Εντομοφοβία... - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 57
  1. #16
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    1,024
    Και όμως, αν το δούμε καθαρά επιστημονικά τα έντομα και τα σκουλήκια παρόλο που όλοι τα θεωρούμε \"αηδιαστικά\" (και βεβαίως κάποιοι όπως εσύ Ylenthia σε σημείο που αυτή η αηδία να γίνεται τόσο έντονη που να είναι πρόβλημα) είναι ένας από τους λόγους που σήμερα ζούμε.
    Χωρίς τα σκουλήκια (να κλείνουν τον κύκλο της ζωής) ή χωρίς τα έντομα (να τον ξεκινάνε) η ζωή θα ήταν πολύ περιορισμένης μορφής.
    been good, been bad. WILL GO ON

  2. #17
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    3,217
    Εντομοφοβία;;;;Παίρνεις χάπια;;;Είναι απαραίτητο..Να μια αλλη φοβία \"σοβαρή\"...Παρε χάπι να σταματήσεις να φοβάσαι το έντομο και μόλις εξοικειωθείς μαζί του άφησε το χάπι με το οποίο εξοικειώθηκες και δεν σε αφήνει.......


    Με δόση χιούμορ το παραπάνω...

    Χάπι ειδικό για την εντομοφοβία,χάπι ειδικό για την κοινωνιοφοβία,ειδικό για την δεσμοφοβία που κάθε ένα από αυτά δρα επιλεκτικά στον χ νευροδιαβιβαστή που από \"σοβαρές\" έρευνες δείχνει ότι παίζει ρόλο στην παθολογική τάση της φοβίας μας σε έντομα,κοινωνία,δεσμούς.....

  3. #18
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    19
    Χαχαχα

    Kassi και να με πληρώνανε, χάπι για την εντομοφοβία μου δεν θα έπαιρνα...

    Προτιμώ να αντιμετωπίζω τα πράματα στην φυσιολογική τους μορφή...

    Τα φοβάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν πιστεύω πως ένα χάπι θα με κάνει να πάψω να τα φοβάμαι...

    Πάντως με έκανες και γέλασα...

    Χαχαχα

  4. #19
    Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    38
    Έχω μια απορια.Όταν κάποιος ψυχολόγος (ή όποιος έμαθε τελος πάντων), λέει πως πιθανότατα οι φοβίες δημιουργούνται με τον τρόπο της κλασικής εξαρτημένης μάθησης ή της ενεργους συντελεστικής ή αναφέρεται σε ψυχοδυναμικές θεωρίες, καταλαβαίνει κανείς άλλος τίποτα???

  5. #20
    Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    38
    Και επίσης προσοχή για λιγοκλοπή. Όταν αναφέρουμε κάτι που το έχει πει κάποιος άλλος πρέπει οπωσδήποτε να γράφουμε το όνομά του γιατί αλλιώς είναι λογοκλοπή. Και είναι κρίμα γιατί είναι πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου.

  6. #21
    Senior Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    13,021
    Εμμ εγω δεν καταλαβαινω...αλλα αν πχ σε τρομαζαν μικρο και σου λεγαν ιστοριες για ποντικια,φιδια κλπ πχ μην πηγαινεις στα χωραφια γιατι εχουν φιδια και...και..και... μαλλον λογικο ειναι να σου δημιουργηθει καποια φοβια σε σχεση με αυτα.
    Ενω παλι αν ειχες μια δυσαρεστη εμπειρια αν οντως σε δαγκωσε φιδι καπως ετσι το αντιλαμβανομαι.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

  7. #22
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    241
    sofiabi2, νομίζω ότι αναφέρεσαι στο μήνυμά μου, οπότε να θα σου απαντήσω ότι ανέφερα επιγραματικά 3 θεωρείες. Σίγουρα δεν είναι δυνατό να τις αναλύσουμε στο φόρουμ, αν όμως κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα, μπορεί να το ψάξει και να μάθει ή να ρωτήσει.
    Σίγουρα είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέτουμε το όνομα κάποιου που είπε κάτι, δυστυχώς όμως δεν το θυμάμαι. Παρόλα αυτά έγραψα ότι είναι θεωρεία κάποιου άλλου και όχι δικιά μου, οπότε δεν έκλεψα κάτι.

  8. #23
    Senior Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    13,021
    Ποιο ονομα να παραθεσεις...αν αναφερεσαι στο οτι καποιος ειχε μια τραγικη εμπειρια και αποκτησε την αντιστοιχη φοβια ή καποιος ετσι εμαθε απο το περιβαλλον του να φοβαται ορισμενα πραγματα...αυτες πρεπει να ειναι θεωριες πιο παλιες και...απο τη λασπη...θα μπορουσα να τα πω και εγω που δεν εχω καμμια εκπαιδευση.
    Εκτος αν δεν καταλαβα σωστα την επιστημονικη ορολογια.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

  9. #24
    Administrator
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Θεσσαλονίκη
    Posts
    1,033
    Δεν τίθεται θέμα αναφοράς της πηγής σε ένα επιγραμματικό μήνυμα 5 σειρών.
    Τίθεται θέμα υποχρεωτικής αναφοράς της πηγής όταν ένα κείμενο μεταφέρεται ολόκληρο και αυτούσιο. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται και έγγραφή άδεια από τον συγγραφέα ή τον εκδότη προκειμένου να γίνει σχετική αναφορά.

    Επί του θέματος, πολλές φορές ο εντοπισμός της αιτίας αποτελεί μια καλή πληροφορία, όχι όμως ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια θεραπεία.
    Η δουλειά γίνεται στο \"Εδώ και τώρα\".
    Η ΨΥχοθεραπεία, διαφόρων προσεγγίσεων, έχει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αποτελέσματα στις φοβικές καταστάσεις.
    Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

  10. #25
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    3,217
    Originally posted by Ylenthia
    Χαχαχα

    Kassi και να με πληρώνανε, χάπι για την εντομοφοβία μου δεν θα έπαιρνα...

    Προτιμώ να αντιμετωπίζω τα πράματα στην φυσιολογική τους μορφή...

    Τα φοβάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν πιστεύω πως ένα χάπι θα με κάνει να πάψω να τα φοβάμαι...

    Πάντως με έκανες και γέλασα...

    Χαχαχα
    Ευχαριστώ που εκτίμησες το χωρατό....Η εντομοφοβία ήταν από τις πρώτες και αγαπημένες μου.......Μιλάμε όμως ότι όσο αηδίαζα με αυτά τόσο αυτά με αγαπούσαν..

  11. #26
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    3,217

  12. #27
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    3,623
    Originally posted by alexis-30
    Υλένθια υπάρχει μία ενδιαφέρουσα εξελικτική θεωρεία για την εντομοφοβία, η οποία τη συνδέει με μία έμφυτη απεχθεια προς τα έντομα, καθώς αυτά συνδέονται με ασθένειες και το θάνατο. Δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος τη διατύπωσε ...

    Αυτή ακριβώς τη θεωρία δεν αναφέρει ο Keep Walking στο post ακριβώς πάνω από το δικό σου lol? Seligman κλπ?


    Ναι πιστεύω αυτή είναι η κυριότερη προσέγγιση. ‘Έχουμε φοβίες για ύψη, αράχνες , το σκοτάδι και τα φίδια (κα.) και όχι για αυτοκίνητα, καλώδια κλπ. (πράγματα που όμως είναι πολύ ποιο επικίνδυνα στη σημερινή ζωή!) γιατί αυτά τα πράγματα ήταν νούμερο-1 κίνδυνοι για τον προϊστορικό άνθρωπο. Μετά από εξελικτικές διαδικασίες φυσικής επιλογής, δημιουργηθήκαν κυκλώματα στον εγκέφαλο που με τη μορφή και μόνο η και την εμπειρία του συγκεκριμένου ερεθίσματος άμεσα πυροδοτούν τον φόβο (εγρήγορση, ώστε το πιθανό θύμα να…τρέξει ας πούμε!). Ίσως όλοι οι άνθρωποι έχουμε τέτοιες προδιαθέσεις και απλά σε κάποιους αυτή η γονιδιακη έκφραση ίσως είναι ποιο ευαίσθητη. Ίσως πάλι απλά να λυπεί στους ποιο πολλούς (λόγω αχρηστίας το γονίδιο μειώθηκε σταδιακά ) και έτσι αυτοί οι λίγοι που την έχουν και που κάποτε ήταν οι τυχεροί-αφού είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης-σήμερα είναι οι… «φοβικοί»!

    Σε κάθε περίπτωση, μια αρνητική εμπειρία με κάποιο από αυτά τα «κακά ερεθίσματα» (Κλασσική Παβλοφικη Μάθηση) μπορεί να ενεργοποιήσει το γονίδιο και να κάνει το άτομο με προδιάθεση να αναπτύξει αυτή τη φοβία, όπως ακριβώς και οι πίθηκοι του Seligman. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι μονοζυγωτικα δίδυμα που χωρίστηκαν μετά τη γέννα και μεγάλωσαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ανέπτυξαν ακριβώς τις ίδιες φοβίες. Σήμερα φυσικά τέτοιοι κίνδυνοι είναι κάπως σπάνιοι και τα μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άγχος χωρίς λόγο (εκτος φυσικά αν είσαι στην εξοχή…!), οδηγώντας σε μια ακόμη ψυχοπαθολογική κατηγοριοποίηση! Οι κάποτε τυχεροί έγιναν δυστυχώς άτυχοι την σήμερον ημέραν….


    Συμπεριφοριστικες τεχνικές όπως η «Συστηματική απευαισθητοποίηση» (έτσι λέγεται στα Αγγλικά τουλάχιστον! Από μόνο του το όνομα της θεραπείας βέβαια αποτελεί θεραπεία αφού όποιος εκπαιδεύεται στο να την πει γρήγορα, «γεμίζει» την προσοχή του με αυτό και ξεχνάει κάθε αρνητική σκέψη…την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος σκεφτεί κάτι κακό η αγχωθεί με κάτι, ας αρχίσει να επαναλαμβάνει την φράση με ακρίβεια 2 φόρες/second) φαίνεται να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Σε αυτές, ο ασθενής έρχεται σε σταδιακή επαφή με το αντικείμενο του φόβου του (π.χ. στις αράχνες). Έτσι πρώτα βλέπει φωτογραφίες, μετά βίντεο, μετά αρχίζει και πιάνει μοντέλα αραχνών, και μετά το real thing! Παράλληλα, η «κοινωνική μάθηση» και «μοντελοποίηση» (Bandura) μπορεί να βοηθήσει Έτσι ο ασθενής/πελάτης μπορεί να δει βίντεο από άλλα άτομα να επιτελούν την φοβική συμπεριφορά ώστε να «μάθει» την μη επικινδυνότητα της κατάστασης παίρνοντας κουράγιο και πηγαίνοντας «βουρ» για απευαισθητοποίηση! Επίσης αγχωλητικα (Βενζoδιαζεπινες) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίγο στην αρχή παράλληλα με την ψυχοθεραπεία ώστε να «χαλαρώσουν» ακόμα περισσότερο τον ασθενή (φυσικά τα αγχωλητικα από μόνα τους δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα, εκτός και αν ο ασθενής προτιμήσει να είναι μη αγχωμένος αλλά…εξαρτημένος&#823 0 Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής μαθαίνει να ελέγχει τον φόβο του. Παράλληλα υφίσταται και γνωστικό “coaching” από τον θεραπευτή όπου ο ασθενής (η μάλλον άτομο με προϊστορικά άχρηστα γονίδια που έχουν εκφραστεί) πρέπει να κατανοήσει τις μικρές πιθανότητες θνησιμότητας από τέτοια ερεθίσματα και ότι το extreme άγχος του συνεπάγεται από την σκέψη του και μόνο, σκέψεις που πρέπει να μάθει να ελέγχει.

    Σε περίπτωση που δεν πιάσει τίποτα από όλα αυτά και μιλάμε για τρομερό φόβο (μα καλά τόσο φοβητσιάρηδες?!) τότε η πανάκια για κάθε ασθένεια ευτυχώς υπάρχει…τα αντικαταθλιπτικά έρχονται to the rescue! Αυτά τα «dirty» φάρμακα που επιφέρουν μορφολογικές αλλαγές σε ολόκληρο το σεροτονεργικο σύστημα (μεγάλο μέρος τού εγκεφάλου που σχετίζεται με…γκουλπ…τα συναισθήματα, την αντίληψη, την μνήμη, την σκέψη και άλλες 1000+1 γνωστικές-θυμικές λειτουργίες!) κάνοντας πααρρααα πολλούς νευρώνες ποιο «ευαίσθητους» και «ζωηρούς», χρησιμοποιούνται σε όλες (!?) σχεδόν τις ψυχοπαθολογικές διαταραχές χωρίς καθαρό λογο και αιτία γιατί!. Γιατί οι «ζωηροί σεροτονεργικοι νευρώνες» κάνουν καλό! (είναι γνωστό ότι αυξημένη σεροτονεργικη δραστηριότητα σχετίζεται με εφορία και καταστολή των αρνητικών αισθήσεων, οπότε μπορούν να βοηθήσουν με τις πολύ μεγάλες αράχνες…η μάλλον με οποιοδήποτε πολύ μεγάλο κακό γενικά! ).Αλλά αφού πιάνει…πίστευε και μη ερεύνα!

  13. #28
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    1,024
    Αν κατάλαβα καλά εννοούμε πως ο φόβος πχ για τα φίδια είναι στα γονίδια??? Και δεν φοβόμαστε τα αμάξια γιατί αυτά δεν είναι στο γονιδίομα???
    Αντε τώρα να το πούμε αυτό σε κάποιον αυτόχθονα της ζούγκλας του Αμαζονίου (το μεσημεριανό του φαντάζομαι είναι φιδάκι φλαμπέ και το απογευματινό ζουζουνάκια σουπίτσα) που τον φέραμε και τον αφήσαμε μέσα στη μέση της 14 street της Νέας Υόρκης
    been good, been bad. WILL GO ON

  14. #29
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    3,217
    Originally posted by justme
    Αν κατάλαβα καλά εννοούμε πως ο φόβος πχ για τα φίδια είναι στα γονίδια??? Και δεν φοβόμαστε τα αμάξια γιατί αυτά δεν είναι στο γονιδίομα???
    Αντε τώρα να το πούμε αυτό σε κάποιον αυτόχθονα της ζούγκλας του Αμαζονίου (το μεσημεριανό του φαντάζομαι είναι φιδάκι φλαμπέ και το απογευματινό ζουζουνάκια σουπίτσα) που τον φέραμε και τον αφήσαμε μέσα στη μέση της 14 street της Νέας Υόρκης
    To DNA μας λες φταίει......Κοίτα αν γεννήθηκες στη ζούγκλα Αμαζονίου μάλλον ο φόβος για τα αμάξια θα βρισκόταν στο χρωμόσωμά σου......και όχι για τα φίδια γιατί απλά θα πέθαινες από ασιτία...

  15. #30
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    3,217
    Καλά δεν έπιασα και πολύ το άρθρο..Δηλαδή τι μου λένε;;Ότι πρέπει να αντιμετωπίσω την φοβία μου τρώγοντας το αντικείμενο του φόβου μου και πηγαίνοντας από δηλητηρίαση;;;;;Ο φόβος είναι φυσικό αντανακλαστικό σε κάτι που απειλεί την ακεραιότητά μας και η εγρήγορση που συνδέεται με αυτό χρησιμεύει στην επιβίωσή μας..Η φοβία είναι επίμονος φόβος που συνεχίζεται και μετά την έκθεσή μας στο φοβικό γεγονός..Και γιατί να αντιμετωπίσω την εντομοφοβία μου συμφιλιωνόμενη με την ιδέα ότι πάνω μου περπατάει η δηλητηριώδης αράχνη;;;;Να διορθώσω την παράλογη κοινωνιοφοβία μου που με κάνει δυσλειτουργικό ναι....Άλλο φοβία άλλο φόβος,καταλήγω...

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •