Results 1 to 15 of 18
-
20-04-2016, 20:38 #1
- Join Date
- Sep 2014
- Location
- Greece
- Posts
- 761
Μια άλλη προσέγγιση για την ΙΔΨ - Αδιαφορία κατά των λογισμών
Καλησπέρα σε όλους,
έχω καιρό να γράψω στο φόρουμ, η αλήθεια είναι ότι η κουβέντα πίσω από οθόνες, οι οθόνες γενικά με κούρασαν και κάνω μια προσπάθεια να είμαι στην "έξω ζωή" περισσότερο και σε πιο άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Παρ' ότι το φόρουμ, και θέλω να το πω αυτό, μου έχει χαρίσει πολλά σε διάφορα επίπεδα και θέλω να το ευχαριστήσω για αυτό! Τέλοσπάντων στο προκείμενο τώρα, σκεφτόμουν αν θα 'πρεπε να ανοίξω αυτό το thread, τελικά είπα να το κάνω, γιατί και αν ένας άνθρωπος βοηθηθεί από αυτό κάπως, τότε και πάλι καλό θα είναι. Αφορά την αντιμετώπιση των σκέψεων, γενικότερα ιδεών, εικόνων, οτιδήποτε κατεβάζει το μυαλό να το πω έτσι. Είναι μια άλλη προσέγγιση μέσω του ορθόδοξου χριστιανισμού, μια κατανόηση του πως μας αποδιοργανώνουν οι σκέψεις και μας πολεμούν πολλές φορές, εμάς, τις σχέσεις μας με τους άλλους, και πως μπαίνουμε στον φαύλο κύκλο τους χωρίς να το καταλάβουμε και τελικά πως είναι δυνατό να βγούμε από αυτόν τον κύκλο.
Θα έλεγα ότι ο τρόπος αυτός που χρειάζεται μια προσέγγιση στο Θεό, ένα άνοιγμα της καρδιάς προς τα εκεί, δεν βοηθάει μόνο στην ΙΔΨ, αλλά σε όλο το φάσμα των αγχωδών διαταραχών και σε πολλά ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη κλπ.
Να πω ότι στον ορθόδοξο χριστιανισμό όλα όσα μας φέρνει το μυαλό, ο νους τα ονομάζουν λογισμούς και αν λίγο παρατηρήσουμε το μυαλό μας βλέπουμε ότι συνεχώς "βαλλόμαστε" από τέτοιους και δεν διαφυλάσσουμε την καρδιά μας όσο θα έπρεπε. Επειδή μου είναι πολύ δύσκολο να αναλύσω περαιτέρω το θέμα αυτό ποστάρω μια σχετική ομιλία του πνευματικού π. Βαρνάβα Γιάγκου.
https://www.youtube.com/watch?v=ZGA8-Q4zQWs
Υπάρχει αρκετό υλικό στο διαδίκτυο για όποιον θέλει να το ψάξει περαιτέρω, σχετικά με τους λογισμούς. Αυτά παιδιά, να είστε όλοι καλά. Πάω να ποστάρω και κανένα τραγούδι, κατά τις παλιές μου συνήθειες :)
- 21-04-2016, 11:37 #2
- Join Date
- Aug 2015
- Posts
- 4,692
Εγω τον ακουσα τον Λόγο...
ειμαι ανοιχτη γενικως στην λειτουργικη επιδραση της Πιστης - Πνευματικοτητας με την ψυχολογια.
Εχω πετυχει σε τοσα κειμενα Θρησκευτικα και διαφορετικων λαων τοσα κοινα σημεια ως προς τον Νου την Ψυχη, τεχνικες αντιμετωπισης της ζωης.
Τελος παντων για να συντομευσω, σε ευχαριστω που το μοιραστηκες μαζι μας."Make sure your worst enemy isn't you"
22-04-2016, 08:49 #3
- Join Date
- Jun 2009
- Posts
- 7,366
Πολλοί ειδικοί στο χωρο της ψυχικής υγείας συστήνουν την πίστη στο Θεό, την ενασχόληση με τη θρησκεια, την πνευματικότητα μέσω αυτής, αφού αναγνωρίζουν την πολύ ευεργετική επίδραση της στη θεραπεία ψυχικών θεμάτων.
γιάννης
22-04-2016, 10:56 #4
- Join Date
- Aug 2015
- Posts
- 4,692
Εγω μεγαλωσα με Αθεο απο τη μια και φουλ θρησκευομενο μελος απο την αλλη.
Αλλά ως αμφισβητιας εκ φυσεως το μελετω χρονια το ζητημα. Τελικα αυτο που λενε, να μαλακωνει η καρδια σου
να μη νιωθεις τοσο καταδικασμενος βρε παιδι μου στη σκληροτητα εχει μια βαση.
Εγω προσπαθω να στεκομαι με ευγενεια στο διαφορετικο και φυσικα ο καθενας μας εαν βρει κατι να τον βοηθαει στον γολγοθα του δεν το αφηνει.
Ειναι ενα εφοδιο ο τροπος σκεψης και αντιληψης αρκει να εχεις αφησει μια χαραμαδα ανοιχτη ως προς αυτο που διαβαζεις και ακους, αν το κανεις με το ζορι ποτέ δεν βγαινει τιποτα."Make sure your worst enemy isn't you"
22-04-2016, 11:00 #5
- Join Date
- Nov 2006
- Location
- Planet Love
- Posts
- 25,324
οποιαδηποτε πιστη, οποιασδηποτε θρησκειας η φιλοσοφιας, αν σε προτρεπει στην ψυχικη ηρεμια και σε βοηθαει να ισορροπησεις η να βρεις γαληνη, ειναι καλη.
το δραμα ειναι στον φανατισμο.
οπου πολλες πιστεις, και η χριστιανικη απ οσο ειμαι σε θεση να ξερω , επιχειρουν να ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ την επιστημη και την ιατρικη κι αντι να παραμενουν συνοδοιποροι και βοηθοι, θελουν να αντικαταστησουν την ενδεδειγμενη θεραπεια με λιτανειες και εξορκισμους, με καταστροφικα αποτελεσματα.
ΔΕΝ ειναι ολα "στο μυαλο", οπως συνηθιζουν να λενε οι ασχετοι. υπαρχουν ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ και σε εναν βαθμο αντιμετωπιζονται απο την επιστημη. αρκει να μην μπουν στην μεση ιδεοληψιες, μαγια και εξορκισμοι...
(θυμηθηκα παλι μια μουρλη που παριστανει την ψυχολογο και λεει πως της εχουν κανει μαγια και δεν την γουσταρουν οι ανδρες που κυνηγαει, και συγχιστηκα)
22-04-2016, 11:15 #6
- Join Date
- Aug 2015
- Location
- νησια bora bora
- Posts
- 4,715
η πίστη οποιας μορφης... ειναι που βοηθαει τελικα! πολλοι ανθρωποι εχουν βρει γαληνη στην θρησκεια..και καταλαβαινω πως μπορει να λειτουργει αυτο...οταν αισθανεσαι οτι καποια ανωτερη δυναμη σε προσεχει, σε φροντιζει, σε αγαπάει..σιγουρα ενα μεγαλο μερος του φοβου εξανεμιζετε. εχω σοβαρες ενστασεις για την εκκλησια μας προσωπικα, χωρις να θελω να προσβαλω τα πιστευω σου... απλα ειναι η τοποθετηση μου αυτη.
22-04-2016, 12:18 #7
- Join Date
- Aug 2015
- Posts
- 4,692
Ρεακι μεχρι εκει που λες για τον φοβο συμφωνω στο 100%
κατα τα αλλα οτι σε καθε συστημα παιζει ο παραγοντας χρημα και αρχιζουν οι λαμογιες ειναι δημοσια γνωστο.
Εγω οταν ακουω πνευματικους ανθρωπους παντως μαλακωνει λιγο το μεσα μου. Αν αρχισω να σκεφτομαι οτι πουλανε ειδη - οτι διαβαζουν ονοματα επι πληρωμη και ενας μακροσυρτος καταλογος φυσικα και θα πω ... μπλα μπλα Ενισταμαι Κυριε Προεδρε.
Αλλωστε και στην ανατολιτικη μερια πουλανε λιθους, βοτανα, φυλακτα...
Ας κρατησουμε τουλαχιστον το μηνυμα του βιντεο περι Λογισμων και ποσο δυσκολο ειναι να παλευει ο ανθρωπος με αυτους. Δηλαδη το μυαλο, την ανησυχια, καχυποψια, κτλ.
Αιντε μπηκαμε και στο κλιμα ... Μεγαλη εβδομαδα η αλλη."Make sure your worst enemy isn't you"
22-04-2016, 12:47 #8
- Join Date
- Aug 2015
- Location
- νησια bora bora
- Posts
- 4,715
22-04-2016, 12:59 #9
- Join Date
- Aug 2015
- Posts
- 4,692
Στο ιδιο καζανι και εγω ... ελα να τιμησουμε τα ηθη και τα εθιμα της υποκρισιας και μπλα μπλα μπλα...
Βαστα. Καθε μερα θα κανω ασκησεις ηρεμιας. Το εχω παρει αποφαση. Μακρια απο κρασια κτλ...
Τα εχουν ξεφτιλισει ολα τα ιερα τελετουργικα ζητηματα. Κανονικα ειναι συμβολο Ελπιδας και Πιστεως οτι Μπορουμε να Ανακαμψουμε μετα απο ενα βαρυ σκοταδι / πενθος πες το οπως θες. Εγω θα νηστεψω μονο και μονο για εμενα οχι για να το παιζω θρησκα μαζι με κατι αλλα προβατα που γνωριζω. Ευχομαι ψυχικα να νιωσουμε αναταση ανασταση.
Παλι βαρυ το κανα... τι να γινει ... ειπαμε πασχω απο βαθος, χαχαχαχα
*** Μεινε μακρια απο σουβλες εσυ και εγω μην παρουμε κανεναν παραμαζωμα..."Make sure your worst enemy isn't you"
22-04-2016, 15:25 #10
- Join Date
- Aug 2015
- Location
- νησια bora bora
- Posts
- 4,715
εγω...εσυ...το πασχα...https://www.youtube.com/watch?v=S3ubag7dtn4
22-04-2016, 15:42 #11
- Join Date
- Sep 2014
- Location
- Greece
- Posts
- 761
Ευχαριστώ όλους για τις σκέψεις και τις παραμέτρους που θέτετε, είναι τροφή για σκέψη και για λογισμούς... :D
Xρειάζεται να περάσει, να προσπεράσει και να ξεπεράσει κανείς αρκετές παγιωμένες αντιλήψεις του εαυτού του και των άλλων, νοοτροπίες, στερεότυπα της κοινωνίας, συνήθειες, στεγανά (ενίοτε ακόμα και της ίδιας της εκκλησίας και ορισμένων εκπροσώπων της), ενδεχομένως και παιδικά ή μετέπειτα βιώματα, λάθος χειρισμoύς του περίγυρου, διαστρεβλώσεων και χίλια δυο άλλα... για να βρει ουσιώδεις αλήθειες και βοήθεια για την πνευματική του πορεία και την ψυχολογική του κατάσταση. Αξίζει τον κόπο.
Πάντως με το ζόρι δε γίνεται τίποτε, μόνος του ο άνθρωπος βρίσκει τι του λέει το μέσα του, η συνείδησή του και τι μονοπάτι θέλει να ακολουθήσει. Και τι τον βοηθάει τελικά στην ψυχολογία του και τη ζωή του γενικότερα.
Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όλα ξεκινούν από την καρδιά, το μυαλό θέλει να ξέρεις και λίγο να το δαμάσεις γιατί μπορεί να σε ταλαιπωρήσει αφάνταστα!
Και η προσέγγιση προς τον Θεό να γίνεται αβίαστα. Επίσης πιστεύω στο ότι η προσέγγιση αυτή χρειάζεται να συμβαίνει συνέχεια, όχι μόνο σε κάποιες γιορτές και γενικά σπασμωδικά, μια διαρκής σχέση δηλαδή, όσο μπορεί ένας άνθρωπος.
Αυτά, τώρα μέθοδοι για τις πασχαλινές συναθροίσεις... Μπορείτε να έχετε κοντά σας ένα καλάθι με αρκετά κόκκινα αυγά, οπότε εκεί που θα πάτε να τα "τσουγκρίσετε" με συγγενείς, προτείνετε καλύτερα ένα τσούγκρισμα αυγών που είναι ανώδυνο... Σε πιο δύσκολες καταστάσεις την κάνετε με ελαφρά προβατίσια πηδηματάκια, αν βρίσκεστε και κοντά σε φύση, αράξτε σε κανένα λαγκάδι ή αν υπάρχει καμιά θάλασσα κοντά, καθήστε δίπλα στον ήχο των κυμάτων για ώρες... και αδιαφορείστε για όλους τους λογισμούς... Γεια χαρά παιδιά :)
22-04-2016, 15:59 #12
- Join Date
- Aug 2015
- Posts
- 4,692
@Breath συμφωνω σε ολα οσα εγραψες και με συγχωρεις που κατεβαζω λιγο το επιπεδο ( δεν ειρωνευομαι την πνευματικοτητα, ουτε και η ρεα, αλλά τη μορφη που εχει παρει στο κοινωνικο πλαισιο) και θελω να αφιερωσω στην συντροφισσα Ρεα και σε οποιονδηποτε ισως ποτε του χρειαστει το ακολουθο [IMG]http://i65.tinypic.com/fbmd4x.jpg[/IMG]
"Make sure your worst enemy isn't you"
22-04-2016, 16:04 #13
- Join Date
- Aug 2015
- Location
- νησια bora bora
- Posts
- 4,715
εγω αποφευγω να κραταω κατι που μπορω να χρησιμοποιησω ως οπλο ευκολα... αλλα η συμβουλη της θαλασσας μαρεσε πολυ!! ;)
22-04-2016, 16:05 #14
- Join Date
- Aug 2015
- Location
- νησια bora bora
- Posts
- 4,715
22-04-2016, 16:40 #15
- Join Date
- Sep 2014
- Location
- Greece
- Posts
- 761
Every survival kit should include a sense of humor ;)
Similar Threads
-
ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ VS ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
By BrokeN_DoLL in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 14Last Post: 27-05-2011, 11:17 -
να το εκλαβω ως αδιαφορια?
By amelie74 in forum Σχόλια, προτάσεις, προβλήματαReplies: 1Last Post: 28-02-2011, 17:03 -
Μίσος ή αδιαφορία;
By Scorpina90 in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 42Last Post: 27-05-2010, 01:45 -
Παχυσαρκία, σεξουαλικότητα, ψυχρότητα, αδιαφορία, τι ??
By VelvetUnderground in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 230Last Post: 18-08-2009, 14:33 -
ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
By energia in forum Σεξουαλικότητα, παρεκκλίσεις, σεξουαλική ταυτότηταReplies: 17Last Post: 12-11-2008, 14:35
Xanax και Ναρκωτεστ!
20-07-2025, 20:57 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή