Results 1 to 15 of 24
-
09-08-2016, 20:18 #1
Τα στάδια της ανάρρωσης από την ψύχωση
Although the experience of recovery from psychosis is a process unique to each individual, there are some common factors as regards the psychological process. According to Andresen et al. [2] , these common factors involve four key processes: (i) finding and maintaining hope; (ii) taking responsibility for life and well-being; (iii) redefining self and identity; and (iv) finding meaning and purpose in life. These processes take place over five stages of recovery. In the suggested five-stage model, stage 1 (moratorium) is characterized by denial, confusion, hopelessness, deprived sense of one's life, loss of purpose in life, and self-protective withdrawal. Stage 2 (awareness) marks the turning point in the recovery process, with the advent of hope and a sense of personal agency for taking responsibility for recovery and purpose in life. Stage 3 (preparation) provides the foundation for building a meaningful life, taking stock of internal and external resources, and setting new goals. Stage 4 (rebuilding) involves an active pursuit of personal goals, building a more positive sense of self, taking risks in order to take control of one's life, and overcoming failure and setbacks to build resilience in the face of future obstacles. Finally, stage 5 (growth) is the culmination of the effort that has taken place in the preceding stages, seeking personal growth and self-actualization, and is characterized by hopefulness and a positive outlook towards the future.
Θα προσπαθήσω να μεταφράσω.
Παρόλο που η εμπειρία της ανάρρωσης είναι μοναδική για τον καθένα,υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες όσον αφορά την ψυχολογική πορεία.Αυτοί οι κοινοί παράγοντες αφορούν 4 διαδικασίες κλειδιά.
1)Το να βρεις ελπίδα και να την διατηρήσεις
2)Να πάρεις την ευθύνη της ζωής σου και της ποιότητας ζωής σου.
3)Να επανακαθορίσεις την ταυτότητα του εαυτού σου.
4)Να βρεις νόημα και σκοπό στην ζωή.
Αυτές οι διαδικασίες παίρνουν μέρος σε πέντε στάδια της ανάρρωσης.Στο προτεινόμενο μοντέλο των πέντε σταδίων:
Στάδιο (1) moratorium(αναστολή).Χαρακτηρίζεται από άρνηση της πάθησης, σύγχηση, απόγνωση, αίσθημα κενού για την ζωή του, έλλειψη σκοπού για την ζωή,και αυτοπροστατευτική απόσυρση.
Στάδιο (2) awareness (επίγνωση).Σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας στην διαδικασία της ανάρρωσης,με την έλευση της ελπίδας και την αίσθηση του προσωπικού παράγοντα στο να πάρεις την ευθύνη για την ανάρρωση και να βρεις νόημα στην ζωή.
Στάδιο (3) preparation (προετοιμασία). Παρέχει την βάση για την δημιουργία μιας ζωής με νόημα,απολογισμό των εσωτερικών και εξωτερικών πόρων,και τοποθέτηση νέων στόχων.
Στάδιο (4) Rebuilding (χτίσιμο).Περιέχει την ενεργή ασχολία για την επιτευξη των στόχων,το χτίσιμο μιας θετικότερης αίσθησης εαυτού,το πάρσιμο ρίσκων για να πάρεις τον έλεγχο της ζωής στα χέρια σου,και την υπέρβαση της αποτυχίας και των οπισθοδρομήσεων ώστε να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών εμποδίων.
Τέλος Στάδιο (5) growth(Aνάπτυξη).Είναι το αποκορύφωμα της προσπάθειας που έχει λάβει χώρα κατά τα προηγούμενα στάδια, η αναζήτηση της προσωπικής ανάπτυξης και αυτοπραγμάτωσης, και χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία και μια θετική προοπτική προς το μέλλον.
Όπως βλέπετε για όλα αυτά τα στάδια χρειάζεται χρόνος.Ίσως μια δεκαετία συνεχούς προσπάθειας, πισωγυρισμάτων και εμποδίων.
Ας ξεκινήσουμε από το 1ο βήμα ΕΛΠΙΔΑ
Νομίζω βρίσκομαι στο 3ο και πηγαίνω στο 4ο στάδιο.Εσείς σε τι φάση βρίσκεστε;;;
Καλή ανάρρωση σε όλους!!!!Last edited by keep_walking; 10-08-2016 at 02:04.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
- 09-08-2016, 20:19 #2
Το μην κόπηκε.Αν θέλετε να το δείτε κάντε απάντηση σε παράθεση ή να διορθωθεί με κάποιον τρόπο.Ευχαριστώ.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
09-08-2016, 20:25 #3
Σειριε, θεωρω οτι αυτα τα 5 σταδια ειναι πολυ θεωρητικα, ισως ιδεαλιστικα, για την ψυχωση.
Ενα point υπαρχει αλλα.... πολλα λογια... αδεια; κουφια; παντως λογια !
Κατι σε πιο πρακτικο δεν υπαρχει ?
09-08-2016, 20:30 #4
Πολλές φορές στο θέμα της ψύχωσης πέφτουμε σε θεωρίες και στατιστικές.Η έρευνα και η γνώση μας για την πάθηση είναι νηπιακού σταδίου.Εγώ το παρομοίωσα με την γνώση μας για το σύμπαν.Ίσως τόσο ελλιπής να είναι και για τον εγκέφαλο.
Παίζουν πολλά ρόλο στο να επιτύχεις αυτή την πορεία της ανάρρωσης που περιγράφει το μοντέλο.Εγώ πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω σ'αυτό το αποτέλεσμα.
Κάτι πιο πρακτικό χμμ.Σωστός γιατρός,σωστά φάρμακα κατα προτίμηση νέας γενιάς σε σωστή δοσολογία,ελπίδα,προσπάθει α προσπάθεια προσπάθεια,μικροί επιτεύξιμοι στόχοι,δραστηριότητες και αρκετή τύχη ίσως!!!It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
09-08-2016, 20:35 #5
Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.Όσα περιστατικά ψύχωσης υπάρχουν τόσες διαφορετικές περιπτώσεις,πορείες και προγνώσεις έχουμε.Έτσι μπορεί να φαίνεται ιδανικό αυτό το μοντέλο αλλά πιστεύω ότι ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα υπο συγκεκριμένες συνθήκες και παράγοντες.
09-08-2016, 21:31 #6
09-08-2016, 21:45 #7
09-08-2016, 21:53 #8
σωστος γιατρος και φαρμακα
διαχειριση αγχους και ηρεμια
υποστηριξη απο το περιβαλλον
κατανοηση
προγραμμα στην καθημερινοτητα
δημιουργικες δραστηριοτητες για αλλαγη παραστασεων
τεχνη
διαλογισμος/προσευχη/επαφη με πνευματικοτητα
09-08-2016, 22:34 #9
09-08-2016, 22:50 #10
Στα αλλα που προαναφερατε συμφωνω και επαυξανω.
Αν μπορεσει ο ασθενης να διατηρησει μια σχεση συντροφικη ερωτικη με ολη την κατανοηση κι απ τις δυο πλευρες, μην ξεχνωντας οτι κανεις δεν ειναι τελειος. τοτε θα ειναι το ιδανικο.
Καλυτερα ομως πρωτα ο ασθενης να βελτιωσει την προσωπικη του αναπτυξη, να ειναι επι το πλειστον αυταρκης και ανεξαρτητος, για μην δημιουργησει στο τελος εξαρτιτικη σχεση, που θα του γυρισει μπουμερανγκ.
Παντως εγω σε αυτο το κομματι ειμαι πλεον της προσωπικης αναπτυξης, μηπως και στο τελος, δω λιγο φως.Γιατι αν δεν ειμαι εγω καλα με τον εαυτο μου, πως θα μπορεσω να ειμαι και για τους αλλους.
09-08-2016, 23:02 #11
10-08-2016, 02:06 #12
Επεξεργαστηκα το μηνυμα προσθετωντας μερικα κενα, για να φανει ολοκληρο. Ειναι το γνωστο προβλημα που στις μεγαλες "λεξεις" δεν εμφανιζεται ολο το μηνυμα και οταν λεμε μεγαλες λεξεις εννοουμε και αυτες που μπορει να χωριζονται με κομμα για παραδειγμα αλλα δεν υπαρχει κενο απο την προηγουμενη οποτε το χαζουλι προγραμμα του φορουμ το εκλαμβανει ως μια.
[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
10-08-2016, 02:19 #13
Προσωπικα , δεν ξερω σε τι σταδιο βρισκομαι. Ειμαι μαλλον στο σταδιο που ψαχνομαι τουλαχιστον για αυτο το καλοκαιρι που ειναι ενα απο τα πιο ανιαρα της ζωης μου , θελωντας να κανω ενα σωρο πραγματα, αλλα να μην κανω ουτε ενα βημα προς τη κατευθυνση που θελω. Μαλλον σε μια σταση θα ελεγα. Ισως βεβαια ειμαι λιγο αυστηρος με τον εαυτο μου , καλοκαιρακι ειναι ... δεν ειναι η εποχη μου , συνηθως ειμαι πιο ενεργος τον χειμωνα.
Με εμποδιζει πολυ η οικονομικη κατασταση των πραγματων ( οπως τους περισσοτερους φανταζομαι πλεον).[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
10-08-2016, 02:39 #14
Διαβαζοντας πιο προσεκτικα τα σταδια , θα ελεγα οτι εχω περασει απο ολα τα παραπανω. Αλλα εχω την αισθηση οτι καπου εχω "σκαλωσει". Μεγαλο βαρος περαν ισως του "εγω" , παιζουν και οι οικονομικες συνθηκες που επικρατουν.
Κατι σημαντικο ειναι οτι ειμαι πολυ μοναχικο ατομο , μεσα σε αυτη την πορεια ζωης που εχω κανει. Παντα ημουν , αλλα οταν ηρθε και η ασθενεια εγινα πιο μοναχικος οχι παντα κατ' επιλογην.
Δεν ειναι κατι που με ενοχλει ιδιαιτερα, αλλα αισθανομαι (και ειναι σιγουρα) ενας λογος που με εμποδιζει να εξελιχθω σε καποιες κατευθυνσεις , οπως να ελιχθω επαγγελματικα.
Γενικα αυτο το διαστημα παντως δεν ειμαι ικανοποιημενος και δεν αισθανομαι στα φορτε μου.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
10-08-2016, 10:20 #15
Πιστεύω keep πέρα των εμποδίων εχεις καταφέρει πολλά και αγωνίστηκε σε αντίξοες συνθήκες.
Ας μη ξεχνάς όσα καταφερες. Η ανεργία φέρνει αρνητικά αισθήματα κ ρίχνει την αυτοπεποίθηση μας αυτό όμως καλυτερα να μη επηρεάζει κ την αυτοεκτίμηση.
Πιστεύω θα βρεις την λύση. Παρέμεινε θετικός και αισιόδοξος που απο οτι είχα διαβάσει σε χαρακτηρίζει.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti