Results 1 to 15 of 23
Thread: Βαρεμάρα
-
29-10-2016, 13:30 #1
Βαρεμάρα
Παιδιά την βοήθεια σας, σας παρακαλώ. Το ότι βαριέμε τα πάντα, ενώ θέλω να κάνω πράγματα, ενώ μου αρέσουν πράγματα, δεν ξεκινάω τίποτα ή όταν ξεκινάω να κάνω κάτι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το έχω βαρεθεί τι είναι? Κατάθλιψη? Μιλάμε αυτή η κατάσταση δεν μου αφήνει να ολοκληρώσω τίποτα. Και κάτι ακόμα που παρατηρώ είναι ότι μόνο η φαντασία μου με ικανοποιεί και όχι η πραγματικότητα. Για παράδειγμα μπορεί να φανταστώ πόσο ωραίο θα ήταν να ασχοληθώ με το Α πράγμα και τι ωραία εμπειρία θα αποκόμιζα αν ασχολούμουνα με αυτό, αλλά μόλις πάω να το ξεκινήσω το βρίσκω άγευστο, άοσμο και γενικά το παρατάω για κάτι άλλο (το Β) που θα μου κερδίσει το ενδιαφέρον, μετά το Γ, το Δ κλπ μέχρι να ξαναγυρίσω στο Α και φτου από την αρχή.
Σαν να έχω πέσει σε μαυρη τρύπα. Πέρνω αντικαταθλιπτικό Εσιταλοπράμη/Sandoz, μέγιστη δόση 20 mg. Δεν έχω ενδιαφέρον για τίποτα.
- 29-10-2016, 14:26 #2
29-10-2016, 14:35 #3
29-10-2016, 14:41 #4
Ξέχασα να αναφέρω ότι παίρνω και Depolan 2mg
29-10-2016, 14:43 #5
Επειδή είσαι τελειομανής ίσως φοβάσαι μην αποτύχεις και τα παρατάς; Μπορεί να θεωρείς παρακινούμενος από την μαυριλα της κατάθλιψης πως δεν εισαι ικανός να υλοποιήσεις τέλεια ένα εγχείρημα και να απορρίπτεις το να μπεις στη διαδικασια να το κάνεις για να μην αποτύχεις και απογοητευτείς περισσότερο.
Βασικά δεν ξέρω την διαταραχή προσωπικότητας που έχεις. Εγω είμαι καταθλιπτική με στοιχεία διασχιστικής αλλά σε φάσεις που κι εγώ τα παρατούσα, αυτό που λέω παραπάνω είχα καταλάβει για εμένα.
Να σε ρωτήσω κάτι ακόμη; Ψυχοθεραπεία κάνεις καθόλου; επίσης, όταν ονειροπολείς σε σχέση με τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις ή να επιτύχεις, τα πράγματα αυτά είναι θαυμαστα ας πουμε και μεγάλα; θα μπορουσες να δώσεις ένα παράδειγμα για την υλοποίηση κάποιας ιδέας που άφησες στη μέση;
29-10-2016, 14:54 #6
ενδιαφερον το θεμα που ανοιξες, αν και δεν μπορω να σε απαντησω με σιγουρια οτι η βαρεμαρα ειναι αποτελεσμα της καταθλιψης...αν και θεωρω οτι υπαρχει καποια σχεση μεταξυ τους...δηλαδη ενας καταθλιπτικος τεινει να τα βαριεται ολα στην ζωη του και να μην του ενθουσιαζει οτιδηποτε, και τελος να μενει απραγης χωρις να κανει τιποτα...ισως ειναι ενα βημα πριν την καταθλιψη! Αλλα και εγω οταν ημουν μεσα σε αυτην αν και θα μου αρεζε να ασχοληθω με οτιδηποτε, κατεληγα στο τελος απλα να μην κανω τιποτα....εδω βαρεμαρα νοιωθουν ανθρωποι που δεν ειναι καταθλιπτικοι, και υποτιθεται οτι εχουν καποια ενδιαφεροντα, εμεις δεν θα βαριομαστε? τελικα δεν υπαρχει καποιος κανονας που κανει καποιον να βαριεται...απλα μοιαζει σαν να ειναι απο την φυση του ανθρωπου γενικα να βαριεται...και δυστυχως ακομα δεν θεωρω οτι υπαρχει καποια θεραπεια...καμια φορα εγω οταν βαριεμαι, το βρισκω ακρως απολαυστικο να κατσω να καπνισω να περασω την ωρα μου...που δεν ειμαι καπνιστης!
29-10-2016, 14:54 #7
Δεν τα παρατάω επειδή φοβάμαι την αποτυχία, το έχω ξεπεράσει αυτό (το είχα πολύ παλιά) απλά δεν αισθάνομαι να με γεμίζει τίποτα πια. Προτιμώ να βγω έξω, να πάω μια βόλτα, παρά να κάνω οτιδήποτε άλλο ποιο επικοδομητικό.
Για να καταλάβετε έχω ξεκινήσει 7 μεταπτυχιακά τα τελευταία 10 χρόνια, και τα παράτησα σε 2~3 μήνες αφού τα ξεκίνησα!
Ψυχοθεραπεία δεν κάνω συστηματική λόγω οικονομικής δυσχέρειας, αλλά όταν ονειροπολώ δεν κάνω "τρελά" σχέδια (το έχω ξεπεράσει και αυτό) απλά αυτό που θέλω να κάνω είναι να μπορέσω να ολοκληρώσω, επιτέλους, ένα μεταπτυχιακό και να συνεχίσω για ένα διδακτορικό και να κάνω καριέρα σαν ερευνητής.
Αλλά τίποτα δεν με γεμίζει, ίσως το μόνο που με γεμίζει είναι να κάνω άσκοπα ψώνια (έχω 5 υπολογιστές και 2 ταμπλετ) τα οποία μου δίνουν μια παροδική χαρά και ενδιαφέρον και μετά ξαναπέφτω στην βαρεμάρα.
29-10-2016, 15:04 #8
Εντάξει το μεταπτυχιακό δεν είναι και λίγο πράγμα, έτσι, ούτε και το να γίνεις ερευνητής είναι εύκολο. Προϋποθέτει πολύ πειθαρχημένη σκέψη, πολύ στοχευμένη κτλ. Αν έχεις τελματώσει ψυχικά θεωρώ πως είναι φυσιολογικό να μην μπορείς να "μαζέψεις" το μυαλό σου να συγκεντρωθείς και να αποδόσεις. Τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα.
Εκτός της ιδανικής περίπτωσης να τελειώσεις με ένα μεταπτυχιακο και να ασχοληθείς με την έρευνα, πράγμα που είναι στρεσογόνο γιατί η επίτευξή του σηματοδοτεί την πορεία σου στο μέλον σε πολλές εκφάνσεις τις ζωής σου, υπάρχει κάποια ενασχόληση που να σου αρέσει και να σε γεμίζει; Η βόλτα ας πούμε είναι πολύ ωραίο πράγμα. Αλλοι την βρίσκουν με το να τρέχουν, εγώ χαλάρωνα και φόρτωνα εν μέρη της μπαταρίες μου τις ψυχικές με την κηπουρική, σε αλλους μπορει να αρέσει η μαγειρική κοκ. Εσύ έχεις κάποια τέτοια ενασχόληση.
29-10-2016, 15:21 #9
Αν εξερέσεις την βόλτα και την καφετέρεια όχι δεν έχω καμία άλλη ενασχόληση.
Τώρα που το σκέπτομαι ίσως να είμαι λίγο εθισμένος στο διαδίκτυο. Έμαθα να μην έχω υπομονή. Αφού με ένα δυο κλικ μπορείς να βρεις ότι θέλεις (google, wikipedia κλπ) δεν έχω υπομονή να κάτσω να διαβάσω τα βιβλία του μεταπτυχιακού ή τα paper και να περιμένω μήνες ή χρόνια μέχρι να εξεταστώ και να πάρω το πτυχίο. Βιάζομαι, τα θέλω όλα χθες, λειτουργώ με καταιγιστικούς ρυθμούς και δεν μπορώ να περιμένω. Εξάλλου δεν με ενδιαφέρει η διαδικασία αλλά μόνο το αποτέλεσμα.
29-10-2016, 15:52 #10
Ναι όμως δεν γίνεται απλά να πιέζεις τον εαυτό σου να παράγει χωρίς να τον τροφοδοτείς. Πρέπει να υπάρχει μια πηγή εμπνευσης και χαράς για να γεμίζουν οι μπαταρίες σου. Κάτι που να σε κάνει να νοιώθεις ευεξία και γεμάτος ενέργεια ούτος ώστε να τροφοδοτήσεις το πνεύμα σου να παράγει. Μια στάνταρ μέθοδος για την επίτευξη ευεξίας είναι η εντονη αεροβική άσκηση. Στην αρχη κουράζεσαι αλλά μετά από λίγο έχει αποτέλεσμα.
Είναι κακό να θέλεις μόνο το αποτέλεσμα. Αν δε σου αρέσει η διαδικασία του να μάθεις ένα αντικείμενο που υποτίθεται σε ενδιαφέρει για να το εχεις επιλέξει ως αυριανό επάγγελμα, πως εισαι σίγουρος ότι και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει πνευματικά;
Επίσης λες πως θες να γίνουν όλα με μαγικό τρόπο και γρήγορα αλλά στην ουσια δεν υπάρχει αποτέλεσμα με αυτή την τακτική. Η υπομονή και η επιμονή είναι πολύ σημαντικά πράγματα
29-10-2016, 15:56 #11
Μένης, υπάρχει αντίδοτο στη βαρεμάρα. Το να μην σταματάς να ψάχνεις τι σε κανει να βαριέσαι. Σιγα σιγά σου περνάει η βαρεμάρα, στο υπογράφω. Η αρχή με το να ασχοληθείς με το κομμάτι αυτό είναι σχεδόν σαδιστική αλλα μόλις κανεις την πρώτη "ανακάλυψη" αρχιζεις να διώχνεις τη βαρεμάρα και να θες να ασχολήσαι. Γενικώς νομίζω ότι όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου και μαθαίνεις τι σου αρέσει τι σε παρακινεί διωχνεις την κατάθλιψη και το σύμπτωμα της βαρεμάρας όπως το αποκαλεί ο θεματοθέτης.
29-10-2016, 16:11 #12
Και εγώ σκέπτομαι να αρχίσω το κάπνισμα. Τελικά οι καπνιστές έχουν και προνόμια!
29-10-2016, 16:12 #13
29-10-2016, 16:31 #14
Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι και το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι πολύ καθυστερημένο. Στην σημερινή εποχή των νεων τεχνολογιών έχω βρει MOOC στο edX που μου έμαθαν, για τα αντικείμενα που με ενδιαφέρουν, σε λίγες μέρες τόσα όσα θα έκανα μήνες για να διαβάσω σε βιβλία σε κάποιο μεταπτυχιακό. Είμαι αναγκασμένος όμως να φάω το μεταπτυχιακό στην μούρη επειδή είναι απαραίτητο μόνο για τυπικούς λόγους. Καμία σχέση με την ουσία! Ξέρω πολλούς με μεταπτυχιακά που ξέρουν λιγότερα από άλλους χωρίς μεταπτυχιακά. Σε αυτή την τρελλή εποχή ζούμε που για να τα οικονομήσουν οι καθηγητάδες των πανεπιστημίων πρέπει εμείς να τους πληρώσουμε τα χαζοπρογράμματα τους. Και ας είναι οι περισσότεροι τους πολύ πίσω από την εποχή τους όσον αφορά την εκπαιδευτική τεχνολογία.
Α και κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει, η διάθεση μου και το αίσθημα βαρεμάρας μου μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα πρωινά βαριέμε περισσότερο, ενώ το βράδυ που έχω το περισσότερο ενδιαφέρον είμαι κουρασμένος από όλη την μέρα και νυστάζω. Επίσης τις μέρες με συννεφιά δεν έχω κέφι για τίποτα.
29-10-2016, 16:51 #15
Γράφεις ότι δεν ξεκινας πραγματα που σου αρέσουν ή όταν τα ξεκινάς τα παρατας. Η αναβλητικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης.