συγκεντρωση στο διαβασμα
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12
    Banned

συγκεντρωση στο διαβασμα

καλημερα σε ολους .
    θα θελα να μου πειτε μερικα ετσι tips που χρησιμοποιεται να συγκεντρωση στο διαβασμα .εχω προσπαθησει πολλα αλλα το μυαλο μου ειναι συνεχεια αλλου(καιι στο μαθημα και στη μελετη) αν εχω να πω οτι εχω καποια βελτιωση .
    αυτο που θελω και θελουμε ολοι μας πιστυω ειναι να μελεταμε οσο το δυνατον περισσοτερα με λιγοτερο κοπο.
    αυτα.
    ευχαριστω

Senior Member
    Και εγώ έχω τα ίδια προβλήματα συγκέντρωσης αλλά το βασικο εν τέλη είναι να μην τα παρατήσεις.
    Μη σε κάνει αυτό να αποφεύγεις εν τέλη το διάβασμα...

Εγώ δεν έχω καν όρεξη αλλά λέω το κλασικό "τρώγοντας έρχεται η όρεξη".
    Κάνω κάθε μέρα πλάνο τι θέλω να διαβάσω ή τι πρέπει να διαβάσω ανάλογα.
    Βάζω ένα στόχο πχ ένα κεφάλαιο από αυτό το βιβλίο.

Μετά όσο και να μην έχω όρεξη που ΔΕΝ ΕΧΩ το βλέπω σαν να είναι μια υποχρέωση που δεν μπορώ να αποφύγω...
    Στις πρώτες 2-3 σελίδες όντως δε συγκεντρώνομαι θέλω να το αφήσω κτλ...
    Αλλά μετά συνηθίζεις...

Επίσης έχω πάντα δίπλα μου πρόχειρα να κρατάω σημειώσεις αυτό με βοηθά πολύ στη συγκέντρωση.

Απο κει και περα αν το αντικείμενο που διαβάζεις σου αρέσει τότε απορροφιέσαι αν δεν σου αρέσει τότε πρέπει να κα΄τσεις να δεις γιατί το διαβάζεις ποια τα κίνητρα σε τι σε οφελεί;

Έστω και αν το κίνητρο είναι πχ το να περάσεις ένα μάθημα στην σχολή.
    Οραματίσου τον στόχο σου πχ τι ωραία που θα είναι όταν επιτέλους έχω περάσει αυτό το μάθημα πόσο πιο ανάλαφρος και χαλαρός θα νιώθω κτλ...

Κάποιοι υπογραμμίζουν με το μελάνι (στυλό -πέννα), άλλοι απλά με ένα μολύβι, άλλοι με χρωματιστούς μαρκαδόρους και άλλοι καθόλου (το τελυταίο αφορά αυτους που εχουν το μικρότερο ή καθόλου πρόβλημα συγκέντρωσης). Αυτά βοηθάνε να αποστηθίζεις. Προϋποθέτει να εντοπίζεις μεσα στο κειμενο τα πιο σημαντικά. Και η προσπάθεια αυτή εκ του φυσικού οδηγεί στη συγκέντρωση.
    Το να κρατας ταυτοχρονα σημειωσεις ειναι χρονοβορο, η εμπερια μου λεει πως δεν βοηθαει στην αποστηθιση.
    Εξαρτάται από τι αποσπάται το μυαλό σου και απο τη θεληση σου να τα ελέγξεις. Άμα μας απασχολεί κάτι σοβαρό η συγκέντρωση δεν ειναι ευκολη υποθεση.
    Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το τι κάνεις στο διάλειμμα της μελέτης σου, αν δλδ αυτο που κάνεις όντως σε ευχαριστεί και σου αλλάζει παραστασεις, δλδ σε ξεκουράζει.
    γιάννης

Junior Member
    Για το διάβασμα και όταν θέλω να συγκεντρωθώ ανοίγω YouTube και ψάχνω για music for studing. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά με βοηθάει πολύ στην αυτισυγκέντρωση και στη μελέτη (ένα αέναο πράγμα για μένα)

Banned
    με εναν δυνατο καφε, ή καποιο ενεργειακο ποτο η συγκεντρωση μου στο διαβασμα ειναι καλυτερη και τα μαθαινω πιο γρηγορα, χωρις να πρεπει συνεχεια να ξαναγυρναω πισω για να υπενθυμιζω στο μυαλο μου αυτα που μολις διαβασα!!!

Senior Member
    Λογω κτθλψης , εχω να διαβασω βιβλιο απο το 08 ..........αδυνατω να συγκεντρωθω , και ημουν βιβλιοφαγος .............και περιοδικο ακομη δυσκολευομαι ................περιοδικο μοτο, που μαρεσει κιολας .....ημουν σε πολλα περιοδικα συνδρομητης , εχω διαβασει καμμμια 300αρια βιβλια , οχι μυθιστορηματα , ουτε ενα ....................ακομη και σε μια περιπλοκη ταινια , χανω τον ειρμο , βλεπω τι ιδιες και τις ιδιες ........................................
    τωρα θυμηθηκα στο κολλεγιο , εκανα και ψυχολογια , και ειχα διαβασει μια περιπτωση βαριας αμνησιας , μου φανηκε αστειο τοτε , που ο τυπος , ειχε μονο ενα περιοδικο .................................................. .....

