Καταθλιψη-Ειναι πληρως ιασιμη??
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 41
    Senior Member

Question Καταθλιψη-Ειναι πληρως ιασιμη??

Καλησπερα σε ολους και ολες
    Εχω πολλα χρονια να γραψω, αλλα τους τελευταιους μηνες σας διαβαζω καθημερινα και εχω διαβασει και αρκετα παλιοτερα τοπικς.

Εχω ξεκινησει αγωγη με το εφεξορ και θα ηθελα τις αποψεις σας σχετικα με το αν η καταθλιψη ειναι πληρως ιασιμη, με βαση τις εμπειριες σας αλλα και γνωριμιες σας με αλλα προσωπα.

Το 2010 πηρα για 1η φορα λαντοζ, ξαναπαιρνα καθε χρονο για 3μηνα. Απο περισυ επαιρνα για μεγαλυτερο διαστημα αλλα τα ειχα κανει μπαχαλο, ξεχνουσα δοσεις, σταματαγα ξαναπαιρνα. Μπακαλιστικα δηλαδη.
    Θα σας πω τι μου ειπε η ψυχιατρος που πηγα φετος πρωτη φορα και μου πηρε πληρες ιστορικο για καμμια ωρα.
    Μου ειπε οτι ευτυχως τα επεισοδια μου τα πυροδοτουν ακομα διαφορα γεγονοτα και καταστασεις, δηλαδη με τα χρονια αν συνεχισει να γινεται αυτο, υπαρχουν και ατομα που μπαινουν σε επεισοδια αυτοματα πια, χωρις να εχει γινει κατι, αυτη η περιπτωση ιατρικα θεωρειται δυσκολοτερη. Επισης υπαρχει και η κατασταση "δυσθυμιας" που κραταει χρονια νον στοπ, αυτο ειναι ακομα πιο δυσκολα θεραπευσιμο. Ειναι μια κατασταση μονιμης θλιψης σαν ευθεια γραμμη χωρις απ εντ νταουνς. Ουτε αυτο το εχω ακομα.
    Μου ειπε λοιπον πως δεν εχω αντιμετωπισει ολοκληρωμενα την καταθλιψη καμμια φορα εως τωρα. Και πως μου στοιχιζε το γεγονος οτι επαιρνα το λαντοζ για 3μηνα. Επειδη στη σωστη αγωγη, παιρνεις θεραπεια και οταν νιωσεις πληρως καλα, οταν δηλαδη εχει φτασει η σεροτονινη στο σωστο επιπεδο, μετρας απο κεινη τη στιγμη αλλους 6 μηνες αγωγης και μετα κανεις σταδιακη διακοπη. Εγω μολις ενιωθα καλα, τα εκοβα μαχαιρι. Και μετα υποτροπιαζα. Μετα απο τοσες υποτροπες, μου ειπε οτι οταν καταφερουμε να νιωσω πραγματικα καλα(τωρα δοκιμαζουμε με το εφεξορ...) θα μετρησουμε 9 μηνες μεχρι τη διακοπη.
    Μου ειπε επι λεξει οτι αυτο που εχω ειναι πληρως ιασιμο, σε αντιθεση με αλλες διαταραχες οπως ψυχωση, σχιζοφρενεια κ.ά. και οτι αυτο που χρειαζεται ειναι να δουλευω τη ριζα, τον πυρηνα δηλαδη μεσω ψυχοθεραπειας και να κανω ολοκληρωμενη αγωγη φαρμακευτικη.
    Δεν ξερω αν ισχυει αυτο που λεει. Ή αν παντα θα με περιμενει η καταθλιψη στη γωνια και θα πρεπει να την πιανω νωρις νωρις αντι να περιμενω καθε φορα μπας και περασει χωρις φαρμακα(το χω κανει πολλες φορες και παντα χανω αν δεν παρω κατι για τη σεροτονινη..)
    Δοκιμαζω να εμπιστευτω και αυτην και την ψυχολογο μου αυτη τη φορα. Αλλωστε ο δικος μου τροπος τις αλλες φορες, εχει αποδειχτει οτι ηταν λαθος.

Εσεις τι λετε? Ειναι πληρως ιασιμη?

Senior Member
    Εγώ λέω θέλει διατροφή κ γυμναστική με τα φάρμακα για να είσαι σούπερ
    Φιλικά ο φτωχόΜπίνες της διπλανής πόρτας :)))

Senior Member
    Καλη η συμβουλη σου, δε λεω, ωστοσο μου εχει προκυψει επεισοδιο καταθλιψης και σε περιοδο που γυμναζομουν και τρεφομουν σωστα. Δεν ειναι οτι δε δινω αξια στα σουπερ αποτελεσματα ενος φυσικου τροπου ζωης, αλλα εχω την αισθηση οτι παιζει πολυ σημαντικο ρολο ο μηχανισμος που τελικα χρησιμοποιουμε για να ερμηνευουμε και να χειριζομαστε συμβαντα και καταστασεις που προκυπτουν και μας πληγωνουν.
    Διαβασα σε ενα αλλο νημα την προτροπη του jim7
    Ο μοναδικος τροπος να επέμβουμε στην χημεια του εγκεφαλου με μη βλαπτικο τροπο είναι ενεργοποιοντας τις φυσικες πηγες της ντοπαμινης. ΧΟΡΟΣ, ΑΣΚΗΣΗ, ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΜΗ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    και με βρισκει συμφωνη

Αλλα η απορια μου ειναι, αν υπαρχει περιπτωση να ειναι πληρως ιασιμη η καταθλιψη ακομα και σε ατομα που την εχουν βιωσει ξανα και ξανα και ξανα, οπως εγω.
    Εσυ πώς την παλευεις elis? Γυμναζεσαι και τρως υγιεινα και παραλληλα παιρνεις καποια αγωγη?

Senior Member
    Η γυμναστική σου δίνει αντοχή στα αρνητικά συναισθήματα κι η διατροφή σ δίνει ενέργεια

Senior Member
    Quote Originally Posted by savatage View Post
    Καλησπερα σε ολους και ολες
    Εχω πολλα χρονια να γραψω, αλλα τους τελευταιους μηνες σας διαβαζω καθημερινα και εχω διαβασει και αρκετα παλιοτερα τοπικς.

Εχω ξεκινησει αγωγη με το εφεξορ και θα ηθελα τις αποψεις σας σχετικα με το αν η καταθλιψη ειναι πληρως ιασιμη, με βαση τις εμπειριες σας αλλα και γνωριμιες σας με αλλα προσωπα.

Το 2010 πηρα για 1η φορα λαντοζ, ξαναπαιρνα καθε χρονο για 3μηνα. Απο περισυ επαιρνα για μεγαλυτερο διαστημα αλλα τα ειχα κανει μπαχαλο, ξεχνουσα δοσεις, σταματαγα ξαναπαιρνα. Μπακαλιστικα δηλαδη.
    Θα σας πω τι μου ειπε η ψυχιατρος που πηγα φετος πρωτη φορα και μου πηρε πληρες ιστορικο για καμμια ωρα.
    Μου ειπε οτι ευτυχως τα επεισοδια μου τα πυροδοτουν ακομα διαφορα γεγονοτα και καταστασεις, δηλαδη με τα χρονια αν συνεχισει να γινεται αυτο, υπαρχουν και ατομα που μπαινουν σε επεισοδια αυτοματα πια, χωρις να εχει γινει κατι, αυτη η περιπτωση ιατρικα θεωρειται δυσκολοτερη. Επισης υπαρχει και η κατασταση "δυσθυμιας" που κραταει χρονια νον στοπ, αυτο ειναι ακομα πιο δυσκολα θεραπευσιμο. Ειναι μια κατασταση μονιμης θλιψης σαν ευθεια γραμμη χωρις απ εντ νταουνς. Ουτε αυτο το εχω ακομα.
    Μου ειπε λοιπον πως δεν εχω αντιμετωπισει ολοκληρωμενα την καταθλιψη καμμια φορα εως τωρα. Και πως μου στοιχιζε το γεγονος οτι επαιρνα το λαντοζ για 3μηνα. Επειδη στη σωστη αγωγη, παιρνεις θεραπεια και οταν νιωσεις πληρως καλα, οταν δηλαδη εχει φτασει η σεροτονινη στο σωστο επιπεδο, μετρας απο κεινη τη στιγμη αλλους 6 μηνες αγωγης και μετα κανεις σταδιακη διακοπη. Εγω μολις ενιωθα καλα, τα εκοβα μαχαιρι. Και μετα υποτροπιαζα. Μετα απο τοσες υποτροπες, μου ειπε οτι οταν καταφερουμε να νιωσω πραγματικα καλα(τωρα δοκιμαζουμε με το εφεξορ...) θα μετρησουμε 9 μηνες μεχρι τη διακοπη.
    Μου ειπε επι λεξει οτι αυτο που εχω ειναι πληρως ιασιμο, σε αντιθεση με αλλες διαταραχες οπως ψυχωση, σχιζοφρενεια κ.ά. και οτι αυτο που χρειαζεται ειναι να δουλευω τη ριζα, τον πυρηνα δηλαδη μεσω ψυχοθεραπειας και να κανω ολοκληρωμενη αγωγη φαρμακευτικη.
    Δεν ξερω αν ισχυει αυτο που λεει. Ή αν παντα θα με περιμενει η καταθλιψη στη γωνια και θα πρεπει να την πιανω νωρις νωρις αντι να περιμενω καθε φορα μπας και περασει χωρις φαρμακα(το χω κανει πολλες φορες και παντα χανω αν δεν παρω κατι για τη σεροτονινη..)
    Δοκιμαζω να εμπιστευτω και αυτην και την ψυχολογο μου αυτη τη φορα. Αλλωστε ο δικος μου τροπος τις αλλες φορες, εχει αποδειχτει οτι ηταν λαθος.

Εσεις τι λετε? Ειναι πληρως ιασιμη?
    Η κατάθλιψη είναι πήρως ιάσιμη. Έχω περάσει άτυπη κατάθλιψη σε συνδυασμό με άγχος και κρίσεις πανικού. Πήρα αντικαταθλιπτικό (και ακόμα παίρνω για λόγους συντήρησης) και σε συνδυασμό με τη ψυχοθεραπεία είδα θεαματικά αποτελέσματα. Μην ξανακόψεις τα φάρμακα μαχαίρι γιατί θα υποτροπιάσεις. Να ξέρεις πως ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και ψυχοφαρμακολογίας είναι ο καλύτερος για πολλές περιπτώσεις όπως η κατάθλιψη. Απλά θέλει υπομονή και επιμονή. Κάνε καλή διατροφή και γυμνάσου 3-4 φορές τη βδομάδα για 40-45 λεπτά. Η φυσική άσκηση είναι πολύ σημαντική. Αυτά. Ελπίζω να νιώσεις σύντομα καλύτερα.

Senior Member
    Σ' ευχαριστω για το ενθαρρυντικο και αισιοδοξο μηνυμα Κατερινα!
    Θα ηθελα να σε ρωτησω αν μεσα απο την ψυχοθεραπεια μπορεσες να αναπτυξεις καποιο νεο ισως τροπο θεωρησης των πραγματων και διαφορετικες αντιδρασεις που να μη σε οδηγουν σε κρισεις πανικου ή εστω να σε βοηθουν να αντιμετωπιζεις στρεσογονες καταστασεις με λειτουργικο για σενα τροπο. Και αν ναι, εδω και ποσο καιρο το κανεις αυτο?

Και σε μενα η πηγη της καταθλιψης, των ψυχικων διαταραχων γενικως αλλα και των ψυχοσωματικων συμπτωματων ηταν και ειναι το αγχος.

Senior Member
    Να πω την αληθεια η κατασταση με μενα ηταν λιγο περιεργη οσον αφορα το θεμα της ψυχοθεραπειας. Ξεκινησα πρωτη φορα οταν ημουν 16. Αλλα εκανα ψυχοθεραπεια με διακοπες. Τα δυο τελευταια χρονια κανω συνεχομενα και οντως ειδα μεγαλη αλλαγη. Τωρα ειμαι 21. Πραγματι ανεπτυξα νεους τροπους θεωρησης των πραγματων και πολλα πραγματα που μου προκαλουσαν εντονο αγχος τωρα τα βλεπω πιο ρεαλιστικα. Μειωσα πολυ τις απαιτησεις που ειχα απο τον εαυτο μου, καθως ημουν τελειομανης, και μου εχει φυγει ενα μεγαλο βαρος. Η καθημερινοτητα μου εχει γινει σε μεγαλο βαθμο λειτουργικη. Ειχα και αρκετα ψυχοσωματικα. Εχουν εξαφανιστει. Πραγματικα εχω να νιωσω αγχος παρα πολλους μηνες. Γενικα ο συνδυασμος φαρμακων και ψυχοθεραπειας μονο καλο μου εκανε. Μην αγχωνεσαι... θελει το χρονο του. Μπορει να υποτροπιασεις. Και μενα μου συνεβη. Καποιες φορες ο υποτροπιασμος ειναι καλος γιατι ανακαλυπτεις και αλλα πραγματα τα οποια πρεπει να λυθουν. Απλα, αν οντως γινει αυτο, μη το βαλεις στα ποδια.Παλεψε το ακομα περισσοτερο. Ειμαι της αποψης πως θα το ξεπερασεις τελειως και δεν θα ταλαιπωρηθεις ξανα.

Senior Member
    Συνεχομενα εννοεις επι 2 χρονια 1 φορα την εβδομαδα ε? Εγω τωρα κανω συνεχομενα 4-5 μηνες. Τελειομανια και συ, η πηγη του κακου :P Ξερω ακριβως τι εννοεις, ξεκιναει απο τη συμπεριφορα των γονεων κατα τα παιδικα μας χρονια.
    Πολυ χαιρομαι που συναντησα ενα τοσο ομορφο παραδειγμα προς μιμηση, keep walking Κατερινα! Εισαι ευχαριστη νοτα σε αυτο το φορουμ!

Senior Member
    Να σαι καλά σε ευχαριστώ πολύ. Κάνω δυο φορές τη βδομάδα επί δύο χρόνια. Πηγή του κακού δε λες τίποτα. Πραγματικά την έχω ξεφορτωθεί σε μεγάλο βαθμό και νιώθω πολύ ωραία. Και όντως την είχα απο τα παιδικά μου χρόνια, κυρίως όσον αφορά το σχολείο. Και την είχα και στη σχολή τα δύο πρώτα χρόνια. Τώρα τελείωσα το τρίτο έτος. Ήμουν πολύ χαλαρή και δεν το μετανιώνω καθόλου. Πραγματικά εύχομαι να σου πάνε όλα καλά. Υπομονη και θέληση και όλα αντιμετωπίζονται!

Η κατάθλιψη δεν είναι ιάσιμη με τα χάπια. Απλά είσαι μπαγλαρωμένος, σε μια κατασταση αφασίας όσο είσαι υπό την επήρρεια τους, επειδή κτυπάνε τις ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν συναίσθημα.
    Η θεραπεία της καταθλιψης είναι να κάνεις πράγματα στη ζωη σου που σε γεμίζουν, να κάνεις πράγματα τα οποία για σενα ειναι επιτυχίες, να γεμίζεις τις ωρες σου με ανθρώπους και ασχολίες.
    γιάννης

Senior Member
    Λαικ Ιωάννη

Senior Member
    Quote Originally Posted by ioannis2 View Post
    Η κατάθλιψη δεν είναι ιάσιμη με τα χάπια. Απλά είσαι μπαγλαρωμένος, σε μια κατασταση αφασίας όσο είσαι υπό την επήρρεια τους, επειδή κτυπάνε τις ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν συναίσθημα.
    Η θεραπεία της καταθλιψης είναι να κάνεις πράγματα στη ζωη σου που σε γεμίζουν, να κάνεις πράγματα τα οποία για σενα ειναι επιτυχίες, να γεμίζεις τις ωρες σου με ανθρώπους και ασχολίες.
    Όταν όμως κάποιος έχει κατάθλιψη δεν μπορεί να τα κάνει αυτά τα πράγματα.Μακάρι να ήταν τόσο απλό να αντιμετωπιστεί. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη και μάλιστα βαριά συχνά νιώθει ανάξιοας να ζει. Με αυτή τη σκέψη δεν μπορεί να κάνει ούτε τα απλά πράγματα στην καθημερινότητα. Μόνο με χάπια δεν είναι ιάσιμη. Ο συνδυασμός φαρμάκων-ψυχοθεραπείας είναι απαραίτητος και φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Quote Originally Posted by KaterinaP View Post
    Όταν όμως κάποιος έχει κατάθλιψη δεν μπορεί να τα κάνει αυτά τα πράγματα.Μακάρι να ήταν τόσο απλό να αντιμετωπιστεί. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη και μάλιστα βαριά συχνά νιώθει ανάξιοας να ζει. Με αυτή τη σκέψη δεν μπορεί να κάνει ούτε τα απλά πράγματα στην καθημερινότητα. Μόνο με χάπια δεν είναι ιάσιμη. Ο συνδυασμός φαρμάκων-ψυχοθεραπείας είναι απαραίτητος και φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
    Συμφωνώ Πως χαπια και ψυχοθεραπεία βοηθάνε, αλλά αν δεν βγει από το σπίτι, πίστεψε με, δεν θα νιώσει πολύ καλύτερα. Θα πρεπει να βρει τις δυναμεις, το κουραγιο. Σημαντικό είναι να έχει και καταλληλα άτομα κοντα του, που να τον καταλαβαινουν και να τον βοηθαν.
    γιάννης

Senior Member
    Quote Originally Posted by ioannis2 View Post
    Γιατι πιστευεις οτι εισαι σε κατασταση αφασιας? Παιρνεις το αντικαταθλιπτικο για να ανεβασει τη σεροτονινη σου, να τη φτασει στο επιπεδο που βρισκεται σε εναν ανθρωπο που δε νοσει απο καταθλιψη.
    Οπως αν ειχες ελλειψη Β12, πρεπει να παρεις συμπληρωμα Β12.
    Εμενα δε με εχει φερει σε κατασταση αφασιας ποτε κανενα αντικαταθλιπτικο. Αντιθετως, σε κατασταση αφασιας βρισκομουν οσο η σεροτονινη ηταν καταποντισμενη.

Senior Member
    Κούκλα είναι ψευδαίσθηση με τις ουσίες αυτό λέμε γτ μόλις την κόψεις επανερχεσαι στα ίδια θεραπεία είναι να το ξεπεράσεις κ να μην χρειάζεσαι τίποτα κ να είσαι καλά για αυτό λέμε τα πήρες οκ κάνε λίγο γυμναστική λίγο διατροφή κ καλή παρέα κλπ για να μην τα χρειάζεσαι μετά από δύο χρόνια ασ πούμε εγώ έχω μια θεωρία αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστή που λέει κάνε ότι θα εκανεσ χωρίς τα φάρμακα αν το πρόβλημα ήταν απλό δηλαδή γυμναστική διατροφή κ κανένα συμπλήρωμα εγώ αυτό ακολουθώ κ μπορώ κ δουλεύω σόρρυ αλλά δεν μπορώ να στα εξηγήσω καλύτερα

Page 1 of 3 123 LastLast