ΟΤΑΝ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 29
    Senior Member

ΟΤΑΝ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ

Καλημέρα σε όλους.
    Θα ηθελα την γνωμη σας: Ειμαι ατομο με υπερβολικη ενσυναίσθηση σε βαθμό που μου κανει κακό...
    Στεναχωριεμαι για το παραμικρό που συμβαινει στους γυρω μου, ταυτίζομαι τοσο πολυ με αυτον που πασχει , που υποφερω... εχω φτασει σε σημειο να μην βλέπω ειδησεις, να μη θέλω να ενημερωνομαι για τιποτε δυσαρεστο, οσο αυτο ειναι εφικτο βεβαια.. ειναι σαν καθε καταστροφη και στεναχωρια των αλλων να την βιωνω εγω...Δεν θυμαμαι παλαιοτερα να διεθετα την ενσυναισθηση σε τοσο μεγαλο βαθμο..αραγε χειροτερευει οσο περνουν τα χρονια?? Τωρα ειμαι 50..Υπαρχει αραγε καποια σωτηρια η ειμαι καταδικασμενη να υποφερω ολο και πιο πολυ?? Σημειωνω πως λενε πως η ενσυναισθηση (Empathy) ειναι "προνομιο" κυριως των γυναικων... επισης υποθετω πως σχετιζεται με την χαμηλη αυτοεκτιμηση την οποια και αυτη τυγχανει να διαθετω στο μεγιστο βαθμο...

Senior Member
    Quote Originally Posted by ΕΛΠΙΔΑΨ View Post
    Καλημέρα σε όλους.
    Θα ηθελα την γνωμη σας: Ειμαι ατομο με υπερβολικη ενσυναίσθηση σε βαθμό που μου κανει κακό...
    Στεναχωριεμαι για το παραμικρό που συμβαινει στους γυρω μου, ταυτίζομαι τοσο πολυ με αυτον που πασχει , που υποφερω... εχω φτασει σε σημειο να μην βλέπω ειδησεις, να μη θέλω να ενημερωνομαι για τιποτε δυσαρεστο, οσο αυτο ειναι εφικτο βεβαια.. ειναι σαν καθε καταστροφη και στεναχωρια των αλλων να την βιωνω εγω...Δεν θυμαμαι παλαιοτερα να διεθετα την ενσυναισθηση σε τοσο μεγαλο βαθμο..αραγε χειροτερευει οσο περνουν τα χρονια?? Τωρα ειμαι 50..Υπαρχει αραγε καποια σωτηρια η ειμαι καταδικασμενη να υποφερω ολο και πιο πολυ?? Σημειωνω πως λενε πως η ενσυναισθηση (Empathy) ειναι "προνομιο" κυριως των γυναικων... επισης υποθετω πως σχετιζεται με την χαμηλη αυτοεκτιμηση την οποια και αυτη τυγχανει να διαθετω στο μεγιστο βαθμο...
    καλημερα ελπιδα.
    δεν νομιζω οτι αυτο που περιγραφεις ειναι ενσυναισθηση.
    η ενσυναισθηση ειναι θετικο χαρακτηριστικο.
    ειναι η ικανοτητα να καταλαβεις τον αλλον "μπαινοντας" στην θεση του και να του συμπαρασταθεις. ΟΧΙ το να μπεις κυριολεκτικα στην θεση του και να υποφερεις αντι γι αυτον η και περισσοτερο απο αυτον...
    εσυ περιγραφεις μια λειτουργια που σου μπλοκαρει την ζωη.
    νομιζω οτι πρεπει να απευθυνθεις σε καποιον ειδικο.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Remedy View Post
    καλημερα ελπιδα.
    δεν νομιζω οτι αυτο που περιγραφεις ειναι ενσυναισθηση.
    η ενσυναισθηση ειναι θετικο χαρακτηριστικο.
    ειναι η ικανοτητα να καταλαβεις τον αλλον "μπαινοντας" στην θεση του και να του συμπαρασταθεις. ΟΧΙ το να μπεις κυριολεκτικα στην θεση του και να υποφερεις αντι γι αυτον η και περισσοτερο απο αυτον...
    εσυ περιγραφεις μια λειτουργια που σου μπλοκαρει την ζωη.
    νομιζω οτι πρεπει να απευθυνθεις σε καποιον ειδικο.
    Καλημερα, σε ευχαριστω για την επικοινωνια..Ισως δεν το διατυπωσα σωστα..ηταν και περασμενη η ωρα αλλα οπως τα γραφω ειναι...Εχω παει σε ειδικο για το συγκεκριμενο θεμα και για πολλα αλλα επι 5 χρονια..η διαγνωση του ηταν empathy σε υπερβολικο βαθμο που οπως πολυ σωστα ειπες μου μπλοκαρει την ζωη..ισως ακογεται υπερβολικο, αλλα δυστυχως μου συμβαινει...ειναι αληθινο ολο αυτο.

Senior Member
    Καλημερα, σε ευχαριστω για την επικοινωνια..Ισως δεν το διατυπωσα σωστα..ηταν και περασμενη η ωρα αλλα οπως τα γραφω ειναι...Εχω παει σε ειδικο για το συγκεκριμενο θεμα και για πολλα αλλα επι 5 χρονια..η διαγνωση του ηταν empathy σε υπερβολικο βαθμο που οπως πολυ σωστα ειπες μου μπλοκαρει την ζωη..ισως ακογεται υπερβολικο, αλλα δυστυχως μου συμβαινει...ειναι αληθινο ολο αυτο.
    και βεβαια ειναι αληθινο, αλλα εδω το θεμα δεν ειναι η ενσυναισθηση αλλα το ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ.
    και το αγχος οταν ειναι ελεγχομενο ειναι βοηθητικο και δημιουργικο, οταν γινεται διαταραχη, παμε στον γιατρο.
    αυτο λεω.
    Ο,ΤΙ μας μπλοκαρει και μας κανει δυσλειτουργικους δεν ειναι ενα καλο χαρακτηριστικο αλλα ακτι που θελει πλεον διαχειριση..
    γιατι σταματησες τον ειδικο? δεν σε βοηθησε?

Senior Member
    Quote Originally Posted by Remedy View Post
    Ο,ΤΙ μας μπλοκαρει και μας κανει δυσλειτουργικους δεν ειναι ενα καλο χαρακτηριστικο αλλα ακτι που θελει πλεον διαχειριση..
    γιατι σταματησες τον ειδικο? δεν σε βοηθησε?
    Πολυ σωστα τα λες και σε ευχαριστω..πηγαινα συστηματικα σε ψυχολογο για 5 χρονια και με βοηθησε πολυ..
    Για οικονομικους και διαφορους αλλους λογους πηγαινω πλεον αραια μια στις τοσες...αλλα αυτο δεν με βοηθαει καθολου...μαλλον με κανει χειροτερα...ομως η αληθεια ειναι οτι ενω διαγνωσε το προβλημα της υπερβολικης ενσυναισθησης μαλλον δεν ασχοληθηκαμε αρκετα με αυτο...εχω και διαφορα αλλα πολυ πιο δυσκολα βλεπεις...μου εδωσες ιδεα μηπως παω και συζητησω το συγκεκριμενο...σ ευχαριστω πολυ.

Senior Member
    Έχετε αναλύσει τους λόγους που νιώθεις έτσι; Όταν μου απαντήσεις ίσως να μπορώ να βοηθήσω μιας και ταυτίζομαι.

Senior Member
    Quote Originally Posted by deep View Post
    Έχετε αναλύσει τους λόγους που νιώθεις έτσι; Όταν μου απαντήσεις ίσως να μπορώ να βοηθήσω μιας και ταυτίζομαι.
    ...οχι και εχεις δικιο, θα προσπαθησω να το κανω...υποθετω πως ολη αυτη η ταυτιση γινεται αυτοματα.. εσυ εχεις αναλυσει τους δικους σου λογους?? . ευχαριστω

Senior Member
    Θα σου απαντήσω αναλυτικά το βραδάκι ή αύριο :)

Senior Member
    Θα σου απαντήσω αναλυτικά το βραδάκι ή αύριο :)
    οκ, οποτε και αν μπορεσεις, χωρις πιεση..σε ευχαριστω πολυ :)

Senior Member
    Καλησπέρα αγαπητή θεματοθέτρια....

Το πρόβλημα της ενσυναίσθησης όπως το λες και της ταύτισης ξεκινάει από την μεγάλη ευαισθησία και τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα που έχουμε μερικοί άνθρωποι.
    Η ευαισθησία λοιπόν δεν είναι κάτι που μπορούμε να την αποφύγουμε γιατί ξεκινάει από το νευρικό σύστημα,από την δόμηση που έχει δηλαδή ο οργανισμός μας!

Μπορούμε όμως να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα που μας προκαλούνται από τα διάφορα ερεθίσματα και κυρίως να αποφεύγουμε τις συγκινητικές καταστάσεις.
    Είμαι και εγώ ευαίσθητο άτομο και καταλαβαίνω περίπου τι εννοείς.

Η πολύ ευαισθησία βέβαια δεν έκανε καλό σε κανέναν!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Diana1982 View Post

Το πρόβλημα της ενσυναίσθησης όπως το λες και της ταύτισης ξεκινάει από την μεγάλη ευαισθησία και τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα που έχουμε μερικοί άνθρωποι.
    Καλησπέρα Diana! Δυστυχως διαθετω και τα δυο σε υπερβολικο βαθμό... οσο για τις καταστασεις που με φορτιζουν συγκινησιακα, εχεις δικιο, προσπαθω να τις αποφευγω οσο μπορω..

σε ευχαριστω πολύ!

Senior Member
    Τσέκαρε και λίγο μήπως εχεις κατάθλιψη!

Senior Member
    ...οχι και εχεις δικιο, θα προσπαθησω να το κανω...υποθετω πως ολη αυτη η ταυτιση γινεται αυτοματα.. εσυ εχεις αναλυσει τους δικους σου λογους?? . ευχαριστω
    Καλησπέρα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κουβεντιάσει με ψυχοθεραπευτή το κεφάλαιο "ενσυναίσθηση" ίσως γιατί εγώ το βιώνω κάπως διαφορετικά και επειδή σαν όρος είναι κάτι θετικό, αν και λόγω αυτής, ειδικά άτομα σαν και εμάς, ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα όρια. Ίσως έπρεπε να σε ρωτούσα από πριν για κάτι, πριν ξεκινήσω να σου γράφω. Εγώ βιώνω υπερβολική ενοχικότητα λόγω όλων αυτών των (αρνητικών) συναισθημάτων που μου προκαλούν τα διάφορα γεγονότα-και-βιώματα των άλλων. Πεθαίνουν άνθρωποι γύρω μου; Νιώθω τον πόνο των δικό τους, νιώθω τον πόνο της απώλειας που θα νιώσουν οι δικοί τους άνθρωποι και δεν το αντέχω. Έχω φτάσει στο σημείο να ακούω πραγματικά στενάχωρα γεγονότα όπως π.χ ο βιασμός μιας κοπέλας ή να χάνει μια μητέρα το παιδάκι της και να ταυτίζομαι σε τόσο υπερβολικό βαθμό που να αρχίζω να πιστεύω πως σίγουρα αν υπάρχει προηγούμενη ζωή, έχω βιώσει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Σε φάσεις κατάθλιψης όταν μάθαινα για θανάτους ή κάτι δυσάρεστο που συνέβαινε σε άλλους, έπιανα τον εαυτό μου να ήθελε να συμβεί στον ίδιο γιατί σκεφτόμουν πως είναι τόσο άδικο εγώ να μην γουστάρω την ζωή μου, να μην μπορώ να κάνω κάτι για τους άλλους και οι άλλοι άνθρωποι να πεθαίνουν ή να τους συμβαίνουν τόσα δυσάρεστα. Ακραία πράγματα. Εδώ λοιπόν έρχομαι να συμφωνήσω με την Νταϊάνα, αν σου συμβαίνει και εσένα κάτι τέτοιο. Ψάξε γενικά το θέμα της ενοχικότητας γιατί σε μένα νιώθω πως η υπερβολική ενσυναίσθηση πηγάζει και από εκεί (μαζί με την ευαισθησία που ήδη αναφέρθηκε).

Αν έχεις μεγαλώσει σε ένα ακυρωτικό ή σε ένα υπερβολικά αυστηρό περιβάλλον τότε σίγουρα θα νιώθεις υπεύθυνη για πολλά, όπως και για την δυστυχία των άλλων. Το πρώτο βήμα το έχεις κάνει ήδη. Αναγνωρίζεις δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Κακώς σε ρώτησα για τους λόγους γιατί αν και στην ψυχοθεραπεία όλοι θα σου πουν πως πρέπει να βρεθεί η ρίζα, στην τελική αυτό που μετράει είναι οι τρόποι αντιμετώπισης. Εγώ έχω βρει μόνη μου την ρίζα σε πολλά θέματα αλλά στην πράξη βλέπω πως πολλά πράγματα δεν δουλεύουν και έτσι παλεύω ξανά και κάθε στιγμή να βρίσκω/δοκιμάσω τρόπους που θα με κάνουν να νιώθω καλά και να αποβάλλω δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα. Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα. Τις στιγμές που θα σκέφτομαι πόσο ανήμπορη είμαι να βοηθήσω, πόσες τύψεις έχω, πόσο πονάω που στον κόσμο συμβαίνει το ένα και το άλλο, εκεί λοιπόν προσπαθώ να αντικαταστήσω αυτές τις σκέψεις με άλλες πιο ευχάριστες και να αναγνωρίζω πως εφόσον νιώθω τόσα συναισθήματα συμπόνιας, σημαίνει πως σαν άνθρωπος έχω καλοσύνη και αυτό αυτόματα σημαίνει πως δεν μου αξίζει να τα νιώθω. Έτσι είναι ευκολότερο να νιώσω λίγη περισσότερη χαρά.

Αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις σύμφωνα με τα δικά μου βιώματα. Ελπίζω να σου φανούν χρήσιμες σε κάτι και εύχομαι να μην ταυτίζεσαι μαζί μου!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Diana1982 View Post
    Τσέκαρε και λίγο μήπως εχεις κατάθλιψη!
    Δυστυχως εχω και απο αυτο Diana μου..σε ευχαριστω!

Senior Member
    Αν έχεις μεγαλώσει σε ένα ακυρωτικό ή σε ένα υπερβολικά αυστηρό περιβάλλον τότε σίγουρα θα νιώθεις υπεύθυνη για πολλά, όπως και για την δυστυχία των άλλων. !
    Deep σε υπερευχαριστω...με βοηθησες πολυ.Ετσι ακριβως ειναι..εχω μεγαλωσει σε πολυ αυστηρο και ακυρωτικο περιβαλλον .Εχω απιστευτες ενοχες για τα παντα και αυτοεκτιμηση κατω του μηδενος...ισως ακουστει υπερβολικο αλλα αισθανομαι ενοχες και που υπαρχω...

αυτο που μου περιγραφεις για σενα: "Σε φάσεις κατάθλιψης όταν μάθαινα για θανάτους ή κάτι δυσάρεστο που συνέβαινε σε άλλους, έπιανα τον εαυτό μου να ήθελε να συμβεί στον ίδιο γιατί σκεφτόμουν πως είναι τόσο άδικο εγώ να μην γουστάρω την ζωή μου, να μην μπορώ να κάνω κάτι για τους άλλους και οι άλλοι άνθρωποι να πεθαίνουν ή να τους συμβαίνουν τόσα δυσάρεστα" εγω ευτυχως δεν το εχω..ωστοσο το βιωνω τοσο εντονα το κακο που τους συμβαινει , ειναι σαν να παιρνω ολο τον πονο τους πανω μου που ωρες ωρες δεν το αντεχω...
    αυτο που εφαρμοζεις , " προσπαθώ να αντικαταστήσω αυτές τις σκέψεις με άλλες πιο ευχάριστες και να αναγνωρίζω πως εφόσον νιώθω τόσα συναισθήματα συμπόνιας, σημαίνει πως σαν άνθρωπος έχω καλοσύνη και αυτό αυτόματα σημαίνει πως δεν μου αξίζει να τα νιώθω. Έτσι είναι ευκολότερο να νιώσω λίγη περισσότερη χαρά." το βρισκω πολυ βοηθητικο και εξυπνο και θα προσπαθησω να το εφαρμοσω κι εγω.. σε ευχαριστω πολυ που μοιραστηκες την εμπειρια σου μαζι μου!

Page 1 of 2 12 LastLast