Results 46 to 57 of 57
Thread: Περί συγχώρεσης...
-
17-03-2017, 20:26 #46Nefeli28Guest
Οπως ακριβως τα λες...κυκεωνας, χαος και στο τελος, αφου εχεις αναλυσει την ιδια την αναλυση, να μην ξερεις τι σου γινεται απο τις αμφιβολιες, το θυμο και τη στενοχωρια.
Ποσο γνωριμα ολα αυτα...
Λοιπον, δεν μπορω να συγχωρησω αυτον που με εβλαψε. (Οσοι γνωριζετε οσα εχω γραψει για τον ψυχοτετοιο, φυσικα μιλαω γι'αυτον, άλλος δεν με εχει βλαψει ετσι στη μεχρι τωρα ζωη μου).
Δεν μπορω να δωσω αφεση, δεν μπορω με τιποτα να τον αθωωσω. Το πιο περιεργο ειναι οτι ενα κομματι μεσα μου θα ηθελε να υπαρχουν ελαφρυντικά, να μην είχε φερθει ετσι, να ηταν ολα ενα ψεμα.
Απο την αλλη, ειναι φορες που λεω: μηπως εγω τα ειδα ετσι τα πράγματα; ο ανθρωπος ηταν μια χαρα ειδικος κι εγω ειχα προβλημα και τον εβγαλα σκαρτο;; Εκει γινεται το μεγαλύτερο ανακατεμα μεσα μου κι οταν το νιωθω αυτο, πεφτω ξανα στα τάρταρα κ δεν μπορω να σηκωσω κεφαλι.
Ειναι αυτο που δεν ξερεις τελικα, αν ο αλλος σε εβλαψε, αν του επέτρεψες να σε βλαψει ή αν νόμιζες οτι σε εβλαψε....οπως τα λες Σαπουνακι, εισαι μεσα στο μυαλο μου...
Δεν ξερω τιποτα πια. Ολα ειναι αχταρμας στο κεφάλι μου.
Κατι φορές στηνω στο μυαλο μου μια σκηνη, οπου πρωταγωνιστούμε σε μια συνεδρία οπου εκεινος παραδέχεται τα λαθη και τις αστοχίες. Αναλαμβανει την ευθυνη για την διάλυση μου και μου εξηγει τους λογους που συνεβησαν ΟΛΑ αυτα. Εγω κλαιω...και νιωθω σαν καποιος-αυτος, να ξαναβαζει στη θεση του το μυαλο μου, να επουλωνει μια πληγη, να εξηγουνται και να τοποθετουνται ξανα τα πραγματα στο σωστο ραφι.... Νιωθω πληρης. Νιωθω ανακουφισμενη.
Δεν με νοιάζει να ακουσω τη λεξη συγνωμη. Μου αρκει η παραπανω εικονα. Μετα θα μπορουσα να νιωθω λυτρωση. Καμια κακία μεσα μου. Μια ησυχια και μια γαληνη......
(...κι υστερα ξυπνησα, το ξερω, απλα ηθελα να γραψω τη σκηνη....)
- 17-03-2017, 22:17 #47
Νομίζω αυτό που περιγράφεις είναι μια φάση που πρέπει να περάσει το άτομο. Δηλαδή να μπεις στη διαδικασία να αναρωτηθείς, μήπως έφταιξες κι εσύ, μήπως άφησες πολύ περιθώριο στον αλλον, μήπως το μεγαλοποίησες.... το θεωρώ επικοδομητικό γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε την ευκαιρία να δούμε και δικά μας λάθη και παραλείψεις και να τα βελτιώσουμε. Από αυτή την άποψη θα μπορούσαμε να σκεφτούμε οτι όντως είναι ένα μάθημα. Είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται να εξελιχθούμε.
Τώρα βέβαια αν μπλεχτούμε πολύ σε αυτή τη διαδικασία και δεν μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε κάπου ως προς τον επιμερισμό της ευθύνης.... εκεί δεν ξέρω τι γίνεται. Νομίζω εκεί χρειάζεται η βοήθεια ειδικού ή κάποιου πολύ κοντινού ανθρώπου ώστε να ξεκολλήσουμε.
Προσωπικά δεν μου χει μείνει ποτέ κάτι στην ζωή μου ώστε να μην μπορέσω να καταλήξω για το ποια ήταν η δική μου ευθύνη στα πράγματα, και ποια του άλλου( άσχετα αν το έκανα σωστά, κατέληγα σε ένα συμπέρασμα πάντως). Μια φορά μόνο μπερδεύτηκα πολύ κι ένιωσα να χάνω τα όρια του εαυτού μου και ζήτησα βοήθεια ειδικού.
17-03-2017, 22:58 #48
17-03-2017, 23:23 #49Nefeli28GuestΤελικα, ποιος μπορει να πει με σιγουρια αν αυτος που σου εκανε κακο, οντως στο εκανε, τον αφησες να στο κανει, ή φανταστηκες οτι στο εκανε;
Θέλω να πω, κι ο ψυχολογος πως να ξερει ποια τελικα ειναι η πραγματικότητα; Απλως ακουει αυτα που λεμε. Κι αν λεει αυτα που πρεπει να ακουσουμε για να γινουμε καλυτερα;
Τελικα η αληθεια ποια ειναι; Μεσα μας την ξερουμε; Τι πρέπει να κανουμε για να τη βρουμε;
17-03-2017, 23:58 #50
Κοίτα...αν το φαντάστηκες νομίζω είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Θα το φανταστείς και για άλλους. Δηλαδή αν συνέχεια στην ζωή σου βρίσκεσαι στην θέση να πιστεύεις οτι κάποιος σε βλάπτει κτλ...ε τότε κάτι δεν πάει καλά με την φαντασία σου.
Κατά τα άλλα τι να σου πω βρε Νεφέλη μου... νομίζω οτι μέσα μας ξέρουμε. Όταν δεν μιλάμε για γονείς- παιδιά (ξεφύγαμε από το θέμα τώρα αλλά δεν πειράζει), νομίζω ξέρουμε πως αφήσαμε κάπου το περιθώριο για να μας πατήσει ο άλλος. Αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη αυτού που το έκανε αλλά ούτε την δική μας που το αφήσαμε.
Προσωπικά ο ψυχολόγος νομίζω με βοήθησε να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά γιατί τα είχα χαμένα, ήταν πια περίοδος μεγάλης αποδιοργάνωσης για μένα και είχα ανάγκη να ακούσω έναν "εξωτερικό" αντικειμενικό κριτή ακόμα και για τα πιο αυτονόητα. Δεν ήξερα τι μου γινόταν και με κατηγορούσα για τα όρια που δεν έθεσα.
Το αν λεει αυτά που πρέπει να ακούσουμε για να γίνουμε καλά, το αναρωτήθηκα κι εγώ πολλές φορές στη διάρκεια των συνεδριών, ότι μπορεί να μου λέει αυτά που θέλω να ακούσω. Αλλά τελικά κατέληξα στο...τι σημασία έχει; Ο σκοπός δεν είναι να γίνεις καλά; Αν αυτός είναι ο τρόπος, ας γίνει έτσι.
Αλήθεια έτσι κι αλλιώς 100% αντικειμενική δεν υπάρχει, την δική σου αλήθεια του καταθέτεις πηγαίνοντας εκεί και με βάση αυτή πορεύεται.
18-03-2017, 00:01 #51
18-03-2017, 00:42 #52
18-03-2017, 12:12 #53
18-03-2017, 12:13 #54
18-03-2017, 14:28 #55
19-03-2017, 23:30 #56
20-03-2017, 08:55 #57
Δεν μπορώ να συγχωρέσω όσο και να συζητάμε. Ψάχνω μόνο τρόπους να ξεσπάσω, να βγάλω απωθημένα, να καλύψηω δλδ το παθητικό στη ζωη μου με ενεργητικό. Τοτε θα ερθει η λύτρωση.
γιάννης