Μετάφραση του όρου Valence
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 4 of 4
    Junior Member

Μετάφραση του όρου Valence

Καλησπέρα σας,

Καθότι άσχετος θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε τον όρο Valence με μία λέξη στα ελληνικά.

Παραθέτω τον αγγλικό ορισμό:
    Valence, as used in psychology, especially in discussing emotions, means the intrinsic attractiveness (positive valence) or aversiveness (negative valence) of an event, object, or situation. However, the term is also used to characterize and categorize specific emotions. For example, the emotions popularly referred to as "negative", such as anger and fear, have "negative valence". Joy has "positive valence". Positively valenced emotions are evoked by positively valenced events, objects, or situations. The term is also used about the hedonic tone of feelings, affect, certain behaviors (for example, approach and avoidance), goal attainment or nonattainment, and conformity with or violation of norms. Ambivalence can be viewed as conflict between positive and negative valence-carriers.

The valence effect of prediction is the tendency for people to simply overestimate the likelihood of good things happening rather than bad things. Valence refers to the positive or negative emotional charge some entity possesses.
    Ευχαριστώ.

Senior Member
    ειναι η ελληνικη λεξη βαλλαντιο δεν ειναι αγγλικη

Senior Member
    Quote Originally Posted by rndm01 View Post
    Καλησπέρα σας,

Καθότι άσχετος θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε τον όρο Valence με μία λέξη στα ελληνικά.

Παραθέτω τον αγγλικό ορισμό:

Ευχαριστώ.
    καλησπερα΄.
    όπως χρησιμοποιείται στους ορισμούς που παραθέτεις έχω την εντύπωση οτι είναι αυτο που ο ελληνικός του όρος ειναι :"πρόσημο"
    δλδ, "αυτη η ενέργεια 'εχει θετικό προσημο, δλδ μετράει στα θετικά, στα υπέρ σου,
    αυτή η εμπειρία είχε αρνητικό προσημο, δλδ είχε αρνητικό φορτίο, μέτρησε στα αρνητικά
    ακομα και ο ορος ambivalence που αναφέρεται, ειναι η "αμφισημία", δλδ το μπέρδεμα μεταξυ θετικων και αρνητικων προσήμων. (νομίζω)

Junior Member
    Quote Originally Posted by Remedy View Post
    καλησπερα΄.
    όπως χρησιμοποιείται στους ορισμούς που παραθέτεις έχω την εντύπωση οτι είναι αυτο που ο ελληνικός του όρος ειναι :"πρόσημο"
    δλδ, "αυτη η ενέργεια 'εχει θετικό προσημο, δλδ μετράει στα θετικά, στα υπέρ σου,
    αυτή η εμπειρία είχε αρνητικό προσημο, δλδ είχε αρνητικό φορτίο, μέτρησε στα αρνητικά
    ακομα και ο ορος ambivalence που αναφέρεται, ειναι η "αμφισημία", δλδ το μπέρδεμα μεταξυ θετικων και αρνητικων προσήμων. (νομίζω)
    Καλημέρα,
    Λαμβάνοντας υπ'όψην αυτό "intrinsic attractiveness (positive valence) or aversiveness (negative valence) of an event", αυτό "Valence refers to the positive or negative emotional charge some entity possesses" όπως και αυτό "Valence could be assigned a number and treated as if it were measured, but the validity of a measurement based on a subjective report is questionable", νομίζω πως η πιο κοντινή μετάφραση θα ήταν δραστικότητα.

Δηλαδή κατά πόσο ή πόσο ή πως επιδρά συναισθηματικά σε ένα άτομο, είτε θετικά είτε αρνητικά, αφού κυρίως έχει να κάνει με την συναισθηματική φόρτιση, η οποία μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Αφού μετράται δεν μπορούμε να πούμε "πρόσημο" νομίζω.

Ambivalence είναι η "αμφισημία" πολύ σωστά αλλά μπορεί να διαβαστεί και ως "αμφιβολία", γιαυτό και η δραστικότητα-επίδραση φαίνεται πιο κοντά. Και πάλι όμως δεν είμαι σίγουρος.