Εξυπναδα
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 23
    Senior Member

Εξυπναδα

Τι είναι εξυπνάδα;;
    Υπάρχει ένας ορισμός;;Ενα νουμερο;;Ενα κουτί που μπορεί να την περικλύει;;

Παρατηρώ οτι σαν άνθρωπος έχω τα προσωπικά μου χαρακτηριστικά κ την διαμόρφωση απο το περιβαλλον το κοινωνικό την οικογένεια καθώς κ τα βιολογικά.

Παρατηρώ οτι υπαρχουν πολλές μορφές εξυπνάδας, τουλαχιστον οι αναφορές σε έξυπνους ανθρωπους δημιουργούνται με κριτήριο την εξαιρετική απόδοση σε κάποιον τομέα.
    Έτσι θεωρουμε έξυπνο εναν επιτυχημενο επιχειρηματία που έκανε κάποια κινηση ματ κ έβγαλε κέρδος 300%
    Θεωρουμε έξυπνο εναν επιστήμονα που έβγαλε την τάδε θεωρια κ είδε χρόνια μακρια απο την εποχή του.
    Πιο απλα παραδειγματα:
    Ένας ποδοσφαιριστής που έκανε εξυπνη τριπλά
    Ένας μαθητής που έγραψε πολύ καλά κ βγήκε πρώτος

Είναι η εξυπνάδα κάτι που διαχωρίζεται όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε;;
    Είναι η προβολή κ η σύγκριση αυτου που γνωρίζουμε για τον εαυτό μας κ τους αλλους;;πχ αν εγώ προβαλλω τον εαυτό μου ως έξυπνο κ καθιερωσω μια τάδε αξία για μένα κ ερθει κάποιος που στον τομέα μου θα με ξεπερασει, τοτε σημαίνει η θα το εκλαβω οτι είμαι βλάκας;;Μπορεί αυτό να πηγαινει στο ψυχολογικό κομματι κ της αυταξιας μας.

Τι είναι τέλος πάντων εξυπνάδα;;
    Βλέπω οτι είναι μια διαμελισμένη έννοια κάτι σαν την Αλήθεια,την αγάπη,το επιτρεπτό μίσος πχ ταξικό κ το ανεπίτρεπτο αν μπορούμε να το πούμε αυτό.

Είναι μια κρίση αποτελεσματος με βαση τις συνέπειες κ τα αποτελεσματα οπτ μπορεί να είναι κ μια υποκειμενικη κρίση;;

Απλα διερωτομαι.
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti

Banned
    Θεωρώ πως υπάρχει διαχωρισμός της εξυπνάδας από της ευφυϊας. Ο έξυπνος είναι ο ικανός μόνο στον τομέα του πχ ένας θεολόγος είναι έξυπνος στην θεολογία, ένας δικηγόρος είναι έξυπνος στην νομική. Ο ευφυής, όμως είναι μια πιο σπουδαία έννοια από αυτή του έξυπνου. Ο ευφυής έχει την ικανότητα να είναι έξυπνος σε αρκετούς τομείς, όπως ήταν οι τρείς Ιεράρχες, που είχαν πτυχίο στην Αστρονομία, Φιλολογία, Θεολογία, Βοτανική, Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Αριθμητική και Μουσική. Οι τρείς Ιεράρχες ήταν ευφυείς, γιατί ήταν έξυπνοι σε πολλούς τομείς. Ένας άλλος διαχωρισμός του έξυπνου με τον ευφυή, είναι ότι ο έξυπνος διαβάζει κάτι και το μαθαίνει, ο ευφυής διαβάζει κάτι, το μαθαίνει και το κάνει πράξη στην ζωή του.

Senior Member
    Δηλ είναι κάτι ποσοτικό;;Δηλ με όσα περισσότερα καταπιάνεσαι κ το κανεις καλά με βαση κάποια κριτηρια το ονομάζουμε εξυπνάδα;;
    It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti

Banned
    ειναι ξερω γω ποσο γρηγορα θα ελυνες μια εξισωση μαθηματικων η ποσο ευκολα στροφαρεις σε κατι αλλα συνηθως αυτοι που επικρατουν ειναι αυτοι που ειναι καπου στο μεσαιο αφου αργουν μεν να παρουν στροφες αλλα οταν παρουν μπαινουν στο νοημα για τα καλα σιγανα σιγανα

Senior Member
    η εξυπναδα συνισταται απο πολλα χαρακτηριστικα , απο την ταχυτητα σκεψεως , αντιληψη , οξυδερκεια , καλη αισθηση χιουμορ κ.α. , δλδ ενας συνδυασμος καλου IQ με ενα καλυτερο EQ , και δεν ξςερω αν αποκταται η γεννιεσαι με αυτην ..................θαλεγα οτι μαλλον γεννιεσαι με αυτην , και φαινεται στην πορεια , αλλα μια μη επιτυχημενη επαγγελματικη ζωη , μετρια , μπορει να οφειλεται στην ελειψη φιλοδοξιων , τωρα αν η ελλειψη φιλοδοξιων , δειχνει χαζομαρα , αυτο δεν το ξερω .......καλυτερα τυχερος παρα εξυπνος , λενε οι Κινεζοι .....................

Banned
    Quote Originally Posted by serios View Post
    Δηλ είναι κάτι ποσοτικό;;Δηλ με όσα περισσότερα καταπιάνεσαι κ το κανεις καλά με βαση κάποια κριτηρια το ονομάζουμε εξυπνάδα;;
    Είναι και ποσοτικό, αλλά και θέμα ευστροφίας, όπως ανέφερε ο Μαγκάιβερ.

Senior Member
    Quote Originally Posted by serios View Post
    Τι είναι εξυπνάδα;;
    Υπάρχει ένας ορισμός;;Ενα νουμερο;;Ενα κουτί που μπορεί να την περικλύει;;

Παρατηρώ οτι σαν άνθρωπος έχω τα προσωπικά μου χαρακτηριστικά κ την διαμόρφωση απο το περιβαλλον το κοινωνικό την οικογένεια καθώς κ τα βιολογικά.

Παρατηρώ οτι υπαρχουν πολλές μορφές εξυπνάδας, τουλαχιστον οι αναφορές σε έξυπνους ανθρωπους δημιουργούνται με κριτήριο την εξαιρετική απόδοση σε κάποιον τομέα.
    Έτσι θεωρουμε έξυπνο εναν επιτυχημενο επιχειρηματία που έκανε κάποια κινηση ματ κ έβγαλε κέρδος 300%
    Θεωρουμε έξυπνο εναν επιστήμονα που έβγαλε την τάδε θεωρια κ είδε χρόνια μακρια απο την εποχή του.
    Πιο απλα παραδειγματα:
    Ένας ποδοσφαιριστής που έκανε εξυπνη τριπλά
    Ένας μαθητής που έγραψε πολύ καλά κ βγήκε πρώτος

Είναι η εξυπνάδα κάτι που διαχωρίζεται όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε;;
    Είναι η προβολή κ η σύγκριση αυτου που γνωρίζουμε για τον εαυτό μας κ τους αλλους;;πχ αν εγώ προβαλλω τον εαυτό μου ως έξυπνο κ καθιερωσω μια τάδε αξία για μένα κ ερθει κάποιος που στον τομέα μου θα με ξεπερασει, τοτε σημαίνει η θα το εκλαβω οτι είμαι βλάκας;;Μπορεί αυτό να πηγαινει στο ψυχολογικό κομματι κ της αυταξιας μας.

Τι είναι τέλος πάντων εξυπνάδα;;
    Βλέπω οτι είναι μια διαμελισμένη έννοια κάτι σαν την Αλήθεια,την αγάπη,το επιτρεπτό μίσος πχ ταξικό κ το ανεπίτρεπτο αν μπορούμε να το πούμε αυτό.

Είναι μια κρίση αποτελεσματος με βαση τις συνέπειες κ τα αποτελεσματα οπτ μπορεί να είναι κ μια υποκειμενικη κρίση;;

Απλα διερωτομαι.
    πολυ σωστο το ερωτημα σου και εγω πολλες φορες τα αναρωτηθηκα αυτα..αλλα εχω και εγω κανα δυο ερωτησεις.
    αν ενας ανθρωπος ειναι στην αρχη της ζωης του πολυ εξυπνος δηλαδη στροφαρη γρηγορα αντιλαμβανετε πραγματα και καταστασεις με τη μια.του λεει καποιος κατι και αντιλαμβανετε με τη μια για ποιο λογο του το λεει.μαθαινει πολυ γρηγορα .μπορει σιγα-σιγα να χασει αυτη την ευστροφια του μυαλου του και να γινει λιγοτερο εξυπνος??και αν ναι πως??
    δευτερη ερωτηση.μπορει ενας ανθρωπος να γινει περισσοτερο εξυπνος???δηλαδη η εξυπναδα αποκτυετε?νομιζω η σωστη λεξη ειναι επικτιτο.μπορει λοιπον ενας ανθρωπος να γινει πιο εξυπνος και αν ναι πως?
    Last edited by giorgos35; 25-06-2017 at 08:16.

Banned
    Quote Originally Posted by giorgos35 View Post
    πολυ σωστο το ερωτημα σου και εγω πολλες φορες τα αναρωτηθηκα αυτα..αλλα εχω και εγω κανα δυο ερωτησεις.
    αν ενας ανθρωπος ειναι στην αρχη της ζωης του πολυ εξυπνος δηλαδη στροφαρη γρηγορα αντιλαμβανετε πραγματα και καταστασεις με τη μια.του λεει καποιος κατι και αντιλαμβανετε με τη μια για ποιο λογο του το λεει.μαθαινει πολυ γρηγορα .μπορει σιγα-σιγα να χασει αυτη την ευστροφια του μυαλου του και να γινει λιγοτερο εξυπνος??και αν ναι πως??
    δευτερη ερωτηση.μπορει ενας ανθρωπος να γινει περισσοτερο εξυπνος???δηλαδη η εξυπναδα αποκτυετε?νομιζω η σωστη λεξη ειναι επικτιτο.μπορει λοιπον ενας ανθρωπος να γινει πιο εξυπνος και αν ναι πως?
    Η εξυπνάδα στον άνθρωπο είναι επίκτητη, δεν μπορεί δηλαδή να αποκτηθεί. Από το σύστημα του δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου, καταλαβαίνει εύκολα κάποιος, ότι το κάθε σύστημα απευθύνεται στον έξυπνο- "έτοιμο" μαθητή, δηλαδή δεν είναι ένα σύστημα, που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις την εξυπνάδα, την εξυπνάδα πρέπει να την έχει κάποιος ήδη. Γι'αυτό και μια μαθηματικού που είχα στο γυμνάσιο, ασχολούνταν με 3 μαθητές συγκεκριμένα, οι υπόλοιποι γι'αυτήν πηγαίναμε στα "σκουπίδια". Οι 3 μαθητές αξίζαν για εκείνη, γιατί θεώρησε ότι με αυτούς τους 3 μπορεί να κάνει μάθημα, ενώ με εμάς είτε καταλαβαίναμε, είτε όχι, ήταν το ίδιο για εκείνη. Άρα το σχολείο δεν σε βοηθάει για την απόκτηση εξυπνάδας. Νομίζω ότι επειδή η εξυπνάδα δεν αποκτιέται, άρα δεν μπορεί και να χαθεί. Υπάρχουν και νέοι, αλλά και γεροντότεροι στην ηλικία που είναι εύστροφοι, άρα η ηλικία δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση ή στην μείωση της εξυπνάδας, απλά ο γεροντότερος έχει ένα παραπάνω προσόν που είναι η εμπειρία, ενώ ο νέος όχι.
    Όχι, δεν υπάρχει κάποιος έξυπνος και εξυπνότερος. Η διαφορά του έξυπνου με τον εξυπνότερο, είναι στην αντίληψη των πραγμάτων, δηλαδή το κατά πόσον αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Στην ιστορία γνωρίζουμε την πολιτική αντιληπτική ικανότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Είχε ένα χάρισμα αυτός ο άνθρωπος, να αντιλαμβάνεται πράγματα και πολιτικές καταστάσεις. Έτσι πήρε και την Θεσσαλονίκη από τους Βούλγαρους. Αντιλήφθηκε πιο γρήγορα από τους άλλους ηγέτες και ξεκίνησε να πάρει την Θεσσαλονίκη, πολύ πριν αντιληφθούν οι γειτονικές χώρες, τι γίνεται με τον Βενιζέλο. Είχε ένα χάρισμα αυτός ο άνθρωπος, που ένωνε την αντίληψη και την ευστροφία, στο ίδιο επίπεδο. Μπορεί ο άνθρωπος να γίνει πιο έξυπνος, αν γνωρίσει πράγματα που δεν γνωρίσει ένας άλλος και εξειδικευτεί πάνω σε αυτά. Για παράδειγμα το Διδακτορικό, σου δίνει την δυνατότητα σαν νέος επιστήμονας, να εξειδικευτείς, πάνω σε έναν τομέα της επιστήμης σου πχ για τους θεολόγους, ειναι η Δογματική ή η Χριστιανική Γραμματεία ή η Εκκλησιαστική Ιστορία. Έτσι καλλιεργείς τον τομέα σου, με άλλες σπουδές πάνω στο αντικείμενό σου, είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό και εμβαθύνεις περισσότερο στην ουσία του τομέα σου. Γνωρίζοντας καινούρια πράγματα γίνεσαι εκ των πραγμάτων πιο έξυπνος.

Senior Member
    .μπορει σιγα-σιγα να χασει αυτη την ευστροφια του μυαλου του και να γινει λιγοτερο εξυπνος??και αν ναι πως??
    το πρωτο συμβαινει σε πολλες ψυχολογικες αρρωστιες
    για το δευτερο εχω να σχολιασω οτι οι επιστημονες λενε οτι μπορεις να βελτιωσεις τις επιδοσεις σου στα τεστ iq ως 10 μοναδες εαν κανεις εξασκηση
    εγω νομιζω μπορεις να βελτιωθεις ας πουμε με κατι οπως η γυμναστικη αλλα η εξυπναδα ειναι τοσα πολλα πραγματα που δεν μπορεις να βελτιωθεις σε ολα.
    πχ οσο και να χτυπιεται ενας καλος και εξυπνος μαθητης επιχειρηματιας δεν μπορει να γινει οσο και αν θα το ηθελε κτλ

Banned
    Quote Originally Posted by nikos2 View Post
    για το δευτερο εχω να σχολιασω οτι οι επιστημονες λενε οτι μπορεις να βελτιωσεις τις επιδοσεις σου στα τεστ iq ως 10 μοναδες εαν κανεις εξασκηση
    εγω νομιζω μπορεις να βελτιωθεις ας πουμε με κατι οπως η γυμναστικη αλλα η εξυπναδα ειναι τοσα πολλα πραγματα που δεν μπορεις να βελτιωθεις σε ολα.
    πχ οσο και να χτυπιεται ενας καλος και εξυπνος μαθητης επιχειρηματιας δεν μπορει να γινει οσο και αν θα το ηθελε κτλ
    Υπάρχουν διαφορετικών ειδών εξυπνάδα, δεν είναι μια συγκεκριμένη και εδώ έρχεται η προσωπικότητα που υπάρχουν διαφορετικών ειδών προσωπικότητας. Η εξυπνάδα καθορίζεται και από την προσωπικότητα, γι'αυτό θεωρώ πως ένα τέστ προσωπικότητας, είναι πιο εύστοχο από ένα τέστ iq.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα View Post
    Η εξυπνάδα στον άνθρωπο είναι επίκτητη, δεν μπορεί δηλαδή να αποκτηθεί. Από το σύστημα του δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου, καταλαβαίνει εύκολα κάποιος, ότι το κάθε σύστημα απευθύνεται στον έξυπνο- "έτοιμο" μαθητή, δηλαδή δεν είναι ένα σύστημα, που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις την εξυπνάδα, την εξυπνάδα πρέπει να την έχει κάποιος ήδη. Γι'αυτό και μια μαθηματικού που είχα στο γυμνάσιο, ασχολούνταν με 3 μαθητές συγκεκριμένα, οι υπόλοιποι γι'αυτήν πηγαίναμε στα "σκουπίδια". Οι 3 μαθητές αξίζαν για εκείνη, γιατί θεώρησε ότι με αυτούς τους 3 μπορεί να κάνει μάθημα, ενώ με εμάς είτε καταλαβαίναμε, είτε όχι, ήταν το ίδιο για εκείνη. Άρα το σχολείο δεν σε βοηθάει για την απόκτηση εξυπνάδας. Νομίζω ότι επειδή η εξυπνάδα δεν αποκτιέται, άρα δεν μπορεί και να χαθεί. Υπάρχουν και νέοι, αλλά και γεροντότεροι στην ηλικία που είναι εύστροφοι, άρα η ηλικία δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση ή στην μείωση της εξυπνάδας, απλά ο γεροντότερος έχει ένα παραπάνω προσόν που είναι η εμπειρία, ενώ ο νέος όχι.
    Όχι, δεν υπάρχει κάποιος έξυπνος και εξυπνότερος. Η διαφορά του έξυπνου με τον εξυπνότερο, είναι στην αντίληψη των πραγμάτων, δηλαδή το κατά πόσον αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Στην ιστορία γνωρίζουμε την πολιτική αντιληπτική ικανότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Είχε ένα χάρισμα αυτός ο άνθρωπος, να αντιλαμβάνεται πράγματα και πολιτικές καταστάσεις. Έτσι πήρε και την Θεσσαλονίκη από τους Βούλγαρους. Αντιλήφθηκε πιο γρήγορα από τους άλλους ηγέτες και ξεκίνησε να πάρει την Θεσσαλονίκη, πολύ πριν αντιληφθούν οι γειτονικές χώρες, τι γίνεται με τον Βενιζέλο. Είχε ένα χάρισμα αυτός ο άνθρωπος, που ένωνε την αντίληψη και την ευστροφία, στο ίδιο επίπεδο. Μπορεί ο άνθρωπος να γίνει πιο έξυπνος, αν γνωρίσει πράγματα που δεν γνωρίσει ένας άλλος και εξειδικευτεί πάνω σε αυτά. Για παράδειγμα το Διδακτορικό, σου δίνει την δυνατότητα σαν νέος επιστήμονας, να εξειδικευτείς, πάνω σε έναν τομέα της επιστήμης σου πχ για τους θεολόγους, ειναι η Δογματική ή η Χριστιανική Γραμματεία ή η Εκκλησιαστική Ιστορία. Έτσι καλλιεργείς τον τομέα σου, με άλλες σπουδές πάνω στο αντικείμενό σου, είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό και εμβαθύνεις περισσότερο στην ουσία του τομέα σου. Γνωρίζοντας καινούρια πράγματα γίνεσαι εκ των πραγμάτων πιο έξυπνος.
    ποτε δεν πιστεψα οτι με το σχολειο ο ανθρωπος μπορει να γινει εξυπνος η πιο εξυπνος.απλα σου δινει καποιες παρανανω γνωσεις αλλα οχι ευστροφια.οταν ελεγα αν με καποιο τροπο μπορει να γινει πιο εξυπνος δεν εννοουσα το σχολειο αλλα οτιδηποτε αλλο.

Senior Member
    Quote Originally Posted by nikos2 View Post
    ποιες ειναι αυτες η ψυχολογικες ασθενειες???
    που μπορει να βρει καποιος αυτα τα τεστ???
    οσο για τα υπολοιπα δηλαδη γυμναστικη και ασκησεις μου φενονται πολυ κουφα

Senior Member
    ποιες ειναι αυτες η ψυχολογικες ασθενειες???
    που μπορει να βρει καποιος αυτα τα τεστ???
    οσο για τα υπολοιπα δηλαδη γυμναστικη και ασκησεις μου φενονται πολυ κουφα

για το πρωτο και το δευτερο απο εδω. http://psi-gr.tripod.com/menu_iq.html

για το τριτο μπορω να πω οτι η αποκτηση παιδειας βοηθα στην αξιοποιηση των πνευματικων ικανοτητων
    οσο για τα τεστ iq μην τα περνεις τοις μετρητοις αυτα ειναι οπως τα τεστ για τους αθλητες πχ υπαρχει μια σχεση αναμεσα στο επιτοπιο αλμα εις υψος, και στο χρονο που μπορεις να κανεις στο κατοσταρι, αλλα μπορει να βγαλει καποιο συμπερασμα με αρκετες αμφιβολιες μονο ενας προπονητης κτλ για αυτο μακρια

Banned
    ποτε δεν πιστεψα οτι με το σχολειο ο ανθρωπος μπορει να γινει εξυπνος η πιο εξυπνος.απλα σου δινει καποιες παρανανω γνωσεις αλλα οχι ευστροφια.οταν ελεγα αν με καποιο τροπο μπορει να γινει πιο εξυπνος δεν εννοουσα το σχολειο αλλα οτιδηποτε αλλο.
    Μα, το σχολείο, η οικογένεια και οι κοινωνικοί φορείς, είναι οι βασικοί παράγοντες για την ανάπλαση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας. Τουλάχιστον έτσι λέει η Κοινωνιολογία.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα View Post
    Με αυτό το σχόλιο με μπερδεψες!!! Τι εννοείς τελικά; Είναι επίκτητη ή όχι; Γεννιέται κάποιος έξυπνος δηλαδή ή γίνεται στην πορεία, άρα αφού μπορεί να βελτιωθεί, μπορεί να και να χειροτερέψει;

Page 1 of 2 12 LastLast