Results 1 to 8 of 8
-
11-01-2017, 19:03 #1Nefeli28Guest
Αίτια ΙΔΨ: οργανικά ή "εσωτερικές συγκρούσεις";
Εχω διαβασει δεκαδες αρθρα, βιβλια και μελετες για την ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη, έχω ακουσει και γνωρισει ιστοριες ανθρώπων με αυτο το πρόβλημα, αλλα ακομα δεν εχω καταλαβει αν η επιστημονική κοινοτητα εχει καταληξει στην αιτιολογια της διαταραχης αυτης.
Υπάρχουν αυτοι που λενε οτι η ΙΔΨ οφειλεται σε οργανικες βλάβες νευρώνων του εγκεφαλου.
Η αλλη πλευρα (δεν εχω καταλαβει ποιοι ακριβως ειναι η αλλη πλευρα, ποια ειναι η ιδιοτητα τους ψυχιατροι, ψυχαναλυτες δεν ξερω...) υποστηρίζουν οτι η ΙΔΨ δεν ειναι τιποτα αλλο απο εσωτερικες συγκρουσεις που δεν εχει λυσει το ατομο και ετσι καταφευγει στις καταναγκαστικες συμπεριφορες για να ανακουφιστει.
Οι μεν προτείνουν φαρμακοθεραπεια και ψυχοθεραπεια, οι δε σκιζουν τα πτυχια τους οτι εαν δε λυθούν οι συγκρούσεις το ατομο δεν θα γινει καλα. Ο τροπος ειναι ψυχοδυναμικες προσεγγισεις.
Τελικα τι στο καλο ισχυει;
Υπαρχει ΕΓΚΥΡΗ προταση-προσεγγιση θεραπειας για τα ατομα με ΙΔΨ;
- 11-01-2017, 19:23 #2
xmmm η ιδψ πηγαζει απο το αυξημενο αγχος. Αρα τα φαρμακα μειωνουν το υπερβολικο αγχος.
Τωρα για το που οφειλεται, καπου διαβαζα οτι οφειλεται σε μαθησιακο λαθος.
Εγω πιστευω οτι οφειλεται σε ακραια καταπιεση, φοβο και επιθυμια ελεγχου μιας δυσκολης πραγματικοτητας...αν τρωω ξυλο καθε μερα και προσπαθω να βρω μια λυση πχ στην προσευχη, και βλεπω οτι το να λεω μια προσευχη 50 φορες με ηρεμει και με δυναμωνει, λογικο δεν ειναι να κολλησω με το μετρημα? και οταν ο θυτης βαρεθει να ξυλοφορτωνει, εγω και παλι δεν θα θεωρησω οτι αυτο οφειλεται στην προσευχη? λογικο δεν ειναι?
Νεφελη, εγω δεν εχω κολλημα με την καθαριοτητα και τα πλυσιματα...αλλα με το μετρημα σε συγκεκριμενες δραστηριοτητες πχ στο διαβασμα, αρα και στη δουλεια μου, και σε θεματα ας πουμε πνευματικα, πχ προσευχη, πνευματικα βιβλια κλπ... Νομιζω οτι κατεληξα στον ψυχαναγκασμο-καταναγκασμο αυτο λογω της ελλειψης συγκεντρωσης και του φοβου αποτυχιας σε μια προσπαθεια ελεγχου των εξωτερικων συνθηκων και κατακτησης της επιτυχιας.
Και την ελλειψη συγκεντρωσης την επαθα λογω των συνθηκων στα παιδικα χρονια, αυτο ειναι/ηταν το τιμημα που πληρωνω... Αλλοι καταληγουν με βαρια καταθλιψη, αλλοι χανουν το μυαλο τους, αλλοι αυτοκτονουν, εγω κατεληξα με θολωμενο μυαλο... Και επειδη εχω διαβασει πολυ σχετικα βιβλια, προσπαθησα χρονιαααα ατελειωτα να στρωσω την κατασταση...ναι μεν κατι γινοταν αλλα κατι γινοταν και φτου, παλι απο την αρχη. Και καθε νεα αρχη ηταν πιο δυσκολη απο τις προηγουμενες...
Τωρα με την αγωγη που πηρα, σε ενα 6μηνο ειδα φως... μπορω και κανω τις δουλειες μου, δεν χανω το μυαλο μου, δεν ξεχναω, δεν μου φευγουν οι πληροφοριες μεσα απο το κεφαλι, μπορω να συγκρατησω κατι που ακουω, δεν εχω υπερβολικο αγχος.
Αρα στο ερωτημα σου, ξεκινα με τη διατροφη σου, να τη βελτιωσεις. Βαλε και το γυμναστηριο στη ζωη σου, και να κοιμασαι επισης νορμαλ σταθερες ωρες. Μετα βρες εναν καλο ψυχιατρο να σε ρυθμισει φαρμακευτικα. Και αφου τα κανεις ολα αυτα για ενα 6μηνο τουλαχιστον, τοτε απευθυνεσαι σε ψυχολογο για τα πιο πρακτικα και καθημερινα μοτιβα συμπεριφορας. Αυτη ειναι η γνωμη μου, και μακαρι να το ειχα κανει εδω και χρονια...Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
11-01-2017, 19:27 #3
ααα επισης για τις εσωτερικες συγκρουσεις που ειπες, ολες οι ασθενειες, μα ολες, μεχρι και ο καρκινος, πηγαζουν απο εσωτερικες συγκρουσεις. Μαλιστα καποτε ειχα δει καπου μια λιστα με ασθενειες και την εσωτερικη συγκρουση που την πυροδοτησε.
Αυτο ομως δε σημαινει οτι θα απορριψουμε τα φαρμακα σε μια προσπαθεια ανευρεσης της εσωτερικης συγκρουσης που το δημιουργησε...Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
11-01-2017, 19:39 #4
..............
Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
12-01-2017, 00:46 #5
Οι ακραιες περιπτωσεις αντιμετωπιζονται με λοβοτομη. Μάλλον ειναι και θεμα εγκεφαλου.
http://www.nostimonimar.gr/psychosurgery-vs-prozac/
12-01-2017, 00:55 #6Nefeli28GuestΕνδιαφερον κειμενο.
Εχεις καποια γνωση/εμπειρια στο θεμα Ιδψ;
12-01-2017, 01:15 #7
Εχω καποια ΙΔΨ, δεν με επηρεαζει ομως στη λειτουργικοτητα. Ειχα διαβασει απο παλια οτι αντιμετωπιζεται χειρουργικα, τιποτα παραπανω ομως. Ουτε αν εχει δοκιμαστει ποτε στην Ελλαδα.
Μεχρι τη δεκαετία του 30 θεωρουνταν σοβαρη ψυχιατρικη ασθενεια. Μετα καταλαβαν οτι μονο οταν αρχιζει να επηρεαζει την λειτουργικοτητα ειναι σοβαρη. Δεν εχω πολλες γνωσεις. Απλως εχω πεισθει οτι δεν θεραπευεται πληρως. Περιοριζεται και μαθαινεις να ζεις με αυτη και να εισαι και ευτυχισμενος. Πηγαζει απο τον υπερβολικο αυτοελεγχο που προφανως εχει σχεση με το άγχος, το οποιο και επανατροφοδοτει. Ο φαύλος κύκλος. Για μενα το πιο τρομερο σε αυτην την περιπτωση ειναι οταν δεν ξερεις τι εχεις! Στην παιδικη ηλικια που δεν ξερεις τι ειναι και νομιζεις οτι μονο εσυ την εχεις. Οτι μονο εσυ κανεις τις πραξεις, σκεψεις κτλ που σου επιβαλλει. Δεν ξερεις τι στο διαολο ειναι αυτο. Και φυσικα ουτε λογος για να μιλησεις. Κάτι σε κανει να ντρεπεσαι να μιλησεις. Ελλειψη ενημερωσης κ εδω. Για μενα κι αυτο πρεπει να διδασκεται στα σχολεια.Last edited by Anti-pression; 12-01-2017 at 12:12.
19-01-2017, 22:17 #8