Results 31 to 45 of 57
Thread: Εντομοφοβία...
-
10-02-2008, 02:17 #31
Ασφαλή συμπεράσματα περί γονιδιώματος και συμπεριφοράς μάλλον την ερχόμενη δεκαετία θα έχουμε. Μέχρι τότε τα περί γονιδιώματος είναι υποθέσεις και μόνο.
(φυσικά μπορεί να έχω και άδικο αλλά τουλάχιστον εγώ δεν έχω ακούσει κάτι συγκεκριμένο)
Αλήθεια πως σου φαίνεται θεματοθέτρια αυτό με τα στάδια που περιγράφει ο petran???been good, been bad. WILL GO ON
- 10-02-2008, 02:17 #32
Originally posted by justme
Αν κατάλαβα καλά εννοούμε πως ο φόβος πχ για τα φίδια είναι στα γονίδια??? Και δεν φοβόμαστε τα αμάξια γιατί αυτά δεν είναι στο γονιδίομα???
Αντε τώρα να το πούμε αυτό σε κάποιον αυτόχθονα της ζούγκλας του Αμαζονίου (το μεσημεριανό του φαντάζομαι είναι φιδάκι φλαμπέ και το απογευματινό ζουζουνάκια σουπίτσα) που τον φέραμε και τον αφήσαμε μέσα στη μέση της 14 street της Νέας Υόρκης
Ενδιαφέρον πείραμα…άντε κάντο!
Σίγουρα δεν ξερώ ο άγριος της ζούγκλας τρώει αράχνες η αν φοβάται τα αυτοκίνητα, αλλά πάω στοίχημα με το συντηρητικό ποσοστό 1000%, ότι αν πας και του δήξεις φωτογραφίες ενώ του παίρνεις καρδιακό παλμό από μια ριγέ δηλητηριώδη αράχνη και από μια BMW, ο καρδιακός του παλμός θα ανεβεί στην πρώτη περίπτωση και πιθανότατα θα κατεβεί στην δεύτερη, και αυτό έστω για λίγο.
Δεν λέω ότι ο φόβος βρίσκεται μέσα στα γονίδια, αυτό είναι τεραστία παράφραση από αυτό που είπα. Κάποιες γονιδιακές εκφράσεις κάνουν κάποια κύτταρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον φόβο να είναι ΠΟΙΟ ευαίσθητα ως προς συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα συγκεκριμένα νευρωνικά κυκλώματα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την μάθηση που υφίσταται το άτομο. Έτσι οι άγριοι του Αμαζονίου, αν και μπορεί κάποιοι να έχουν το γονίδιο-φοβου για τις αράχνες, μέσα από την εξοικείωση με την ζούγκλα μαθαίνουν να μην γενικεύουν τον φόβο τους σε όλες τις αράχνες. Κάνουν δηλαδή «συστηματική απευαισθητοποίηση» από μονοί τους και από μικρή ηλικία.
Αντίθετα ο άνθρωπος της πόλης που δεν έχει hands-on-experience με αράχνες (σε φάση να τις πιάνει κλπ.) και έντομα γενικά, και που από μικρή ηλικία μαθαίνει να τα αποφεύγει (επειδή είναι βρώμικα κλπ) τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να γενικεύσει τον «γονιδιακο φόβο» του σε όλα τα ερεθίσματα της ίδιας κατηγορίας. That’s all!
Υ.Γ. Ο άγριος δεν ξέρω αν θα φοβηθεί τα αυτοκίνητα, αλλά θα προτιμήσω να μην εκλάβω γνώση ταινιών όπως ο «Ταρζαν στην Νεα Υορκη» στην υπόθεση μου και να εκτιμήσω με μια ουδέτερη κριτική στάση ότι δεν θα φοβηθεί!
10-02-2008, 02:34 #33
Originally posted by PETRAN
........
Έχουμε φοβίες για ύψη, αράχνες , το σκοτάδι και τα φίδια (κα.) και όχι για αυτοκίνητα, καλώδια κλπ. (πράγματα που όμως είναι πολύ ποιο επικίνδυνα στη σημερινή ζωή!) γιατί αυτά τα πράγματα ήταν νούμερο-1 κίνδυνοι για τον προϊστορικό άνθρωπο. ....
Δεν λέω ότι ο φόβος βρίσκεται μέσα στα γονίδια, αυτό είναι τεραστία παράφραση από αυτό που είπα. Κάποιες γονιδιακές εκφράσεις κάνουν κάποια κύτταρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον φόβο να είναι ΠΟΙΟ ευαίσθητα ως προς συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα συγκεκριμένα νευρωνικά κυκλώματα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την μάθηση που υφίσταται το άτομο. Έτσι οι άγριοι του Αμαζονίου, αν και μπορεί κάποιοι να έχουν το γονίδιο-φοβου για τις αράχνες, μέσα από την εξοικείωση με την ζούγκλα μαθαίνουν να μην γενικεύουν τον φόβο τους σε όλες τις αράχνες. Κάνουν δηλαδή «συστηματική απευαισθητοποίηση» από μονοί τους και από μικρή ηλικία.
όπως και εμείς κάνουμε με τα αμάξια......... σωστά???
Αντίθετα ο άνθρωπος της πόλης που δεν έχει hands-on-experience με αράχνες (σε φάση να τις πιάνει κλπ.) και έντομα γενικά, και που από μικρή ηλικία μαθαίνει να τα αποφεύγει (επειδή είναι βρώμικα κλπ) τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να γενικεύσει τον «γονιδιακο φόβο» του σε όλα τα ερεθίσματα της ίδιας κατηγορίας.
Aκριβώς το ίδιο παθαίνει και ο ζουγκλάνθρωπος όταν τα βλέπει εκείνα τα φτερωτά πουλιά που βγάζουν καπνο σωστά???
That’s all!
Μάθηση λοιπόν και περιβάλλον in a nutshell και όχι προιστορικά αποτυπώματα φόβου στο DNA μας η αραχνοφοβία....
Υ.Γ. Ο άγριος δεν ξέρω αν θα φοβηθεί τα αυτοκίνητα, αλλά θα προτιμήσω να μην εκλάβω γνώση ταινιών όπως ο «Ταρζαν στην Νεα Υορκη» στην υπόθεση μου και να εκτιμήσω με μια ουδέτερη κριτική στάση ότι δεν θα φοβηθεί!
Δεν χρειάζεται να δεις καμιά ταινία για να εκτιμήσεις ότι κάτι που μπορεί και να σε σκοτώσει και να σε τραυματίσει ΑΝ σου είναι άγνωστο το φοβάσαι .......... και αυτό είναι φυσιολογικόbeen good, been bad. WILL GO ON
10-02-2008, 02:41 #34
........
Έχουμε φοβίες για ύψη, αράχνες , το σκοτάδι και τα φίδια (κα.) και όχι για αυτοκίνητα, καλώδια κλπ. (πράγματα που όμως είναι πολύ ποιο επικίνδυνα στη σημερινή ζωή!) γιατί αυτά τα πράγματα ήταν νούμερο-1 κίνδυνοι για τον προϊστορικό άνθρωπο. ....
Αντίθετα ο άνθρωπος της πόλης που δεν έχει hands-on-experience με αράχνες (σε φάση να τις πιάνει κλπ.) και έντομα γενικά, και που από μικρή ηλικία μαθαίνει να τα αποφεύγει (επειδή είναι βρώμικα κλπ) τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να γενικεύσει τον «γονιδιακο φόβο» του σε όλα τα ερεθίσματα της ίδιας κατηγορίας.
Aκριβώς το ίδιο παθαίνει και ο ζουγκλάνθρωπος όταν τα βλέπει εκείνα τα φτερωτά πουλιά που βγάζουν καπνο σωστά???
That’s all!
Μάθηση λοιπόν και περιβάλλον in a nutshell και όχι προιστορικά αποτυπώματα φόβου στο DNA μας η αραχνοφοβία....
Δεν χρειάζεται να δεις καμιά ταινία για να εκτιμήσεις ότι κάτι που μπορεί και να σε σκοτώσει και να σε τραυματίσει ΑΝ σου είναι άγνωστο το φοβάσαι .......... και αυτό είναι φυσιολογικό
10-02-2008, 02:51 #35
Originally posted by Kassi
........
χεχε...Πάντα υπάρχει ο φόβος του αγνώστου..Αλλά άλλο φόβος και άλλο φοβία:παθολογική κατάσταση......
Η φοβία, η ποθολογική κατάσταση, μάλλον (και χωρίς να έχω καμία ειδική γνώση) θα έχει με τον εγκέφαλο και την υπερέκριση ουσιών εκεί αλλά αν αλλάξει το παιχνίδι και το ΑΓΝΩΣΤΟ γίνει γνωστό.........τσούπ its a whole new game.... δεν υπάρχει ο φόβος ώστε να εξελιχθεί σε φοβία......been good, been bad. WILL GO ON
10-02-2008, 02:56 #36
........
That’s all!
1)Άλλο κάποιος να φοβηθεί κάτι και άλλο να έχει φοβία με κάτι. Ο ζουγκλανθρωπος μπορεί να φοβηθεί ένα αεροπλάνο επιδει κάνει «τρομακτικό» (!) θόρυβο η επειδή η τεραστία όψη του αυξάνεται με ταχύτητα στο οπτικό πεδίο και μάλλον υπάρχουν γονίδια που είναι ευαίσθητα σε…πολύ δυνατούς θορύβους και σε απότομες αυξήσεις των όψεων…δηλαδή ακόμα και εγώ θα φοβόμουνα αν ένα αεροπλάνο πετούσε χαμηλά από πάνω μου!.( Ένας φίλος μου μάλιστα είχε την εξής πτυχιακή. Πρόβαλε ήχους σε διαφορά decibel σε ανθρώπους και οι φυσιολογικοί δείκτες του άγχους-όπως ο καρδιακός παλμός- πάντα ανέβαιναν πάνω από συγκεκριμένα decibel και ιδιαίτερα όταν αυτοί οι ήχοι ήταν δυσαρμονικοί. Αυτό ακόμα και όταν οι άνθρωποι ήταν ενήμεροι για τον επικείμενο ήχο ) και άλλο να έχει φοβία με αεροπλάνα! Για να έιχε κάποιος φοβία με αεροπλάνα θα σήμαινε ότι με ένα μοντελάκι αεροπλάνου play-mobil και με ότι γενικά έχει σχέση με αεροπλάνα θα άρχιζε να φοβάται,, ακόμα και με την απλή σκέψη ενός αεροπλάνου. Η φοβία δηλαδή είναι «παράλογος φόβος» αφού είναι φόβος χωρίς την ύπαρξη του ερεθίσματος.
2) Δεν έχουμε evidence ότι ζουγκλανθρωποι έχουν φοβίες με αεροπλάνα εκτός από το Hollywood (που δεν είναι πολύ καλό evidence&#8230.
3) Η συγκεκριμένη υπόθεση στηρίζεται σε μεγάλο αριθμό πειραμάτων και ερευνών γενικά. Δες αυτά που αναφερθήκαν πριν για τα πειράματα του Seligman και για τα μονοζυγοτικα δίδυμα. Αυτές τις θεωρίες δεν τις βγάζει κάποιος έτσι από το μυαλό του χωρίς back-up…
4) In a nutshell , όχι περιβάλλον μονό (αυτές πραγματικά είναι παλιές θεωρίες ψυχολογίας) αλλά πολύπλοκη αμφίδρομη αλληλεπίδραση γονιδιοματος και περιβάλλοντος.
10-02-2008, 03:09 #37
........
χεχε...Πάντα υπάρχει ο φόβος του αγνώστου..Αλλά άλλο φόβος και άλλο φοβία:παθολογική κατάσταση......
Η φοβία, η ποθολογική κατάσταση, μάλλον (και χωρίς να έχω καμία ειδική γνώση) θα έχει με τον εγκέφαλο και την υπερέκριση ουσιών εκεί αλλά αν αλλάξει το παιχνίδι και το ΑΓΝΩΣΤΟ γίνει γνωστό.........τσούπ its a whole new game.... δεν υπάρχει ο φόβος ώστε να εξελιχθεί σε φοβία......
10-02-2008, 03:13 #38
........
Η φοβία, η ποθολογική κατάσταση, μάλλον (και χωρίς να έχω καμία ειδική γνώση) θα έχει με τον εγκέφαλο και την υπερέκριση ουσιών εκεί αλλά αν αλλάξει το παιχνίδι και το ΑΓΝΩΣΤΟ γίνει γνωστό.........τσούπ its a whole new game.... δεν υπάρχει ο φόβος ώστε να εξελιχθεί σε φοβία......
10-02-2008, 03:19 #39
1)Άλλο κάποιος να φοβηθεί κάτι και άλλο να έχει φοβία με κάτι. Ο ζουγκλανθρωπος μπορεί να φοβηθεί ένα αεροπλάνο επιδει κάνει «τρομακτικό» (!) θόρυβο η επειδή η τεραστία όψη του αυξάνεται με ταχύτητα στο οπτικό πεδίο και μάλλον υπάρχουν γονίδια που είναι ευαίσθητα σε…πολύ δυνατούς θορύβους και σε απότομες αυξήσεις των όψεων…δηλαδή ακόμα και εγώ θα φοβόμουνα αν ένα αεροπλάνο πετούσε χαμηλά από πάνω μου!.( Ένας φίλος μου μάλιστα είχε την εξής πτυχιακή. Πρόβαλε ήχους σε διαφορά decibel σε ανθρώπους και οι φυσιολογικοί δείκτες του άγχους-όπως ο καρδιακός παλμός- πάντα ανέβαιναν πάνω από συγκεκριμένα decibel και ιδιαίτερα όταν αυτοί οι ήχοι ήταν δυσαρμονικοί. Αυτό ακόμα και όταν οι άνθρωποι ήταν ενήμεροι για τον επικείμενο ήχο ) και άλλο να έχει φοβία με αεροπλάνα! Για να έιχε κάποιος φοβία με αεροπλάνα θα σήμαινε ότι με ένα μοντελάκι αεροπλάνου play-mobil και με ότι γενικά έχει σχέση με αεροπλάνα θα άρχιζε να φοβάται,, ακόμα και με την απλή σκέψη ενός αεροπλάνου. Η φοβία δηλαδή είναι «παράλογος φόβος» αφού είναι φόβος χωρίς την ύπαρξη του ερεθίσματος.
Ωραία, έγινε μία πτυχιακή που αποδικνύει ότι ο θόρυβος πάνω από κάποια decibel ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και ως ενόχληση. Και με την ενόχληση ανεβαίνουν οι παλμοί. Δεν χρειάζεται να το ονομάσουμε φοβο ή φοβία. Αλλά τελικά η αιτία για την παθολογική φοβία είναι ...............??????
2) Δεν έχουμε evidence ότι ζουγκλανθρωποι έχουν φοβίες με αεροπλάνα εκτός από το Hollywood (που δεν είναι πολύ καλό evidence&#8230.
Υπάρχουν όμως evidence για τον φόβο και το άγνωστο.
3) Η συγκεκριμένη υπόθεση στηρίζεται σε μεγάλο αριθμό πειραμάτων και ερευνών γενικά. Δες αυτά που αναφερθήκαν πριν για τα πειράματα του Seligman και για τα μονοζυγοτικα δίδυμα. Αυτές τις θεωρίες δεν τις βγάζει κάποιος έτσι από το μυαλό του χωρίς back-up…
Επειδή δεν τα ξέρω ας μη πω κάτι αλλά πληροφοριακά οι έρευνες έγιναν εν έτος?
4) In a nutshell , όχι περιβάλλον μονό (αυτές πραγματικά είναι παλιές θεωρίες ψυχολογίας) αλλά πολύπλοκη αμφίδρομη αλληλεπίδραση γονιδιοματος και περιβάλλοντος.
Δεν διαφωνούμε στο ότι ο εγκέφαλός μας έχει τους τρόπους να μας προστατεύει από τους κινδύνους. Δεν διαφωνούμε στο ότι ο εγκέφαλος δέχεται από το περιβάλλον τα ερεθίσματα και αντιδρά σε αυτά. (αυτό είναι μονόδρομη επίδραση..... για το αμφίδρομη δεν ξέρω εγώ το γονιδίωμα να επιδρά στο περιβάλλον) Πάνως σε αυτό διαφώνησα εξαρχής.Originally posted by PETRAN
........
[/quote]been good, been bad. WILL GO ON
10-02-2008, 03:53 #40
Ωραία, έγινε μία πτυχιακή που αποδικνύει ότι ο θόρυβος πάνω από κάποια decibel ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και ως ενόχληση. Και με την ενόχληση ανεβαίνουν οι παλμοί. Δεν χρειάζεται να το ονομάσουμε φοβο ή φοβία. Αλλά τελικά η αιτία για την παθολογική φοβία είναι ...............??????
Υπάρχουν όμως evidence για τον φόβο και το άγνωστο.
Επειδή δεν τα ξέρω ας μη πω κάτι αλλά πληροφοριακά οι έρευνες έγιναν εν έτος?
Δεν διαφωνούμε στο ότι ο εγκέφαλός μας έχει τους τρόπους να μας προστατεύει από τους κινδύνους. Δεν διαφωνούμε στο ότι ο εγκέφαλος δέχεται από το περιβάλλον τα ερεθίσματα και αντιδρά σε αυτά. (αυτό είναι μονόδρομη επίδραση..... για το αμφίδρομη δεν ξέρω εγώ το γονιδίωμα να επιδρά στο περιβάλλον) Πάνως σε αυτό διαφώνησα εξαρχής.Originally posted by PETRAN
........
1)Ανέφερα την πτυχιακή και εγώ για να αναφέρω την διαφορά μεταξύ φόβου και φοβίας που είπες με τον ζουγκλανθρωπο που έχει φοβία με τα αεροπλάνα…
2)Υπάρχουν evidence για τον «φόβο» και το «Άγνωστο»? Δεν το πιασα αυτό...ο ζουγκλανθρωπος δεν νομίζω να έχει τον αφηρημένο φόβο του αγνώστου σε περίπτωση που δει ένα αεροπλάνο να πετά σε χαμηλή πτήση, αλλά τον φόβο ότι κάτι μεγάλο μπορεί να έρθει κατά πάνω του να τον σκοτώσει! (μια αντίδραση που θα έχουμε όλοι!). Αυτό επίσης δεν σημαίνει ότι ένας ζουγκλανθρωπος θα φοβηθεί με τα αυτοκίνητα. Αυτό πραγματικά είναι παραλογή υπόθεση που βγαίνει έτσι στο ντούκου επειδή «φαίνεται λογικοφανης». Ότι είναι λογικοφανες δεν είναι και λογικό ούτε και πραγματικό. Ο ήλιος φαίνεται να γυρνάει γύρω από την γη και όχι το αντίθετο αλλά δεν είναι έτσι. Η λογική των ανθρώπων δεν είναι καθόλου λογική, αλλά ένα μείγμα υποθέσεων που βγαίνει από γνώσεις, απόψεις, ακόμα και στερεότυπα και πεποιθήσεις. Μπορεί σε σενα να «φαντάζει» (προσοχή είναι μια φαντασίωση) λογικό ο ζουγκλανθρωπος να φοβηθεί τα αυτοκίνητα στην πόλη αλλά σε μένα καθόλου. Επίσης να θυμίσουμε ότι «φοβηθεί» όχι το ίδιο με «φοβία». Δηλαδή όταν ο ζουγκλανθρωπος αντικρίσει τα αυτοκίνητα και φοβηθεί αλλά αμέσως καταλάβει ότι δεν του επιτίθενται αλλά κινούνται με κάποια τάξη άσχετη ως προς αυτόν, δεν θα συνεχίσει να φοβάται και μετά στην ζούγκλα, τρέμοντας κάθε φορά που φέρνει στο μυαλό του αυτοκίνητα. Ο λόγος που οι άνθρωποι τρέμουν τις αράχνες ακόμα και στην απουσία τους, είναι επειδή ο εγκέφαλος τους είναι στην τσίτα σε σχέση με τα συγκεκριμένα ερεθίσματα. ΝΑΙ μπορεί να ξεμάθει αλλά θέλει πολύ ποιο πολύ δουλειά σε σχέση με μια απλή παρατήρηση όπως «α, δεν μου επιτίθενται» (και που πιθανώς έκανε ο ζουγκλανθρωπος με τα αυτοκίνητα)
3) Τι σημασία έχει η ημερομηνία αφού αποδυκνιουν κάτι που μετέπειτα έρευνες επιβεβαίωσαν? Η ημερομηνία και μόνο είναι πολύ χασάπικος τρόπος να βγάλεις συμπεράσματα για μια έρευνα θα έλεγα λολ !
4) Τα γονίδια επηρεάζουν το περιβάλλον μέσω της συμπεριφοράς. Έχεις μια τάση να φοβάσαι τις αράχνες, επηρεάζεις το περιβάλλον σου ασκώντας συμπεριφορά που αποφεύγει τις αράχνες (αποφεύγοντας έτσι καταστάσεις). Στην συνέχεια αυτή η συμπεριφορά σου σε κάνει να δρας σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα που αλλάζουν την γονιδιακη έκφραση, οδηγώντας σε παραπάνω συμπεριφορές και ουτο καθ εξης.
Δεν καταλαβαίνω γιατί ξινίζεις τόσο με τον προϊστορικό άνθρωπο. Οι φοβίες δεν υπάρχουν λογο του προϊστορικού ανθρώπου (σορρυ αν παραφραστικε έτσι), αλλά και σε πολλυυυ μακρινούς προγόνους του. Τα πειράματα του Seligman έγιναν σε πιθήκους οπότε καταλαβενεις. Δεν αναφέρω ολη την έρευνα διάβασε την στην πρώτη σελίδα. Προφανώς υπάρχουν φοβίες με αυτά γιατί είναι προϊόν εκκατομυριων ετών εξέλιξης οπου συνυπήρχαν οι αράχνες, το σκοτάδι κλπ. με τα ανώτερα θηλαστικά. Ο χρόνος του μοντέρνου πολιτισμού δεν είναι αρκετός για να οδηγήσει σε μοντέρνες φοβίες αλλά ίσως στο μέλλον υπάρξουν και αυτές.
10-02-2008, 04:25 #41
4) Τα γονίδια επηρεάζουν το περιβάλλον μέσω της συμπεριφοράς. Έχεις μια τάση να φοβάσαι τις αράχνες, επηρεάζεις το περιβάλλον σου ασκώντας συμπεριφορά που αποφεύγει τις αράχνες (αποφεύγοντας έτσι καταστάσεις). Στην συνέχεια αυτή η συμπεριφορά σου σε κάνει να δρας σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα που αλλάζουν την γονιδιακη έκφραση, οδηγώντας σε παραπάνω συμπεριφορές και ουτο καθ εξης.
Δεν καταλαβαίνω γιατί ξινίζεις τόσο με τον προϊστορικό άνθρωπο. Οι φοβίες δεν υπάρχουν λογο του προϊστορικού ανθρώπου (σορρυ αν παραφραστικε έτσι), αλλά και σε πολλυυυ μακρινούς προγόνους του. Τα πειράματα του Seligman έγιναν σε πιθήκους οπότε καταλαβενεις. Δεν αναφέρω ολη την έρευνα διάβασε την στην πρώτη σελίδα. Προφανώς υπάρχουν φοβίες με αυτά γιατί είναι προϊόν εκκατομυριων ετών εξέλιξης οπου συνυπήρχαν οι αράχνες, το σκοτάδι κλπ. με τα ανώτερα θηλαστικά. Ο χρόνος του μοντέρνου πολιτισμού δεν είναι αρκετός για να οδηγήσει σε μοντέρνες φοβίες αλλά ίσως στο μέλλον υπάρξουν και αυτές.
Νομίζω πως τάση να φοβάται κάποιος τις αράχνες δεν υπάρχει. Ουτε τα έντομα. (δεν έχω δει κανένα μωρό να κάνει σαν τρελλό από φόβο βλέποντας κάποιο έντομο. Αντίθετα ξέρω πολλούς μεγάλους που τουλάχιστον τα φοβούνται) Τον φόβο ή την φοβία για τα έντομα την αναπτύσεις ανάλογα με το περιβάλλον που μεγαλώνεις και τα ερεθίσματα σου.
Με την εξελικτική θεωρία και την αποτύπωση φόβων στο DNA δεν μπορούν να ερμηνευθούν \"σύγχρονες\" φοβίες και φόβοι όπως του αεροπλάνου εκτός άμα το τραβήξεις σε αποτυπωμένο φόβο θορύβου ή ταχύτητας ή κάτι άλλο. (αλλά τραβώντας το σεντόνι αυτό ξεχειλώνει μέχρι κάποιο σημείο...... λολ)
Εδιτ: (τώρα που βρήκα τσιγάρα και ξαναλειτουργώ).... ο ζουγκλάνθρωπος την φοβία ή τον φόβο για τα αυτοκίνητα υποθέτω (σωστά το λές) θα την αποκτήσει αφού θα δει και καμμιά δεκαριά (αν είναι μικρός μπορεί και ένα να αρκεί) φιλμάκια από εκείνα που σου δείχνουν τι φταίει για τα ατυχήματα και πόσοι νεκροί βγαίνουν κάθε μέρα από την άσφαλτο και μετά αναγκαστεί να περάσει και από καμιά διασταύρωση. Μπορεί βεβαίως να υποθέσει (για υποθέσεις μιλάμε) ότι δεν θα φοβηθεί ή δεν θα αποκτήσει καμιά φοβία για τα αυτοκίνητα και θα τα αντιμετωπίσει σαν κάτι φυσιολογικό..... σαν αλογάκια πχbeen good, been bad. WILL GO ON
10-02-2008, 04:26 #42
Ποιός να το έλεγε στη θεματοθέτρια τι θα έχει να διαβάσει και να το πίστευε..........
been good, been bad. WILL GO ON
10-02-2008, 10:07 #43
Και επίσης προσοχή για λιγοκλοπή. Όταν αναφέρουμε κάτι που το έχει πει κάποιος άλλος πρέπει οπωσδήποτε να γράφουμε το όνομά του γιατί αλλιώς είναι λογοκλοπή. Και είναι κρίμα γιατί είναι πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phobia
Συνηθως αναφερω τις πηγες μου στην προκειμενη το ξεχασα sorry.
It is generally accepted that phobias arise from a combination of external events and internal predispositions. In a famous experiment, Martin Seligman used classical conditioning to establish phobias of snakes and flowers. The results of the experiment showed that it took far fewer shocks to create an adverse response to a picture of a snake than to a picture of a flower, leading to the conclusion that certain objects may have a genetic predisposition to being associated with fear[3]. Many specific phobias can be traced back to a specific triggering event, usually a traumatic experience at an early age. Social phobias and agoraphobia have more complex causes that are not entirely known at this time. It is believed that heredity, genetics, and brain chemistry combine with life-experiences to play a major role in the development of anxiety disorders and phobias.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
10-02-2008, 11:58 #44
Petran, καταρχάς το κείμενο του keep αναρτήθηκε ενώ έγραφα το δικό μου γιαυτό και δεν το είχα δει (διευκρίνηση). Χαίρομαι που εσύ γνωρίζεις τη θεωρεία, και έδωσες περισσότερες πληροφορίες γιαυτήν. Οι φόβοι φαίνεται να συνδέονται με το εξελικτικό μας παρελθόν, όμως οι φοβίες είναι κάτι διαφορετικό από το φόβο. Οι έρευνες δείχνουν (όχι όλες αλλά αρκετές) ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη φυσιολογική ενεργοποίηση ανάμεσα σε άτομα που που έχουν κάποια αγχώδη ή φοβική διαταραχή και σε αυτά που δεν έχουν, οπότε υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που ίσως είναι πιο σημαντικές. Τα γονίδια μπορεί να δημιουργούν προδιάθεση, αλλά η κρίσιμη μεταβλητή είναι κατά τη γνώμη μου το περιβάλλον.
γιατί δε γράφεις και στο δίπλα φόρουμ για όλα αυτά;
10-02-2008, 15:59 #45
Αν ήξερα σε τι πανικό θα μπείτε όλοι για το θέμα δεν ξέρω αν θα το έθετα...χεχεχε
Πολύ έξυπνος ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα αλλά κάπου εδώ θα συμφωνήσω με την Kassi...
Άλλο πράμα ο φόβος και άλλο η φοβία...
Ακόμη και αν η εντομοφοβία μπορεί να βασίζεται στην περιγραφή που κάνεις,θα πρέπει να σκεφτούμε και κάποια μικροπράματα...
Γιατί ας πούμε κάποιος εντομοφοβικός,ας μου επιτραπεί ο όρος, δεν φοβάται απαρραίτητα όλα τα έντομα και κάποιος άλλος δεν αντέχει ούτε τις μύγες...
Πως εξηγείται αυτό;
Γιατί επίσης να μην φοβόμαστε κάτι πιο επικίνδυνο όπως τα ερπετά;(προσωπικά λατρεύω τα φίδια)θεωρείται πως είναι πολύ πιο επικίνδυνα και ορισμένα από αυτά μπορούν να μας αφαιρέσουν ίσως και τη ζωή...
Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω πως \"γονιδιακά\" δεν ανέχομαι να δω μπροστά μου μια μύγα...χεχεχε
Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις σε τι πράμα αναφέρομαι...
Όλα αυτά που ανέφερες είναι πιθανότατα σωστά για εκείνον που τα σκέφτηκε αλλά για μένα που έχω το πρόβλημα κάπου μου αφήνουν κενά...
Το τραγικό είναι(για να σε βοηθήσω να καταλάβεις)πως από όλα τα έντομα δεν φοβάμαι καθόλου και δεν σιχαίνομαι τις αράχνες...
Έχω πιάσει τον εαυτό μου να περπατάει επάνω μου αράχνη και να νιώθω πολύ χαρούμενη που παρατηρώ ένα πλάσμα σαν και αυτό...
Από την άλλη αν πετάξει μύγα στο μισό μέτρο από εμένα, παγώνω και μουδιάζω και κοντεύω να βάλω τα κλάμματα...
Άρα δεν είναι φόβος,γιατί για μένα ο φόβος είναι κάτι γενικό...Θα φοβόμουν δλδ όλα τα έντομα,δίχως εξαιρέσεις...
Είναι φοβία,εστιάζεται σε έντομα που μόλις τα δω μου προκαλούν πανικό...
Γιατί λοιπόν ενώ όλα τα άλλα με κάνουν να τρέμω, οι αράχνες μου φαίνονται όντα ζηλευτά;
Αποστολή χειρόγραφου γραμματος
21-07-2025, 18:22 in Σχέσεις και Επικοινωνία