Iδεοληψιες!!
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16
    Junior Member

Iδεοληψιες!!

Γεια σας. Εγω δεν κανω ψυχαναγκαστικες πραξεις, οπως πλεισιμο κλπ, το προβλημα μου ειναι οι ιδεοληψιες(κακες σκεψεις που κολλανε στο μυαλο μου και με βασανιζουν και δεν φευγουν), παλαιοτερα με οδηγουσαν και σε κρισεις πανικου. Παιρνω χρονια ladose αλλα δεν εχουν εξαληφθει εντελως. Επισης πολλες απ αυτες τις σκεψεις ειναι ενοχικες και αν το καλοσκεφτω δεν εχουν καμμια σχεση με την πραγματικοτητα και την κοινη λογικη. Ποια ειναι τελικα η αιτια? Εχω και γω ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη ή κατι αλλο, αφου δεν υπαρχουν ψυχαναγκαστικες πραξεις? Σας ευχαριστω

Senior Member
    Κατερίνα χρόνια πολλα.
    Τι είδους σκέψεις κάνεις, ένα παράδειγμα δώσε. Και για πόσο διάστημα σε ταλαιπωρούν οι μαύρες σκέψεις σου?

Junior Member
    Γεια σου Βικυ. Χρονια πολλα και σε σενα. Ενα παραδειγμα που μπορω να σου δωσω ειναι σκεψεις οτι κατι κακο θα συμβει(θανατος συνηθως) και θα μεινω μονη ή οτι ειμαι κακος ανθρωπος και γι αυτο θα μεινω παλι μονη κλπ. Συνηθως μια κακη σκεψη διαρκει πολυ( μηνες) και οταν κανει τον κυκλο της την αντικαθιστα μια αλλη. Τετοιες σκεψεις θυμαμαι να τις ειχα σχεδον παντα, απο 12 ετων αλλα εγιναν εντονοτερες απο τα 16 με 17 μου. Τωρα ειμαι 23. Σ ευχαριστω.

Senior Member
    Καλή μου απ\'ότι έχω διαβάσει-λόγω των κρίσεων πανικού που με ταλαιπωρούν- το φαινόμενο της ΙΔΨ είναι σύμπλεγμα πολλών συμπεριφορών που ξεπερνούν το στάδιο των κακών σκέψεων. Αφορούν και ανάλογες συμπεριφορές. Ειδική δεν είμαι απλά πιστεύω ότι ακόμα το πρόβλημά σου είναι θέμα. Παρεπιπτόντως όταν λες ότι είχες πανικούς τι είδους συμπτώματα είχες και πως τους ξεπέρασες. Εγώ π.χ. θυμάμαι τον ευατό μου πολλά χρόνια να κάνω κακές σκέψεις- ίσως και από 13 ετών- από πανικούς υποφέρω τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Και όταν λες ότι η σκέψη διαρκεί μήνες εννοείς ότι είναι τόσο καρφωμένη στο μυαλό σου ώστε να χαλά την καθημερινότητά σου. Συγνώμη αν σε κουράζω απλά νομίζω ότι μια κουβέντα με δικούς σου κατ\'αρχήν ανθρώπους θα σε βοηθήσει πολύ. Κι αν δε νιώσεις ότι σου αρκεί απευθύνσου σε ειδικό.

Junior Member
    Παλαιοτερα οι σκεψεις ηταν τοσο εντονες που χαλαγαν την καθημερινοτητα μου και κλεινομουν στο σπιτι, ομως οχι τωρα πια. Εχω μαθει καπως να ζω μ αυτο γιατι εχω απευθυνθει κατα καιρους σε ειδικο-και ψυχιατρο(χαπια) και σε ψυχολογο-.Για τις κρισεις πανικου, οταν ηταν σε εξαρση, επαιρνα και xanax. Οι σκεψεις διαρκουν μηνες αλλα τωρα δεν κλεινομαι μεσα ουτε παθαινω κρισεις πανικου(παιρνω χαπια, οχι ομως πλεον ηρεμιστικα), παρολα αυτα οι σκεψεις δεν φευγουν εντελως. Ομως δεν εχω καποιο θεμα με ψυχαναγκαστικες πραξεις, εκτος κι αν δεν το συνειδητοποιω.
    Σ ευχαριστω που δειχνεις ενδιαφερον για το προβλημα μου. Ισως εχεις δικιο, μαλλον θα απευθυνθω ξανα σε ειδικο, τωρα εξαλλου ειμαι μεγαλυτερη και θα ανταποκριθω νομιζω καλυτερα στην ψυχοθεραπεια μιας και παλιοτερα ειχα πολλες αμυνες. Εσενα σε βοηθησε ο ειδικος σε μεγαλο βαθμο?

Senior Member
    Ναι αρκετά αλλά δεν κατάφερε να με βοηθήσει να απαλλαγώ. Εγώ έχω ακόμα κρίσεις κ τις παλεύω. Πήγαινα σε ψυχίατρο για 1 χρόνο κ πηρα seroxat & xanax για 4 μήνες. Καλύτερα είμαι τώρα. Τα χάπια τα έκοψα. Το παλεύω μόνη μου κ πιστεύω ότι θα το νικήσω. Τελευταία σκέφτομαι να απευθυνθώ κ σε ομοιπαθητικό γιατρό και ν\'αρχίσω να μαθαίνω aikido-πολεμική τέχνη που εστιάζει στον έλεγχο των σκέψεων και τον έλεγχο της αναπνοής- Πιστεύω ότι έτσι θα πολεμήσω τον πυρήνα των ασχημων σκέψεων. Θεωρώ ότι μπορεί να καταφέρω έτσι να τονώσω τις θετικές μου σκέψεις και να περιορίσω τα έντονα υπαρξιακά που έχω αναπτύξη. Ελπίζω και για τις δυό το νέο έτος να είναι πιο ελπιδοφόρο και πιο αισιόδοξο.

Senior Member
    Originally posted by katerina23_z
    Γεια σας. Εγω δεν κανω ψυχαναγκαστικες πραξεις, οπως πλεισιμο κλπ, το προβλημα μου ειναι οι ιδεοληψιες(κακες σκεψεις που κολλανε στο μυαλο μου και με βασανιζουν και δεν φευγουν), παλαιοτερα με οδηγουσαν και σε κρισεις πανικου. Παιρνω χρονια ladose αλλα δεν εχουν εξαληφθει εντελως. Επισης πολλες απ αυτες τις σκεψεις ειναι ενοχικες και αν το καλοσκεφτω δεν εχουν καμμια σχεση με την πραγματικοτητα και την κοινη λογικη. Ποια ειναι τελικα η αιτια? Εχω και γω ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη ή κατι αλλο, αφου δεν υπαρχουν ψυχαναγκαστικες πραξεις? Σας ευχαριστω
    Αχ αγαπητή μου σε καταλαβαίνω απόλυτα...Το καίριο και χρόνιό μου πρόβλημα οι ιδεοληψίες..Το Ladose ενδείκνυται για την ΙΨΔ.......Στο λέω για να σε παρηγορήσω γιατί ξέρω πόσο άσχημο είναι να το περνάς μόνη σου αυτό και να μην ξέρεις τι σε έκανε πάλι να κολλήσεις και πώς να ξεκολλήσεις......Λοιπόν στο γκρουπ θέραπυ που πήγα υπήρχε ένα άτομο λίαν ψυχαναγκαστικό....Μετά από πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας κατάφερε να ελαττώσει τα χάπια και να καταστεί λειτουργικός για τον εαυτό του...Το άγχος του παραμένει εμφανές αλλά κρίθηκε λειτουργικός και σιγά σιγά αποχωρεί από την ομάδα.....Μου έδωσε μεγάλη δύναμη να ξέρω πως δεν είμαι η μόνη \"τρελή\" που της κολλάνε ιδέες και που υπήρξε σημαντικότατη βελτίωση...Το άτομο έπαιρνε μέχρι και αντιψυχωσικά για την ΙΨΔ και τώρα μένει με μικρή φαρμακοθεραπεία......Αν οι ιδεοληψίες σε κάνουν δυσλειτουργική νομίζω πως έχεις ΙΨΔ.....Για να σου έδωσε ο γιατρός σου αυτά τα χάπια και την διάγνωση κάτι παραπάνω θα ξέρει...

Junior Member
    Biky ευχομαι το νεο ετος να εχει λιγοτερες αρνητικες σκεψεις και κρισεις πανικου, ελπιζω στην ευτυχια. Αποφασισα να παω τελικα σε ειδικα ξανα ως μια νεα αρχη το νεο ετος

Junior Member
    Εσυ κασσι παιρνεις τα ladose?

Senior Member
    Δεν ξέρω αν σε βοηθήσει να απαντήσω αλλά με καλή προαίρεση Ναι......Να σου πω πως το άγχος από τις ιδεοληψίες είναι αυτό που προκαλεί τις καταναγκαστικές πράξεις...Θα ήθελα όμως, να σου πω την αλήθεια, πραγματικά να ήξερα πως είναι να μην έχεις εμμονές βρε αδερφέ....Πώς ήμουν κάποτε χωρίς εμμονές;;;Και μιλάμε ζω αυτό που ζεις εσύ αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι το προκαλούσε..Σκεφτόμουν και σκεφτόμουν και κλεινόμουν σπίτι...Οι ιδέες με κατέβαλλαν.....

Senior Member
    Γεια σου Βικυ. Χρονια πολλα και σε σενα. Ενα παραδειγμα που μπορω να σου δωσω ειναι σκεψεις οτι κατι κακο θα συμβει(θανατος συνηθως) και θα μεινω μονη ή οτι ειμαι κακος ανθρωπος και γι αυτο θα μεινω παλι μονη κλπ. Συνηθως μια κακη σκεψη διαρκει πολυ( μηνες) και οταν κανει τον κυκλο της την αντικαθιστα μια αλλη. Τετοιες σκεψεις θυμαμαι να τις ειχα σχεδον παντα, απο 12 ετων αλλα εγιναν εντονοτερες απο τα 16 με 17 μου. Τωρα ειμαι 23. Σ ευχαριστω.
    Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπες...Την αντικαθιστά μια άλλη....Μου έλεγε ο παλιός γιατρός....Ή θα διώξουμε τον ψυχαναγκασμό τελείως ή η ψυχαναγκαστική σκέψη θα αντικατασταθεί από μια άλλη...Ακούγεται απλό αλλά είναι δράμα πρωί μεσημέρι βράδυ το ίδιο χάλι.....Σε καταβάλλει σε σημείο να μένεις ακίνητος και να σκέφτεσαι ώρες...Χαλιέσαι έτσι με το πιο απλό που μπορεί να σου τύχει γιατί το κλωθογυρίζεις μέρες στο μυαλό σου....Φιλενάδα με νιώθεις.......Θέλει δουλειά η ΙΨΔ...

Senior Member
    Παλαιοτερα οι σκεψεις ηταν τοσο εντονες που χαλαγαν την καθημερινοτητα μου και κλεινομουν στο σπιτι, ομως οχι τωρα πια. Εχω μαθει καπως να ζω μ αυτο γιατι εχω απευθυνθει κατα καιρους σε ειδικο-και ψυχιατρο(χαπια) και σε ψυχολογο-.Για τις κρισεις πανικου, οταν ηταν σε εξαρση, επαιρνα και xanax. Οι σκεψεις διαρκουν μηνες αλλα τωρα δεν κλεινομαι μεσα ουτε παθαινω κρισεις πανικου(παιρνω χαπια, οχι ομως πλεον ηρεμιστικα), παρολα αυτα οι σκεψεις δεν φευγουν εντελως. Ομως δεν εχω καποιο θεμα με ψυχαναγκαστικες πραξεις, εκτος κι αν δεν το συνειδητοποιω.
    Σ ευχαριστω που δειχνεις ενδιαφερον για το προβλημα μου. Ισως εχεις δικιο, μαλλον θα απευθυνθω ξανα σε ειδικο, τωρα εξαλλου ειμαι μεγαλυτερη και θα ανταποκριθω νομιζω καλυτερα στην ψυχοθεραπεια μιας και παλιοτερα ειχα πολλες αμυνες. Εσενα σε βοηθησε ο ειδικος σε μεγαλο βαθμο?
    Ο παλιός μου γιατρός ήταν μανούλα στην ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση..Με ξεκολλούσε καλύτερα από χάπι..Με ξεμπέρδευε...Τι είναι αλήθεια τι είναι εμμονή...Θα σε βοηθήσει σίγουρα πολύ κάποιος ειδικός.....Οι ιδεοληψίες μου ακόμα ζουν και αν δεν πάρω χάπι δεν θέλω να με ξέρω.......Αλλά αυτό είναι θέμα του καθενός πως αντιδρά στην θεραπεία του.....

Junior Member
    Και γω το ιδιο Κασσι, αν δεν παρω το χαπι για μερες μετα αποδιοργανωνομαι τελειως και οι σκεψεις ερχονται πολυ πιο εντονες. Εσενα εχει καλυτερευσει το προβλημα? Το πηρα αποφαση, μετα την Πρωτοχρονια θα παω στον ψυχολογο που ειχα παει και παλιοτερα. Δεν παιρνει αλλο αναβολη.

Senior Member
    Έχει σίγουρα καλυτερεύσει..Μην το συζητάς..Αλλά προσωρινά-και αυτό είναι θέμα καθαρά της δικής μου εξέλιξης στην θεραπεία δεν μπορώ χωρίς χάπι......Δεν ξέρω πράγματι ως αδαής αν οι ιδεοληψίες εξαφανίζονται τελείως στο διάβα των χρόνων.......Καλή Δύναμη!!!

Junior Member
    Originally posted by ΒΙΚΥ
    Καλή μου απ\'ότι έχω διαβάσει-λόγω των κρίσεων πανικού που με ταλαιπωρούν- το φαινόμενο της ΙΔΨ είναι σύμπλεγμα πολλών συμπεριφορών που ξεπερνούν το στάδιο των κακών σκέψεων. Αφορούν και ανάλογες συμπεριφορές. Ειδική δεν είμαι απλά πιστεύω ότι ακόμα το πρόβλημά σου είναι θέμα. Παρεπιπτόντως όταν λες ότι είχες πανικούς τι είδους συμπτώματα είχες και πως τους ξεπέρασες. Εγώ π.χ. θυμάμαι τον ευατό μου πολλά χρόνια να κάνω κακές σκέψεις- ίσως και από 13 ετών- από πανικούς υποφέρω τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Και όταν λες ότι η σκέψη διαρκεί μήνες εννοείς ότι είναι τόσο καρφωμένη στο μυαλό σου ώστε να χαλά την καθημερινότητά σου. Συγνώμη αν σε κουράζω απλά νομίζω ότι μια κουβέντα με δικούς σου κατ\'αρχήν ανθρώπους θα σε βοηθήσει πολύ. Κι αν δε νιώσεις ότι σου αρκεί απευθύνσου σε ειδικό.
    Στην ΙΨΔ δέν υπάρχουν ανάλογες συμπεριφορές όσο αφορά τις κακές σκέψεις και οι ψυχαναγκασμοί ειναι ανώδυνοι για τον πάσχοντα και τους γύρω του όσον αφορά την σωματική τους ακεραιότητα και όσες αρνητικές σκέψεις κι αν κάνει,κι όσους φόβους κι αν έχει δεν μετουσιώνονται ποτέ σε πράξεις.Είναι μόνο φοβίες ότι ίσως κάνει κακό στον εαυτό του ή σε αγαπημένα πρόσωπα που ποτέ δεν γίνονται πράξη.Απλώς είναι σκέψεις παρά τη θελησή του που τον βασανίζουν.(Ειναι μία πλευρά της ΙΨΔ που αφορά σκέψεις-φοβίες-παρορμήσεις)

Page 1 of 2 12 LastLast