Results 1 to 15 of 104
-
27-12-2015, 14:53 #1
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ..
επιτελους τελειωσα την αναγνωση του πρωτου μου βιβλίου αυτοβοήθειας. και είπα να καταγραψω υπεραπλοποιημένη την σούμα της υπόθεσης.
Τρία πράγματα, λέει προκαλούν την κατάθλιψη
1. Αυτοεπίκριση.
που την προκαλουν 2 παράλογες ιδέες:
α) η Ιδέα οτι πρέπει να είμαστε τέλειοι..
όσοι επικρινουν τον εαυτό τους ειναι υπερόπτες.. Δεν ειμαιστε τελειοι, είμαστε ανθρωποι και φερόμαστε ασχημα απο:
- κουταμάρα
- αγνοια
-διαταραχή.
β)οι άνθρωποι είναι κακοί και πρέπει να κριθούν αυστηρά
Η επίκριση είναι μια βίαιη ενέργεια κατα του εαυτού μας, ακόμα και όταν επικρίνουμε τους άλλους, φορτιζουμε τον εαυτό μας με θυμό ..και ο θυμός είναι το τίμημα που πληρωνουμε εμεις οι ίδιοι για τα λάθη κάποιου άλλου.
οι ενοχες είναι ο χειροτερος εχθρος μας. ο τροπος με τον οποιο μιλάμε εμεις στον εαυτό μας, ειναι αυτός που μας κρατάει ψυχραιμους ή μας θυμωνουν . οι ΣΚΕΨΕΙΣ μας ταράζουν
2. Αυτολύπηση
που την προκαλουν 2 παράλογες σκέψεις:
α)θελω να γινει το δικό μου
β)θα είναι τρομερο αν δεν γινει αυτο που θέλω.
δεν ξεχωρίζουμε το θλιβερό με το τραγικο και την ενόχληση με την απογοήτευση
η αυτολύπηση μπορει να γινει ισχυρό όπλο για να χειραγωγήσουμε τους άλλους αλλα και για να χειραγωγηθουμε απο άλλους.
η μεθοδος αυτολύπησης είναι αποτελεσματική μονο στους αφελείς και τους αδύναμους και μας κάνει να φαινόμαστε ανόητοι.
μπορουμε ανταυτου
- να διεκδικουμε τα δικαιώματα μας
- να μην ανησυχούμε για το πόσοι ανθρωποι μας αγαπάνε
- αν αποδεχόμαστε ότι δεν μπορουμε να αλλαξουμε
- να πάψουμε να μεγαλοποιούμε καταστάσεις και να πιστευουμε οτι πρεπει πάντα να γίνετε αυτο που θέλουμε
3. Οίκτος για τους άλλους
που την προκαλουν 2 παράλογες ιδέες:
α) πως η δυστυχία προκαλείται εξωγενώς και τα συναισθηματά μας δεν εχουν καμιά σχεση με τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.
Οι απογοητεύσεις προέρχοντε απο άλλους, ο τροπος που θα αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση, εξαρταται απο εμας.
β)πως "πρέπει" ν αναστατωνόμαστε και να ταραζόμαστε από τα προβλήματα και τις στεναχώριες των αλλων.
ανησυχία και υπέρμετρη ανησυχία...αυτή είναι η κρίσιμη γραμμή που πρέπει να τραβήξουμε, αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς.
ο συναισθηματικος εκβιασμός ειναι ενα ισχυρό οπλο χειραγωγησης. Μην αφηνεται τον πόνο των αλλων να σας αποτρέψει απο ο,τι θεωρείτε εσεις συμφέρον σας:
- όσο και αν ταραχτει το άλλο ατομο με την συμπεριφορά σας ΜΗΝ επικρίνεται τον εαυτό σας!
-όταν ο εκβιαστής σας πει οτι όλα αυτα τα κάνει απο αγαπη , μην τον πιστεψετε. δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να σας αφήσει να γινετε ανεξαρτητο άτομο.
- μην ενδωσεται στην απειλή αυτοκτονίας. Αν χρησιμοποιείσει τετοιο όπλο εναντίον σας, πείτε του αμέσως οτι αρνειστε την ευθύνη για τον θάνατό του, ο καθενας μας εχει τον ελεγχο της ζωής του και οτι αυτό ειναι ενα βρωμικο κόλπο και πως αν θελει να πεθανει, τοτε ας το κανει
Οι ανθρωποι κανουν οτι κάνουν για τρεις λογους :
1. γιατι το θέλουν
2. γιατι φοβουνται να πουν "οχι"
3.γιατι εχουν την αναγκη της επιδοκιμασίας
θα ήθελα πολυ να ακουσω σχολια- απορίες και διαφωνίες επ αυτού για να το συζητησουμε
- 27-12-2015, 16:04 #2
:) Ρεακι ωραια τα λεει το βιβλιο...
Απλα μεχρι να παγιωθουν ως αντανακλαστικες συμπεριφορες και οχι ως ιδεες περνανε δυστυχως τα χρονια.
Σε ευχαριστω που τα μοιραστηκες."Make sure your worst enemy isn't you"
27-12-2015, 16:09 #3
27-12-2015, 16:20 #4
Ας τα... μαυρα χαλια.
Το καλο ειναι οτι τον εγκεφαλο μπορουμε να τον αναπρογραμματισουμε και να του περασουμε νεους τροπους, με πεισμα και κουπι !!!"Make sure your worst enemy isn't you"
27-12-2015, 16:34 #5
εγιαμολα- εγιαλεσα... πολυ κουπί πατριωτη!!..αντε να δουμε ..πάντως εμενα μου ακουστηκε πρωτογνωρο αυτο για τον οικτο για τους αλλους..'ηξερα οτι με κουραζε πολλες φορες, αλλά όχι οτι μπορεί να γινει λογος να πάθουμε καταθλιψη..και τωρα που το ειδα μου σκανε παραδειγματα απο την ζωη μου.
η διαμαχη με τον αδερφο μου την νυφη μου και τους γονεις μου για παραδειγμα, με ειχε γονατισει..και ειδικα τετοιες μερες που ειναι για να χαρουν οι παππουδες τα εγγονια τους και οι δικοι μου εχουν φαει εμπάργκο....φετος προσπαθω να μην το αφησω να με επηρεασει συναισθηματικα και να το αποδεχτω... (βεβαια μεταξυ μας ..αν επαιρνα ενα σκουπόξυλο και συγύριζα το ζευγος πιστευω οτι θα ενιωθα πολυ καλυτερα:p)
27-12-2015, 17:37 #6
Χεχε. ειναι ωραια να βλεπουμε πως υπαρχει και εναλλακτικη οπτικη καταστασεων, εγω εχω κολλησει στο βραχο τον ηδη διαμορφωμενων πεποιθησεων.
Βγαινουν και αντανακλαστικα πλεον καποιες αντιδρασεις και αναρωτιεμαι εκτος νου - υπαρχει κανα κουμπι να το πατησω για να μαθω να μην κανω κανενα απο τα παραπανω ?
Νοητικα παλευεται, συναισθηματικα το ψαχνω."Make sure your worst enemy isn't you"
27-12-2015, 18:29 #7
λογικα αυτη ειναι η δουλεια του ψυχοκουκου...να σου ρυθμισει τον αυτοματο προς αλλη κατευθυνση..και εσυ ειδικα εισαι σε πολυ καλο δρομο... εισαι στην φαση της αναγνωρησης.. και αφου τα βλέπεις ...συντομα θα καταφερεις να τα αντιμετωπίζεις... και να δημιουργησεις το πολυπόθητο "κουμπι"... αλλα μην βιαζεσαι... ;)
27-12-2015, 19:53 #8
Ειμαι ανυπομονη ρεα μου...
Εξαντληθηκε η υπομονη στον προηγουμενο κυκλο επεισοδιων, χεχεχεχε
:D"Make sure your worst enemy isn't you"
27-12-2015, 20:29 #9
χαχαχα..ναι καταλαβαινω... αλλα εχεις ακομα πολλους κυκλους επισοδίων... θα το βλέπεις ολο και πιο καθαρρα σε καθε ενα απο αυτα... εσυ πως εισαι αυτες τις μερες γενικα?
27-12-2015, 23:00 #10
Ειμαι καλυτερα σε σχεση με τα προηγουμενα χρονια, αυτην την περιοδο των εορτων.
Ουτε κρυο ουτε ζεστη, μια πολυ καλαα μια πολυ χαλια... συνεχιζεται το πινγκ πονγκ σκεψεων, συναισθηματων, αντιφασεων αλλά επιμενω στο να μενει σε ενα οριο.
Καποιες φορες το χανω το οριο, δως του παλι να το ξανα βρω...
περασα μια ωραιοτατη κρισαρα πανικου προ ημερων... ε συνεχιζω να πιστευω οτι βρισκομαι σε καλο δρομο και καπου θα με βγαλει.
Κυλα ο καιρος, χαμπαρι δεν πηρα πως αλλαζουμε ετος σε καποιες μερες.
Προσπαθω απο μια ωρα και επειτα βλεπε 8 το βραδυ να μην κανω ουτε αναλυση, ουτε απολογισμο, ουτε εσωτερικο διαλογο.
Αφηνω να βλεπω πως νιωθω :cool:"Make sure your worst enemy isn't you"
27-12-2015, 23:10 #11
με τα νεα χαπια πως τα πας?
27-12-2015, 23:26 #12
Δεν αλλαξα αγωγη, θα πρεπει να κανω αλλη μια επισκεψη μετα τις γιορτες, και αν αλλαξω θα σ στειλω πμ.
Ειναι και λιγο δικοπο το ζητημα, ψιλο φοβαμαι κιολας... δεν ειναι απλο παλι απο την αρχη νεα αγωγη αλλά ευελπιστω να ξεκαθαρισει το τοπιο και αν τελικα πρεπει να αλλαξω να βγει σε καλο."Make sure your worst enemy isn't you"
27-12-2015, 23:32 #13
ναι σε καταλαβαινω... στειλε μου πμ ..οταν... κουραγιο και υπομονη συντροφισσα!!!
27-12-2015, 23:44 #14
Σε ευχαριστω Ρεα μου. :)
"Make sure your worst enemy isn't you"
28-12-2015, 00:54 #15
εγω σε ευχαριστω σισι μου, που στηριξες το θεμα μου! οπως και οσο μπορουσες !!!:cool: