Τι είναι η ψύχωση? - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 41
    Quote Originally Posted by serios View Post
    @Hope ίσως είναι συνδιασμός παραγόντων κ έτσι στο ερώτημα σου δεν νομίζω να έπαιρνες απάντηση καθώς θα ήταν κάτι υποθετικό και θέμα πιθανοτήτων.Κανένας δεν μπορεί να ξέρει την μοίρα.

Πως είσαι αλήθεια;;η αδερφή σου είναι καλύτερα;;
    Tα ίδια.. Ζω την καθημερινότητά μου με τα προβλήματά της και προσπαθώ να διαχειριστώ το άγχος μου όπως μπορώ. Όσο για την αδερφή μου, είναι πολύ καλύτερα. Έχει επανέλθει η ζωντάνια της. Δόξα τω Θεώ! Ο γιατρός αύξησε τη δόση των φαρμάκων της. Πλέον παίρνει μόνο abilify και μας ενημέρωσε επίσης πως η θεραπεία θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος υποτροπής. Στην αρχή μας είχε πει για έναν χρόνο. Αλήθεια, οι γιατροί γιατί δεν σου λένε εξ αρχής ότι θα πάρεις τα φάρμακα για χρόνια; Για να μην σε απογοητεύσουν ή γιατί ούτε κι εκείνοι δεν είναι σίγουροι για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα;

Senior Member
    Quote Originally Posted by Hope89 View Post
    Tα ίδια.. Ζω την καθημερινότητά μου με τα προβλήματά της και προσπαθώ να διαχειριστώ το άγχος μου όπως μπορώ. Όσο για την αδερφή μου, είναι πολύ καλύτερα. Έχει επανέλθει η ζωντάνια της. Δόξα τω Θεώ! Ο γιατρός αύξησε τη δόση των φαρμάκων της. Πλέον παίρνει μόνο abilify και μας ενημέρωσε επίσης πως η θεραπεία θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος υποτροπής. Στην αρχή μας είχε πει για έναν χρόνο. Αλήθεια, οι γιατροί γιατί δεν σου λένε εξ αρχής ότι θα πάρεις τα φάρμακα για χρόνια; Για να μην σε απογοητεύσουν ή γιατί ούτε κι εκείνοι δεν είναι σίγουροι για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα;
    Aυτό με την διάρκεια της θεραπείας ενέχει έναν κίνδυνο για τον ασθενή η αλήθεια είναι.
    Ο κίνδυνος είναι στις προσδοκίες που έχει ο ασθενής να απελευθερωθεί από αυτά.
    Κ μένα παλιότερα μου έλεγε ο γιατρός ότι η θεραπεία κρατάει 1-2 χρόνια και πέρασε αυτό το διάστημα και δεν έλεγε να μου κάνει μείωση.Μετά στα 4 χρόνια την πάτησα με έναν γιατρό που ήθελε να μου τα κόψει γιατί δεν πίστευε πως είχα σοβαρό πρόβλημα και άλλο που δεν ήθελα και γω.Αποτέλεσμα ήταν η τελευταία μου υποτροπή.
    Από την εμπειρία μου αυτός που θέλει να φύγει νωρίς από τα φάρμακα και δεν κρατάει μια πισινή ότι χωρίς αυτά μπορεί να υποτροπιάσει πολλές φορές επιχειρεί μόνος του να τα κόψει και υποτροπιάζει μετά από ένα διάστημα.
    Χρειάζεται παρακολούθηση και ενημέρωση πως υπάρχει ενδεχόμενο να τα παίρνει μια ζωή.
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti

Senior Member
    Για να χεις το κεφάλι σου ήσυχο είναι για μια ζωή έστω κ πολύ λίγο έτσι πιστεύω πλέον έστω κι ένα μελίγκραμ από τα βαριά χρειάζεται για πάντα το θέμα είναι τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό
    Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))

Senior Member
    τα φαρμακα οταν εχεις ψυχωση δεν κοβωνται παινρεις τουλαχιστον μια ελαχιστη δοση συντηρησης οσοι γιατροι τα κοβουν ειναι χασαπηδες

Δηλαδή άπαξ και πάθει κάποιος ψύχωση, το πιο πιθανό είναι να μη λειτουργήσει ο εγκέφαλός του ποτέ φυσιολογικά χωρίς τα φάρμακα;

Και οι επιπτώσεις απ΄τα φάρμακα; Εκτός από την αύξηση βάρους και την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, υπάρχουν κι άλλες συνέπειες;

Γνωρίζετε άτομα που έχουν φτάσει μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και ζουν φυσιολογικά, παρόλο που παίρνουν φάρμακα;

Senior Member
    Quote Originally Posted by Hope89 View Post
    Δηλαδή άπαξ και πάθει κάποιος ψύχωση, το πιο πιθανό είναι να μη λειτουργήσει ο εγκέφαλός του ποτέ φυσιολογικά χωρίς τα φάρμακα;

Και οι επιπτώσεις απ΄τα φάρμακα; Εκτός από την αύξηση βάρους και την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, υπάρχουν κι άλλες συνέπειες;

Γνωρίζετε άτομα που έχουν φτάσει μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και ζουν φυσιολογικά, παρόλο που παίρνουν φάρμακα;
    εγω ξερω ανθρωπο που περασε επεισοδιο εκανε ψυχιατρειο πηρε 3 χρονια φαρμακα και το ξεπερασε ολοκληρωτικα.αλλα τσιγαρα ξυδια κομμενα διατροφη σταρτιωτικη γυμναστικη τερμα και ενναλακτικες θεραπειες αυτη ειναι η ζωη του.οι νευρικες αποληξεις του εγκεφαλου υπολογιζονται οτι ειναι σε αριθμο οσο τα αστερια οι κομητες και οι πλανητες στο συμπαν μιλαμε δηλαδη για πολλα δις και τρις ισως αριθμητικα καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος και καθε ανθρωπος επισης το συμπαν το ιδιο πραγμα δεν το κατασκευαζει.οπως σε καταστελουν στην διεγερση στην διανοηση και στο συναισθημα καταστελλουν και ολες τις σωματικες λειτουργιες καρδια κινητικοτητα εντερου το συστημα αυτο που λειτουργει χωρις να σκεφτομαστε παρενεργειες υπαρχουν και μεταβολικες χοληστερινη οπως και εχω,ο μεσος ορος ζωης των ανθρωπων που παιρνουν ψυχοφαρμακα μειωνεται κατα 16 χρονια οι πιο συνηθισμενες αιτιες θανατου ειναι η καρδια και το εγκεφαλικο.βαθια γεραματα και ψυχοφαρμακα ξεχασε το.
    Wenn du träumen kannst,kannst du tun!

Senior Member
    Εγώ ακόμα μια πενταετία τα δίνω μετά άμα πάει έτσι θα τα κόψω πάντως κάθε φορά που σηκώνω βάρος ή καρδιά πετάει και δε μ αρέσει καθόλου αυτό
    Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))

Quote Originally Posted by mamra1983 View Post
    ο μεσος ορος ζωης των ανθρωπων που παιρνουν ψυχοφαρμακα μειωνεται κατα 16 χρονια οι πιο συνηθισμενες αιτιες θανατου ειναι η καρδια και το εγκεφαλικο.βαθια γεραματα και ψυχοφαρμακα ξεχασε το.
    Μη μου λες τέτοια...Με ζώνουν τα φίδια και στεναχωριέμαι :'(

Senior Member
    θα σε πω οτι οι γυναικες ζειτε παραπανω θα σε πω οτι μπορει να το ξεπερασει ολοκληρωτικα.κοιταξτε την καθε μερα ξεχωριστα και μπορει να παιρνει την ελαχιστη δοση και να μεινει ανεπηρεαστη απο οσα σου εγραψα πιο πανω.
    Wenn du träumen kannst,kannst du tun!

Banned
    Quote Originally Posted by Ntoubroutza View Post
    Τώρα που σας γράφω,ευτυχώς είμαι με όλα τα παράθυρα ανοιχτά και το φως στο δωμάτιο ανοιχτό,χωρίς σκέψεις του αν με βλέπει κάποιος.

Εγώ όλα αυτά τα συνδέω με την κοινωνική φοβία.Είναι πολύ μεγάλο το θέμα και το σκεπτικό μου(μπορώ να το αναπτύξω κάποια στιγμή),απλά είπα να ρωτήσω τι σχέση μπορεί να έχουν με την ψύχωση γιατί ακούω για προψυχωτικές καταστάσεις,εμμονές και τα σχετικά.Καταλήγει μια εμμονή σε ψύχωση ή καμία σχέση?Για παράδειγμα από τι στιγμή που το ΜΠΟΡΕΙ γίνει ΜΕ ΒΛΕΠΟΥΝ,εκεί μιλάμε για ψύχωση?
    Θα σου απαντήσω με βάση την δική μου εμπειρία και από λόγια ενός ψυχιάτρου αλλά και της ψυχολόγου μου.

Απ' την στιγμή που υπάρχει η αμφιβολία και δεν πιστεύεις ότι όντως σε βλέπουν χωρίς να υπάρχει ο λογικός εαυτός που σου λέει πως δεν γίνεται, τότε δεν έχει καμία σχέση με την ψύχωση. Πολλές φορές όμως μπερδεύεται το πράγμα ακόμα και από ψυχιάτρους! Η πρώτη που είχα επισκεφτεί μου μιλούσε για "παραληρητικές ιδέες" επειδή πιστεύω κι' εγώ πως με παρακολουθούν, πως με ακούνε κλπ (ιδέες καταδίωξης δηλαδή), μόνο που σε ψυχωσικές καταστάσεις εσύ πιστεύεις πως πρόκειται να σου κάνουν κακό, πως είσαι σημαντικός και δεν ξέρω κι' εγώ τι άλλο, και, το κυριότερο, δεν υπάρχει καμμία μα καμμία αμφιβολία ότι συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν θα κάτσεις δηλαδή να το εκλογικεύσεις και αναγνωρίζεις πως σκέφτεσαι παράλογα, επομένως δεν θα αναγνωρίζεις καν ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν θα ρωτάς, δεν θα αναζητήσεις βοήθεια.

Είχα λοιπόν θορυβηθεί με την διάγνωση (μιας και το φοβόμουν από καιρό) και επισκέφτηκα 2ο γιατρό, αφού και η ίδια η ψυχολόγος μου συμφωνούσε μαζί μου μιας και πήγαινα σ' αυτήν για 2 μήνες και δεν είχε βγάλει ακόμη κάποιο συμπέρασμα/ξεκάθαρη διάγνωση, επομένως παραξενεύτηκε και η ίδια όταν άκουσε για τις "παραληρητικές ιδέες" (συμπτώματα ψύχωσης).

Οι έμμονες ιδέες/σκέψεις που αναφέρεις είναι οι ιδεοληψίες ή αλλιώς ψυχαναγκαστικές σκέψεις. 93 στους 100 έχουν τέτοιες σκέψεις αλλά δεν τους δίνουν τόση σημασία γιατί δεν έχουν ένταση ή διάρκεια, επομένως δεν επηρρεάζεται η λειτουργικότητα και τα συναισθήματά τους. Απ' την στιγμή όμως που αυτές οι σκέψεις έχουν τόση ένταση και διάρκεια που καταλήγεις πια να μην τις αντέχεις, να παλεύεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, να υποφέρεις τόσο που να ψάχνεις απεγνωσμένα λύσεις για να τις διώξεις χωρίς να τα καταφέρνεις, τότε καταλήγουν σε διαταραχή, και σίγουρα αν υποφέρεις από κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές, τα συμπτώματα επιδεινώνονται (βλέπε αυτό που έγραψε ο Έλις: νιώθεις τρόμο, αποδιοργάνωση, πως δεν μπορείς να το ελένξεις κλπ γιατί όντως πρόκειται για μια πεποίθηση που όμως ΞΕΡΕΙΣ πως είναι παράλογη, αν και νομίζω πως και ο Έλις το "μπερδεύει" με συμπτώματα ψύχωσης αγνοώντας τις "σοβαρές" ιδεοληψίες). Δυστυχώς κάποιες φορές ακόμη και οι ίδιες οι ιδεοληψίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη (βλέπε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που έχουν ΚΑΙ καταναγκασμούς, είναι αδύνατον νομίζω να μην υποφέρουν από κατάθλιψη...).

Πώς θεραπεύονται όλα αυτά; Μια λύση είναι τα αντικαταθλιπτικά (2 σε 1 δηλαδή) αλλά κάποιες φορές δίνονται και αντιψυχωσικά (ακόμη και σε άτομα που δεν υποφέρουν από ψύχωση). Ο ίδιος ο ψυχίατρος όμως συμφώνησε μαζί μου στο ότι όταν τα σταματήσεις, οι ιδεοληψίες θα επανέρθουν είτε οι ίδιες είτε άλλες διαφορετικές... Πιο αποτελεσματική είναι η ψυχοθεραπεία και διάφορες άλλες διαστηριότητες (η γυμναστική για μένα είναι το τοπ) για να ξεχνιέσαι. Όπως γράφεις και ο ίδιος, ακόμη και την ώρα που τα έγραψες, δεν τα σκεφτόσουν όλα αυτά, και όντως, κάποιες στιγμές ευτυχώς τα καταφέρνεις, τις αγνοείς και σε βοηθάνε άλλα πράγματα! Θέλει πολλύυυυ δουλειά για να τις διώξεις εντελώς... Παλεύεις με το ίδιο σου το μυαλό.

Δεν ξέρω αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σ' όλα αυτά που έγραψα και ελπίζω να μην έχουν προχωρήσει σ' αυτό το σημείο, αλλά στα έγραψα για να έχεις μια ιδέα και να μην ανησυχείς άδικα για ψύχωση (αν και για να φτάνεις στο σημείο να φοβάσαι, πιστεύω πως σε ανησυχούν πολύ επειδή δεν τις αντέχεις πια)...

Έχω κι' εγώ κοινωνική φοβία (όχι στον βαθμό που έχεις εσύ) και τις περισσότερες φορές όλα αυτά είναι μέσα στα συμπτώματα, ειδικά σε προχωρημένα στάδια... Στην δική μου περίπτωση όμως οι ιδεοληψίες δεν σχετίζονται μ' αυτήν, και γι' αυτό στα έγραψα όλα αυτά, για να τα έχεις στα υπόψην :) Αν θες και μπορείς, θα με ενδιέφερε να διαβάσω το σκεπτικό σου, αν και η αλήθεια είναι πως επειδή υποφέρω κι' εγώ από κοινωνική φοβία, αντιλαμβάνομαι πως πιστεύεις ή υποψιάζεσαι πράγματα για τους άλλους που δεν ισχύουν. Απ' την άλλη, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλές φοβίες μας είναι δικαιολογημένες και επειδή πρόκειται για φοβίες, αν προχωρήσει το πράγμα καταλήγουμε να ανησυχούμε περισσότερο απ' το αναμενόμενο και να βασανιζόμαστε για πράγματα που στους "φυσιολογικούς" ανθρώπους ακούγονται τρελά. Οπότε πολλά "τρελά", αν κοιτάξεις βαθύτερα, μπορούν να εξηγηθούν με την λογική.

Ψυχωση ειναι η απωλεια επαφης με τη πραγματικοτητα δηλαδη να πιστευει ακραδαντα κανεις σε φανταστικα πραγματα και να μη δεχεται λογικη ερμηνεια,καχυποψια σε μεγαλο βαθμο και προβλημα ταυτοτητας δηλαδη να νομιζει καποιος οτι ειναι ο Μεγας Αλεξανδρος ή ο Θεος ή προφητης και ουτω καθεξης.

Banned
    Quote Originally Posted by -moonlight- View Post
    Θα σου απαντήσω με βάση την δική μου εμπειρία και από λόγια ενός ψυχιάτρου αλλά και της ψυχολόγου μου.

Απ' την στιγμή που υπάρχει η αμφιβολία και δεν πιστεύεις ότι όντως σε βλέπουν χωρίς να υπάρχει ο λογικός εαυτός που σου λέει πως δεν γίνεται, τότε δεν έχει καμία σχέση με την ψύχωση. Πολλές φορές όμως μπερδεύεται το πράγμα ακόμα και από ψυχιάτρους! Η πρώτη που είχα επισκεφτεί μου μιλούσε για "παραληρητικές ιδέες" επειδή πιστεύω κι' εγώ πως με παρακολουθούν, πως με ακούνε κλπ (ιδέες καταδίωξης δηλαδή), μόνο που σε ψυχωσικές καταστάσεις εσύ πιστεύεις πως πρόκειται να σου κάνουν κακό, πως είσαι σημαντικός και δεν ξέρω κι' εγώ τι άλλο, και, το κυριότερο, δεν υπάρχει καμμία μα καμμία αμφιβολία ότι συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν θα κάτσεις δηλαδή να το εκλογικεύσεις και αναγνωρίζεις πως σκέφτεσαι παράλογα, επομένως δεν θα αναγνωρίζεις καν ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν θα ρωτάς, δεν θα αναζητήσεις βοήθεια.

