Results 1 to 15 of 24
Thread: Κριση και κακια
-
09-07-2017, 00:17 #1
Κριση και κακια
Με αφορμη ενα θεμα που ανοιξε καποιο μελος απο εδω, για να μην ξεφευγουμε απο το θεμα, ανοιγω εγω ενα δικο μου και αφορα το να κρινουμε τους ανθρωπους γυρω μας, πιστευετε αυτο βοηθαει καπου η απλα το κανουμε για εκτονωση; Προσωπικα, οπως ειπα, το κανω ως ανταποδοση στην κοινωνια για το bullying που εχω υποστει, εσεις γιατι πιστευετε οτι οι περισσοτεροι ειναι κακοι και κρινουν η προσβαλλουν;
Last edited by λουλούδι; 10-07-2017 at 15:53.
- 09-07-2017, 00:29 #2
Δεν γνωρίζω...
Ίσως για να καλύψουν δικές τους ανασφάλειες κ μειονεξιες.
Νομιζω η κριτική είναι η εύκολη λύση. Το να γνωρίζεις πραγματικα τον άλλο είναι το δύσκολο.
Για την κακιά τι να πω...δύσκολο ερώτημα.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
09-07-2017, 09:46 #3
Λένε πως αν θέλεις να γνωρίσεις ένα πρόσωπο τότε να ακούσεις προσεκτικά τι λέει για τους άλλους. Συνήθως περιγράφοντας αυτά που μας ενοχλούν στους άλλους, μιλάμε για τον εαυτό μας. Δικά μας χαρακτηριστικά αναγνωρίζουμε και ενοχλούμαστε.
Ως συνήθως οι άλλοι παίζουν τον ρόλο του καθρέφτη.
09-07-2017, 12:11 #4
Αυτό είναι κάτι που λένε όπως το αν δεν αγαπησεις τον εαυτό σου πραγματικα δεν μπορείς να αγαπησεις κ τους αλλους.
Είναι λίγο κλισέ φράσεις κ επιφανειακες που πραγματικα δεν τις καταλαβαίνω απόλυτα έτσι όπως δίνονται.
Πχ στην φράση για την αγάπη του εαυτού για μένα αν δεν υπάρχει αυτογνωσία κ κατανόηση του τι είναι αγάπη τοτε η φράση είναι λογια του αέρα.
Κάτι ανάλογο είναι κ η φράση ζεισε στο παρόν χωρίς να κατανοούμε τι ακριβως σημαίνει.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
09-07-2017, 12:43 #5
Δεν έχεις άδικο για τις κλισέ φράσεις. Αυτό με το παρόν ούτε εγώ το κατάλαβα ποτέ ακριβώς.
Όμως αυτό που είπα για την κριτική που ασκούμε στους άλλους το βλέπω να συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω οτι αναγνωρίζουμε χαρακτηριστικά στους άλλους που έχουμε και οι ίδιοι και αυτά που παρατηρούμε πρώτα είναι αυτά που μας ενοχλούν και σε μας.
Φυσικά πολλές φορές μπορεί να σχολιάζουμε και να επικρίνουμε κάποιον από αισθήματα μειονεξίας αλλά κατά βάση πιστεύω πως είμαστε εγωκεντρικά όντα, συνήθως για τον εαυτό μας μιλάμε ακόμα κι όταν παριστάνουμε πως μιλάμε για άλλους. Αν σε χαρακτηρίσω "βλακα" ας πούμε είναι για να διαχωρίσω την θέση μου, αυτομάτως είναι σα να λέω "εγώ δεν είμαι σαν εσένα". Αυτό πολλές φορές μπορεί να στο λέω δικαίως ή πάνω στον θυμό μου αλλά άλλες είναι γιατί εγώ κατά βάθος νιώθω βλάκας και απευθύνοντας το σε σένα αποφεύγω την εσωτερική σύγκρουση.
09-07-2017, 12:57 #6
Ειλικρινά προσπαθώ να το καταλάβω αυτό. Κάτι δεν μου κάθεται καλά.
Όλες οι προσωπικότητες έχουν νομιζω όλα τα πάθη κ όλες τις ατέλειες ειτε κρυμμένες, ειτε φανερές, ειτε οξυμένες ειτε αμβλυμενες.
Πχ ακόμα κ μια ιδιοφυία μπορεί να έχει παράλογες η χαζές σκέψεις η σε κάποιον τομέα να είναι κουτός κ η άγνοια του να τον κανει να μοιάζει βλάκας. Δεν ξέρω αν το προσέγγισα σωστα αυτό γιατί η εξυπνάδα είναι ευρύς όρος.
Θέλω να πω πως αμφιβάλλω αν κάποιος μπορεί να ονομαστεί απόλυτα έξυπνος κ τι πραγματικα σημαίνει αυτό;;
Τώρα όταν χαρακτήριζε κάποιον. Πχ αν μια θεούσα χαρακτηρίσει μια γυναικα ανήθικη τι προβάλει αυτό για τον εαυτό της;; Φοβο ;; Κάποια αλήθεια για την ίδια;;
Δεν ξέρω μου φαίνεται ασαφές το πως περιγραφεται η φράση.It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. J.Krishnamurti
09-07-2017, 13:36 #7
Δεν το πιστευω αυτο με τον καθρεφτη. Συνηθως μας ενοχλουν στους αλλους αυτα που δεν εχουμε εμεις πιστευω.
09-07-2017, 13:46 #8
09-07-2017, 14:12 #9
Συμφωνώ για την εξυπνάδα, μη κολλάς στο παράδειγμα, ούτε εγώ δεν ξέρω τι εννοούμε ακριβώς εξυπνάδα.
Αλλά αν εγώ έχω κατατάξει τον εαυτό μου στους χαζούς και νιώθω μειονεκτικά για αυτό όχι συνειδητά πολλές φορές, αλλά περισσότερο σαν εσωτερικός φόβος οτι είμαι χαζός, οδηγούμαι πολύ πιο εύκολα στο να χαρακτηρίζω κάποιον άλλον χαζό γιατί αμέσως αυτό ανυψώνει εμένα.
Ή στο παράδειγμα με την θεούσα που λες, ναι νομίζω οι εσωτερικές ενοχές για την δική της ηθική ή τις επιλογές της είναι αυτές που την κάνουν να χαρακτηρίσει μια άλλη γυναίκα ανήθικη. Ή τα απωθημένα της πιθανώς. Ξέρω γυναίκες ας πούμε που θα θελαν να είναι "ανήθικες" με την έννοια να είχαν περισσότερες σεξουαλικές εμπειρίες, να ήταν πιο απελευθερωμένες κτλ και δεν το τόλμησαν ποτέ εξαιτίας πεποιθήσεων, θρησκείας, οικογένειας, από φόβο τι θα πουν οι άλλοι και πώς θα χαρακτηριστούν. Αυτές είναι οι πρώτες που θα χαρακτηρίσουν μια άλλη γυναίκα ανήθικη. Στην ουσία εγώ το βλέπω σαν μια επίθεση στην δική τους ατολμία, στον φόβο να ξεπεράσουν τα σύνορα που τους έβαλαν οι άλλοι, οπότε για να αποφευχθεί αυτή η εσωτερική σύγκρουση, για να μην πω στον εαυτό μου "κοίτα πόσα θα μπορούσα να χαρώ και δεν τόλμησα", είναι πολύ πιο εύκολο να πω την άλλη "ανήθικη" και να προσπαθήσω να το παρουσιάσω ως κάτι που δεν ήθελα να είμαι. Είναι ίσως η απάντηση στο κομμάτι μου εκείνο που θα ήθελε να είναι "ανήθικο".
Έχω παρατηρήσει πάντως οτι αυτό συνήθως βγαίνει με θέματα που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει/ επεξεργαστεί για τον εαυτό μας. Αν έχω εντοπίσει δηλαδή οτι νιώθω μειονεκτικά στο συγκεκριμένο θέμα και το έχω επεξεργαστεί αυτό με τον εαυτό μου, γιατί το νιώθω, πόση βάση έχει κτλ, τότε είναι πιο δύσκολο το να μου βγει σαν κριτική προς τους άλλους. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι πως οι άλλοι, ως καθρέφτης, μου είναι χρήσιμοι ώστε να εντοπίζω τελικά πράγματα για τον εαυτό μου τον ίδιο. Ίσως είναι κάποιος μηχανισμός άμυνας ώστε να μην ερχόμαστε σε απευθείας σύγκρουση με το μέσα μας.
09-07-2017, 15:48 #10
09-07-2017, 15:50 #11
09-07-2017, 15:57 #12
Ισχυει αυτο...παντα η σχεδον παντα νομιζω εχει να κανει με εμας η κριτικη τριτων. Απλα οχι απαραιτητα με αυτον τον τροπο. Μπορει να μην αναγνωριζουμε στον αλλον τα χαρακτηριστικα που εχουμε οι ιδιοι και δεν μας αρεσουν και θελουμε να αποβαλλουμε η να κρυψουμε, μπορει να βλεπουμε στον αλλον χαρακτηριστικα που φοβομαστε μηπως εχουμε η που φοβομαστε μηπως εκλαμβανουν λανθασμένα τριτοι οτι εχουμε (ασχετα αν ισχυει η οχι) η ακομα και τα χαρακτηριστικα που θα θελαμε να εχουμε και πιστευουμε πως δεν γινεται, δηλαδη παιζει και το "οσα δεν φτανει η αλεπου" σε τετοιες περιπτωσεις. Γενικα για διαφορους λογους μπορει να συμβαινει να κρινουμε τριτους αλλα παντα νομιζω έχει να κανει με εμας τους ιδιους.
09-07-2017, 16:02 #13
Στο παραδειγμα σου η θεουσα αυτοπροσδιοριζεται εμμεσα ετσι ως "ηθικη". Και μπορει το οτι ειναι υποτιθεται ηθικη να την παρηγορει που απαρνειται καποια πραγματα που ειναι στην γυναικεια φυση της να θελει. Αναπληρωνει για αυτη την ανεπαρκεια μεσα της με την αισθηση ηθικης ικανοποιησης και ανωτεροτητας/καλυτεροτητας που αντλει απο το να πει "εισαι ανηθικη".
09-07-2017, 16:10 #14
Νομιζω οτι μιλαμε για περιπτωσεις κουτσομπολιστικης κριτικης χωρις εμφανη λογο σε νορμαλ ανθρωπους που δεν μας εκαναν τιποτα κακο, οχι εγκληματιες...προφανως και ενας εγκληματιας θα κριθει για τις πραξεις του που ειχαν καποιες απαισιες συνεπειες. Αλλο αυτο και αλλο το "κοιτα την Νιτσα την τσουλιτσα" στο γραφειο...το οτι η Νιτσα ειναι τσουλιτσα εσενα τι λογο εχει να σε χαλαει; Εκει ειναι η διαφορα.
09-07-2017, 16:59 #15
Σας ευχαριστω παιδια για τις απαντησεις σας, με βοηθατε πολυ να καταλαβω....