Results 1 to 15 of 28
Thread: ψυχοτροπικά φάρμακα.
-
09-05-2008, 16:37 #1
ψυχοτροπικά φάρμακα.
Επειδή έχω ακούσει πολλές απογοητευτικές ιστορίες από διάφορα άτομα αλλά ακόμη και από καθηγητές μου, θέλω να μου πείτε εάν πιστεύετε πραγματικά ότι τα φάρμακα που παίρνετε σαν βοηθάνε. Κοινώς πείτε ότι για μια βδομάδα δεν παίρνατε - τότε τι ...
Τα ρωτάω βασικά παιδιά αυτά για δύο λόγους.
1. Είμαι φοιτητής ιατρικής και σκόπευα να ειδικευτώ στην ψυχιατρική αλλά εδώ και καιρό έχω αρχίσει να αμφισβητώ πολλές από τις μεθόδους τους συμπεριλαμβανομένου και της φαρμακοθεραπείας και μάλιστα θεωρώ την ψυχοθεραπεία πολύ ανώτερη.
2. Είχα πάρει αλπραζολάμη (Xanax) σε μια περίοδο έντονου άγχους και δεν ένιωσα ΚΑΜΙΑ διαφορά...
Τα φώτα σας...
- 09-05-2008, 16:50 #2
Και αν δεν γινεισ ψυχιατροσ τι θα κανεισ?θα μεινεισ ψυχολογοσ??
Υπαρχουν παραπολλεσ ερευνεσ για αυτο το θεμα και αν ηθελεσ πραγματικα να μαθεισ θα διαβαζεσ ιστοριεσ μασ...
ο καθενασ λεει την αποψη του σχετικα ....Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
..Μονο στα ηρεμα νερα καθρεφτιζεται κατι χωρις ν αλλαζει μορφη.
Μονο σ ενα ηρεμο μυαλο υπαρχει η καθαρη αντιληψη του κοσμου...
09-05-2008, 16:56 #3
Adzik καταρχήν δεν κατάλαβα τι εννοείς αν ΗΘΕΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΜΑΘΩ; δηλαδή τι.. για πλάκα το άρχισα;
09-05-2008, 16:59 #4
ΕΠΑΙΡΝΑ RISPERDAL CONSTA ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ! ΤΑ ΖΥΠΡΕΧΑ ΜΕ ΚΑΝΑΝ ΖΟΜΠΙ!
ΓΝΩΠΙΣΑ Κ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ Κ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΕ ΚΑΘΗΛΟΝΟΥΝ,ΣΕ ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ. ΟΙ ΕΝΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ. Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΙΑΣ Κ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ, ΤΩΡΑ ΚΑΝΩ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Κ ΠΕΡΝΩ 10 ΜG ZYPREXA TH ΜΕΡΑ AΠΟ 60 MG ΠΟΥ ΕΠΕΡΝΑ ΠΡΙΝ.
09-05-2008, 17:04 #5
Τιποτα..
Απλα Μανο που πηγαινε σε παλια θρεντ σχετικα με φαρμακα...θα βρεισ τισ απαντησεισ..
τα φαρμακα αναμφισβητητα φερνουν αλαγεσ..καλεσ αλλαγεσ , εχουν φυσικα πολλεσ παρενεργιεσ...το ενα δεν αναιρει το αλλο...
μασ δινουν τοπο...χωρο...να βρουμε τον χρονο και την δινατοτητα να βοηθησουμε τουσ εαυτουσ μασ... αρκει να ειναι η σωστη δοση και το σωστο φαρμακο......Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
..ελπιδα ειναι η αισθηση που εχεισ οτι αυτο που νιωθεισ να σε βαραινει τωρα,δεν θα κρατησει για παντα....
09-05-2008, 17:04 #6
Aν επιτρέπεται για ποιο λόγο τα έπαιρνες; πιστεύεις δηλαδή με σκέτη θεραπεία θα ήσουν καλύτερα;
09-05-2008, 17:16 #7
Originally posted by Adzik
Τιποτα..
Απλα Μανο που πηγαινε σε παλια θρεντ σχετικα με φαρμακα...θα βρεισ τισ απαντησεισ..
τα φαρμακα αναμφισβητητα φερνουν αλαγεσ..καλεσ αλλαγεσ , εχουν φυσικα πολλεσ παρενεργιεσ...το ενα δεν αναιρει το αλλο...
μασ δινουν τοπο...χωρο...να βρουμε τον χρονο και την δινατοτητα να βοηθησουμε τουσ εαυτουσ μασ... αρκει να ειναι η σωστη δοση και το σωστο φαρμακο...
Κοινώς, όχι όλοι οι ασθενείς έχουν \"βιολογικό\" πρόβλημα ... υπάρχουν πολλοί που απλά θέλουν να μιλήσουν όμως δεν μπορείς να τους διακρίνεις διότι τα συμπτώματα τους είναι ακριβώς τα ίδια.
Αυτό εδώ καταρχήν δεν είναι ΑΠΟΨΗ είναι τεκμηριωμένη έρευνα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Το ξέρεις ότι δεν έχουν ιδέα ΚΑΝ τι σου προκαλούν αυτά τα φάρμακα; πως σε \"διορθώνουν\" δηλαδή;
Μακάρι να μπορούσα να μάθω όλες τις ιστορίες των ατόμων εδώ μέσα αλλά νομίζω εδώ ο καθένας μπορεί να πεί συγκεκριμένα για την σχέση του με τα φάρμακα...
Για να σου απαντήσω όμως και στο προηγούμενο ποστ σου... δεν μιλάω για παρενέργιες όπως ναυτία και υπνηλία και δεν ξέρω εγώ τι... αυτά στα προκαλλούν και μη-ψυχοτροπικά φάρμακα. Μιλάω για ΜΟΝΙΜΕΣ αλλαγές στον εγκέφαλο... που κανείς παρά κάποιος που έχει αρχίσει και έχει σταματήσει τέτοιου είδους φάρμακα γνωρίζει πως τον έχουν αλλάξει σαν άτομο...
Επίσης να πω ότι είμαι 2ο έτος ιατρικής και δεν έχω καμία σχέση με ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ οπότε και αν δεν ακολουθήσω την ψυχιατρική δεν ξέρω τι θα απογίνω. Άσχετο με το θέμα μας όμως...
09-05-2008, 18:44 #8
Καλησπέρα
Εξαρτάται τι εννοείς ότι τα φάρμακα \"βοηθάνε\".
Αν εννοείς αν τα φάρμακα \"θεραπεύουν\", όχι, δε θεραπεύουν.
Τα φάρμακα στοχεύουν στο σύμπτωμα. Έχεις κατάθλιψη? σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά για παράδειγμα.
Το ότι τα φάρμακα χτυπάνε το σύμπτωμα σημαίνει ότι η αιτία παραμένει. Το σύμπτωμα απλά \"ξεχνιέται\".
Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε διάφορα πλαίσια κατασταλτικά. Υποστηρικτικά δηλαδή στη θεραπεία. Θέλω για παράδειγμα τον πελάτη που έχω απέναντί μου να έχει καλή επαφή με την πραγματικότητα όταν θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημά του. Είναι για παράδειγμα χρήσιμο να παίρνει κάποια αγωγή που θα τον κρατά από το να ξεσπάσει σε μια κρίση μανίας.
Για μένα σαφώς μ αυτή την έννοια η χορήγηση φαρμάκων δε \"βοηθά\" κανέναν παρά μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ωστόσο, ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια κι είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Τα φάρμακα δίνουν μια γρήγορη \"λύση\" και έτσι μπορεί να \"βοηθούν\" κάποιον να ξεμπερδέψει χωρίς πολλά πολλά από αυτό που τον βασανίζει, είτε επειδή δεν έχει τα χρήματα, ή το χρόνο ή τη διάθεση να το κάνει διαφορετικά.
Δεν υπάρχει μέθοδος που να έχει σίγουρα αποτελέσματα σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό είναι θέμα επιλογής, και των ανθρώπων που θέλουν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημά τους, αλλά και όσων ασχολούνται με την ψυχοθεραπεία.
09-05-2008, 18:46 #9
Να διορθώσω κάτι που έγραψα
Το ότι δε βοηθά κανέναν μ αυτή την έννοια το φάρμακο παρά μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες...αναφερόμουν στο γεγονός ότι δε θεραπεύει αλλά μας κάνει να \"ξεχνάμε\" το σύμπτωμα.
09-05-2008, 19:43 #10
Πάπρικα, ωραία τα λες αλλά πιστεύω ότι το 1/3 των καταθλιπτικών που δεν βλέπουν αποτελέσματα θα διαφωνήσουν μαζί σου. Αυτοί που δεν μπορούν να \"ξεχάσουν\" τα συμπτώματα τους τι έχουν δηλαδή; δυνατή μνήμη; μήπως δεν ανταποκρίνονται στην ψυχοθεραπεία; φταίνε που δεν προσπαθούν αρκετά; βρίσκονται σε αρνητικό περιβάλλον; ο κατασταλτικός όπως λες και συ παράγων γιατί σε άλλους ενεργεί και σε άλλους όχι; ΑΥΤΟ είναι το θέμα. Εφόσον δεν γνωρίζουν τι σου προκαλούν ακριβώς οι \"εκλεκτικοί ανταγωνιστές της επαναπρόσληψης σεροτονίνης\" πως είναι δυνατόν να γνωρίζουν ότι δεν θα σου προκαλέσει άλλες μακροχρόνιες περιπλοκές και μόνιμες βλάβες; Ξέρω πολλούς και φυσικά αυτά δεν γράφονται που δηλώνουν απώλεια συγκέντρωσης ύστερα από \"επιτυχημένες\" θεραπείες και μάλιστα άμα το πείς αυτό σε κάποιον ψυχίατρο θα σου πει είτε: καλύτερα θα ήταν χωρίς φάρμακα; είτε που ξέρεις ότι δεν είναι αποτέλεσμα της ίδιας της κατάθλιψης;
Και θα σου πω και εγώ το εξής: Αφού αυτές τις απαντήσεις δεν μπορεί ο ίδιος να της ξέρει τότε πως θεωρεί \"επιτυχημένη\" την θεραπεία; Ίσως επειδή αυτός ο ασθενής δεν κλαίει πλέον από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για βάλτον όμως να λύσει ένα σουντόκου να δούμε... και να μετά οι υποτροπιάσεις και να μετά οι δικαιολογίες \"αλλαγή περιβάλλοντος ήθελες\"...
09-05-2008, 21:01 #11
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ το συμπτωμα....αν ειναι δυνατον ... εννοειται πωσ οχι..2 χρονια ημουν με φαρμακευτικη αγωγη ...και και συμπτωματα ειχα ..και πονουσα ..και ολα τα ασχημα... μου εδειναν ομωσ την δυνατοτητα να δωσει το σωμα μου χρονο στον εαυτο του να αυτο ιαθει... Ειχα την δυνατωτητα να μην νιωθω τοσο ασχημα ωστε να μπορω να κανω μικρα και σταθερα βηματακια...
Τα συμπτωματα δεν ειναι ιδια..
Ενα ατομο απογοητευμενο κλπ χωρισ κληνικη καταθλιψη δεν παρουσιαζει πχ ξαφνικη απωλεια βαρουσ.. χρονειεσ αυπνιεσ.. η αδυναμια να ζησει... κ.α
σε αντιθεση με ατομα που εχουν αυτα τα συμπτωματα.
Εννοειται πωσ γνωριζουν πωσ ¨μασ διορθωνουν ¨τα φαρμακα , ο μηχανισμοσ των Επιλεκτικων Αναστολεων Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης ειναι γνωστοσ και απλυτα κατανοητοσ ακομη και σε ατομα που δεν γνωριζουν πολλα περι νευρολογιασ.
Μονιμεσ βλαβεσ στον εγκεφαλο λεσ...αυτη ειναι η αιωνια αγωνια των ατομων που βρισκονται στην απελπισμενη κατασταση να αποφασισουν αν θα ακολουθησουν φαρμακευτικη αγωγη..
οταν ρωτησα τον γιατρο μου τοοοτε ακριβοσ γι αυτο...για το ποσο μεγαλοσ κινδυνοσ υπαρχει..τα φαρμακα να αλλιωσουν η να αλλαξουν την ψυχωσυνθεση και τον χαρακτηρα μου...
εκεινοσ μου εδωσε μια υπεροχη και ολοσωστη απαντηση...
ειπε : οταν εχεισ δυνατο πονοκεφαλο ..φερεσαι φυσιλογικα?εισαι ο εαυτοσ σου?
η απαντηση εννοειτε ηταν οχι...εννοειται πωσ οταν ελλατωνεται κατι αφυσικο οπωσ η δυστηχια.. ημαστε περισσοτερο ..εμεισ..
τα φαρμακα εχουν την δυνατοτητα να περιορισουν σε καποιο βαθμο τα ασχημα συμπτωματα..που μασ δυσκολευουν να ανακαμψουμε φυσικα.....Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
09-05-2008, 21:15 #12
ΠΑΠΡΙΚΑ!!!!
Originally posted by Paprika
Τα φάρμακα στοχεύουν στο σύμπτωμα. Έχεις κατάθλιψη? σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά για παράδειγμα.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΓΥΝΕΤΑΙ!!!!!ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΑ ΧΑΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΣΤΗΧΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΚΑΛΑ ..ΑΠΛΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΟΟΟΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ...
Το ότι τα φάρμακα χτυπάνε το σύμπτωμα σημαίνει ότι η αιτία παραμένει. Το σύμπτωμα απλά \"ξεχνιέται\".
ΞΑΝΑΛΕΩ...ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ , ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟΟΣΟ ΑΤΟΠΟ...
ΕΓΩ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΧΑ ΥΦΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΣΕΙΣ
ΕΙΠΑΜΕ ...
Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε διάφορα πλαίσια κατασταλτικά. Υποστηρικτικά δηλαδή στη θεραπεία. Θέλω για παράδειγμα τον πελάτη που έχω απέναντί μου να έχει καλή επαφή με την πραγματικότητα όταν θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημά του. Είναι για παράδειγμα χρήσιμο να παίρνει κάποια αγωγή που θα τον κρατά από το να ξεσπάσει σε μια κρίση μανίας.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΠΕΣΕΣ ΑΚΡΙΒΟΣ ΜΕΣΑ ΜΠΡΑΒΟ..
Ωστόσο, ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια κι είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.(
(((( ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΝΑΙ....ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΑ..ΟΧΙ..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ...ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ,..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΝΙΩΘΕΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΒΙΩΜΑ..ΚΑΙ ΣΤΗΓΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΓΩΝΕΤΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ .
Τα φάρμακα δίνουν μια γρήγορη \"λύση\" και έτσι μπορεί να \"βοηθούν\" κάποιον να ξεμπερδέψει χωρίς πολλά πολλά
...ΕΔΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΥΜΩΣΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΥΣΗ?????ΠΛΑΚΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ? 2 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΣΗ ΛΥΣΗ??ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΑΞΩ ΠΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ....ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΗΓΟΡΗ Η ΑΡΓΗ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ???
.....ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕΙ....ΠΑΛΕΥΕΙ...
Δεν υπάρχει μέθοδος που να έχει σίγουρα αποτελέσματα σε όλους τους ανθρώπους.
ΣΩΣΤΑ
Αυτό είναι θέμα επιλογής, και των ανθρώπων που θέλουν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημά τους, αλλά και όσων ασχολούνται με την ψυχοθεραπεία. ??????
...Η μονη μας υποχρεωση..... ειναι να σωσουμε τα ονειρα μας...
10-05-2008, 00:33 #13
Κατ\'αρχάς δεν υπάρχουν ψυχοτροπικά φάρμακα,αλλά ψυχοτρόπα!Τετοια φαρμακα δεν είναι μονο τα φάρμακα που δίνονται για ψυχιατρικές διαταραχές ,αλλα΄και για νευρολογικές παθήσεις...
Τα φάρμακα στη ψυχιατρική εχουν κάνει βηματα προοδου τα τελευταία χρόνια και είναι και αποτελεσματικά και με χωρίς ή λίγες παρενέργειες..ακόμα και η ασπιρίνι αν διαβασεις το φυλλο οδηγιων,έχει τόσες δυνητικά παρενέργειες...
Η φαρμακοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματιή από την ψυχοθεραπεία...
10-05-2008, 00:47 #14
Με συγχωρείς για την λάθος ερμηνεία απλά εγώ σπουδάζω γερμανία και τα περισσότερα άρθα και συζητήσεις έχουν γίνει στα Γερμανικά. LOSTRE, η φαρμακοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική; αυτό που το στηρίζεις; εγώ αν θες μπορώ να παραθέσω άρθρο για το πόσο απογοητευτική είναι η φαρμακοθεραπεία...
10-05-2008, 00:58 #15
από την προσωπική μου εμπειρία σαν ασθενής..πάσχω από πανικούς και με απλά αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά ,έχω καταφερει να τους μειώσω στα δαχτυλα του ενός χεριού τον χρόνο!
Αντίθετα η ψυχοθεραπεία ειναι ακριβή,χρονοβόρα,πολλοί δεν γνωρίζουν να κανουν σωστά ψυχοθεραπέια και όταν ένα πρόβλημα έχει χρονησει δεν ειναι αποτελεσματική...
Άγχος και συμπτώματα
24-07-2025, 13:14 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή