Results 61 to 75 of 144
-
14-05-2017, 21:57 #61
- 14-05-2017, 22:44 #62
14-05-2017, 22:47 #63
14-05-2017, 22:56 #64
14-05-2017, 22:57 #65
Θα σου απαντήσω όπως μπορώ, θεολογικά. Ο άνθρωπος από την φύση του έχει ανάγκη κάτι να πιστεύει. Στην αρχή ήταν τα είδωλα και ο αρχηγός της φυλής, μετά πέρασε σε μία άλλη έννοια, η έννοια του Θεού. Σε μία υπαρκτική υπόσταση του όντος, αφού είναι το πρόσωπο που λατρεύεται, αλλά όχι ως είδωλο. Νομίζω, πως όλοι έχουμε περασει από την ίδια φάση, στην φάση του "γιατί υπάρχει θεός και αν υπάρχει γιατί δεν τον βλέπω στην ζωή μου". Είναι λογικές ερωτήσεις. Εγώ προσωπικά, είχα μείνει με την απορία, "γιατί δεν βλέπω την δικαιοσύνη του Θεού στον κόσμο". Όμως μου λύθηκε κάπως αυτή η απορία. Αν μιλάμε πάντα για τον Χριστό ως Θεό, θα σου απαντήσω ότι ο Θεός, δεν θα πιάσει τον κάθε έναν από εμάς, το χέρι και θα πει "πάμε παιδί μου", όχι σε καμία περίπτωση. Ο κάθε άνθρωπος έχει το αυτεξούσιό του, επιλέγει αν θα πιστέψει ή όχι, επιλέγει αν θα Τον ακολουθήσει ή όχι. Όλοι μας έχουμε υποστεί αδικίες και εγώ και εσύ και όλοι μας. Εγώ όμως προσωπικά, είδα την παρέμβαση του Θεού, στην ζωή μου, γι' αυτό και τον πιστεύω. Δεν είναι με την πρώτη ματιά εμφανής η βοήθεια, γιατί όλοι πιστεύουν, ότι αφού κοινωνούν ή πάνε στην εκκλησία ή πιστεύουν, τότε είναι υποχρεωμένος ο Θεός να τον βοηθήσει, όχι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αυτό. Ίσα ίσα, που ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον Θεό, όχι ο Θεός τον άνθρωπο. Πάντως να ξέρεις, ότι όποιος αδικεί, έναν άλλον άνθρωπο, θα του γυρίσει και εκείνου που αδικεί, και θα αδικηθεί και αυτός και διπλά απ' ότι αδίκησε, ή σε αυτόν τον ίδιο ή στους απογόνους του. Έχουν συμβεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις και άνθρωποι που με αδίκησαν εμένα, τώρα με ψάχνουν, γιατί βλέπουν ότι εγώ πήγα καλύτερα από εκείνους, παρά τις αδικίες που μου έκαναν. Ενώ εκείνοι όχι. Με έχουν βρίσει πολύ άσχημα και λόγια που ίσως κανένας δεν θα τα έλεγε από εδώ, επείδή πιστεύω στον Θεό και δεν το έκρυβα όπως κάνουν κάποιοι και δικαίωμά τους, φυσικά. Οι βουδιστές, αυτό το ονομάζουν κάρμα. Όσον αφορά για τους πολέμους, ο άνθρωπος τους έκανε στο όνομά του όχι ο ίδιος ο Θεός. Επειδή οικοιοποίηθηκαν το όνομα του Θεού, στους πολέμους τους, αυτό δεν σημαίνει ότι τους έκανε ο ίδιος ο Θεός. Στο ερώτημα γιατί υπάρχουν πολλές θρησκείες, νομίζω ότι είναι προφανές, διότι ο άνθρωπος είναι ένα περίεργο ον, που ερμηνεύει και εξηγεί, όπως εκείνος θέλει, και το λατρεύει επίσης. Οι αρχαίοι Έλληνες, έφτιαξαν μόνοι τους θεούς τους, με επιρροές από τους αιγύπτιους θεούς, αυτό το αναφέρει ο Ηρόδοτος. Οι ινδουϊστές, είχαν διαφορερική νοοτροπία σκέψης και έκφρασης και από εκείνους λέγεται ότι επηρρεάστηκε ο Πυθαγόρας, πάνω στην φιλοσοφία του για την μετενσάρκωση (που προσωπικά πιστεύω, ότι δεν υφίσταται). Ο Βούδας, ή όπως ήταν το κανονικό του όνομα ο Γκαουτάμα, έκανε μια διαφορετική φιλοσοφική διερεύνηση, στην θρησκεία του ινδουϊσμού. Τράβηξε δηλαδή τον δικό του δρόμο και μέσα σε όλες αυτές τις φιλοσοφικές διερευνήσεις, που έγιναν και θρησκείες, εμφανίστηκε ο Χριστός με ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα, από τις γνωστές φιλοσοφικές θεωρίες, το μήνυμα της Αγάπης. Εκεί φυσικά που γίνεται λόγος είναι τελικά ισχύει η Ανάσταση ή όχι. Ο καθένας αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ισχύει η Ανάσταση, αφού λατινικά ρωμαϊκά κείμενα, αναφέρουν αυτή την ημέρα της Ανάστασης, και μάλιστα ο ρωμαίος που χάραξε τον Χριστό για να δει εάν ξεψύχησε, πίστεψε σε Εκείνον, εκείνη την ημέρα. Εκτός από τις ιστορικές αναφορές, εγώ το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου, ότι υφίσταται η Ανάσταση. Στο τελευταίο ερώτημα, πιστεύω πως είναι δύσκολο όλος ο κόσμος να πιστεύει σε μία θρησκεία, ίσως αυτό να αποζητούν οι υπερασπιστές της "νέας εποχής", να καταργηθεί ο Χριστός, ο Μωάμεθ, ο Βούδας, ο Κομφούκιος κλπ. , για την δημιουργία μίας θρησκείας, που πιστεύω ότι δεν μπορεί αυτό να επιτευχθεί, από την στιγμή που η κάθε θρησκεία, κάθε λαού, υπάρχει ως παράδοση και ως βίωμα μέσα σε έναν λαό. Ο Χριστιανισμός, ειδικότερα η Ορθοδοξία, είναι αρκετά διαδεδομένος, ειδικά στην Αφρική γιατί έχει το προτέρημα, ότι μπορεί να "κουμπώσει" σε έναν λαό, διατηρώντας τις παραδόσεις του εκάστοτε λαού. Έτσι έγινε και με την αρχαιελληνική φιλοσοφία. Ο Απόστολος Παύλος, έκανε την πρόταση, στην αρχή οι Έλληνες, δεν δεχόντουσαν εύκολα την Ανάσταση, γιατί φιλοσοφικά, δεν μπορούσαν να διανοηθούν πώς ένας άνθρωπος, μπορεί να αναστηθεί. Και όμως τον δέχτηκαν, με πρώτη την Αγία Λυδία, στην Ελλάδα αλλά και με Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Πέρασαν φυσικά αιώνες, για να ενσωματωθεί πλήρως. Δεν κατήργησε όμως την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, ίσα ίσα που την χρησιμοποίησαν πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας. Διενέξεις πάντα θα υπάρχουν, από την στιγμή που υπάρχει και ο ανθρώπινος εγωϊσμός. Με την πρώτη ματιά αντιφάσεις υπάρχουν, ειδικά στην Παλαιά Διαθήκη, με μία δεύτερη ματιά, δεν υπάρχουν αντιφάσεις. Ας πούμε μία κατηγορία κατά του Χριστιανισμού, είναι για τον Αδάμ και την Εύα, με μία δεύτερη ματιά θα έλεγε κανείς, ότι δεν θα μπορούσε να αναπτύξει σε έναν άνθρωπο που ζούσε στην έρημο, (έχοντας δει πολύ λίγα και γνωρίζοντας πολύ λίγα για τον κόσμό), όλη την ανθρωπολογία, γι' αυτό και χρησιμοποίησε δύο υλικά που τα γνώριζε, το χώμα και το νερό και αυτά τα δύο μας δίνουν τον πηλό. Αν δούμε όμως στην ανθρωπολογία θα δούμε ότι κάποτε σε ένα ζευγάρι πρωτανθρώπων, υπήρξε ένα τέλειο ζευγάρι, κανόνικών ανθρώπων, σαν εμάς. Αργότερα ο νους του ανθρώπου μεγάλωνε και του πρωτανθρώπου έμενα σταθερός. Έτσι είχαν χωριστεί σε δύο φυλές αυτές των πρωτανθρώπων και αυτή με τους ανθρώπους, οι άνθρωποι έφτιαξαν δόρια και τόξα και οι πρωτάνθρωποι, πολεμούσαν με πέτρες, ήταν επόμενο, να κατακτήσει ο άνθρωπος τον κόσμο. Όμως όπως φαίνεται και από τις ανθρωπολογικές μελέτες, υπήρξε συνεύρεση του ανθρώπου με τον πρωτάνθρωπο, γι' αυτό και μέσα μας, έχουμε ένα μικρό ποσοστό πρωτανθρώπου, ειδικά φαίνεται αυτό από το πιο απλό. Όταν πεινάμε πολύ και μας φέρνουν πχ μία πιατέλα με κρεατικά, τότε ξεχνάμε πιρούνια και μαχαίρια και πέφτουμε επάνω στην πιατέλα ή όταν έγινε ο Α' και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, εκεί φάνηκε η ζωώδης έξαρση του ανθρώπου. Τέλος για τα βιβλία που ανέφερες σε ένα άλλο μήνυμα, μου αρέσει αρκετά ο π. Φάρος, ο Γιανναράς και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, επίσης μου αρέσει και ο Μαντζαρίδης και ο Φειδάς κυρίως για την εκκλησιαστική ιστορία.
Last edited by DL010117a; 14-05-2017 at 23:16.
14-05-2017, 23:01 #66
14-05-2017, 23:08 #67
Η βασική διαφορά της φιλολογίας, της φιλοσοφίας και της θεολογίας, είναι ότι η φιλολογία παίρνει μία λέξη και την βάζει σε μία πρόταση, αναλύοντάς την και αναπτύσσοντας την, πάνω σε ένα θέμα, η φιλοσοφία αυτή την λέξη την χρησιμοποιεί για την ύπαρξη, διερευνώντας την μέσα στα όρια του λογικού και η θεολογία αυτή την λέξη την κάνει βίωμα. Χαίρομαι που σπουδάζεις φιλολογία, είναι πράγματι όπως προαναφέρθηκε δύσκολη σχολή. Εγώ κυρίως είμαι επηρεασμένος από αυτά που έχω διαβάσει από την θεολογία κυρίως και από την φιλοσοφία. Η νονά μου, ήθελε να γινόμουν φιλόλογος, επειδή ήταν και εκείνη, αλλά εμένα δεν με "γέμιζε" τόσο η φιλολογία, στην υπαρκτικές αναζητήσεις, αυτό το έκανε η θεολογία και η φιλοσοφία, σε εμένα τουλάχιστον. Δεν παύει όμως να είναι μία δύσκολη σχολή.
14-05-2017, 23:17 #68
14-05-2017, 23:49 #69
Θα σου πω το εξης επειδη και εγω στα 20 μου ακριβως τα ιδια ελεγα, θα μπορουσα να τα ειχα γραψει και εγω τοτε οσα γραφεις....
Σωστα ολα οσα λες περι ρηχοτητας, ΑΛΛΑ ειναι φαση που θα περασει και θα φυγει.
Παροδικη, προσωρινη, ως τα 25? 30 το πολυ!
Μολις αρχισεις να δουλευεις και μπεις σε προγραμμα, θα αναρωτιεσαι, γιατι κι εγω τοτε που μπορουσα δεν εκανα τρελες?
Ή θα αναζητησεις τις τρελες και τις εμπειριες (και δεν εννοω ερωτικα-σεξουαλικα αλλα γενικοτερα, ταξιδια, παρεες, κοινωνικοποιηση κλπ) σε μια αλλη ηλικια... ισως τωρα περνας τη διανοουμενιστικη φαση με την αλαζονεια του νιατου, οπως την χαρακτηριζω - ολοι σε καποια φαση της ζωης μας την περναμε.
Μετα απο καποια χρονια θα σκεφτεσαι οσα λες τωρα και ξερεις τι θα λες?? πολυ στα σοβαρα εβλεπα τοτε τη ζωη και την κοινωνια...Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
14-05-2017, 23:58 #70
Σαφως αλλα το ερωτημα ειναι κατω απο ποιο πρισμα τα διαβαζεις?
η αγια Γραφη πχ μπορει να εχει 100 διαφορετικες ερμηνειες...
Για γνωση και καλλιεργεια χαρακτηρα ειναι αριστα, θεαρεστα!!! και μακαρι ολοι οι ανθρωποι να διαπλαθονταν με αυτες τις αρχες.
Εμενα οσα διαβασα με βοηθησαν στο να διαχειριστω δυσκολες καταστασεις - αν δεν ειχα αυτα τα διαβασματα μπορει να μου ειχε στριψει. Αλλα κοινωνικα, μαλλον κακο μου εκαναν παρα καλο.
Γιατι? μου περιορισαν το οπτικο πεδιο, και μου πηρε χρονια να το καταλαβω.
Για να μην πω καμια βαρυτερη λεξη πχ αποχαυνωση...
Για αυτο θα σου προτεινα να κρατας μια αποσταση απο τα διαβασματα αυτα. Ξερεις τα γνωστα περι κριτικης σκεψης κλπ. Μην παιρνεις για δεδομενα οσα γραφονται εκει. Μονος σου ζωντας θα δωσεις τη δικη σου μοναδικη ερμηνεια.Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
15-05-2017, 00:02 #71
Μακάρι να ζήσω για να δω μια ιστορία να έχει καλό τέλος στην πραγματική ζωή!
Γιατί μέχρι ώρας μόνο σε ταινίες το έχω δει....
Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρώντας τη ζωή γίνεσαι κι ο ίδιος κυνικός στο τέλος...
Για λόγους επιβίωσης φυσικά..
Από ένα σημείο και μετά βλέπεις ότι αυτά, τα οποία πάσχιζαν να σου βάλουν στο μυαλό οι γονείς ως σωστά, όχι μόνο δεν εκτιμούνται αλλά και πολλά αντιβαίνουν στους "κανόνες" της επιτυχίας στη ζωή!
Και αναγκάζεσαι να αναθεωρήσεις και να "ξαναχτίσεις" το σύστημα των αξιών σου μόνος σου....
15-05-2017, 00:03 #72
15-05-2017, 00:06 #73
ενταξει απλα το παιδι εχει δικο του τροπο αντιληψης, το να εισαι ή σοβαροφανης ή αστειος εχει να κανει και με την καλλιεργεια του ατομου...
απλα το θεμα της παιδειας παει κατα διαολου γενικα στην Ελλαδα, και οι περισσοτεροι απο εμας μοιαζει να ειμαστε ''χαχες''...!!
δεν θα ελεγα οτι δεν μπορει να εχει την απαιτουμενη διασκεδαση στην ζωη του ή να περασει καλα, επειδη τα βλεπει ολα καπως αλλιως...
εξαλλου γενικα, τυχαινει καποια ατομα με την συμπεριφορα τους να ειναι μονο για μπατσες....
και να αναρωτιεσαι μα καλα αυτοι δεν πηγαν σχολειο?
το εχω παθει και εγω....!!! Για εμενα θα επελεγα μια κατασταση ''μεσοτητας'', και διαβασμενος αλλα και λιγο ''χαχας''!!! Απλα γιατι το γελιο παει να εξαφανιστει, οποτε πρεπει να κανουμε κατι και εμεις για να περναμε καλα!!!
15-05-2017, 00:07 #74
.....................
15-05-2017, 00:21 #75