Results 1 to 15 of 25
-
02-11-2017, 22:25 #1
Προβληματισμοί σχετικά με την ψυχολόγο
Καλησπέρα σας! Σήμερα είχα την πρώτη μου συνάντηση με μια ψυχολόγο, και γενικά την πρώτη μου εμπειρία ψυχοθεραπείας μετά από μήνες προβληματισμού.
Σαφώς δεν έχω την εμπειρία να κρίνω την ειδικό, όμως ένιωσα πως κάτι "δεν πάει σωστά" και, μετά τη συνεδρία, ένιωθα πολύ άσχημα και σαφώς πολύ χειρότερα απ' ότι πριν.
Κάποιοι προβληματισμοί:
Κατά τον χρόνο αναμονής ώστε να τελειώσει την προηγούμενη συνεδρία, είχε αφήσει την πόρτα μισάνοιχτη με αποτέλεσμα να ακούω ΚΑΜΠΑΝΑ όσα διαδραματίζονταν με την ασθενή πριν από εμένα. Το ίδιο έκανε και όταν έφτασε ο επόμενος ασθενής μετά από εμένα, και όταν τόνισα ότι δεν έχει κλείσει καλά την πόρτα, είπε ότι έχει πρόβλημα το χερούλι και να μην ανησυχώ γιατι δεν ακούγομαστε έξω.
Η ειδικός, ενώ έδειχνε να με ακούει, απήγγειλε απλώς θεωρητικές "ιδέες για τη ζωή" που καταφανώς λέει σε κάθε ασθενή αρχικά, και έψαχνε γενικά τρόπο να ταιριάξει τα λόγια μου σε αυτά που εκείνη ήθελε να πει.
Έβγαλε συμπεράσματα πολύ γρήγορα, προσπαθούσε να "διαγνώσει" την αιτία του προβλήματος από τα πρώτα λεπτά και βάλθηκε να μου περιγράφει τη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είχα προλάβει καν να περιγράψω σε όλες του τις διαστάσεις.
Ενώ ήταν πολύ πρόσχαρη και ευγενική, μου φάνηκε πως υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ μας, με αποτέλεσμα να μην νιώθω άνετα να αποκαλύψω ορισμένα πράγματα - αν βέβαια μου το ζητήσει.
Αμέσως μετά τη συνεδρία ένιωσα πως είχα παρεξηγηθεί, πως δεν ειχε λάβει τη σωστή εικόνα όσων είχα να πω και πως, στην ουσία, είχα πληρώσει τη συνεδρία για να καταλήξω να νιώθω δέκα φορές χειρότερα.
Παρόλο που ήδη κανόνισα ακόμη μια συνάντηση με τη συγκεκριμένη ειδικό, αμφιβάλλω για το κατά πόσο θα δουλέψει αυτή η σχέση. Καταλαβαίνω πως είναι ακόμη πολύ νωρίς, όμως δεν θέλω να καταλήξω να έχω πληρώσει δέκα συνεδρίες για να συνειδητοποιήσω ότι δουλειά δεν γίνεται...
Είναι γενικά σύνηθες να νιώθει έτσι κανείς στην πρώτη συνεδρία; Πιστεύετε οτι μπορώ να συνεχίσω με τη συγκεκριμένη γιατρο και να βελτιωθούν στην πορεία οι εντυπώσεις μου; Ευχαριστώ.
edit: εκτός των άλλων, δεν υπογράψαμε ούτε συμφωνήσαμε τίποτα επίσημα για τη συνεργασία - τα μόνα δικά μου στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή είναι το τηλέφωνο και το όνομα που άφησα όταν έκλεισα το ραντεβού. Δείχνει αυτό έλλειψη επαγγελματισμού και τυπικότητας;
Επίσης, για να αποφύγω την παρεξήγηση, η γυναίκα δεν μου φάνηκε σαφώς απατεώνας ή έστω ανεπαρκής στη δουλειά της - οι σπουδές της και η εμπειρία της δείχνουν ότι είναι καλή επαγγελματίας και αυτός είναι και ο λόγος που την διάλεξα. Καταθέτω απλώς κάποιους προβληματισμούς που αφορούν εμένα προσωπικά.Last edited by Tabula Rasa; 02-11-2017 at 22:56.
- 02-11-2017, 23:23 #2Nefeli28Guest
Ειναι πολυ σημαντικο, αν οχι το πιο σημαντικο, να αισθανθείς καλα με την ψυχολόγο που διάλεξες. Αυτο είναι η μιση δουλειά. Το να νιωσεις ανετα, ασφαλής και καλα με τον ειδικό, είναι η κορωνιδα της θεραπευτικής διαδικασιας.
Εαν αισθανθείς οτι κάτι δεν πάει καλα, τότε πραγματι κατι δεν πηγαίνει καλα. Και δεν έχει να κάνει με το πόσο καλη επαγγελματιας είναι. Μπορεί να ειναι η καλυτερη κι ολοι να λενε τα καλυτερα, αλλα ΕΣΕΝΑ να μην σου ταιριάζει. Για καποιο λογο να μην υπάρχει η χημεια. Το Α και το Ω.
