νόμιζα οτι αυτό ήταν και το σωστό. Παρά το γεγονός οτι από πιτσιρίκα δεν ήμουν μονογαμική, παρ όλο που αυτό ήταν δικό μου στοιχείο, δεν το σκέφτηκα να το ακολουθήσω, να το δεχτώ, να το εφαρμόσω απο πιο νωρίς.
Εχασα πολύτιμο χρόνο και χαρές που θάπρεπε να τις είχα ζήσει.
Φαντάσου λοιπόν, πόσα άλλα δεν είναι δικά μας. Ποιούς αμέτρητους κανόνες σκέψης ακολουθούμε στα τυφλά, τους υπερασπιζόμαστε μάλιστα αλλά δεν σκεφτόμαστε κάτι απλό :
εδώ, που είμαι ΕΓΩ ?
28-12-2007, 14:47 #37
Ήταν της μαμάς σου κι ήταν τελείως αντίθετο με το δικό σου χαρακτήρα αλλά προσπαθούσες να χωρέσεις μέσα σ\' αυτό το στερεότυπο, να γίνεις \"σωστή\". Με λίγα λόγια απαρνιόσουν κάτι δικό σου για να ταιριάξεις με το \"σωστό\" της μαμάς σου. Τώρα καταλαβαίνω τι λες και τι εννοείς με το ξένο.
Και συμφωνώ με αυτό που λες οτι δεν ξέρουμε ποιά είναι δικά μας και ποιά είναι ξένα. Αυτό εννοούσα παραπάνω. Οτι τα ξένα, μέχρι να τα ανακαλύψουμε ως τέτοια, είναι σαν δικά μας. Δεν καταλαβαίνουμε εύκολα τη διαφορά.Μάκια...
28-12-2007, 16:43 #38
Συμφωνώ μαζί σου. Αλλά η επιλογή του τι και πώς θα το βιώσεις, δηλαδή η εμπειρία, άνήκει κι αυτή σε προκαθορισμένα πρότυπα τα οποία δύσκολα προδίδεις για κάτι το άγνωστο.
Το θέμα είναι τι κάνεις απο την στιγμή που ανακαλύπτεις οτι η επιλογή αυτή δεν σου ταιριάζει ........
Το πρόβλημα υπάρχει οταν συνεχίζεις να την υπερασπίζεσαι , ενω δεν σου κάνει .............
Μπορεί και μια επιλογή που έκανες απο μόνη σου χωρίς να επιρρεαστείς απο κανέναν , να ανακαλύψεις στην πορεία οτι ήταν λάθος , οτι δεν σου κάνει ...........
29-12-2007, 12:27 #39
Μισώ όλους αυτούς που με έμαθαν με τι πρέπει να στενοχωριέμαι, να χαίρομαι, να λυπάμαι. Ακόμα κι αν τη ζωή μου την πήρα αλλιώς, τα γαμημένα κατακάθια υπάρχουν. Όμως είμαι καλή κυνηγός.
(... καμιά ιδέα για τη φόρμουλα της ... \"αποθυματοποίησης\" ??? ή να απελπιστώ πως είναι πια από κεινα που λένε ... : \"αργά το σκέφτηκες ...\" ?)
...Για να επιστρέψω στα πρότυπα και στις κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, δηλώνω στο εξής, φανατικά αντίθετη με αυτές στο βαθμό που μου υπαγορεύουν συναισθήματα.
τα ... \"ΔΟΤΑ\" συναισθήματα ... το επίπλαστο της \'ανθρωπιάς\' , της -τάχα- \'καλοσύνης’, του κατευθυνόμενου και ελεγχόμενου συναισθηματισμού , τα πρέπει , τα δήθεν ....
Όλο αυτό το περιττό βάρος που σου ‘θολώνει\' τη ματιά και κρύβει την -όποια- αλήθεια σου , που .. καλή ή κακή είναι αυτή ο δικός σου καθρέφτης ..
η αντανάκλαση του \'εντός\' σου προς τα \'έξω΄,
η προβολή του \'έξω΄... \'εντός΄ σου !
29-12-2007, 12:43 #40
Το θέμα είναι τι κάνεις απο την στιγμή που ανακαλύπτεις οτι η επιλογή αυτή δεν σου ταιριάζει ........
Το πρόβλημα υπάρχει οταν συνεχίζεις να την υπερασπίζεσαι , ενω δεν σου κάνει .............
Μπορεί και μια επιλογή που έκανες απο μόνη σου χωρίς να επιρρεαστείς απο κανέναν , να ανακαλύψεις στην πορεία οτι ήταν λάθος , οτι δεν σου κάνει ...........
Αν φτάσεις στο σημείο και συνειδητοποιήσεις το λάθος επιλογών (δικό σου ή δοτό - άσχετο) η δυνατότητα να αναθεωρήσεις , να κάνεις υπερβάσεις και ανατροπές για να αναπροσδιοριστείς να βρεις τις ΔΙΚΕΣ σου αξίες και σταθερές, είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό που αντέχεις τον ... \"πόνο\" της αποκοπής από τους ομφάλιους λώρους και τις ... όποιες συναισθηματικές εξαρτήσεις έχουν στηριχτεί πάνω σ΄ αυτούς ...
Είναι βέβαια και το θέμα της ... ΜΟΝΑΞΙΑΣ χωρίς τον ... κόσμο που σε περιείχε και που λειτουργούσες μέσα σ\' αυτόν με βάση όλους αυτούς τους μηχανισμούς και τις εξαρτήσεις απ΄ τις οποίες θ αποφασίσεις ν΄ αποκοπείς .....
Με έδιωξαν από το σπίτι.
18-07-2025, 14:01 in Με καφέ και συμπάθεια....