Αναποφασιστικότητα-Αδυναμία λήψης απόφασης
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 7 of 7
    Senior Member

Αναποφασιστικότητα-Αδυναμία λήψης απόφασης

Εσείς πώς τα χειρίζεστε; Υπάρχει κάποιος πρακτικός τρόπος να αντεπεξέλθει κανείς;

Εγώ έχω χάσει την μπάλα, λίγο το άγχος, λίγο ο εκνευρισμός ότι όλα πάνε στραβά βαριέμαι πολλές φορές και περιμένω τελευταία στιγμή και για αυτούς τους λόγους. Δεν ξέρω καθόλου πώς να το χειριστώ. Έχω καταντήσει ζόμπι (μιας και ήμουν ζωντανός πολύ τέλος πάντων) και ειδικά μέρες πριν κάποια κρίσιμη ημερομηνία που πρέπει να αποφασίσω δεν σηκώνομαι και από το κρεβάτι ακόμα ή είμαι χάλια τελείως, χωρίς να αφιερώνω κάπου αλλού χρόνο, απλά αναβάλλω.

Λίγα πράγματα είναι να κάνω και μου φαίνονται βουνό ή βάζω πρόγραμμα...για να πάρω δύο τηλέφωνα και εννοείται πως αγχώνομαι για να τηλεφωνήαω.

Σχεδόν άσχετο αλλά όταν τελικά τηλεφωνώ πχ ,και δεν το σηκώνουν, υπάρχει μια ανακούφιση αλλά πολλές φορές πάντα σκέφτομαι το αρνητικό, ότι επίτηδες, ότι θα με βρίσουν ,ότι δεν θα βγάλω άκρη και έτσι πολλές φορές δεν καταπιάνομαι καν.

Παρόμοιες εμπειρίες; και κυρίως τρόποι χειρισμού;

Member
    Ποοοο καλα σαν να τα εγραφα εγω...

Junior Member
    Πιστεύω πως όλα είναι θέμα κινήτρου αλλά και φόβου για τυχόν αποτυχία. Μήπως ενδόμηχα πίστεψες πως δεν ήθελες να κάνεις αυτήν την εκκρεμότητα; κατα τα αλλα ο τίτλος του μηνυματος είναι χαρακτηριστικά που με βασανίζουν απο πάντα.

Senior Member
    Το έχω σκεφτεί πράγματι, και νομίζω ότι ούτως ή άλλως ισχύει. Αν βαριόμαστε γιατί πολύ απλά δεν θέλουμε, δεν μας ενδιαφέρει κάτι, αντιδρούμε με αυτόν τον τρόπο.Σίγουρα δηλαδή είναι θέμα κινήτρου. Το θέμα είναι όμως τι κάνουμε όταν δεν έχουμε και άλλη επιλογή;

Banned
    το εχω κ γω αυτο κατα ενα μεγαλο μερος η αληθεια ειναι οτι δε μ αρεσει να αποτυγχανω μαλον γι αυτο ταλαντευομαι συνεχεια...

Junior Member
    Βασικά, αυτό έχει να κάνει ότι κάνεις μόνο αρνητικές σκέψεις για το τι θα συμβεί. Αν ξεκινήσεις ένα τηλέφωνο με αυτοπεποίθηση και πεις εγώ θα καταφέρω να συννενοηθώ, τότε θα δεις πόσο καλύτερα θα 'ναι. Εξάλλου και να σε βρίσουν, δε θα μπορούν να σε δείρουν δια μεσω τηλεφώνου. Απλά να ξέρεις πως όσο αποφεύγεις να πάρεις τηλέφωνο τόσο ενισχύεται το άγχος σου και η πεποίθηση σου ότι θα αποτύχεις. Οπότε με μερικά πειράματα(δηλαδή να πάρεις τηλεφωνο) που θα σου αποδείξουν ότι η πεποίθηση σου δεν ισχύει ή ότι τελοσπάντων υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές σκέψεις που μπορείς να κάνεις και θα ναι πιο ρεαλιστικές, η πεποίθηση σου αυτή θα χαλαρώσει.

Κι εγώ το ίδιο έχω. Είναι φόβος περισσότερο νομίζω. Προσπαθώ και το πολεμάω αλλά όλο μπροστά μου το βρίσκω, είναι ο μόνιμος βραχνάς μου και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω.