Results 1 to 9 of 9
Thread: εγωισμος
-
26-08-2015, 22:31 #1
εγωισμος
Τελικα ο εγωισμος ειναι κατι θετικο η αρνητικο στον ανθρωπο.βλεπουμε ανθρωπους που φερονται εγωιστικα και πατανε πανω στα μειονεκτιματα και γενικα πανω στους παντες για να ικανοποιισουν το εγω τους.απο την αλλη βλεπουμε ανθρωπους που γινονται θυματα επειδι δεν εχουν εγωισμο να βαλουν τον εαυτο τους πανω απο τους αλλους.ειναι ενα ενδιαφερον θεμα και ριζα πολλων κακων κατα την αποψη μου.πειτε την αποψη σας και πειτε και το πσο εγωιστες η θυματα ειστε,και πειτε και συγγεκριμενες συμπεριφορες και τους λογους τους.
δεν ειμαι εγω εγωιστης.ας μην υπηρχε η λεξη "εγω".
- 27-08-2015, 08:05 #2
- still searching for the right place.....
Πολυ ωραια ερωτηση legalize, αλλα νομιζω μπλεκεις λιγο καποιες εννοιες. ......
Αλλο ο εγωισμος, αλλο ο εγωκεντρισμος/εγωπαθεια. Αλλα κ παλι ο εγωισμος διακρινεται σε "καλο", που σε παει μπροστα στη ζωη κ σε εξελισσει κ σε "κακο", που σε κραταει πισω κ σε ξεφτελιζει.
Ο "καλος" εγωισμος συνδεεται με την εννοια της αξιοπρεπειας κ μεταφραζεται σε υπερηφανεια, σε "δε σηκωνω μυγα στο σπαθι μου", σε διαρκη προσπαθεια βελτιωσης του εαυτου μας κ σε θαρρος (θαρρος να παραδεκτεις οτι εχεις πχ κανει μαλακια κ να κοιταξεις να τη διορθωσεις, θαρρος να παραδεκτεις αληθειες κλπ κλπ). Τετοιο εγωισμο νομιζω για τον εαυτο μου διαθετω πολυ. Αλλα η τελειομανια μου σε πολλα (απορροια του εγωισμου κ αυτη), πολλες φορες μου γυρναει μπουμερανγκ. Η κακη πλευρα του εγωισμου συνδεεται αντιθετως απο τη μικροψυχια κ τα "κενα" καποιου: ετσι καποιος δεν παραδεχεται τα λαθη του, αρνειται να ξεβολευτει απο τα παραμυθια του, θεωρει οτι εαν κανει πισω η διεκδικησει κατι "θα πεσει απο το θρονο του", δεν ξερει τη λεξη συγγνωμη κλπ κλπ.
Ο εγωκεντρισμος ειναι κατι εντελως διαφορετικο, ειναι το "πανω απο ολους κ ολα η παρτη μου". Αυτο δεν ειμαι σιγουρη εαν κ κατα ποσο ειναι θετικο η οχι. Προυποθετει μεγαλη δοση αναισθησιας κ εξασφαλιζει οτι αυτος που τον εχει δε θα πληγωθει (σχεδον) ποτε η δεν θα τον "ριξουν" σε κατι. Γενικα δρα πολυ προστατευτικα κ βοηθαει απιστευτα στο να καταφερει καποιος πραγματα κ να διατηρησει ταυτοχρονα κ την ψυχικη του γαληνη, αφου μπροστα στη δικια του καλοπεραση κ στις δικες του επιδιωξεις εξαφανιζονται οι οποιεσδηποτε τυψεις κ ενοχες. Ο αναισθητος κ ο παρτακιας δεν εχουν ποτε ενοχες. Ομως, η εγωπαθεια δεν στερειται κ μειονεκτηματων. Το κυριοτερο ειναι οτι οι εγωκεντρικοι ανθρωποι καταληγουν η κ πορευονται παντα μονοι τους, με την ουσιαστικη εννοια τονιζω (γιατι τυπικα οκ, ναι, μπορει να περιτριγυριζονται κ απο 100 παρεες), κ στερουνται τη δυνατοτητα να ζησουν δυνατες εμπειριες κ ανθρωπινες στιγμες που μονο οι δοτικοι ανθρωποι μπορουν να βιωσου. Sorry, αλλα αμα δεν μπορεις να δωσεις η δεν ξερεις να εκτιμας, δεν μπορεις κ να παρεις. Το πολυ-πολυ να εκμεταλλευτεις, αλλα κ αυτο 1 επιφανειακη κατασταση ειναι μονο. Προσωπικα παρτακιας δεν ειμαι, βεβαια δεν ειμαι κ θυμα. Προσπαθω να διακρινω απλα ποιοι ανθρωποι αξιζουν κ ποιοι οχι. Μπορει αμα μου δωσεις 1 να σου δωσω 10, αλλα με παρτακια αργα η γρηγορα κ εγω τον εαυτο μου θα κοιταξω.
Τωρα απο παρατηρηση κ μονο εχω δει οτι συνηθως οι παρτακηδες εχουν κ την "κακη" πλευρα του εγωισμου. Σπανια την καλη. Σε ακραια περιπτωση μπορει καποιος να εχει μηδενικη αξιοπρεπεια κ να κολλαει με την περιφρονηση, αλλα να ειναι ο εαυτουλης του η να μην ξερει να λεει συγγνωμη.
27-08-2015, 10:00 #3
απάντησες μόνος σου μαζί με την ερώτηση: αν κάτι βλάπτει (εσένα ή τους άλλους) δεν είναι καλό... δεν θα βρεις εύκολα κάποιον να σου απαντήσει στα σοβαρά κάτι άλλο... το θέμα πιστεύω είναι η σχέση μας με το "εγώ"... υγιής σχέση του υποκειμένου με το "εγώ" = καλώς εννοούμενος "εγωισμός"... νοσηρή, διαταραγμένη σχέση μας με το "εγώ" =κακώς εννοούμενος "εγωισμός" (εγωπάθεια, εγωκεντρισμός κλπ)... έτσι κάπως το έχω αντιληφθεί... από τη νηπιακή ηλικία και μετά, εμείς και το "εγώ" μας, μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε...
there is no dark side of the moon really. matter of fact, it' s all dark...
27-08-2015, 10:16 #4
Μαρι,αρα ο εγωκεντρικος ειναι εγωιστης ενω ο εγωιστης μπορει να μην ειναι εγωκεντρικος.
27-08-2015, 10:17 #5
Μανα τα ειπες πολυ καλα
27-08-2015, 10:18 #6
Καποιος ειχε πει ' ο εγωισμος ειναι αυτο το φοβερο ελαττωμα , που δεν συγχωρει κανεις στους αλλους , ενω ολοι τοχουμε μεσα μας ' .
Εξαρταται λοιπον απο τον βαθμο του εγωισμου που εχει ο καθεις , και πως τον διαχειριζεται . Ειναι χρησιμος ο εγωισμος , οταν τον χρησιμοποιουμε για την αυτο προστασια μας , δλδ να εχουμε τοσο εγωισμο , ωστε να ειμεθα απροσβλητοι απο την εκμεταλλευση των αλλων . Αυτο προυποθετει και ενα βαθμο αυτογνωσιας , που δεν διαθετουμε ολοι . Αν ο εγωισμος υπερβαλλει καποιο οριο , νοιαζομαστε μονο για τον εαυτο μας , και δεν μπορουμε ουτε ναγαπησουμε , ουτε ναγαπηθουμε .
Εγωισμος με μετρο λοιπον ειναι υγιης .
27-08-2015, 10:32 #7
- still searching for the right place.....
Δεν ξέρω εάν υπάρχει, αλλά όοοοοοοοοολοι οι εγωκεντρικοί που έχω γνωρίσει εγώ ήταν συγχρόνως κ εγωϊστές με την κακή έννοια του όρου. Κ αυτό πιστεύω γιατί συνήθως οι παρτάκηδες είναι αδύναμοι κ ευάλωτοι άνθρωποι, που δεν μπορούν να σηκώσουν το "βάρος" κανενός αλλουνού πέραν του εαυτού τους, κ προστατεύουν κ τον εαυτό τους κατά πολλές φορές μη υγιή τρόπο. Το αυτοπαραμύθιασμα ή η άρνηση "να ρίξει κάποιος τα μούτρα του" να παραδεκτεί κάτι ή να κάνει 1 καλή χειρονομία είναι τρόπος "προστασίας" του εαυτού τους κ του ανασφαλούς ή ευάλωτου ή ξεροκέφαλου "εγώ" τους. Κάποια πράγματα απαιτούν δύναμη ή @ρχ..... που δεν έχουν όλοι. Παρτάκηδες που εκτός από τον κακό εγωϊσμό να έχουν κ 1 δόση καλού, ναι έχω γνωρίσει, κυρίως με την έννοια της διατήρησης της αξιοπρέπειάς τους, δηλ. δεν θα τσιμπήσουν με το φτύσιμο ή δεν θα ανεΚτούν καταστάσεις που τους μειώνουν κ τους υποβιβάζουν.
Αλλά ναι, κάποιοι εγωϊστές μπορεί να μην είναι κ εγωκεντρικοί, τον εαυτό μου θεωρώ τέτοια περίπτωση.
27-08-2015, 11:09 #8
εγω εχω να πω.δεν ειμαι εγωιστης ας μην υπιρχε το εγω στο λεξιλογιο
28-08-2015, 12:01 #9
ο εγωισμος στον μετρο του ειναι καλος. στην υπερβολη του σε κανει γουρουνι και μαλακα, στην ελλειψη του υποτακτικο και κοροιδο.
αν εσυ θεωρεις τον εαυτο σου το κεντρο του κοσμου, κανεις τα παντα μοναχα για την παρτη σου, δεν σε νοιαζει ποιον πληγωνεις ή οχι αρκει να εισαι εσυ καλα τοτε εισαι για τα ταρτατα
το ιδιο ισχυει ομως και γι αυτους που ανεχονται να τους καταπατουν, να τους πληγωνουν και μιλια να μην βγαζουν. κι αυτο ειναι λαθος. αν δεν σεβεσαι τον ιδιο σου τον εαυτο που πας δηλαδη?
μιλαω για ακραιες περιπτωσεις ετσι.
τωρα να εχει τυχει μια στιγμη στην ζωη σου να φερθεις λιγο εγωιστικα ή το αντιστροφο, δεν χαλασε και ο κοσμος ανθρωποι ειμαστε.
αλλα γενικα πιστευω πρεπει ο καθενας να βρει μια ισορροπια στην μεση ως προς τον εγωισμο του.
προσωπικαAnd those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the mousic