Quote Originally Posted by Macgyver View Post
    Λογω κτθλψης , εχω να διαβασω βιβλιο απο το 08 ..........αδυνατω να συγκεντρωθω , και ημουν βιβλιοφαγος .............και περιοδικο ακομη δυσκολευομαι ................περιοδικο μοτο, που μαρεσει κιολας .....ημουν σε πολλα περιοδικα συνδρομητης , εχω διαβασει καμμμια 300αρια βιβλια , οχι μυθιστορηματα , ουτε ενα ....................ακομη και σε μια περιπλοκη ταινια , χανω τον ειρμο , βλεπω τι ιδιες και τις ιδιες ........................................
    τωρα θυμηθηκα στο κολλεγιο , εκανα και ψυχολογια , και ειχα διαβασει μια περιπτωση βαριας αμνησιας , μου φανηκε αστειο τοτε , που ο τυπος , ειχε μονο ενα περιοδικο .................................................. .....
    Το διάβασμα "τρώει" την κατάθλιψη, ιδίως όταν πρόκειται για μυθιστοτρήματα, διηγήματα, θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου βιβλία, με θεματα που σε ενδιαφερουν. Ο νους ξεφεύγει, βυθίζεται στο περιεχόμενο του βιβλίου ως μια διεξοδος απο τις σκεψεις καταθλιψης, κι αυτο βοηθαει στη δημιουργία θετικής σκέψης.
    γιάννης

Senior Member
    Mωρε απο θετικη σκεψη ειμαι τιγκα !! περισσοτερο , πεθαινεις !!! στην συγκεντρωση σενα βιβλιο εχω το προβλημα , που σιγα το προβλημα , αρκετα διαβασα !!!!

Senior Member
    ουτε εγω μπορω να συγκεντρωθω στο διαβασμα.για να μαθω μια σελιδα θελω 2 ωρες μπορει και παραπανω.βαζω μουσικη για να μην αποσπαται η προσοχη μου απο αλλους ηχους
    είμαι ςοδοπανα ανθρωπος

Banned
    σας ευχαριστω ολους για τα μηνυματα σας!!

κραταω 2-3 πραγματα οποτε

-κινητρα πολυ σημαντικο (ευχαριστω Παναγιωτη!!)
    -μουσικη για να μην αποσπαται η προσοχη

το να εχει κινητρα σε οτι κανει κανεις ειναι πολυ σημαντικο.

new start οποτε με θετικη σκεψη!!

Banned
    Quote Originally Posted by boo View Post
    ουτε εγω μπορω να συγκεντρωθω στο διαβασμα.για να μαθω μια σελιδα θελω 2 ωρες μπορει και παραπανω.βαζω μουσικη για να μην αποσπαται η προσοχη μου απο αλλους ηχους
    Aν λέμε για κάτι θεωρητικό νομίζω δεν βολεύει έτσι, αλλά με επαναλήψεις....αντί για 2 ώρες πχ αφιερώνεις ένα τέταρτο και ξανά την άλλη μέρα ενα τέταρτο κλπ.....και είναι και πιο ευχάριστο έτσι και τα θυμάσαι και καλύτερα......

Banned
    Προσωπικά θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι να σε ενδιαφέρει αυτό που διαβάζεις και να έχεις κίνητρο να το κάνεις.Στο σχολείο απο το δημοτικό ως το λύκειο εφάρμοζα τον κανόνα 10-50 όπως το ονόμαζα εγώ.Δέκα λεπτά διάβασμα με συγκέντρωση το μέγιστο που μπορούσα να κάνω και μετά 50 λεπτά ξεκούραση και χάζεμα..Παραπάνω δεν πήγαινε..Και πάντα τελευταία ώρα.Στο γυμνάσιο και λύκειο προτιμούσα να ξυπνάω 06.30 το πρωϊ να κάνω ένα γρήγορο πασάλειμμα και άντε γεια..Αυτό μου εξασφάλιζε βαθμούς γύρω στο 15 που ήταν υπεραρκετοί για κάτι που δεν με τράβαγε ως αντικείμενο..
    Αργότερα που πήγα να μάθω ηλεκτρολόγος εσωτερικών χώρων σε ΕΠΑΣ διάβαζα 20-40 και έβγαζα 19.5 για πλάκα..Θέλω να πω δηλαδή ότι άμα δεν σας ενδιαφέρει αυτό που διάβαζετε και λέτε ότι "πρέπει" δύσκολα θα καταφέρετε να συγκεντρωθείτε..Εκτός και αν μόνο εγώ λειτουργώ έτσι.