Πηγαινε λοιπόν και μια δεύτερη και τρίτη θα σου πω εγω φορά, με σκοπο να διαπιστώσεις αν ταιριάζετε, αν σου κάνει και εαν θα μπορεσεις να δουλέψεις μαζί της.
Σαφως δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις χρονο εαν δεν σου κανει. Ουτε χρειάζεται να μεινεις εκει πολυ καιρο για να καταλαβεις.
Αυτα φαινονται από την αρχή.
02-11-2017, 23:42 #3
εξαρταται απο το ποσο αναποφασιστος εισαι αν αλαζεις γνωμη ευκολα ενδεχεται να σε καλυψει
αν εχεις σταθερες αποψεις ενδεχεται γι αυτο να μη σου κανει...
03-11-2017, 00:48 #4
Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση!
Μια ερώτηση: πιστεύετε πως θα βοηθήσει αν, εφόσον δω ότι υπάρχει πρόβλημα και μετά τη 2η συνεδρία, να το συζητήσω με την ψυχολόγο; Ή να αναφέρω την επόμενη Πέμπτη πως δεν ένιωσα καλά μετά την πρώτη συνεδρία;
Φοβάμαι για το τι είδους αντίδραση θα πάρω, καθώς και για το αν είναι too soon για να πω κάτι τέτοιο...
03-11-2017, 06:26 #5
αν σε ενδιαφερει να αλαξεις ναι ενω αν πηγαινεις καταναγκαστικα οχι
03-11-2017, 09:29 #6
03-11-2017, 15:17 #7
Όλα θα τα πεις. Είναι δυνατόν να έχει την πόρτα ανοιχτή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ενώ απ' έξω περιμένει κόσμος; Αν είναι έτσι, τότε το απόρρητο πάει περίπατο...
Κι αν δεις πως δεν ενδιαφέρεται ώστε να βρεθεί κάποια λύση ή τέλος πάντων βλέπεις πως δε σε βοηθάει καθόλου η όλη διαδικασία, εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψεις.
03-11-2017, 16:02 #8
Κανονικα υπαρχει ξεχωριστος χωρος αναμονης με αλλη πορτα που δεν επιτρεπει καν στους ασθενεις να συναντιουνται μεταξυ τους.
Εγω θα επαιρνα τηλ και θα ρωτουσα αν εφτιαξε το προβλημα με το χερουλι της πορτας. Αν δεν το εκανε, ειναι αντιεπαγγελματικη και ανευθυνη η αμελεια της, οποτε μην πας καν, μη χαραμισεις τα χρηματα σου ενω θα σε τρωει σε ολη τη συνεδρια οτι μπορει να ακουγεσαι.
Τωρα για το οτι εβγαζε γρηγορα και λαθος συμπερασματα και οτι εβγαζε λογο για διαφορες αντιληψεις για τη ζωη, τι να πουμε? Εσυ το εκρινες ετσι, μπορει οντως να εγινε ετσι αλλα καμμια φορα τα ερμηνευουμε εμεις στραβα αμα παμε προκατειλλημενοι και θελουμε να ακουσουμε συγκεκριμενα πραγματα. Παντως μου εχει τυχει και μενα να βγαλω το ιδιο ακριβως συμπερασμα με σενα για καποια, οτι βγαζει γρηγορα συμπερασματα για ΑΛΛΑ ατομα που της ανεφερα αλλα και για μενα, χωρις να εμβαθυνει, αλλωστε ειναι αδυνατο να εμβαθυνει στην 1η συνεδρια, αλλα το γεγονος οτι μιλουσε σα να ημασταν ας πουμε για καφε και σχολιασμο ηταν αρκετο για να της βαλω Χ. Δεν την εχω κρατησει στο μυαλο μου ουτε καν σα συνεδρια, τωρα ετυχε και μου τη θυμισες, ειχε φαει ντιλιτ.
Ετσι οπως σε διαβαζω, εχω την αισθηση οτι χρειαζεσαι καποιον "τελειομανη" επαγγελματια ψυχολογο που κοιταει και τη λεπτομερεια, για να φευγεις τουλαχιστον λιγοτερο αρνητικος ως προς τη σοβαροτητα του ανθρωπου που πληρωνεις. Απο κει και περα η εκβαση της θεραπειας ειναι κατα το μεγιστο δικο σου κομματι.
Επισης, κατι τελευταιο, οι ψυχολογοι συνηθως στο τελος της συνεδριας ρωτουν "Πώς αισθανεσαι τωρα? Πώς φευγεις απο δω?" Σε ρωτησε? Γιατι βλεπω οτι τα γραφεις εδω ενω κανονικα θα επρεπε αυτο να εχει ηδη συζητηθει εκει.Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung
03-11-2017, 17:34 #9Nefeli28GuestΔεν γίνεται να ακους αυτα που γίνονται στη συνεδρία με αλλον ασθενή. Η πορτα που ειχε χαλάσει θα επρεπε να ειναι πρωτη προτεραιότητα να φτιαχτεί, για να μπει ο επόμενος ασθενής.
Τα γρήγορα συμπεράσματα απο την συνεδρία Νο. 1 επίσης δεν ειναι ο,τι πιο φυσιολογικό.
Συνηθως ή σχεδόν πάντα ρωτουν μετα το τέλος οντως πώς αισθανθηκες.
Κράτα ολες τις σκεψεις σου και τους προβληματισμούς σου και την επόμενη φορά που θα πας, εχε τις κεραιες σου ανοιχτές. Προσπάθησε να δεις εαν νιωθεις οικεια, ασφαλεια και μελλοντική εμπιστοσύνη για να δουλέψεις μαζι της και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε καθε περίπτωση, μην φοβηθείς και μην ντραπεις να πεις οτι δεν θα ήθελες να συνεχίσεις ή οτι θα σκεφτεις εαν θελεις και εαν ειναι επικοινωνείς ξανα.
03-11-2017, 21:51 #10
Καταρχάς σας ευχαριστώ...
Στο τέλος της συνεδρίας με ρώτησε αν μου φάνηκαν χρήσιμα αυτά που συζητήσαμε (όπου απάντησα ναι) και αν μου άρεσε η όλη διαδικασία, όχι όμως πώς αισθανομουν (γιατί όντως θα το είχα πει).
Επίσης, πληροφοριακα, είμαι γυναίκα.
Γενικά, αυτό που ένιωσα ηταν ότι δεν δόθηκε βάση σε εμένα και στο πώς ένιωθα, αλλά στα γεγονότα και στο να βγει ένα γενικό συμπέρασμα, μια θεωρητική "διάγνωση" από αυτά.
Όπως κατάλαβα κι από αυτά που έλεγε στην προηγούμενη ασθενή (ναι, κακό, αλλά ισχύει) απαντάει σε κάθε περίπτωση με μια γενική θεωρία (πχ Έτσι συμβαίνει πάντα, γι'αυτό και γι'αυτό το λόγο) και όχι στο εδώ και τώρα, στο τι λέει και τι αισθάνεται ο άλλος - σαν να αποφεύγει να αναπτύξει σχέση ή να μιλήσει προσωπικά.
Ίσως και να είμαι πολύ απαιτητική ή υπερβολική, απλά θα πάω και στην επόμενη συνεδρία, θα πω όσα με προβληματίζουν και ο,τι γίνει...
Σας ευχαριστώ ξανά!
Εστάλη από Redmi Note 4 στο E-Psychology.gr Mobile App
03-11-2017, 22:06 #11
Σημειωσεις κρατουσε? Ιστορικο πηρε? Ερωτηματολογιο, κλπ?
Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung
03-11-2017, 22:38 #12
03-11-2017, 22:44 #13
Στη θεση σου δε θα ξαναπηγαινα. Ειναι σαν αυτην που εκανα ντιλιτ απο την 1η συνεδρια, δεν επιασε στο χερι της στυλο, χαλαρα λες και πηγα για κουβεντα ηταν. Χρειαζεσαι εναν υπευθυνο επαγγελματια που να παιρνει σοβαρα τη δουλεια του.
Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung
03-11-2017, 22:52 #14
Τώρα θα ξαναπάω γιατί έχουμε προγραμματισμένη συνεδρία και μια από τις δυο μας τουλάχιστον οφείλει να δείξει επαγγελματισμό.
Πιο πολύ βέβαια έχω περιέργεια για το πώς θα συνεχιστεί και θέλω να επιβεβαιώσω, τουλάχιστον, τους προβληματισμούς μου προτού φύγω και να έχω την ευκαιρία να τους εκθέσω, για να δω πώς θα απαντήσει. Στο κάτω κάτω, μπορεί εγώ να είμαι υπερβολική ή να έχω παρεξηγήσει ορισμένα πράγματα.
Στο μεταξύ, θα κλείσω άλλο ένα ραντεβού με άλλη ψυχολόγο στο ενδιάμεσο. Να έχω τουλάχιστον ένα μέτρο σύγκρισης...
03-11-2017, 22:56 #15
Οκ. Παντως ψυχολογος που αφηνει τον εναν ασθενη να ακουει τη συνεδρια του αλλου και αντε πες αυτο ετυχε μια φορα λογω του προβληματος στο χερουλι, αλλα να μην πιανει στυλο στο χερι για σημειωσεις?! Δηλαδη στη 2η συνεδρια θα το παιξει οτι και καλα τα θυμαται ολα απο μνημης και δεν της χρειαζεται ποτε να μελεταει εξατομικευμενα τις περιπτωσεις?
Καλα εκανες και εκλεισες και αλλου. Καλη επιτυχια, φαινεσαι αποφασισμενη, αυτο ειναι πολυ καλο :)Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves C G Jung