Είχα λοιπόν θορυβηθεί με την διάγνωση (μιας και το φοβόμουν από καιρό) και επισκέφτηκα 2ο γιατρό, αφού και η ίδια η ψυχολόγος μου συμφωνούσε μαζί μου μιας και πήγαινα σ' αυτήν για 2 μήνες και δεν είχε βγάλει ακόμη κάποιο συμπέρασμα/ξεκάθαρη διάγνωση, επομένως παραξενεύτηκε και η ίδια όταν άκουσε για τις "παραληρητικές ιδέες" (συμπτώματα ψύχωσης).

Οι έμμονες ιδέες/σκέψεις που αναφέρεις είναι οι ιδεοληψίες ή αλλιώς ψυχαναγκαστικές σκέψεις. 93 στους 100 έχουν τέτοιες σκέψεις αλλά δεν τους δίνουν τόση σημασία γιατί δεν έχουν ένταση ή διάρκεια, επομένως δεν επηρρεάζεται η λειτουργικότητα και τα συναισθήματά τους. Απ' την στιγμή όμως που αυτές οι σκέψεις έχουν τόση ένταση και διάρκεια που καταλήγεις πια να μην τις αντέχεις, να παλεύεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, να υποφέρεις τόσο που να ψάχνεις απεγνωσμένα λύσεις για να τις διώξεις χωρίς να τα καταφέρνεις, τότε καταλήγουν σε διαταραχή, και σίγουρα αν υποφέρεις από κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές, τα συμπτώματα επιδεινώνονται (βλέπε αυτό που έγραψε ο Έλις: νιώθεις τρόμο, αποδιοργάνωση, πως δεν μπορείς να το ελένξεις κλπ γιατί όντως πρόκειται για μια πεποίθηση που όμως ΞΕΡΕΙΣ πως είναι παράλογη, αν και νομίζω πως και ο Έλις το "μπερδεύει" με συμπτώματα ψύχωσης αγνοώντας τις "σοβαρές" ιδεοληψίες). Δυστυχώς κάποιες φορές ακόμη και οι ίδιες οι ιδεοληψίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη (βλέπε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που έχουν ΚΑΙ καταναγκασμούς, είναι αδύνατον νομίζω να μην υποφέρουν από κατάθλιψη...).

Πώς θεραπεύονται όλα αυτά; Μια λύση είναι τα αντικαταθλιπτικά (2 σε 1 δηλαδή) αλλά κάποιες φορές δίνονται και αντιψυχωσικά (ακόμη και σε άτομα που δεν υποφέρουν από ψύχωση). Ο ίδιος ο ψυχίατρος όμως συμφώνησε μαζί μου στο ότι όταν τα σταματήσεις, οι ιδεοληψίες θα επανέρθουν είτε οι ίδιες είτε άλλες διαφορετικές... Πιο αποτελεσματική είναι η ψυχοθεραπεία και διάφορες άλλες διαστηριότητες (η γυμναστική για μένα είναι το τοπ) για να ξεχνιέσαι. Όπως γράφεις και ο ίδιος, ακόμη και την ώρα που τα έγραψες, δεν τα σκεφτόσουν όλα αυτά, και όντως, κάποιες στιγμές ευτυχώς τα καταφέρνεις, τις αγνοείς και σε βοηθάνε άλλα πράγματα! Θέλει πολλύυυυ δουλειά για να τις διώξεις εντελώς... Παλεύεις με το ίδιο σου το μυαλό.

Δεν ξέρω αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σ' όλα αυτά που έγραψα και ελπίζω να μην έχουν προχωρήσει σ' αυτό το σημείο, αλλά στα έγραψα για να έχεις μια ιδέα και να μην ανησυχείς άδικα για ψύχωση (αν και για να φτάνεις στο σημείο να φοβάσαι, πιστεύω πως σε ανησυχούν πολύ επειδή δεν τις αντέχεις πια
    )...

Έχω κι' εγώ κοινωνική φοβία (όχι στον βαθμό που έχεις εσύ) και τις περισσότερες φορές όλα αυτά είναι μέσα στα συμπτώματα, ειδικά σε προχωρημένα στάδια... Στην δική μου περίπτωση όμως οι ιδεοληψίες δεν σχετίζονται μ' αυτήν, και γι' αυτό στα έγραψα όλα αυτά, για να τα έχεις στα υπόψην :) Αν θες και μπορείς, θα με ενδιέφερε να διαβάσω το σκεπτικό σου, αν και η αλήθεια είναι πως επειδή υποφέρω κι' εγώ από κοινωνική φοβία, αντιλαμβάνομαι πως πιστεύεις ή υποψιάζεσαι πράγματα για τους άλλους που δεν ισχύουν. Απ' την άλλη, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλές φοβίες μας είναι δικαιολογημένες και επειδή πρόκειται για φοβίες, αν προχωρήσει το πράγμα καταλήγουμε να ανησυχούμε περισσότερο απ' το αναμενόμενο και να βασανιζόμαστε για πράγματα που στους "φυσιολογικούς" ανθρώπους ακούγονται τρελά. Οπότε πολλά "τρελά", αν κοιτάξεις βαθύτερα, μπορούν να εξηγηθούν με την λογική.
    Γεια σου moon.

Όχι βρε moonlight.Ας μη σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας.Ας τελειώσουμε με αυτό.ΟΥΤΕ φοβάμαι,ούτε δεν τις αντέχω,ούτε πιστεύω κάτι για κάποιον που δεν ισχύει.Ρώτησα καθαρά από περιέργια για το που μπορει να οφείλεται γιατί συμβαίνει ΜΟΝΟ σε ορισμένες καταστάσεις.Δηλαδή σε καταστάσεις που ΔΕΝ θέλεις να σε δει κάποιος.Πχ όταν κάνεις σεξ.

Θυμάσαι την εκφραση ''ηρέμησε,ψύχωση θα σου γίνει'' ?Την άκουγες μικρή όταν ήσουν?Ξέρω χαζή ερώτηση και χαζό παράδειγμα,απλά ήθελα να μάθω αν πολλές φορές προκαλούμε μόνοι μας κάποια πράγματα ΚΙ ΑΝ αυτό είναι εφικτό.

Για παράδειγμα,ο ψυχαναγκασμός του όταν ήταν να φύγω από το σπίτι ήταν να ανοιγοκλείνω πόρτες για ''έλεγχο''.Στην αρχή το έκανα και έλεγα ''Τσεκ εδώ'' πήγαινα σε άλλη πόρτα ''Τσεκ κι εδώ''.
    Μετά από πολλές επαναλήψεις αν έβαζες μια κάμερα στο σπίτι,θα έβλεπες έναν άνθρωπο να ανοιγοκλείνει πόρτες.Εκείνη τη στιγμή μετά από πολλές επαναλήψεις δεν σκεφτόμουν τίποτα,έπεφτε μαύρο.Στην ουσία δηλαδή δεν έκανα τίποτα απλά ανοιγόκλεινα πόρτες και όταν συνειδητοποιούσα τι κάνω κι ότι κάνω τα πράγματα χειρότερα,πατούσα φρένο.Κατάλαβες πάνω κάτω τι λέω?Υπήρχαν μερικά δευτερόλεπτα ή μερικές κινήσεις που από τις πολλές σκέψεις κατά κάποιο τρόπο έχανα λίγο την επαφή.Πως είσαι όταν ξυπνάς?Κάπως έτσι....
    Για την ιστορία αυτό το έλυσα με αριθμούς.Μιλάω για την υπερβολή του.Τον έλεγχο ακόμη το έχω.

{p.S}Δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας γιατί όλες οι κινήσεις μου είναι στο ''ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΔΟΥΝΕ'' κι όχι στο ότι με βλέπουνε.Ας μείνουμε σε αυτό μη βγαίνουμε εκτός θέματος.
    Last edited by Deleted-member-220416; 17-03-2016 at 04:31.

Senior Member
    Διάβασα τον τίτλο και σκέφτηκα να διαβάσω τα ποστ να δω πρακτικά πώς ορίζεται η ψύχωση. θεωρείτε την κοινωνική φοβία ή την απομόνωση κλπ προάγγελο της ψύχωσης; εγώ τα τελευταία χρόνια κάπως έτσι ζω, έχω αποσυρθεί αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη στην αποδόμησή μου. Στο παρελθόν είχα έντονα συμπτώματα (νόμιζα ότι με παρακολουθούν, αλλά υποχώρησε το άγχος κλπ και υποχώρησαν και αυτά, εκλογίκευσα και κατάλαβα τι να προσέχω και τι όχι). Σκέφτομαι μήπως δεν προχωράει η κατάντια μου επειδή αναμένεται κάποιος πιο επιβαρυντικός παράγοντας. Ψύχωση σε περιόδους έντονης πίεσης-άγχους δεν εμφανίσατε;

Banned
    Quote Originally Posted by psy me View Post
    Διάβασα τον τίτλο και σκέφτηκα να διαβάσω τα ποστ να δω πρακτικά πώς ορίζεται η ψύχωση. θεωρείτε την κοινωνική φοβία ή την απομόνωση κλπ προάγγελο της ψύχωσης; εγώ τα τελευταία χρόνια κάπως έτσι ζω, έχω αποσυρθεί αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη στην αποδόμησή μου. Στο παρελθόν είχα έντονα συμπτώματα (νόμιζα ότι με παρακολουθούν, αλλά υποχώρησε το άγχος κλπ και υποχώρησαν και αυτά, εκλογίκευσα και κατάλαβα τι να προσέχω και τι όχι). Σκέφτομαι μήπως δεν προχωράει η κατάντια μου επειδή αναμένεται κάποιος πιο επιβαρυντικός παράγοντας. Ψύχωση σε περιόδους έντονης πίεσης-άγχους δεν εμφανίσατε;
    Κάπως έτσι έπρεπε να το ρωτήσω,αν και νομίζω αυτό το έχω ξεκαθαρίσει.
    Σε περιόδους έντονου άγχους ή σε μία κρίση πανικού οι σκέψεις μας είναι τόσες πολλές και τόσο μπερδεμένες,τρέχουν τόσο γρήγορα και πολλές φορές ''χανεις την επαφή'' από αυτόν ακριβώς τον λόγο.Αυτό θα το καταλάβει κάποιος που το έχει νιώσει.

Banned
    Quote Originally Posted by Ntoubroutza View Post
    Γεια σου moon.

Όχι βρε moonlight.Ας μη σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας.Ας τελειώσουμε με αυτό.ΟΥΤΕ φοβάμαι,ούτε δεν τις αντέχω,ούτε πιστεύω κάτι για κάποιον που δεν ισχύει.Ρώτησα καθαρά από περιέργια για το που μπορει να οφείλεται γιατί συμβαίνει ΜΟΝΟ σε ορισμένες καταστάσεις.Δηλαδή σε καταστάσεις που ΔΕΝ θέλεις να σε δει κάποιος.Πχ όταν κάνεις σεξ.

Θυμάσαι την εκφραση ''ηρέμησε,ψύχωση θα σου γίνει'' ?Την άκουγες μικρή όταν ήσουν?Ξέρω χαζή ερώτηση και χαζό παράδειγμα,απλά ήθελα να μάθω αν πολλές φορές προκαλούμε μόνοι μας κάποια πράγματα ΚΙ ΑΝ αυτό είναι εφικτό.

Για παράδειγμα,ο ψυχαναγκασμός του όταν ήταν να φύγω από το σπίτι ήταν να ανοιγοκλείνω πόρτες για ''έλεγχο''.Στην αρχή το έκανα και έλεγα ''Τσεκ εδώ'' πήγαινα σε άλλη πόρτα ''Τσεκ κι εδώ''.
    Μετά από πολλές επαναλήψεις αν έβαζες μια κάμερα στο σπίτι,θα έβλεπες έναν άνθρωπο να ανοιγοκλείνει πόρτες.Εκείνη τη στιγμή μετά από πολλές επαναλήψεις δεν σκεφτόμουν τίποτα,έπεφτε μαύρο.Στην ουσία δηλαδή δεν έκανα τίποτα απλά ανοιγόκλεινα πόρτες και όταν συνειδητοποιούσα τι κάνω κι ότι κάνω τα πράγματα χειρότερα,πατούσα φρένο.Κατάλαβες πάνω κάτω τι λέω?Υπήρχαν μερικά δευτερόλεπτα ή μερικές κινήσεις που από τις πολλές σκέψεις κατά κάποιο τρόπο έχανα λίγο την επαφή.Πως είσαι όταν ξυπνάς?Κάπως έτσι....
    Για την ιστορία αυτό το έλυσα με αριθμούς.Μιλάω για την υπερβολή του.Τον έλεγχο ακόμη το έχω.

{p.S}Δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας γιατί όλες οι κινήσεις μου είναι στο ''ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΔΟΥΝΕ'' κι όχι στο ότι με βλέπουνε.Ας μείνουμε σε αυτό μη βγαίνουμε εκτός θέματος.
    Ναι κάποιες φορές προκαλούμε μόνοι μας κάποια πράγματα και κάποιες άλλες έρχονται από μόνα τους (που τις πλείστες φορές έρχονται για κάποιο λόγο, κυρίως για άμυνα). Κι' αυτό που γράφεις δεν νομίζω πως έχει να κάνει ακριβώς με την ψύχωση, περισσότερο σαν εμμονή μου ακούγεται ή κάτι ψυχαναγκαστικό -για την φράση λέω-.

Έχω βρει πολλά κοινά με τα δικά μου, και γι' αυτό απάντησα με τον συγκεκριμένο τρόπο. Συγγνώμη που βγήκα εκτός θέματος, δεν το επιδίωξα, πιστεύω όμως ακόμα από αυτά που γράφεις πως υπάρχουν κοινά σημεία, απλά το περιεχόμενο των σκέψεων (άρα και των συναισθημάτων) διαφοροποιείται. Εξάλλου όπως σου έγραψα, τα γράφω για να τα έχεις κι' αυτά στα υπόψην.

"ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΔΟΥΝΕ", άρα κάνω κάτι επειδή υπάρχει η πιθανότητα να με δούνε, αμφιβάλλω για κάτι μιας και το "ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΛΕΠΟΥΝ" που έγραψες αυτό λέει στην ουσία. Εφόσον υπάρχει αυτή η πιθανότητα, προχωράω σε πράξεις για να αποφύγω και να γλυτώσω το άγχος που προκαλούν αυτές οι σκέψεις (μπορείς να τις ονομάσεις όπως θες) που όπως σωστά αντιλαμβάνεσαι, αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εκείνες τις στιγμές δεν σκέφτεσαι καθαρά γιατί υπάρχει η αμφιβολία, ή τελοσπάντων υπάρχει η περίπτωση να σε δούνε και δεν το θες (για να το πω πιο λάιτ μιας και δεν θέλω να πιστέψεις πως πάλι μας σαμποτάρω) ή απλά το κάνεις μηχανικά και τότε χάνεις για λίγο την επαφή αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να συγκριθεί με μια ψυχωσική κατάσταση. Για να σε καθησυχάσω τα έγραψα, όχι για το αντίθετο. Όντως δεν συγκρίνεται και αν το καλοσκεφτείς, όλοι οι άνθρωποι κάποιες στιγμές χάνουν για λίγο την επαφή με την πραγματικότητα.

Έχω διαβάσει αρκετά γι' αυτό το θέμα (και έχω ενημερωθεί από ψυχίατρο και ψυχολόγο), και για συγκεκριμένες διαταραχές, και για συγκεκριμένες σκέψεις ή πράξεις που κάνει κάποιος που μπορεί κανείς άνετα να πει πως δεν είναι φυσιολογικές (πόσο μάλλον όταν είναι φυσιολογικές -όπως στην περίπτωση που αναφέρεις ότι δεν θέλεις να σε δούνε όταν κάνεις σεξ- ή αντιδραστικές (!!) σε μια κατάσταση όπως η απομόνωση) και όλοι συμφωνούν στο ότι δεν καταλήγουν σε ψύχωση εκτός κι' αν κάποιος έχει την προδιάθεση ΚΑΙ αν ολόκληρο το περιβάλλον γύρω του είναι ανυπόφορο. Όπως γράφτηκε, παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.

Τελοσπάντων, αν σε "ενόχλησε" η λέξη αμφιβολία ή δεν κατάλαβα εγώ καλά τι είπες ακριβώς, αγνόησέ με. Όμως ειλικρινά έτσι όπως τα γράψεις, ταυτίζομαι σε αρκετά σημεία και όσον αφορά τον προβληματισμό σου, νομίζω σου απάντησα και στο προηγούμενο ποστ. Ίσως όντως έπεσα έξω στο θέμα των ιδεοληψιών, το νόημα όμως είναι η δυσλειτουργικότητα είτε λόγω κοινωνικής φοβίας, απομόνωσης είτε από οποιανδήποτε άλλη αιτία (βλέπε έντονοι ψυχαναγκασμοί που τους αναγνωρίζεις και ο ίδιος). Αν φοβάται κάποιος για μια κατάσταση (βλ.ψύχωση) επειδή δεν γνωρίζουμε 100% αν θα εμφανιστεί, προσπαθούμε να έχουμε όσο γίνεται περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο. Ένα δικό μου πρόσωπο ήταν κλεισμένο για χρόνια μέσα σε ένα δωμάτιο μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, με κλειστά φώτα, με ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο και παρόλα αυτά δεν εμφάνισε ψύχωση αλλά άλλες διάφορες διαταραχές, άρα δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο. Και σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις πότε και αν θα σε χτυπήσει.

Αυτά από μένα. Κράτα ό,τι θες :)

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast