Results 1 to 15 of 27
Thread: Τι σημαίνει "προψυχωτική φάση" ;
-
08-03-2016, 15:41 #1
Τι σημαίνει "προψυχωτική φάση" ;
Ένας ψυχίατρος μου είπε ότι αν συνεχίσω έτσι, θα καταλήξω σε ψύχωση. Συνέχισε λέγοντάς μου ότι και η καθημερινότητα που έχω τώρα μπορεί να θεωρηθεί προ-ψυχωτική φάση. Ωστόσο, μου είπε "τα φάρμακα, τι να τα κάνεις; εσύ θες κλπ κλπ (αλλαγή στη στάση ζωής).
Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν εσείς διακρίνατε έστω κατόπιν εορτής ότι από ένα σημείο και μετά τα πράγματα θα εξελίσσονταν όπως εξελίχθηκαν ότι πχ φαινόταν που πήγαινε η κατάσταση.
Αυτός ο γιατρός μου φάνηκε άξεστος. Οπότε δεν κάθισα να ασχοληθώ περαιτέρω με όσα μου είπε.Αλλά σκέφτηκα να ρωτήσω, υπάρχει δηλαδή τέτοια φάση.
- 08-03-2016, 16:03 #2
εγω οπως το αντιλαμβανομαι απο τον ορο, θα ελεγα οτι ειναι η φαση την οποια διανυεις πριν την ψυχωση... ειναι καπως σαν το κατεβασμα στην φαση της ψυχωσης... απο εκει και περα, ο κεθενας αντιλαμβανεται τον εαυτο του με τον δικο του τροπο.. και θα ηταν λαθος μια επικριση ενος γιατρου για τον τροπο της καθημερινοτητας του σε εναν ασθενη του.. αν και σε εμενα πριν την καταθλιψη, ενιωσα τον εαυτο μου σιγα-σιγα να βουλιαζει ολο και πιο χαμηλα οπου επεσα σε καταθλιψη...κατα την γνωμη μου αν σε απασχολει το θεμα συμβουλεψου και αλλον γιατρο.
08-03-2016, 16:44 #3
Δεν καταλαβαινω τι εννοει προψυχωτικη φαση? Σαν να λεμε προκαταθλιπτικη φαση προδιπολικη φαση κλπ μαλλον ειναι η φαση πριν εκδηλωθει καποια αρρωστεια αλλα δεν ξερεις ποια ακριβως αρρωστεια αφου δεν εχει εκδηλωθει ακομα παιρνε ω3 αλλα αν εκδηλωθει κατι αυτσ δεν ειναι αρκετα χτειαζονται φαρμακα..ΥΓ ο γιατρος δεν μου φαινεται καλος
08-03-2016, 17:01 #4
Βασει συμπτωματων που του ανεφερες μαλλον ηθελε να σου εξηγησει οτι εισαι πριν την ψυχωση.
Τον αποκαλεις αξεστο για ποιους λογους ? Σηκωνε τηλεφωνα, κοιταγε αλλου, δε σε παρακολουθουσε ?
Η αληθεια ειναι πως τελικα απο οτι φαινεται καλο ειναι να παιρνει κανεις 2 και τριτη γνωμη.
Τωρα προσεξα οτι ειπε πως δεν χρειαζεται φαρμακα. Για να αλλαξεις ομως την ζωη σου, τι χρειαζεσαι ? εδωσε καμια ιδεα ? Δηλαδη να αποκτησεις κοινωνικες επαφες και χομπυ ?
Καλο ειναι αυτο, το οτι δεν ειπε κατεθειαν ελα παρε αγωγη αλλα και εσυ μαλλον πρεπει να διασταυρωσεις αποψεις γνωματευσεις.
Ρωτας αν μπορει να συμβει να καταλαβει ενας γιατρος την προδρομη φαση, ναι αν σε παρακολουθει καιρο και σου δινει βαση μπορει να καταλαβει αν εισαι σε φαση ουδετερη ή σε φαση πχ υποτροπης. Αυτο το πιστευω. Για τον συγκεκριμενο δεν εχω ιδεα πως εκρινε.Last edited by Constantly curious; 08-03-2016 at 17:16.
"Make sure your worst enemy isn't you"
08-03-2016, 17:06 #5
ναι απο καποιο σημειο και μετα ..εβλεπα πως εχει αρχισει η "κατρακύλα" και δεν με ενοιαζε. συμφωνω με τον γιατρο σου...τα φαρμακα δεν βοηθανε αν δεν αλλαξουμε τον τροπο ζωης μας. οσο και αν μας θυμωνει αυτη η αλήθεια, τελικα ...
08-03-2016, 17:53 #6
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Για να είμαι ειλικρινής, σκεφτόμουν ποιος θα απαντήσει σε αυτό τώρα; (οι αρνητικές σκέψεις μάλλον εκδηλώνονται και εδώ). Λοιπόν, τον είπα άξεστο επειδή στο πολύ σύντομο διάστημα που ασχολήθηκε ειλικρινά δεν έβγαλε το τσιγάρο από το στόμα του......δεν ήταν αναμμένο αλλά μιλούσε με αυτό.......έπειτα αφού μου είπε σε με επικριτικό ύφος "δεν καταλαβαίνω τίποτα", του είπα για την καθημερινότητά μου, και αυτός αμφισβήτησε ότι του λέω αλήθεια ! Σε κάποια φάση σηκώθηκε και του λέω "τι, τελειώσαμε; " και μου λέει "ναι".
Αυτός υποστήριξε ότι πρέπει να βρω κίνητρο, εγώ μου λέει πώς να σε βοηθήσω ,αν δεν θέλεις. Το κίνητρο το βρίσκουμε μέσα μας. Αλλά , αφού ήμουν εκεί, αυτό δεν είναι κάτι που δείχνει ότι θέλω να αλλάξω.Του είπα επίσης ότι μου κάνει αρνητική εντύπωση ότι κάθε γιατρός και διαφορετική διάγνωση, και μου απάντησε ότι καθένας έχει την δική του ματιά (!)
Έπειτα, αναφέρθηκα και σε οικονομικές δύσκολίες ως εμπόδια στην καθημερινότητα όλων. Η απάντηση του ήταν ότι αυτά είναι κολοκύθια.
Δεν ήταν ιδιώτης. Παρεμπιπτόντως, μου έκανε εντύπωση και η τήρηση του απορρήτου..... να περνάνε τα στοιχεία στον υπολογιστή και να βλέπεις όλων των άλλων...σεβασμός στον ασθενή ,όχι αστεία.
ίσως ξίνισε που αναφέρθηκα και στο θέμα του στρατού, και για αυτό δεν έδωσε και κάποια συνταγή. όμως, τόνισα ότι δεν ήμουν εκεί χωρίς λόγο. Τώρα, αν εμένα με απασχολεί και το θέμα της στράτευσης, να μην το αναφέρω δηλαδή επειδή αυτός είναι αχρείος;
Γενικά, κρίμα ,γιατί όλοι φορολογούμαστε, συντάξεις περικόπηκαν για εισφορά υπερ....υγείας. Σίγουρα, υπάρχουν πιο σοβαρά περιστατικά, αλλά ακόμα και στην ογκολογική θεραπεία μεγάλο μέρος το πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους,αν έχουν.
08-03-2016, 18:13 #7
" Αλλά , αφού ήμουν εκεί, αυτό δεν είναι κάτι που δείχνει ότι θέλω να αλλάξω.Του είπα επίσης ότι μου κάνει αρνητική εντύπωση ότι κάθε γιατρός και διαφορετική διάγνωση, και μου απάντησε ότι καθένας έχει την δική του ματιά (!) "
Ναι για να πηγες εκει ζητας βοηθεια αλλά μαλλον ηθελε να στο προωθησει ως - δεν προσπαθεις ενω μπορεις-
αυτο με την ματια ισχυει, δεν ειναι ολοι οι ψυχιατροι ιδιοι, εχουν δικη τους φιλοσοφια και την εκφραζουν με το στυλ τους. Καλως ή Κακως συμβαινει παντως.
Επειδη δεν καταλαβε οτι βασανιζεσαι δεν αξιζει να σε παρει απο κατω, στον επομενο προχωρας και βλεπεις."Make sure your worst enemy isn't you"
08-03-2016, 18:21 #8
επρεπε να του πεις, γιατρε εισαι ετοιμος για ζεμπεκιες! ασε την ψυχοθεραπεια και τραβα στα μπουζουκια να ξεδωσεις ανθρωπέ μου!..
νομιζω οτι πρεπει να βρεις αλλον γιατρο και να μου δωσεις τα στχ αυτουνου σε εμενα, αν ειναι αθηνα, να πάω για μια γυροβολια!! ;)
08-03-2016, 18:32 #9
08-03-2016, 18:33 #10
08-03-2016, 19:32 #11
Προψυχωτική φάση μάλλον εννοούσε την πρόδρομη φάση της ψύχωσης.
Σε αυτή την φάση που συνήθως είναι 1 με 2 χρόνια πριν την ενεργό φάση εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα που δεν είναι πολύ ευδιάκριτα και έντονα όπως τα θετικά συμπτώματα της ψύχωσης.
Συνήθως είναι κοινωνική απομόνωση.
Αγχος.
Κατάθλιψη.
Γνωστικά προβλήματα όπως έλλειψη συγκέντρωσης ή μείωση της ικανότητας μνήμης.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
08-03-2016, 23:38 #12
νομιζω οτι πρεπει να βρεις αλλον γιατρο και να μου δωσεις τα στχ αυτουνου σε εμενα, αν ειναι αθηνα, να πάω για μια γυροβολια!! χα χα απολαυστική ! Τη γλίτωσε ο κοπρίτης, δεν είναι Αθήνα αυτός. Σου έχω όμως περίπτωση ιδιώτη στην Αθήνα που είχα πάει και μιλούσε στο τηλέφωνο...
Απαραδεκτος ο ντοκτορ! Γιατι ξινισε οταν του ειπες για στρατο?νομιζε οτι θα ζητουσες αναβολη? Ο ηλιθιος! Του χρειαζεται χουνερι οπως λεει και η Ρεα Επειδή μου έχει συμβεί και στο παρελθόν, αυτή τη φορά το διευκρίνισα ότι δεν έχω τέτοιο θέμα, αφού υπάρχουν χρονικά περιθώρια ακόμα
08-03-2016, 23:42 #13
Α μάλιστα. Ωραία . Μπορώ να πω ότι τα έχω όλα.Όμως εκτός από τα γνωστικά προβλήματα, τα άλλα πάντα με ψιλο-αφορούσαν. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια σε αρκετά πιο σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια που οξύνθηκαν ,δεν είναι ότι από το πουθενά ξαφνικά έγιναν πιο έντονα. Ειδικά η κοινωνική απομόνωση έγινε πιο έντονη λόγω εξωγενών παραγόντων. Παίζει κάποιο ρόλο αυτό; ή αρκεί η μεγαλύτερη ένταση;
09-03-2016, 02:00 #14
Ο συγκεκριμένος γιατρός σου είπε κάτι υποθετικό νομίζω.Η κοινωνική απομόνωση είναι και σύμπτωμα και άλλων παθήσεων και καταστάσεων.Δεν σημαίνει απαραίτητα πως όποιος απομονώνεται κοινωνικά νοσεί από ψύχωση.
Θέλω να πιστεύω πως δεν διέκρινε άλλα συμπτώματα όπως παραλογισμούς ή καχυποψία.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
09-03-2016, 02:02 #15
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που σε απασχολεί στο παρόν και να μη αγχώνεσαι για κάτι υποθετικό.
Γι'αυτό βρες έναν καλό ειδικό που θα σε ακούει και θα αντιμετωπισει τα προβλήματα που σε απασχολούν.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti