Τι είναι η ψύχωση? - Page 3
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 41 of 41
    Banned
    Quote Originally Posted by -moonlight- View Post
    Ναι κάποιες φορές προκαλούμε μόνοι μας κάποια πράγματα και κάποιες άλλες έρχονται από μόνα τους (που τις πλείστες φορές έρχονται για κάποιο λόγο, κυρίως για άμυνα). Κι' αυτό που γράφεις δεν νομίζω πως έχει να κάνει ακριβώς με την ψύχωση, περισσότερο σαν εμμονή μου ακούγεται ή κάτι ψυχαναγκαστικό -για την φράση λέω-.

Έχω βρει πολλά κοινά με τα δικά μου, και γι' αυτό απάντησα με τον συγκεκριμένο τρόπο. Συγγνώμη που βγήκα εκτός θέματος, δεν το επιδίωξα, πιστεύω όμως ακόμα από αυτά που γράφεις πως υπάρχουν κοινά σημεία, απλά το περιεχόμενο των σκέψεων (άρα και των συναισθημάτων) διαφοροποιείται. Εξάλλου όπως σου έγραψα, τα γράφω για να τα έχεις κι' αυτά στα υπόψην.

"ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΔΟΥΝΕ", άρα κάνω κάτι επειδή υπάρχει η πιθανότητα να με δούνε, αμφιβάλλω για κάτι μιας και το "ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΛΕΠΟΥΝ" που έγραψες αυτό λέει στην ουσία. Εφόσον υπάρχει αυτή η πιθανότητα, προχωράω σε πράξεις για να αποφύγω και να γλυτώσω το άγχος που προκαλούν αυτές οι σκέψεις (μπορείς να τις ονομάσεις όπως θες) που όπως σωστά αντιλαμβάνεσαι, αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εκείνες τις στιγμές δεν σκέφτεσαι καθαρά γιατί υπάρχει η αμφιβολία, ή τελοσπάντων υπάρχει η περίπτωση να σε δούνε και δεν το θες (για να το πω πιο λάιτ μιας και δεν θέλω να πιστέψεις πως πάλι μας σαμποτάρω) ή απλά το κάνεις μηχανικά και τότε χάνεις για λίγο την επαφή αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να συγκριθεί με μια ψυχωσική κατάσταση. Για να σε καθησυχάσω τα έγραψα, όχι για το αντίθετο. Όντως δεν συγκρίνεται και αν το καλοσκεφτείς, όλοι οι άνθρωποι κάποιες στιγμές χάνουν για λίγο την επαφή με την πραγματικότητα.

Έχω διαβάσει αρκετά γι' αυτό το θέμα (και έχω ενημερωθεί από ψυχίατρο και ψυχολόγο), και για συγκεκριμένες διαταραχές, και για συγκεκριμένες σκέψεις ή πράξεις που κάνει κάποιος που μπορεί κανείς άνετα να πει πως δεν είναι φυσιολογικές (πόσο μάλλον όταν είναι φυσιολογικές -όπως στην περίπτωση που αναφέρεις ότι δεν θέλεις να σε δούνε όταν κάνεις σεξ- ή αντιδραστικές (!!) σε μια κατάσταση όπως η απομόνωση) και όλοι συμφωνούν στο ότι δεν καταλήγουν σε ψύχωση εκτός κι' αν κάποιος έχει την προδιάθεση ΚΑΙ αν ολόκληρο το περιβάλλον γύρω του είναι ανυπόφορο. Όπως γράφτηκε, παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.

Τελοσπάντων, αν σε "ενόχλησε" η λέξη αμφιβολία ή δεν κατάλαβα εγώ καλά τι είπες ακριβώς, αγνόησέ με. Όμως ειλικρινά έτσι όπως τα γράψεις, ταυτίζομαι σε αρκετά σημεία και όσον αφορά τον προβληματισμό σου, νομίζω σου απάντησα και στο προηγούμενο ποστ. Ίσως όντως έπεσα έξω στο θέμα των ιδεοληψιών, το νόημα όμως είναι η δυσλειτουργικότητα είτε λόγω κοινωνικής φοβίας, απομόνωσης είτε από οποιανδήποτε άλλη αιτία (βλέπε έντονοι ψυχαναγκασμοί που τους αναγνωρίζεις και ο ίδιος). Αν φοβάται κάποιος για μια κατάσταση (βλ.ψύχωση) επειδή δεν γνωρίζουμε 100% αν θα εμφανιστεί, προσπαθούμε να έχουμε όσο γίνεται περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο. Ένα δικό μου πρόσωπο ήταν κλεισμένο για χρόνια μέσα σε ένα δωμάτιο μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, με κλειστά φώτα, με ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο και παρόλα αυτά δεν εμφάνισε ψύχωση αλλά άλλες διάφορες διαταραχές, άρα δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο. Και σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις πότε και αν θα σε χτυπήσει.

Αυτά από μένα. Κράτα ό,τι θες :)
    Δεν αγνοώ ποτέ κανένα όταν κάτι έχει να πει.Κάνε μου μια χάρη και μην ζητάς συγγνώμη ή μην νιώθεις πως κάτι λες λάθος ή λες κάτι που μπορεί (με το δικό σου σκεπτικό) να κάνει τον άλλο να παρεξηγηθεί.Το λέω για μια τελευταία φορά.Δεν θα παρεξηγηθώ ποτέ σε ότι κι αν γράψεις.
    Άλλοστε πάνω κάτω συμφωνούμε.Πίσω από αυτό που μπερδέψαμε,την πιθανότητα δηλαδή ''να με δούνε'' υπάρχει το ζήτημα της ντροπής.ΓΙ αυτό ανέφερα συγκεκριμένες καταστάσεις του τύπου σεξ κλπ.

Ένα άλλο παράδειγμα.Μπορεί να κοιμηθώ και να βάλω στο τάμπλετ να δω καμιά σειρά.Online δηλαδή.Πρόσεξε εδώ τη διαφορά.Όταν βλέπω σειρά δεν με ενδιαφέρει αλλά όταν κάνω σεξ δεν θέλω η κάμερα να με κοιτάει.

Θα μου πείτε για πιο λόγο άνοιξα το θέμα στις ψυχώσεις κι όχι στους ψυχαναγκασμούς.Ο λόγος είναι οι μερικές απορίες που είχα όχι για την ψύχωση αλλά για το προψυχωτικό στάδιο που ακούω και δεν ξέρω τι είναι.Γιατί οι περισσότεροι μιλάνε ότι τα ψυχωσικά επεισόδια ήρθαν μετά από άλλες ψυχικές διαταραχές.

Banned
    Αχ. Με αγρίεψες τώρα... Αν και ό,τι σου είχα γράψει στα έγραψα επειδή αυτά μου είπαν και μένα οι ειδικοί και αυτά διάβασα από διάφορα sites. Επειδή με προβλημάτισες (και καλά έκανες) θα ρωτήσω ξανά κάποιον ψυχίατρο που έχω σε εκτίμηση όταν ξαναπάω και θα ενημερώσω!

Banned
    Αχ. Με αγρίεψες τώρα... Αν και ό,τι σου είχα γράψει στα έγραψα επειδή αυτά μου είπαν και μένα οι ειδικοί και αυτά διάβασα από διάφορα sites. Επειδή με προβλημάτισες (και καλά έκανες) θα ρωτήσω ξανά κάποιον ψυχίατρο που έχω σε εκτίμηση όταν ξαναπάω και θα ενημερώσω!
    Μη φοβάσαι :)

Banned
    Υποσχέθηκα πως θα ενημερώσω. Πήγα σήμερα στον γιατρό και θα προσπαθήσω να θυμηθώ τα σημαντικότερα και να τα γράψω όσο λακωνικότερα γίνεται...

Υπάρχουν προψυχωτικές φάσεις αλλά δεν έχουν καμία σχέση με κατάθλιψη, κοινωνική φοβία και ένα σωρό άλλες διαταραχές. Η απομόνωση ενός "προ-ψυχωτικού" γίνεται επειδή ξαφνικά νιώθει μια ανεξήγητη καχυποψία, δεν τον ενδιαφέρει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως και δεν σκέφτεται ποτέ ότι συμβαίνει κάτι λάθος, δεν αναρωτιέται. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρχουν και άλλες διαταραχές προηγουμένως και συνήθως η ψύχωση ξεκινάει από μικρές ηλικίες χωρίς να απορρίπτεται και το γεγονός ότι μπορεί κάποια στιγμή να σου σκάσει στα ξαφνικά. Δεν πα να προσέχεις, να είσαι υγιέστατος σωματικά και ψυχικά, αν έχεις την γενετική προδιάθεση θα το πάθεις όπως ακριβώς θα το πάθει και ένας διαβητικός όσο κι' αν έχει προσέξει. Η ανησυχία δηλαδή, έστω ο προβληματισμός, δεν ωφελεί καθόλου. Είναι σαν να αναρωτιέται κάποιος αν αύριο μπορεί να τον χτυπήσει αυτοκίνητο καθώς θα διασταυρώνει τα φανάρια (οκ, αυτό είναι δικό μου παράδειγμα)!

Πραγματικά τα βασικά σημεία αυτά ήταν. Στο προψυχωτικό στάδιο και κυρίως στο ψυχωτικό ο ασθενής θεωρεί ότι όλα πηγαίνουν ρολόι και ότι ο τρόπος που λειτουργεί είναι και ο φυσιολογικός ακόμα κι' αν υποψιάζεται όλο τον κόσμο, θα θεωρεί πως αυτός έχει δίκαιο. Για το ερώτημα αν μια εμμονή καταλήγει σε ψύχωση η απάντηση είναι όχι γιατί τις πλείστες φορές ο "ψυχαναγκαστικός" (δεν θέλω να βάζω ταμπέλες αλλά αναγκάζομαι) θέλει συνήθως να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Επιπλέον αν κάθομαι τώρα εγώ (το τονίζω) και φρικάρω και μόνο στην ιδέα ότι θα πάθω ψύχωση κάποια στιγμή είναι επειδή θέλω να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου και της κατάστασης και αυτοί που τα σκέφτονται όλα αυτά (όπως και αυτοί που φοβούνται πως θα χάσουν τον έλεγχο και αυτοκτονήσουν) είναι αυτοί που έχουν τις μηδαμινές πιθανότητες να "τρελαθούν" (ή αντίστοιχα να αυτοκτονήσουν).

Μια επιστημονική γνώμη είναι πάντα ευπρόσδεκτη και γι' αυτό θέλησα να την μοιραστώ, προσωπικά με συμφέρει κιόλας :) Ελπίζω να μην βγήκα εκτός θέματος :)
    Καλό βράδυ.

Banned
    Υποσχέθηκα πως θα ενημερώσω. Πήγα σήμερα στον γιατρό και θα προσπαθήσω να θυμηθώ τα σημαντικότερα και να τα γράψω όσο λακωνικότερα γίνεται...

Υπάρχουν προψυχωτικές φάσεις αλλά δεν έχουν καμία σχέση με κατάθλιψη, κοινωνική φοβία και ένα σωρό άλλες διαταραχές. Η απομόνωση ενός "προ-ψυχωτικού" γίνεται επειδή ξαφνικά νιώθει μια ανεξήγητη καχυποψία, δεν τον ενδιαφέρει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως και δεν σκέφτεται ποτέ ότι συμβαίνει κάτι λάθος, δεν αναρωτιέται. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρχουν και άλλες διαταραχές προηγουμένως και συνήθως η ψύχωση ξεκινάει από μικρές ηλικίες χωρίς να απορρίπτεται και το γεγονός ότι μπορεί κάποια στιγμή να σου σκάσει στα ξαφνικά. Δεν πα να προσέχεις, να είσαι υγιέστατος σωματικά και ψυχικά, αν έχεις την γενετική προδιάθεση θα το πάθεις όπως ακριβώς θα το πάθει και ένας διαβητικός όσο κι' αν έχει προσέξει. Η ανησυχία δηλαδή, έστω ο προβληματισμός, δεν ωφελεί καθόλου. Είναι σαν να αναρωτιέται κάποιος αν αύριο μπορεί να τον χτυπήσει αυτοκίνητο καθώς θα διασταυρώνει τα φανάρια (οκ, αυτό είναι δικό μου παράδειγμα)!

Πραγματικά τα βασικά σημεία αυτά ήταν. Στο προψυχωτικό στάδιο και κυρίως στο ψυχωτικό ο ασθενής θεωρεί ότι όλα πηγαίνουν ρολόι και ότι ο τρόπος που λειτουργεί είναι και ο φυσιολογικός ακόμα κι' αν υποψιάζεται όλο τον κόσμο, θα θεωρεί πως αυτός έχει δίκαιο. Για το ερώτημα αν μια εμμονή καταλήγει σε ψύχωση η απάντηση είναι όχι γιατί τις πλείστες φορές ο "ψυχαναγκαστικός" (δεν θέλω να βάζω ταμπέλες αλλά αναγκάζομαι) θέλει συνήθως να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Επιπλέον αν κάθομαι τώρα εγώ (το τονίζω) και φρικάρω και μόνο στην ιδέα ότι θα πάθω ψύχωση κάποια στιγμή είναι επειδή θέλω να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου και της κατάστασης και αυτοί που τα σκέφτονται όλα αυτά (όπως και αυτοί που φοβούνται πως θα χάσουν τον έλεγχο και αυτοκτονήσουν) είναι αυτοί που έχουν τις μηδαμινές πιθανότητες να "τρελαθούν" (ή αντίστοιχα να αυτοκτονήσουν).

Μια επιστημονική γνώμη είναι πάντα ευπρόσδεκτη και γι' αυτό θέλησα να την μοιραστώ, προσωπικά με συμφέρει κιόλας :) Ελπίζω να μην βγήκα εκτός θέματος :)
    Καλό βράδυ.
    Πολύ ενδιαφέρον.
    Ευχαριστώ.

Member
    Εγώ νομίζω ότι η ψύχωση, όταν είναι σε μεγάλο βαθμό, όταν χάνει δηλαδή ο άλλος επαφή με την πραγματικότητα, τότε στην ουσία ο εγκέφαλός του μπερδεύει τις φάσεις του ύπνου με του ξύπνιου!!

(Δεν μιλάω για ελαφριές ψυχώσεις χωρίς φωνές, ούτε για απλές παρανοϊκές ιδέες, ιδέες καταδίωξης κτλ)

Αυτό το συμπέρανα επειδή πολλές φορές έχω ακούσει τις ασυνείδητες σκέψεις μου «φωναχτά» ή ακούγονταν κάποια περίεργη λέξη χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα.

Πριν καιρό, ένα βράδυ λίγο πριν με πάρει πλήρως ο ύπνος, άκουσα μια γυναικεία φωνή που είπε κάτι άκυρο που ούτε καν το θυμάμαι. Αυτό το παρατήρησα να συμβαίνει πάντα μόνο όταν είχα ξενυχτήσει, έπεφτα να κοιμηθώ και σκεφτόμουν διάφορα. Πριν με πάρει πλήρως ο ύπνος μπορεί να μου ερχόταν τέτοιες φωνές που στην ουσία είναι δημιουργήματα του εγκεφάλου. Αλλά δεν είχαν νόημα, ήταν ασυνείδητες σκέψεις που κάνανε οι νευρώνες του εγκεφάλου. Εγώ συνειδητά σκεφτόμουν κάτι άλλο και αυτό πυροδοτούσε και ενεργοποιούσε υποσυνείδητες σκέψεις που επικοινωνούσαν με τον ακουστικό τομέα του εγκεφάλου, όπως γίνεται δηλαδή μέσα στα όνειρα! Αυτά που άκουσα στην ουσία δεν απευθύνονταν σε μένα. Ήταν σαν να ανοίξεις ένα τυχαίο βιβλίο και να διαβάσεις κάτι τυχαίο από εκεί μέσα χωρίς κανένα νόημα.

Επίσης παρατήρησα, στο παρελθόν, ένα πρωί το εξής. Ξύπνησα χωρίς να ανοίξω τα μάτια και πριν καλά-καλά ξυπνήσω πλήρως, άκουγα μια κλασσική μουσική που δημιούργησε πάλι ο νους μου.

Αν όταν είσαι ξύπνιος μπορούμε να ονομάσουμε την φάση ως Dayside (Ημερήσια Πλευρά), και τον κόσμο των ονείρων και της φαντασίας τον ονομάσουμε Nightside (Νυχτερινή Πλευρά), τότε το υποθετικό μέρος όπου έρχονται και ενώνονται το Dayside με το Nightside είναι το Twilight δηλαδή το Λυκόφως στα Ελληνικά. Εκεί ενώνεται το συνειδητό με το υποσυνείδητο.

Στο Λυκόφως που έρχονται και συγχωνεύονται το Dayside με το Nightside μπορείς να ακούσεις φωνές ακόμη και να μην έχεις ψυχικές ασθένειες. Όμως ο σχιζοφρενής πιστεύω ότι είναι χαμένος εκεί και δεν μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα. Βρίσκεται σε ένα δικό του όνειρο που δεν έρχεται σε κοινωνία και σε επαλήθευση με την συλλογική πραγματικότητα των άλλων ανθρώπων.

Όταν κοιμόμαστε, όλοι έχουμε βρεθεί σε επαφή με άλλους ανθρώπους που δημιούργησε το μυαλό μας, είναι προβολές του εγκεφάλου και πολλές φορές ανταλλάσουμε κουβέντες μαζί τους. Τους μιλάμε και μας μιλάνε μέσα στο όνειρο. Ο βαριά άρρωστος ψυχωτικός, για έναν λόγο που δεν μπορώ να τον κατανοήσω, βρίσκεται μέσα στην ίδια φάση του ονείρου, όμως αυτό γίνεται στον ξύπνιο του. Είναι παγιδευμένος στο Λυκόφως.

Λέτε να είναι σωστό το συμπέρασμα που έβγαλα;;;

Senior Member
    Εγώ λέω να πας να πάρεις φάρμακα
    Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))

Member
    Quote Originally Posted by elis View Post
    Εγώ λέω να πας να πάρεις φάρμακα
    Για ποιο λόγο το λες αυτό;
    Επειδή είπα την άποψή μου;
    Επειδή παρατηρώ το πώς σκέφτεται ο εγκέφαλος του ανθρώπου;

Θα σταματήσεις να είσαι αλαζόνας και να προσβάλεις τον κόσμο; Σκέψου λίγο, αυτά δεν είναι αστεία πράγματα.

Με τον τρόπο σου γελοιοποιείς και απαξιώνεις τα φάρμακα. Συν ότι το παίζεις και αλαζόνας "γιατρός". Έλεος. Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες, είναι για σοβαρές περιπτώσεις για να βοηθηθεί ο κόσμος. Δεν είναι για να κάνεις πλάκα με αυτά. Έξυπνος είσαι, πιστεύω μπορείς να καταλάβεις ότι γίνεσαι υπερβολικός!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Nox View Post
    Για ποιο λόγο το λες αυτό;
    Επειδή είπα την άποψή μου;
    Θα σταματήσεις να είσαι αλαζόνας και να προσβάλεις τον κόσμο; Σκέψου λίγο, αυτά δεν είναι αστεία πράγματα.
    Με τον τρόπο σου γελοιοποιείς και απαξιώνεις τα φάρμακα. Συν ότι το παίζεις και αλαζόνας "γιατρός". Έλεος. Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες, είναι για σοβαρές περιπτώσεις για να βοηθηθεί ο κόσμος. Δεν είναι για να κάνεις πλάκα με αυτά. Έξυπνος είσαι, πιστεύω μπορείς να καταλάβεις ότι γίνεσαι υπερβολικός!
    δεν είμαι δικηγόρος του elis μα και αυτός την άποψη του λέει... μπορεί να τη λέει πολλές φορές χύμα στο κύμα αλλά τη λέει. Και είναι προτιμότερο να λέει κάποιος τι έχει στο μυαλό του από το να το κρύβει... Πράγμα που δεν νομίζω ότι το κάνεις εσύ αφού σε άλλο θέμα γράφεις ότι τις απόψεις σου σε ψυχίατρο τις κρύβεις. Ιδού η ρόδος λοιπόν αφού κατεχεις το κλειδί για τη μεγαλύτερη αλήθεια
    Quote Originally Posted by Nox
    ενώ αυτό δεν είναι αλαζονεία...

Senior Member
    Η ψύχωση είναι ΤΡΟΜΟΣ!
    Ερμηνευεις τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, την κοινωνία υπό το πρίσμα του τρόμου.
    Ο τρόμος, πιστευω, είναι η αιτία που εμποδίζει τα ψυχωσικα ατομα να αντιληφθουν την πραγματικότητα.
    Εφόσον ηρεμήσουν και με πολλή αγάπη, ηρεμία και σταθερότητα, καταλαγιάζει ο τρόμος και μπορούν να ζουν με επαφή με την πραγματικότητα.

Senior Member
    εδω που τα λεμε ειχα διαβασει πριν καιρο οτι καποιοι νευροεπιστημονες βρηκαν τον διακοπτη (περιοχη δηλαδη) στον εγκεφαλο που
    μας κανει να κοιμομαστε και οτι ισως βρεθουν καινουργια φαρμακα για τη σχιζοφρενεια που θα στοχευουν αυτη την περιοχη.

συνδεεται δηλαδη και εχει δικιο ο Nox..
    Με τη δύναμη του Θεού να έχετε τα τσάκρα σας ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα κ δε θα πιάνει κανένα κακό.

Page 3 of 3 FirstFirst 123