ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ...ΑΓΧΟΣ?
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 8 of 8
    Member

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ...ΑΓΧΟΣ?

Καλησπέρα. Τους τελευταίους τρεις μήνες αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα. Δυσκολεύομαι να καταπιώ, νιώθω ότι μου κολλάει η μπουκιά στο λαιμό και δεν κατεβαίνει στον λάρυγγα. Στην αρχή συνέβαινε μόνο με τις στεγνές τροφές, τώρα σχεδόν με όλες. Είναι στιγμές που νιώθω τους αδένες μου διογκωμένους, είναι άλλες στιγμές που νιώθω έναν κόμπο στο λαιμό. Εκανα λαρυγγοσκόπηση και ήταν ολοκάθαρη, επισκέφτηκα ενδοκρινολόγο και δεν έχω τίποτα εκτός από την ελεγχόμενη εδώ και χρόνια θυρεοειδίτιδά μου.
    Κάποια στιγμή, πριν από αρκετούς μήνες, ημουν μόνη μου στη δουλειά και τρώγοντας ένα κουλουράκι κόντεψα πραγματικά να πνιγώ, μου στάθηκε στο λαιμό, δεν επαιρνα ανάσα , γονάτισα προσπαθώντας να το καταπιώ ή να το φτύσω και σκέφτηκα ότι ήρθε το τέλος μου. Όταν τελικά συνήλθα, έτρεμα και είχα καταμουδιάσει αλλά συνέχισα τον υπόλοιπο καιρό να τρώω κανονικά έχοντας λίγο βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μου μήπως το ξαναπάθω, χωρίς να με επηρεάζει στην κατάποση. Αρκετούς μήνες μετά από αυτό το περιστατικό και σε περίοδο στεναχώριας και άγχους, ξεκινησα να μην μπορώ να καταπίνω την τροφή μου.
    Επειδή έχω ιστορικό κρίσεων πανικού και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων εδώ και αρκετά χρόνια, τα οποία έρχονται και φεύγουν, και έχω καταφύγει αρκετές φορές και στο φόρουμ για βοήθεια, ελπίζω πως ότι παθαίνω είναι από καθαρό άγχος και όχι από στένωση οισοφάγου, ΣΚΠ ή ότι άλλο....Ελπίζω αλλά φοβάμαι.

Senior Member
    ρε συ ο θυρ σιγουρα ειναι καλα?εγω εχω νοσο graves (υπερθυρεοειδισμος) κ οταν ο θυρ μου κανει υποτροπη κ πρηζεται μου αγκαλιαζει την τραχεια κ δεν μπορω να καταπιω.
    επιπλεον εχω διαβασει οτι το στρες κανει συσπασεις σε διαφορα οργανα οπως κ ο οισοφαγος την ωρα που καταπινουμε...κ νιωθουμε οτι δεν μπορει η μπουκια να παει κατω..γι αυτο αυτος που το βιωνει σταματαει να τρωει με συνεπεια την απωλεια κιλων.
    παιρνεις καποιο φαρμακο για το στρες σου?κανεις καποια θεραπεια?αν οχι..μηπως θα επρεπε να πας σε καποιον ψυχιατρο ή σε ψυχοθεραπευτη?
    παντως κ εγω οταν εχω στρες ουτε νερο καταπινω..δεν ανοιγει ο οισοφαγος μου με τιποτα.

Member
    20 μέρες πριν έκανα υπέρηχο και αιματολογικές για θυρεοειδή και είναι μια χαρά, παίρνω το φάρμακό μου κανονικά κάθε πρωί και είναι υπο έλεγχο.
    Φάρμακα για το στρες έχω πάρει παλαιότερα. Τελευταία φορά ήταν πριν δύο χρόνια όπου μου είχαν δώσει τα entact τα οποία έπαιρνα έξι μήνες και σε συνεννόηση με τον γιατρό και αφού αισθανόμουν καλά, τα έκοψα σταδιακά. Τότε είχα ταχυπαλμίες, πονοκεφάλους, τρέμουλο και τέτοια. Δεν έχω ξαναβιώσει το γεγονός να μην μπορώ να καταπιώ το φαγητό μου και να χρειάζεται να σφίξω κάτι για να ωθήσω την μπουκιά να κατέβει.
    Εχω μιλήσει με φίλη ψυχολόγο και θα πάω. Δεν ξέρω πόσο θα μου κρατήσει αυτό το πράγμα, είναι τρεις μήνες τώρα....

Senior Member
    πιθανον ειναι ενα νεο ψυχοσωματικο κ φυσικα θελει ψυχοθεραπεια..ειναι πολυ καλο το βημα που εκανες να πας σε ψυχολογο..αλλα ειναι καλο που ειναι φιλη σου?δεν ειναι αντιδεοντολογικο?

Member
    Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό που λες. Δεν είναι κολλητή φίλη βέβαια..θα δούμε. Ας πάω μια φορά να δω τι θα μου πει και ισως, λόγω της γνωριμίας, μου προτείνει κάποιον άλλο ψυχολόγο. Πηγαινα και πριν από τέσσερα χρόνια σε μία ψυχολόγο η οποία όμως δεν μου ταίριαξε και σταμάτησα.

Senior Member
    ναι πανε για αρχη κ βλεπεις..παντως να προσεχεις να μην συνεχισεις με φιλη ή γνωστη..επιπλεον αν δυσκολευεσαι πολυ...πινε λιγο νερο μαζι με την μπουκια σου κσθε φορα να κατεβαινει.
    κλασσικο ψυχοσωματικο παντως.,,συνηθισμενο..μαλλο� � κατι αλλο σε πνιγει στην πραγματικη σου ζωη ...κ δεν το εχεις καταλαβει κ βγαινει εκει.

Senior Member
    Σφίξιμο στο λαιμό σημαίνει ότι ίσως αισθάνεστε περιορισμένοι, υπό πίεση ή ότι σας έχουν αρπάξει από το λαιμό για να πείτε ή να κάνετε κάτι. Πόνος κατά την κατάποση δείχνει τον τρόπο που διαλέγει το σώμα να σας ρωτήσει ξεκάθαρα «ποιο πρόσωπο ή κατάσταση δεν μπορείτε να καταπιείτε;». Ίσως δεν μπορείτε να καταπιείτε την στάση ενός συγκεκριμένου προσώπου ή την έκβαση μιας κατάστασης.

Member
    Μα πραγματικά έτσι είναι...βίωσα και βιώνω μία κατάσταση κατά την οποία στην κυριολεξία πνίγομαι.... δεν την αντέχω και προσπαθώ να συμβιβαστώ. Δεν είναι μία άσχημη κατάσταση, απλά είναι κάτι που δυσκολεύομαι πια να ακολουθήσω....
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου.
    Ελπίζω κάποια στιγμή να ξεπεράσω το πρόβλημά μου....