Results 1 to 15 of 15
Thread: τελειομανια
-
19-02-2008, 20:19 #1
τελειομανια
Γεια σε ολους
Το προβλημα της τελειομανιας το ειχα σε μεγαλο βαθμο παλια που πηγαινα σχολειο.Τωρα εχω τελειωσει το σχολειο και φετος δινω ξανα Πανελληνιες.Εχει σχεδον υποχωρησει αλλα που και που επανερχεται.Για παραδειγμα, το βιβλιο της Ιστοριας σε μια σελιδα εχω κανει λαθος υπογραμμιση (λαθος χρωμα μαρκαδορακι) και μου εχει κολλησει τωρα.Και προκειμενου να διορθωσω αυτο το ασημαντο λαθος, πρεπει να ξαναπαρω το βιβλιο και να το υπογραμμισω ολο απο την αρχη.Μου ειναι δυσκολο να κανω σα να μην υπαρχει το λαθος αυτο γιατι μου εχει κολλησει και οποτε διαβαζω το βιβλιο σκεφτομαι το λαθος και δε μπορω να συγκεντρωθω.Ειναι μια πολυ δυσαρεστη εμμονη αυτη και μου τρωει χρονο και ενεργεια.Δε θελω να παω σε ειδικο.Αυτο που θελω ειναι τη δικη σας γνωμη και συμβουλη.Που πιστευετε οτι οφειλετε; Τι μπορω να κανω για να υποχωρησει μια για παντα;
- 19-02-2008, 20:23 #2
http://www.e-psychology.gr/content/view/237/81/
δεσ το...
Πιθανά Αίτια Τελειομανίας
Υπάρχουν εισηγήσεις ότι οι αιτίες της τελειομανίας πηγάζουν στις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με μερική ή καθόλου αποδοχή δεν μαθαίνουν πως μπορούν να ικανοποιήσουν τους γονείς τους και αυτοί που προέρχονται από οικογένειες με υπό όρους αποδοχή όπου οι γονείς επιβραβεύουν το παιδί τους μόνο όταν πλήρης επιτυχία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν τελειομανία.
Άλλες πιθανές αιτίες της τελειομανίας είναι η αντιγραφή από πλευράς του παιδιού των προτύπων συμπεριφοράς των τελειομανών γονέων ή η προσπάθεια ανταγωνισμού των τελειομανών συγγενών του αλλά και η τάση των δασκάλων να επιζητούν την τελειότητα και να κριτικάρουν τις ατέλειες στα επιτεύγματα των παιδιών.
αν υσχειει φιλε μου κατι απο τα παραπανω για σενα...τοτε για να καλητερευσεισ την ζωη σου και να παψεισ να κολλασ σε πραγματα που δεν αξιζουν τοση προσοχη τοτε θα σου συνιστουσα ψυχοθεραπει..και relaxing.......Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
19-02-2008, 21:43 #3
Στέφανε,
Με την τελειομανεία μου έχω ταλαιπωρήσει αρκετά το εαυτό μου αλλά έχω πετύχει και πράγματα που πολλοί θα ζήλευαν.
Δες το σαν δώρο, σαν \"όπλο\" που σου χάρισε ή φύση. Απλώς έχε κατά νου να μην σημαδεύεις τον εαυτό σου - και όλα θα πάνε καλά.
20-02-2008, 10:39 #4
Τι μπορω να κανω ομως για να απαλλαγω απο αυτη οριστικα; Οπως ειπα ειναι πια σε πολυ μικρο βαθμο.Καμια αλλη προταση; Σας ειπα δε θελω ειδικο.
20-02-2008, 10:43 #5
Η τελειομανια μου δεν εχει να κανει με οσα λεει το σαιτ αυτο.Ειναι περισσοτερο μια εμμονη που δε μπορω να εξηγησω.Μια εμμονη χωρις λογο υπαρξης.Δειτε το παραδειγμα που αναφερω.
20-02-2008, 11:00 #6
Σαν παγίδα του μυαλού σου μοιάζει. Μου θυμίζει σκοτεινή τρύπα που έτσι και πέσεις μέσα την έβαψες. Έκανες λάθος υπογράμμιση? Αυτό ήταν. Δεν ξεφεύγεις. Ένα κομμάτι του μυαλού σου είναι πάντα εκεί, μέχρι να τη διορθώσεις.
Μάκια...
20-02-2008, 22:04 #7
Ναι αλλα τι πρεπει να κανω; Ας μου πει καποιος.
20-02-2008, 23:11 #8
Τι να σου πω. Θυμάμαι κι εμένα με είχε πιάσει στο παρελθόν ελάχιστες φορές κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα όταν διάβαζα (γιατί στο διάβασμα χρειάζομαι ιεροτελεστία) και τα έβαζα με τον εαυτό μου, του έλεγα \"είσαι μαλ@κας που κάθεσαι και σκέφτεσαι τέτοιο πράγμα, δε θα το διορθώσω που να σκάσεις\". Άλλες φορές πάλι προσπαθούσα να διορθώσω το λάθος μου και το έκανα χειρότερο, αλλά έφτανα σε τέτοιο σημείο που δεν έπαιρνε παραπέρα διόρθωση και το έπαιρνα απόφαση.
Το ζήτημα είναι πόσες συχνά το παθαίνεις. Γιατί αυτό δεν είναι τελειομανία ακριβώς με τη συνηθισμένη έννοια αλλά περισσότερο ψυχαναγκασμός και νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις ότι το παθαίνεις σε περιόδους άγχους, όταν πρέπει να κάνεις κάτι συγκεκριμένο.
Σε γενικές γραμμές αν δε μου είναι κάτι δύσκολο να το διορθώσω θα το διορθώσω, αν όμως μου φαίνεται υπερβολικό το παίρνω απόφαση και δε το κάνω.
Εσύ θέλεις τη συνταγή για να μη σου έρχεται καθόλου; Σε αυτό δεν έχω λύση, αποδέχομαι ότι στη ζωή μου όπως και στους υπόλοιπους θα συμβούν αυτά τα κουλά, εγώ θα προσπαθήσω να τα καταπολεμήσω και ούτω κάθ\' εξής.
20-02-2008, 23:22 #9
Originally posted by stefanos
Γεια σε ολους
Το προβλημα της τελειομανιας το ειχα σε μεγαλο βαθμο παλια που πηγαινα σχολειο.Τωρα εχω τελειωσει το σχολειο και φετος δινω ξανα Πανελληνιες.Εχει σχεδον υποχωρησει αλλα που και που επανερχεται.Για παραδειγμα, το βιβλιο της Ιστοριας σε μια σελιδα εχω κανει λαθος υπογραμμιση (λαθος χρωμα μαρκαδορακι) και μου εχει κολλησει τωρα.Και προκειμενου να διορθωσω αυτο το ασημαντο λαθος, πρεπει να ξαναπαρω το βιβλιο και να το υπογραμμισω ολο απο την αρχη.Μου ειναι δυσκολο να κανω σα να μην υπαρχει το λαθος αυτο γιατι μου εχει κολλησει και οποτε διαβαζω το βιβλιο σκεφτομαι το λαθος και δε μπορω να συγκεντρωθω.Ειναι μια πολυ δυσαρεστη εμμονη αυτη και μου τρωει χρονο και ενεργεια.Δε θελω να παω σε ειδικο.Αυτο που θελω ειναι τη δικη σας γνωμη και συμβουλη.Που πιστευετε οτι οφειλετε; Τι μπορω να κανω για να υποχωρησει μια για παντα;
21-02-2008, 08:40 #10
Σας ειπα ηδη οτι δε θελω να παω σε ειδικο.
Αυτο το φορουμ για τι υπαρχει; Για να λενε ολοι σε οσους εχουν προβλημα πηγαινε στον ειδικο;
Ειναι δυσκολο να μου πει καποιος αν γνωριζει;
Δεν καταλαβαινω, τι λογο υπαρξης εχει το φορουμ αν οχι την ανταλλαγη γνωσεων και αποψεων;
21-02-2008, 08:55 #11
Στέφανε, γίνεσαι κουραστικός :-)
Πόσων χρονών εισαι? Μιλάς σαν κακομαθημένο παιδάκι...
21-02-2008, 13:54 #12
Ακριβώς Στέφανε,το φόρουμ είναι απλώς για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.Ομως δεν μπορεί να σου λύσει κανείς το πρόβλημά σου με ένα μήνυμα εδώ μέσα.Μακάρι να λύνονταν τόσο εύκολα τα ψυχολογικά μας προβλήματα.
21-02-2008, 21:36 #13
Αυτο το φορουμ για τι υπαρχει; Για να λενε ολοι σε οσους εχουν προβλημα πηγαινε στον ειδικο;
Δεν καταλαβαινω, τι λογο υπαρξης εχει το φορουμ αν οχι την ανταλλαγη γνωσεων και αποψεων;
22-02-2008, 10:09 #14
Δεν καταλαβαινω, τι λογο υπαρξης εχει το φορουμ αν οχι την ανταλλαγη γνωσεων και αποψεων;Μάκια...
22-02-2008, 13:46 #15
Στέφανε,
ο κάθε ένας απαντά με τον τρόπο που μπορεί και αισθάνεται ότι είναι ο πιο διευκολυντικός για τον θεματοθέτη.
Λες να υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα σου και να τις κρατούμε κρυφές γιατί δεν θέλουμε να σε βοηθήσουμε?
Δεν νομίζω ότι με το να απαντάς με επιθετικότητα θα μπορέσεις να πάρεις περισσότερες ή διαφορετικές απαντήσεις.Το φόρουμ αυτό, δεν υποκαθιστά τη θεραπεία με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας. Απευθυνθείτε σε ειδικό, αν κάνετε σκέψεις που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον εαυτό σας ή τους άλλους.
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία