Results 16 to 30 of 73
Thread: Ερώτηση...
-
21-10-2017, 15:51 #16
Ναι και σε αυτο με την φάση έχεις δίκιο, κ εγώ το σκέφτηκα. Αλλά επειδή είμαι κ φύσιν αισιόδοξος άνθρωπος έλεγα μήπως κ μου πείτε οτι έχει κανας ψυχολόγος μαντικές ικανότητες :) αστειεύομαι βεβαίως.
Αλλά αυτό που λέω κ πιο πάνω στην Ερις...φανταζομαι θα ναι κοινό προβλημα στους ψυχολόγους, θα χουν αναπτυξει τεχνικές "αναγνώρισης" εως κάποιο σημείο.
- 21-10-2017, 15:57 #17
σιγουρα η γενικη εικονα και τα εξωλεκτικα στοιχεια ειναι παρα πολυ σημαντικα.
καποιες παθησεις εξαλλου εχουν συγκεκριμενες τετοιες συμπεριφορες, κινησεις, κλπ.
αλλα δεν ειναι κατι βεβαιο, γιατι δεν ξερεις καν αν εχει συγκεκριμενη παθηση. σκεψου μονο οτι πασχοντες που οι ιδιοι θελουν να βρεθει τι εχουν και ειναι απολυτα ειλικρινεις, μπορει να χρειαστει πολυς καιρος για να διαγνωστουν. φαντασου τωρα, καποιος που δεν μιλαει..
21-10-2017, 16:01 #18
για το αλλο θεμα , παει με δικη του επιθυμια, η πιεστηκε να το κανει?
21-10-2017, 16:02 #19
Δεν εχω προσωπικα μεγαλη βιωματικη εμπειρια, αλλα οπως το περιγραφεις πιστευω σιγουρα γινεται.
Οπως ειπε η Ερις και ο ψυχιατρος και ο ψυχολογος βασιζονται στα λεγομενα του ασθενη. Θεωρητικα ακομα και καποιος με βαρια ψυχωση μπορει να κρυβει τις ιδεες του που ξερει οτι ειναι διαφορετικες απο των αλλων και θεωρει αληθινες. Μπορει να τις κρυβει με το σκεπτικο οτι θα του κανουν κακο, θα του ρανουν, θα τον αποκλεισουν κοινωνικα η θα του κανουν πλυση εγκεφαλου κλπ...οποτε λεει οτι θεωρει πως πρεπει να πει και ας μη το πιστευει. Μπορει θεωρητικα να απευθυνθει σε επαγγελματια για αλλο λογο. Δεν ξερω ποσο καιρο θα κρατουσε αυτο και ποσο πετυχημενο θα μπορουσε να ειναι αλλα σιγουρα σε αρχικο σταδιο εστω γινεται. Ειναι εντυπωσιακοτατο το τι καταφερνει η δυναμη της αρνησης. Βεβαια οι βαριες ψυχωσεις κανουν καμια φορα και ζημια στις αντιληπτικες ικανοτητες του ατομου νομιζω...πρεπει να ειναι θεωρω καποιος υπερβολικα εξυπνος για να περναει οπως λες απαρατηρητο το θεμα του.
Απο εκει και περα σιγουρα ενας εμπειρος επαγγελματιας μπορει να δει μη λεκτικα σημαδια και παραξενες συμπεριφορες αλλα υπαρχει ενα αλλα:
ακομα και σε ασθενεις που συνεργαζονται 100% γινονται λαθος διαγνωσεις...ε απο το "κατι παει στραβα" μεχρι το "βαζω την ταδε διαγνωση" υπαρχει δρομος. Οποτε νομιζω πως κανενας σοβαρος επαγγελματιας δεν θα εβαζε διαγνωση σε τετοια περιπτωση...θα προτιμουσε και ειναι ισως και ηθικα το πιο ασφαλες να βασιζεται στα λεγομενα του του ασθενη και στα δεδομενα που εχει απο αυτα. Αλλιως θα υπηρχε κινδυνος να μοιραζονται ταμπελες και διαγνωσεις αβερτα με το ετσι θελω....
Απο εκει και περα ας εχουμε υποψη οτι τα θεματα ψυχικης υγειας ειναι φασμα, δεν ειναι ασπρο-μαυρο, οτι ειτε θα τα εχει 400 καποιος ειτε θα πασχει απο ψυχικη παθηση η καποιο θεματακι...το κατα ποσο διαγιγνωσκεται η οχι κατι εχει να κανει με το επιπεδο λειτουργικοτητας του ατομου στους διαφορους τομεις της ζωης του και στη κοινωνια. Αμα ειναι καποιος επαρκως λειτουργικος σιγουρα πιστευω μπορει να περασει ολη του τη ζωη χωρις καν να δει ειδικο ψυχικης υγειας η και να ξεγελασει καποιον ενω δουλευει μαζι του σε καποιο επιφανειακο θεμα. Και πιστευω πως αρκετοι ανθρωποι ειναι ετσι, οπως επισης πιστευω οτι απαξ και παει καποιος σε ψυχολογο η ψυχιατρο σιγουρα κατι θα του βρει αν προσπαθησει :P
Το ξερω οτι δεν απανταω ακριβως στην ερωτηση σου οσο πρακτικα και απτα θα ηθελες αλλα θεωρω πως αναφερω αρκετους παραγοντες που μπορουμε να λαβουμε υποψη αναζητωντας μια απαντηση.
21-10-2017, 16:05 #20
Ναι σιγουρα δεν μιλώ για κατάσταση όπου φαίνεται εξωτερικά κάτι όπως κινήσεις κτλ.
Θεωρώ όμως πως υπάρχουν κάποια στοιχεία στις απόψεις πχ που ακριβώς επειδή είναι πολύ επιτηδευμένα ώστε να μην προδώσουν αυτό που δεν θέλει να προδωθεί, ίσως το έμπειρο αυτί και μάτι ενός ψυχολόγου να μπορεί να εντοπίσει. Μπορει βέβαια να κανω κ όνειρα θερινής νυκτός....
21-10-2017, 16:08 #21
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως παει οικειοθελώς και πως θα αναφερθεί και τις δικές του παρανοικές ιδέες.
Αλλά πιστεύω πως "αναγκάζεται" κάπως να πάει απο τις περιστάσεις. Αφορά στενό του πρόσωπο και την σχέση τους οπότε νομίζω οτι περισσότερο πάει για να αποδείξει πως δεν "φταίει" εκείνος και πως είναι όλα οκ.
21-10-2017, 16:08 #22
παντως παιδια αν παθεις ψυχωτικο επισοδειο δεν κρυβεται τιποτα απλα βρισκεσαι σε αλλο κοσμο
21-10-2017, 16:15 #23
Χαιρομαι που σε ξαναβλέπω καταρχην :)
Οχι, μια χαρά διαφωτιστικά απαντάς. Καταλαβαίνω τι εννοείς.
Ένας ψυχολόγος δεν γίνεται πιο "καχύποπτος" (δεν είναι η σωστή λέξη αλλά δε μου ρχεται άλλη τώρα) όταν ακούσει και μόνο τα βασικά στοιχεία ενός ανθρώπου;
Εννοώ, είναι το ίδιο να πας εσύ και να πεις είμαι η Ναταλία, δουλεύω εκεί, μεγάλωσα με την οικογένεια μου ψιλονορμάλ χωρίς ακραίες καταστάσεις και το ίδιο να πάω εγώ και να πω είμαι η Ελισάβετ, ήμουν χρόνια τοξικομανής, έκανα φυλακή, έφυγα απτο σπιτι μου στα 14 κτλ ;
Χρησιμοποιώ ακραία παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ. Στην δεύτερη περίπτωση δεν θα είναι πιο προσεκτικός ο ψυχολόγος στις παρατηρήσεις του;
21-10-2017, 16:18 #24
21-10-2017, 16:18 #25
εκει πηγε κι εμενα το μυαλο μου, οποτε πιστευω οτι θα κανει οτι μπορει για να φαινεται "ενταξει", αρα μειωνονται οι πιθανοτητες να διαγνωστει αν εχει κατι.
η περιπτωση του εμπειρου ψυχ ειναι σιγουρα βασικη παραμετρος, αλλα εξισου σημαντικο ειναι το να τον εμπιστευεται.
αν αυτος παει εκει για να αποδειξει ποσο σωστος ειναι, δεν νομιζω οτι ειναι συνθηκες ειλικρινειας και εμπιστοσυνης.
21-10-2017, 16:27 #26
Όντως το ιστορικό παίζει μεγάλο ρόλο, όπως και η συνολική εικόνα του πελάτη. Εφόσον, ο συγκεκριμένος άνθρωπος παρακολουθείται από ειδικό, θεωρώ ότι ακόμα κι αν προσπαθήσει να κρύψει τις παρανοϊκές ιδεές, θα φανούν τα κενά σε κάποια φάση. Επίσης, συμφωνώ και με τον pavlsosla, θεωρώ ότι κάποια συμπτώματα δύσκολα κρύβονται μακροπρόθεσμα.
21-10-2017, 16:33 #27
21-10-2017, 16:34 #28
βλεπω οτι εβαλες το θεμα στην κατηγορια των ψυχωσεων. νομιζω οτι οι ψυχωσεις ειναι πιο εμφανεις αν εχει αρκετο χρονο μαζι του ο ψυχ.
αν προκειται για καποια απο τις διαταραχες ομως, μπορει να τον πουλαει και να τον αγοραζει τον ψυχ και να μην τον αφησει να δει τπτ.
να μη σου πω οτι μπορει να ειναι και ο ψυχ διαταραγμενος και να μην φαινεται σε κανονικες συνθηκες :)
αχχαχαχαχαχαχαχχα
21-10-2017, 16:41 #29
Ναι δεν ξέρω αν έκανα καλά που το έβαλα στις ψυχώσεις μιας και δεν έχει διάγνωση ο άνθρωπος ούτε κ εγώ είμαι γιατρός. Αλλά επειδή τον έζησα απο κοντά σε ένα έντονο επεισόδιο που είχε, θεωρώ πως ήταν πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο από τα λίγα που μπορεί να ξέρω.
Τώρα δεν είναι έτσι βέβαια, αλλά οι παρανοικές ιδέες υπάρχουν ακόμα.
21-10-2017, 16:44 #30